Болница Надежда-бъдете предпазливи!

• 152 504
  • 374
  •   1
Отговори
# 285
Снежко според мен е или самия д-р Стаменов или някой от лекарите в Надежда, който е отговорил на Боряна от свое или от негово име.

И да точно така се почувствах след като прочетох отговора Ви.

От своя страна пък съм споделила в друга тема преживяванита си в детско отделение в Пирогов с детето родено след 3г. стерилитет, 4 инсеминации -неуспешни и едно неуспешно инвитро, отстранен яйчник поради факта, че "моята" лекарка неглижира какво се случва с бясна скорост и пропуск от нейна страна да направи за толкова време микробиология на мъжа ми, която ме излъга два пъти и накрая без да има грам заслуги за моята възникнала спонтанно бременност без капка срам си ги приписа.
А пък за Пирогов мога роман да напиша и със сигурност лекарите там ще подскочат също като вас в Надежда.
Така че да почуствах точно това което е преживяла Боряна, защото съм била в нейните обувки, не съм видяла с моите, но видях с нейните очи и й вярвам безрезервно и съм убедена в това което написах. Страшно съм разочарована от Надежда и от Георги Стаменов тъй като най-малкото е дал съгласие някой да напише и подпише от негово име онова писмо.

# 286
  • София

1. Нима това ( изтичане на води, загуба на бременност и т.н ) се случва само в тази болница?. Едва ли. Има го навсякъде. Това е процента на неуспеха.
2. Какво точно искахте не разбрах. Казвате да са предупредени всички. Но за какво ? За това че могат да загубят две бебета?
3. Д-р Стаменов спомена неще за преден прием. Г-жо Стратиева, нищо не казвате за него ?

Аз ще се опитам да ви отговоря максимално по същество и с минимум емоции.
1. Преждевременните раждания на Боряна и Диляна едва ли е могло да се предотвратят. Но нормалното щеше да бъде:
За Боряна:Приемане в болницата на 18.12. Назначаване на изследване CRP и левкоцити. Ако се установи инфекция, това щеше да означава висок риск за преждевременно раждане. В такъв случай има допълнително изследване на фетален фибронектин, което показва с добра точност вероятността от преждевременно раждане. На база на тези изследвания можеха спешно да я преведат към Токуда или Майчин дом, да има време да се сложат кортикостероиди за разгъване на дробчетата на бебетата и те да имат максимален шанс да оцелеят и да нямат увреждания. Децата да се извадят със секцио, което е по-щадящо и по-малко рисково при две толкова недоносени бебета. Ако тези неща бяха направени и въпреки това едното дете беше починало, да ТОГАВА можехме да кажем, че това е процентът малшанс. За Диляна, предвид повечето време за реакция, е могло да се направят същите неща, по-спокойно и обмислено. Отношението на лекари и акушерки изобщо няма да го коментирам.
2. Жените са предупредени, че ако имат съмнения за сериозен проблем , имат кървене, контракции, дискомфорт в слабините, да не разчитат на следящите ги в Надежда, а незабавно да тичат към болници с неонатологични отделения, в които има условия за много недоносени деца. Също така от отговора ми могат да се информират за какви изследвания да настояват (пропуснах по-горе това за изтичане на води). Мога да добавя за живота на майката, тя изрично да си поиска микробиология на лохиите след раждането. Ако има инфекция и не уцелят антибиотика, това може да й коства живота буквално. Относно мнението на д-р Стаменов за смисъла от антибиотици, има два варианта: да е прав, но тогава излиза, че излишно се блъскат с тях родилките и това се прави във всичми болници или да не е съвсем прав. Горните неща ги знам от личен опит, много подобен на този на Диляна , също резултат от безподобно безхаберие и немърливост, но в Шейново. Между другото спирането на кърмата също е много неправилно, бих казала жестоко. Да не говорим, че изобщо не е обяснено на майката, че тя може да я запази и да й се даде възможност за информиран избор. Кърмата на майка на недоносено дете е различна по състав и е незаменима за него. Може да се цеди, да я замразява и да я носи в отделението (ако не е на антибиотици). Абсолютно е възможно запазването й , ако майката започне да се цеди на следващия ден след раждането с електрическа помпа. Та да се върна обратно, ако всичко, което пиша е направено, никой няма да обвинява болницата. То очевадно не е и да, тези "лекари" са престъпници.В нормална държава щяха да бъдат уволнени моментално и съдени. Но там нямаше да се случи, защото имат точни протоколи за следване и ако ги нарушат, веднага са уязвими. И шефът на болницата няма да си вкара такъв автогол с подобно писмо.

