Болница Надежда-бъдете предпазливи!

• 152 584
  • 374
  •   1
Отговори
# 240
 Г-жа Стратиева за мен е майка-героиня предвид това, което е преживяла. Това да даде обратна връзка за случаят публично заслужава адмирации. Само изключително силен, стойностен човек може да го направи в такъв тежък момент за семейството му с цел да информира и предпази бъдещи майки.
 Липсата на комуникация между лекар и пациент не е само между цитираните лекари.
 Определено има проблем в тази насока. Г-жа Стратиева не "превръща мъката си в гняв и омраза" , а напротив чисто човешки, въпреки случилото й се ви дава обратна връзка за проблемите в комуникацията  между лекари и пациенти, за липсата на адекватно поведение на лекарите при проблемна ситуация, за наличие на лошо отношение спрямо пациент. За което трябва най-малкото да благодарите и да предприемете мерки за отстраняване на този сериозен проблем. Информацията е всичко, най-ценното, в случаят коства животи.
Тя не иска съчувствие от нас , от вас, от когото и да е било. Стореното е сторено и съчувствието няма да промени факта, че едното детенце е починало, а другото все още се бори за живота си.

На г-жа Стратиева искрено пожелавам детенцето да се възстановява бързо и безпроблемно.

# 241
didi84s, много съжалявам, че ти изобщо не получи своя отговор. как е детенцето ти? дано скоро всички се съберете у дома и пред вас да има само светли, щастливи и спокойни дни. от цялото си сърце
същото пожелавам и на боряна.
Скрит текст:
аз имам дълъг стаж по болници. смея да твърдя, че вече няма лекар, акушерка или санитарка, която да смее да ми се озъби. с времето психиката ми се кали, сред викове, крясъци и саркастични подмятания. за съжаление, майките често биват поставяни в такива условия  Sad. сега съм супер хладнокръвна, много бързо осмислям думите на лекарите, задавам въпроси, интересувам се от алтернативите, отговарям подобаващо и с равен тон на всяка неуместна забележка (“извинете, някакъв проблем ли има, не разбрах коментара ви“, придружено с “онзи“ (=след малко ще ти прережа гърлото и окото няма да ми мигне) поглед).

# 242
Стратиева, благодаря Ви за всичко споделено. Знаем колко трудно е в такава ситуация да се направи това, повечето хора остават психически наранени и не искат да говорят повече по болната тема. Това явно искат и лекарите.
Нещата са сложни и комплексни. От една страна никой не иска да бъде на Вашето място, но не е застрахован. Искаме да променим отношението и начина на работа в болницата, но дали това е реално? Има недоволни от доктор Белкин, но аз си задавам въпроса има ли кой да дойде на неговото място и от когото пациентите ще са на 100% доволни? Истината е, че качествените лекари (и специалисти като цяло) в България са много малко.
Неприятни неща се случват във всички болници по света. Аз лично просто се моля да не изтегля късата клечка, защото където и да е човек няма гаранция.
Самият факт, че болницата е претрупана с работа и пациенти е показателен, че успеваемостта е висока. И въпреки, че и на мен Стаменов понякога ми е отговарял леко троснато не го виня, важен е крайния резултат, другото се забравя. Да се радваме, че Стаменов го има и издържа на напрежението и натоварването, не знам всички ние на негово място доколко бихме издържали след 12-14 часа свръхнапрегната работа почти всеки ден.
Иначе, аз не знам някой лекар в България да е излязъл пред обществеността и да е заявил "Съжалявам, направих грешка или държах се грубо, а не трябваше, но и аз съм човек и се случи". Просто от човечност да го каже, така хората по биха го разбрали. Вече не очаквам и да го направи. Явно такова им е съсловието. Нали всяка вечер гледаме "Откраднат живот", там нещата са показано реално.

