Какво учат децата в яслите?

• 9 959
  • 36
  •   1
Отговори
# 30
Хубава темичка сте създали, момичета!

Не бих могла да кажа с какво точно ги занимават в яслите защото и аз много пъти съм се питала, но това, което не ми харесва е че гледат телевизия (нямам идея колко време на ден), но като я взимам от ясла дъщеря ми говори само за филметата, които е гледала - Ну Погоди, Маша и мечока и т.н.

Иначе не мога да отрека, че ги учат да са много самостоятелни, което е прекрасно Heart Eyes

# 31
Аз си позволих да прочета въпросния Закон за яслите и не можах да разбера колко деца може да има (е допустимо) в една яслена група и съответно колко човека обгрижват една яслена група...  newsm78
2. Смесена яслена група, в която се приемат деца от десет месеца до тригодишна възраст.
(2) Броят на децата в една яслена група е:
1. в кърмаческа група - от 6 до 8 деца;
2. в смесена дневна група - от 8 до 16 деца;
3. в смесена седмична група - от 8 до 12 деца;
4. в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца.
Чл. 13. В детска ясла до 60 деца се назначава най-малко един педагог, а на всеки следващи 20 деца се назначава още един педагог допълнително.

Чл. 14. (1) На една яслена група се назначават най-малко две медицински сестри и две детегледачки, като обслужването на децата се осъществява от най-малко една медицинска сестра и една детегледачка на смяна.
(2) В седмичните детски ясли се назначават най-малко две медицински сестри допълнително.
(3) В кърмаческите групи се назначава най-малко една медицинска сестра и една детегледачка допълнително.

# 32
в яслените групи трябва да има максимум 16 присъстващи деца. Това налага приемане на повече- обикновено 22-24 деца по списък, за да се постигне пълно натоварване, тъй като децата отсъстват. Персоналът, който директно обслужва децата са 1 сестра и 1 детегледачка на смяна, като на обяд за 2 часа смените се застъпват.

# 33
в яслата педагогическата работа се организира в занимания по няколко направления: говорни, музикални, сръчности, изобразителни, физическо. От педагог се провеждат обикновено само музикалните занимания, а останалите се провеждат от медицинските сестри. Направлението "Педагогика на ранното детство" се изучаваше от мед,сестри детски профил и дори участваше в държавните изпити. Сега квалификацията на младите специалисти е следдипломна с лекции и курсове по психология и педагогика на ранното детство, които са свързани и с минимума продължаваща квалификация, изискуема за периодичното подновяване на лиценза.

Заниманията са ежедневни, работи се съгласно годишен /съгласуван с инспектората/, месечен, двуседмичен план и ежедневни указания, на които мед.сестрите дават ежедневно писмен отчет за протичането. Провеждат се и тържества, както и открити уроци. Правилата за работа на яслените групи не са в правилниците и наредбите на ДГ, а в наредбата за яслите, която се прилага за всички яслени групи.
Точно така. В яслите, където работи майка ми, работят по книжките на Просвета. Книжките са за 2-3-годишни деца.  Peace

# 34
  • Sofia
това с телевизията е много неприятно. Аз мисля, че в нашата няма, но
ще питам директно още утре.

# 35
Не е редно да гледат телевизия. В нашата ясла такова нещо няма.

# 36
Просто ги хранят, наглеждат и слагат да спят; преобличат, слагат на гърне - всичко, което майката би правила, само че разпределено сред повечко деца.
На някои деца отделянето от майката им понася по-добре, отколкото на други. До три годинки са си съвсем малки.
Яслените болести са си най-голямото зло от цялата работа. За броени часове се развива всичко.

Общи условия

Активация на акаунт