# 287
Момичета, много изписано и много малко по същество. Не забравяйте, че ние не сме учили медицина и когато боравите свободно с медицински термини и констатации, е редно да поставите някакви граници на разумно благоприличие. Това е все едно аз да съм юрист и клиентът ми бай Петко от Сунгурларе да ми разяснява вратичките на наказателния кодекс.
Смятам, че наистина е грубо да се озаглави отговорът Д-р Стаменов с онази фраза за омразата и че той самият е прекалил с употребата й. Вярно е, че дезинформацията и лошата комуникация с пациентите е огромен проблем в болницата. Вероятно някои лекари не могат винаги точно да преценят ситуацията, но медицината не е точна наука за съжаление. Безкрайно съчувствам на Боряна за ужаса, който е преживяла. Но не съм съгласна за всичко да се винят докторите и в частност, Д-р Стаменов. (Всъщност, какъв отговор очаквахте от него?)
Няма смисъл да се удължава излишно този спор. Той няма да утеши болката, нито да върне времето назад и да поправи всичко.
Боряна, ако не си удовлетворена от отговора на Д-р Стаменов и считаш, че болницата е пряко отговорна за вашата загуба, търсете си правата по съдебен ред. Наемете адвокат, направете консултация с медицинско лице и заведете дело. Тук само посипвате със сол раната. По форумите всички сме големи многознайковци, но реална полза за вас няма от всичко това. Пожелавам здраве на теб и малкия-голям борец. Моля се за вас от сърце ! Като майка на близнаци, изстрадах всяка дума в твоята горчива изповед. Ако мога с нещо да помогна или просто имаш нужда да поговориш с някой, насреща съм.

# 288
Има и специализирани адвокати по медицинско право.

# 289
Жената искаше да си сподели мъката и историята си и евентуално да предпази други като ни накара да сме по-внимателни. Доколкото следя темата никога идеята не е била за съдилища и възмездия, самото заглавие просто е призив към предпазливост, за което чест и правя, аз сигурно щях да бълвам огън и мълнии. Да, не сме медицински лица, но всеки може да събере 2 и 2 и да си извади изводите за себе си. За мен да се вкара родилка в такава напреднала седмица за АБОРТ не е нормално, при положение, че бебето има доста ГОЛЯМ И РЕАЛЕН шанс да оцелее. Ако ще и всичко друго да е направено правилно и лекарите да нямат никаква вина и нищо да не са могли да предотвратят, това за мен съвсем отделно от отношението на въпросите лекари и т.н., което да - е субективно, е абсолютно неприемливо. От там и изводът ми, че там аз няма да раждам, слава Богу няма и да ми се наложи.

Така че мисля, че няма нужда от въпроси за целите на темата, за детайли от писмата и призиви за обяснения от страна на г-жа Стратиева. Най-малкото достатъчно е преживяла. Да, всеки знае, че тя е емоционална и вижда нещата през нейната призма, затова си имаме ние нашите призми и глави. Вадете си изводите и я оставете на мира.

# 290
Жената искаше да си сподели мъката и историята си и евентуално да предпази други като ни накара да сме по-внимателни. Доколкото следя темата никога идеята не е била за съдилища и възмездия, самото заглавие просто е призив към предпазливост, за което чест и правя, аз сигурно щях да бълвам огън и мълнии. Да, не сме медицински лица, но всеки може да събере 2 и 2 и да си извади изводите за себе си. За мен да се вкара родилка в такава напреднала седмица за АБОРТ не е нормално, при положение, че бебето има доста ГОЛЯМ И РЕАЛЕН шанс да оцелее. Ако ще и всичко друго да е направено правилно и лекарите да нямат никаква вина и нищо да не са могли да предотвратят, това за мен съвсем отделно от отношението на въпросите лекари и т.н., което да - е субективно, е абсолютно неприемливо. От там и изводът ми, че там аз няма да раждам, слава Богу няма и да ми се наложи.