# 243
didi84s, много съжалявам, че ти изобщо не получи своя отговор. как е детенцето ти? дано скоро всички се съберете у дома и пред вас да има само светли, щастливи и спокойни дни. от цялото си сърце
същото пожелавам и на боряна.
Скрит текст:
аз имам дълъг стаж по болници. смея да твърдя, че вече няма лекар, акушерка или санитарка, която да смее да ми се озъби. с времето психиката ми се кали, сред викове, крясъци и саркастични подмятания. за съжаление, майките често биват поставяни в такива условия  Sad. сега съм супер хладнокръвна, много бързо осмислям думите на лекарите, задавам въпроси, интересувам се от алтернативите, отговарям подобаващо и с равен тон на всяка неуместна забележка (“извинете, някакъв проблем ли има, не разбрах коментара ви“, придружено с “онзи“ (=след малко ще ти прережа гърлото и окото няма да ми мигне) поглед).
Няма проблем, не ми трябва отговор, тъй като ще е същият, инфекция в матката,искам да вземат мерки относно д-р Стоянова и наглото държание на трите акушерки. Аз съм се консултирала с няколко лекаря след изписването и за себе си знам къде е бил проблема, лошото е, че 7 лекари са ме гледали в спешния кабинет и никой не разбра къде е точно проблем, а само гадаеха и казваха, че имам полип, който кърви. Живи и здрави да са всички. За мен болница Надежда е затворена страница, място където никога няма да отида повече и не защото няма няма добри доктори ( един от добрите доктори се грижеше всеки ден след секциото ми до деня на изписването, а д-р Стоянова, на която се доверих, не си направи труда да дойде в отделението и да види как съм) напротив, има добри специалисти, но има и много от които се разочаровах.
Моят юнак е добре, вече е 1940 гр. Нядавям се скоро да го изпишат и да забравим за всичко преживяно.

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 15:59 от didi84s

# 244
Г-жо Стратиева, извинявам се за въпроса. Защо "АЗ НЕ ТЪРСЯ НИЩО". Не търсите ли справедливост? Нямам предвид материална.

Написах случилото ми се, с цел да предпазя бъдещите майки и то с чисто информативна цел, да бъдат мнителни към всичко, което се прави или не, към всичко, което им се казва или не. Това беше целта ми и гледайките хилядите прочита на публикацията, мисля че гласност е достигнала и вярвам, че всеки ще бъде предпазлив, а не изпълнен с прекомерно доверие. Направих го, защото виждах и продължавам да виждам, как отделението се препълва от недоносени бебета и това е само едно отделение, на една болница. А останалите? Чета статистиките, които са отчайващо високи и се продължават да се увеличават. И всичко това е следствие на нещо. Целта е високата информираност, защото аз самата признавам не бях и просто се оставих в нечий ръце.
Изписвайки Не търся нищо, главно визирах отговорът, посочвайки - ако търся отмъщение, няма да го получа. Не търся отмъщение. Цитирайки отново полученият отговор- ако търся обяснение на случилото, това е и-мейлът. Аз дори и обяснение не съм търсила, защото видно от написаното, Vespers много точно беше изразила позицията си. А справедливост - съществува ли тя изобщо?

# 245
  • София
Съжалявам, за преживяното. Дано на никого не се случват такива неща. Знам колко трудно преживях загуба на близнаци в 8+г.с.
Обаче ще кажа по повод въпросите "коя бременост е?"  и т.н.
Да, всеки лекар може да ги прочете в компютъра, само че отговорите от пациента носят и друга информация на доктора, не само очевидната - точния отговор на въпроса. А и как да очакваме лекаря да ни слуша за сегашното състояние и в същото време да гледа историята ви на компютъра, че и да навръзва нещата.
От друга страна, ако лекаря просто погледне в компютъра и приеме пациента, пак няма да сме доволни - не е бил мил и любезен с нас, не обелил и дума.

# 246
Срамота, всъщност болница "Надежда" си прави ПР на ваш гръб, използвайки трагедията, която ви е причинила.
Толкова  непочтено,  възмутена съм от дъното на душата си.

Кураж г-жа Стратиева!  Hug

# 247
  • София
eia, съгласна съм с по-голямата част от написаното, но след като няма достатъчно кадърни д-ри (според поста ти) и т.н., тогава право на пациента е да избира, ако иска. Нека въведат "избор на екип". Да, лоша практика, да, свързано е с пари, но за някои родилки наистина е важно да се чувстват сигурни и в добри ръце, особено тези с т.нар. рискови бременности.