Така че мисля, че няма нужда от въпроси за целите на темата, за детайли от писмата и призиви за обяснения от страна на г-жа Стратиева. Най-малкото достатъчно е преживяла. Да, всеки знае, че тя е емоционална и вижда нещата през нейната призма, затова си имаме ние нашите призми и глави. Вадете си изводите и я оставете на мира.

Напълно съм съгласна с казаното от теб, не може бебета по 800 и 900 грама в тази седмица да решават с лека ръка да ги убият. В болницата където са бебетата ни има и бебе родено в доста по малка седмица, тежащо 500 грама, но лекарите полагат същите грижи, както и за нашите, правят всичко по силите си, за да оцелее бебенцето с най-малко негативни последствия, все пак затова са избрали тази професия.

# 291

1. Нима това ( изтичане на води, загуба на бременност и т.н ) се случва само в тази болница?. Едва ли. Има го навсякъде. Това е процента на неуспеха.
2. Какво точно искахте не разбрах. Казвате да са предупредени всички. Но за какво ? За това че могат да загубят две бебета?
3. Д-р Стаменов спомена неще за преден прием. Г-жо Стратиева, нищо не казвате за него ?

Аз ще се опитам да ви отговоря максимално по същество и с минимум емоции.
1. Преждевременните раждания на Боряна и Диляна едва ли е могло да се предотвратят. Но нормалното щеше да бъде:
За Боряна:Приемане в болницата на 18.12. Назначаване на изследване CRP и левкоцити. Ако се установи инфекция, това щеше да означава висок риск за преждевременно раждане. В такъв случай има допълнително изследване на фетален фибронектин, което показва с добра точност вероятността от преждевременно раждане. На база на тези изследвания можеха спешно да я преведат към Токуда или Майчин дом, да има време да се сложат кортикостероиди за разгъване на дробчетата на бебетата и те да имат максимален шанс да оцелеят и да нямат увреждания. Децата да се извадят със секцио, което е по-щадящо и по-малко рисково при две толкова недоносени бебета. Ако тези неща бяха направени и въпреки това едното дете беше починало, да ТОГАВА можехме да кажем, че това е процентът малшанс. За Диляна, предвид повечето време за реакция, е могло да се направят същите неща, по-спокойно и обмислено. Отношението на лекари и акушерки изобщо няма да го коментирам.
2. Жените са предупредени, че ако имат съмнения за сериозен проблем , имат кървене, контракции, дискомфорт в слабините, да не разчитат на следящите ги в Надежда, а незабавно да тичат към болници с неонатологични отделения, в които има условия за много недоносени деца. Също така от отговора ми могат да се информират за какви изследвания да настояват (пропуснах по-горе това за изтичане на води). Мога да добавя за живота на майката, тя изрично да си поиска микробиология на лохиите след раждането. Ако има инфекция и не уцелят антибиотика, това може да й коства живота буквално. Относно мнението на д-р Стаменов за смисъла от антибиотици, има два варианта: да е прав, но тогава излиза, че излишно се блъскат с тях родилките и това се прави във всичми болници или да не е съвсем прав. Горните неща ги знам от личен опит, много подобен на този на Диляна , също резултат от безподобно безхаберие и немърливост, но в Шейново. Между другото спирането на кърмата също е много неправилно, бих казала жестоко. Да не говорим, че изобщо не е обяснено на майката, че тя може да я запази и да й се даде възможност за информиран избор. Кърмата на майка на недоносено дете е различна по състав и е незаменима за него. Може да се цеди, да я замразява и да я носи в отделението (ако не е на антибиотици). Абсолютно е възможно запазването й , ако майката започне да се цеди на следващия ден след раждането с електрическа помпа. Та да се върна обратно, ако всичко, което пиша е направено, никой няма да обвинява болницата. То очевадно не е и да, тези "лекари" са престъпници.В нормална държава щяха да бъдат уволнени моментално и съдени. Но там нямаше да се случи, защото имат точни протоколи за следване и ако ги нарушат, веднага са уязвими. И шефът на болницата няма да си вкара такъв автогол с подобно писмо.

+1
Написано е доста точно. За мен също е смешно неспециалисти да се изказват по същество, особено на медицинска тематика, затова само ще кажа че още в началото на темата обсъждах случая с близък АГ лекар от който чух същото. Много ми е интересно дали това е универсалния подход в Надежда - при данни за потенциална вътрематочна инфекция в по-ранни седмици да НЕ почват АБ лечение/изследване левкоцити и ЦРП/фибронектин/сърфактант терапия. Ще е интересно други пациентки да споделят. Ако се окаже че е така нещата стават мнооого странни - защо останалите болници го практикуват а Надежда не? Че тук всички са лаици, форумни лидери и други подобни ОК, ама в тези болници работят квалифицирани лекари?

Иначе смятам че по темата доста се изписа точно по същество. Лошото е че отговори няма, няма и да има. А участието не снежкото щеше да е даже забавно, но тук не може да ми стане смешно, прекалено много болка има.

# 292
Браво annie13, това имам предвид и аз. Когато се положат всички усилия, но въпреки тях трагедията е неизбежна, никой няма да търси вина, напротив.
Не приемам тезата, че нямало достатъчно специалисти, ами тогава защо изобщо следят бременни жени и израждат. Да останат само с ин витро сектора, макар че и от там има пострадали, заради прекалената натовареност. Принципно не трябва да се заемаш с неща, които не можеш да поемеш, а в медицината това е пагубно.

# 293
  • София
Аз наистина не съм медицинско лице и съзнавам,че написаното от мен звучи много самонадеяно. Но историята ми прилича много на тази на Диляна. Даже за една бройка се разминах със собствения си некролог, заради назначен антибиотик без изследване.Спаси ме консултация с опитен лекар от друга болница,  с който съм обсъждала подробно целия случай.  Специално за кортикостероидите за бебето,аз лично си ги поисках и настоявах,никой ме ми ги предложи. За изтичането на води също (при мен беше по малко в продължение на 4 дни преди раждането). Но и на мен ми разправяха,че си въобразявам. АКо бяха направили изследването, можеше директно да ме прехвърлят в Майчин дом навреме.Мен ме оставиха да родя в манипулационна след цяла седмица прекарана в Шейново. Акушерката твърдеше, че си въобразявам, че раждам. Отказа ми да викне дежурен лекар, защото беше неделя вечер. Повика го след два часа,когато ми изтекоха водите и родих,докато той ме преглеждаше в манипулационната на етажа. След раждането нямам шийка, защото бях със серклаж, който я разкъса при раждането. Детето ми в 28 г.с. го разнасяха минути по етажите. Ако не бяха изпросените от мен кортикостероиди, нямаше да го има или щеше да е с много тежки увреждания. На 5-та минута е записан с Апгар 1. Сега с лека форма на ДЦП и умствено съхранен. Цяла седмица лежах в Шейново на антибиотик, изписан без никакви изследвания, силно кръвотечение и постоянно поддържана температура.  Никой не ми пусна кръвни изследвания и микробиология на лохиите. Тръгнаха да ме изписват и чак тогава ми направиха изследвания, платено по мое настояване, след консултацията с другия лекар. Оказа се, че съм с много високи стойности на ЦРП и левкоцити и с много тежка напреднала инфекция. Чак тогава се шашнаха и разтърчаха.Оставиха ме още две седмици на супер скъп антибиотик. Спряха ми кърмата, не си бях видяла детето изобщо, преведено в др. болница. Та не е нужно да си специалист,  за да разбереш, че някой се отнася непрофесионално с теб. Бавиха ми издаването на епикриза и написаха фалшива такава - никъде не се споменаваше за инфекцията. Бях в такова психическо състояние,че изобщо не ми беше до това да ги съдя. Пък и как да докажа всичко случило се. Ще ви дам друг гротексен пример - преди години дете умира след операция на сливици. Най-после лекарят е осъден,  присъдени са да изплари 100 хил.лв. на семейството.  Попаднах случайно и по погрешка в затворена група в негова подкрепа,  където негови колеги възмутени обсъждааха "злобата" на майката,която разигравала театър в съда и ронела фалшиви сълзи. А това, че детето й го няма??? Спирам, защото и аз станах много емоционална.