# 248
eia, съгласна съм с по-голямата част от написаното, но след като няма достатъчно кадърни д-ри (според поста ти) и т.н., тогава право на пациента е да избира, ако иска. Нека въведат "избор на екип". Да, лоша практика, да, свързано е с пари, но за някои родилки наистина е важно да се чувстват сигурни и в добри ръце, особено тези с т.нар. рискови бременности.

Защо според теб избор на екип е лоша практика? Свързана с пари? Да свързана е. И в Надежда се плаща след раждане на касата и в другите болници е същото. Всичко е явно. Не е ли такава схемата?

# 249
Срамота, всъщност болница "Надежда" си прави ПР на ваш гръб, използвайки трагедията, която ви е причинила.
Толкова  непочтено,  възмутена съм от дъното на душата си.

Кураж г-жа Стратиева!  Hug

Абсолютно, това е най-точният коментар.

# 250
  • София

Защо според теб избор на екип е лоша практика? Свързана с пари? Да свързана е. И в Надежда се плаща след раждане на касата и в другите болници е същото. Всичко е явно. Не е ли такава схемата?
Не съм се изразила правилно: възприема се често като лоша практика. Аз лично се възползвах от тази възможност и при двете раждания.

# 251
Едно е сигурно - достатъчно хора прочетоха историята и си правят изводите. Както писах аз лично от Надежда или поне от тези две докторски лица ще бягам като от огън, също с всички мои приятели в София бременни или с желание за деца сме дискутирали темата обстойно. Ако целта е била да се предпазят хора, то спокойно - в темата има смисъл, хора ЩЕ бъдат предпазени. А за отговора на болницата ще се въздържа от коментар.

# 252
Не знам какво да кажа направо,много е тъжно....искам да пожелая само късмет на майката и бебчо,дано всичко се развие нормално Praynigбоже дано.Адмирации за смелостта и дано всичко се нареди по най-добрият начин Hug

# 253
Изборът на екип е нож с две остриета. Всеки управител си решава сам дали го иска или не. Ако няма избор на екип трябва всички да са на много високо ниво, нещо в което вече явно има сериозни съмнения сред пациентите. В реалния живот това е трудно постижимо, особено в нашите български условия. Най-малкото, дори и да е много добър лекаря, ако тепърва започва е нормално да няма желаещи.
За мен най-добре би било да се даде право на пациентите да избират лекар, ако самият пациент няма предпочитание му се казва към кого да се обърне по усмотрение на натовареността. За доста лекари в Надежда се предоставя тази възможност на пациентите. В родилното може би не винаги. По този начин пациентите сами ще селектират кои лекари са предпочитани. Ако за даден лекар няма желаещи, това е червен картон за него, ако той не вземе мерки да има промяна задачата на добрия мениджър е да го махне, понеже това влияе негативно на мотивацията на останалите.
Лично за мен е по-добре да има възможност за избор на екип, въпреки че това може да доведе до ситуация едни лекари да вършат много работа, а други да са слабо ангажирани. Така последните в един момент по естествен начин ще отпаднат.
Факт е, че има не малко лекари в Надежда, за които не се е чуло нищо лошо. С такава система те биха били поощрявани, останалите с течение на времето ще отпаднат.
Това, че има много малко добри специалисти в България не значи, че няма никакви. Но едва ли е било лесно на Стаменов за кратко време да намери да кажем 50 лекари на топ ниво и да ги накара да си напуснат работата си, за да почнат в нова болница. Аз имам много добри спомени от доктор Райков (прави ми цветна снимка), но после чух, че заминал в чужбина. Т.е. дори и да се намери добър специалист не е никак лесно да се задържи. Добре, че има и такива като доктор Чачева.

# 254
И аз мисля, че е наложително да има в болницата психолог, който да разговаря с бременните /майките в тежки моменти или да посредничи в комуникацията между лекари и пациент.

Общи условия

Активация на акаунт