# 294
Г-жо Стратиева,пожелавам детенцето Ви да расте здраво и щастливо.
Забременях и родих в болница Надежда. Много ясно си представям всичко, което сте преживели. За мое щастие следих бременността си на друго място. Върнах се в Надежда за да родя секцио при д-р Ташков, което не се случи. При постъпването ми предния ден, след изключително груб вагинален преглед, получих контракции и родих през нощта в смяната на друг лекар. Горчивият вкус от тази нощ още го усещам, година и половина по-късно. И все пак моите преживявания са нищо в сравнение с вашите г-жо Стратиева и няма смисъл да ги описвам.
В болницата има прекрасни лекари, но има и такива, които са далеч от нивото, за което претендира Надежда. Надявам се, въпреки отговора на д-р Стаменов, да се вземат необходимите мерки и такава небрежност и отношение да не се допускат.

# 295
Безобразие, това мога да кажа!
Надежда всяка оставете, казвам го към ПР-те им...

# 296
Аз наистина не съм медицинско лице и съзнавам,че написаното от мен звучи много самонадеяно. Но историята ми прилича много на тази на Диляна. Даже за една бройка се разминах със собствения си некролог, заради назначен антибиотик без изследване.Спаси ме консултация с опитен лекар от друга болница,  с който съм обсъждала подробно целия случай.  Специално за кортикостероидите за бебето,аз лично си ги поисках и настоявах,никой ме ми ги предложи. За изтичането на води също (при мен беше по малко в продължение на 4 дни преди раждането). Но и на мен ми разправяха,че си въобразявам. АКо бяха направили изследването, можеше директно да ме прехвърлят в Майчин дом навреме.Мен ме оставиха да родя в манипулационна след цяла седмица прекарана в Шейново. Акушерката твърдеше, че си въобразявам, че раждам. Отказа ми да викне дежурен лекар, защото беше неделя вечер. Повика го след два часа,когато ми изтекоха водите и родих,докато той ме преглеждаше в манипулационната на етажа. След раждането нямам шийка, защото бях със серклаж, който я разкъса при раждането. Детето ми в 28 г.с. го разнасяха минути по етажите. Ако не бяха изпросените от мен кортикостероиди, нямаше да го има или щеше да е с много тежки увреждания. На 5-та минута е записан с Апгар 1. Сега с лека форма на ДЦП и умствено съхранен. Цяла седмица лежах в Шейново на антибиотик, изписан без никакви изследвания, силно кръвотечение и постоянно поддържана температура.  Никой не ми пусна кръвни изследвания и микробиология на лохиите. Тръгнаха да ме изписват и чак тогава ми направиха изследвания, платено по мое настояване, след консултацията с другия лекар. Оказа се, че съм с много високи стойности на ЦРП и левкоцити и с много тежка напреднала инфекция. Чак тогава се шашнаха и разтърчаха.Оставиха ме още две седмици на супер скъп антибиотик. Спряха ми кърмата, не си бях видяла детето изобщо, преведено в др. болница. Та не е нужно да си специалист,  за да разбереш, че някой се отнася непрофесионално с теб. Бавиха ми издаването на епикриза и написаха фалшива такава - никъде не се споменаваше за инфекцията. Бях в такова психическо състояние,че изобщо не ми беше до това да ги съдя. Пък и как да докажа всичко случило се. Ще ви дам друг гротексен пример - преди години дете умира след операция на сливици. Най-после лекарят е осъден,  присъдени са да изплари 100 хил.лв. на семейството.  Попаднах случайно и по погрешка в затворена група в негова подкрепа,  където негови колеги възмутени обсъждааха "злобата" на майката,която разигравала театър в съда и ронела фалшиви сълзи. А това, че детето й го няма??? Спирам, защото и аз станах много емоционална.

Да определено сме с близки истории, но мен веднага след секциото ме сложиха на 2 антибиотика и 2 вида лекарства против гъбички и искаха 3 ти антибиотик да пускат, но резултатите ми се подобряваха. Точно поради това, което си описала избрах болница Надежда, бях чула страхотни отзиви и не исках да ходя в държавна болница. А между другото трите гадни акушерки са бивши служителки на Шейново, явно от там си имат този начин на работа.Много е страшно това което си преживяла, лошото е, че не можем да променим лекарите, но поне можем да кажем от кой сме си изпатили, за да внимават бъдещите мами, затова пише и Боряна, затова писах и аз, не да търсим някаква изгода както предполагат от болницата.

# 297
Нямам сили да изчета цялата тема.
Искам само до изразя подкрепата си за авторката. Моето дете е родено в Шейново в 34-та седмица, в следствие на прееклампсия. И беше буквално спасено и отгледано в Неонатологията от доц. Ралица Георгиева след 10 антибиотика. Само защото от Шейново не бяха дали информация в картона на какъв антибиотик съм реагирала аз след установената инфекция при раждането. Детето ми е абсолютно здраво сега и искрено пожелавам и вашето да си го вземете скоро без каквито и да било последствия.

Само ще кажа, че от прочетеното за Надежда, аз лично не виждам абсолютно никаква разлика нито в отношението, нито в качеството на медицинското обгрижване сравнено с някоя треторазрядна държавна болница. Същото отношение получих и аз в Шейново. Получих кръвоизлив след секциото и се оказах сдобила се с Дик синдром. Няма да разказвам какво значи това, но резултата в повечето случаи е смърт. Само благодарение на случайността в Шейново беше националния консултант Никола Василев, който хладнокръвно, не само, че ме спаси, но ми и остави матката и яйчниците непокътнати.
Изписаха ме без консултация дори с вътрешен и се оказа, че на втората нощ в къщи аз спирам да дишам. Приеха ме отново само благодарение на един лекар от реанимацията на Шейново с огромно сърце (Бог да го прости) д-р Петров, който буквално се сби с дежурния гинеколог и пред мен му каза, че нямат право да ми отказват да ме приемат защото съм в това състояние благодарение на тях. Оказах се литри вода в двата дроба. А в последствие и с кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност. Слава Богу и пак случайността ме срещна с още един лекар с огромно сърце - д-р Незабравка Чилингирова от Света Екатерина, багодарение на която пък аз днес съм напълно излекувана.
Има и други подробности за немарливото отношение в Шейново, като например посиняла ръка(от некадърно сложени абокати и апарат за кръвно налягане) и съмнение за тромб(което слава Богу в 3-та градска отрекоха след като ме извозиха с линейка за консултация) и т.н., и т.н.

Бременността си наблюдавах във Вита при личния ми гинеколог, но когато отидох на преглед при нея със силно главоболие и сравнително високо кръвно за моето нормално кръвно 60/90 буквално ми каза, че те нямат капацитет да поемат проблемен случай и дори не ми предложи прием в болницата. Единствената болница с неонатологично, което има капацитет да се грижи за недоносени е Майчин дом. Всички останали болници в София извозват недоносените или в Майчин дом или в Неонатологията.

Другото безумие от Шейново е че бяха сложили веднага БЦЖ на 1,600 килограмовата ми недоносена и с огромна инфекция дъщеря, а всички знаем, че при недоносени се изчаква с ваксините.

Аз сериозно обмислях дали да не предприема някакви действия срещу болницата. Майка ми е акушерка. Направихме сериозен анализ на документацията, която получихме. Напрактика епикризата ми е непълна, няма описани съществена част от състоянията ми и предприетите действия. Резултата щеше да е ако не нулев, поне с минимални последици за болницата и ръководството и. Бяха си вързали гащите.

Разказвайки това не искам никого да натоварвам, а само искам да кажа, че очевидно навсякъде е едно и също. И все пак от личен опит имам надежда, че не всички лекари са станали бездушни автоматизирани слушалки.

Вярвайте! Детенцето ви скоро ще расте здраво до вас.  Hug

Последна редакция: чт, 06 апр 2017, 15:04 от Анонимен

# 298
Фелис, без да омаловажавам всичко което сте преживели има доста разлики:
-Шейново израждат 34гс. деца. Те са си почти доносени. Разликата между децата на авторката и вашето е едно кило и 7 седмици още.
-Бцж ваксина се поставя и на силно недоносени деца. Това го казвам със сигурност. Моята дъщеря е родена 1400 гр и веднага и е поставена ваксината в майчин дом. 
-раликата на държавната и частната болница е и в цената на раждането. Избор на екип в държавната аз пратих 860 лв, а в тази специално е 1950 лв.

# 299
За съжаление преди 15 години ако си плати човек разчита, че ще го обслужат по-качествено. Сега сме го докарали до там, че човек иска да плати и няма на кой. Специалистите и качествените лекари се броят на прости.

Общи условия

Активация на акаунт