Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 135 130
  • 864
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Здравейте  на всички Simple Smile отдавна следя темата, тъй като момченцето ми е от труднопроговарящите. В момента е на 2 г. и 10 м. и казва около 15 думи, изречения никакви. Бяхме тази седмица на консултация в пумпелина и основната ни диагноза е диспраксия (не знам дали правилно го написах). Ще започваме работа с логопед. Проблемът ми е, че не срещам много разбиране вкъщи (най-вече от майка ми, която го гледа през деня). За нея той е най-прекрасното дете, а аз "лудата", която непрекъснато го води по доктори.

Та така, споделих си Simple Smile.

Тези от вас, които посещават логопед, по колко пъти в месец мислите, че е оптимално, за да има резултата? Препоръката, която ни дадоха е за 8 часа е месеца.

# 301
Според мен няма универсално правило. Зависи от много фактори.
На вашата възраст моето дете имаше посещения от 40 мин. седмично. И при това работа едва се постигаше по около 5, мах 10 мин. През другото време тя пищеше. Зависи какво е другото състояние на детето. На 4год.възраст се включи и логопед в детската градина, един път седмично по половин час.
В момента, на 6,5г. вече има 2 пъти по 1час седмично и 2пъти по половин час седмично. Половинките са в детската градина. И се постига работа почти през цялото време.

# 302
Ние започнахме пак от скоро посещенията при логопед, и този път мисля, че случихме. Доста от звуците, при момчето ми липсват. Сега учи "В". Лека по лека започна да се чува ясно, но само в определени думи, и не всеки път, но е напредък (при "Виж" се чува добре, но "Ъ" не може да го каже и при "Въже" не се чува нищо, само "ле").
Сега е на 5 г. и 4 м.). Съставя изречения, но трудно му се разбира.

# 303
  • София
Кой е този логопед, ако е за София.
Наскоро ходихме на консултация при нов логопед, останах потресена  ooooh!

# 304
Кой е този логопед, ако е за София.
Наскоро ходихме на консултация при нов логопед, останах потресена  ooooh!
Не е от София. Ние сме от провинцията.

# 305
  • София
А присъствате ли по време на заниманията с логопеда? Аз тепърва трябва да търся. Имах само препоръки за логопедите в Пумпелина, но са ни далеч и се надявам да си намеря добър професионалист близо до нас.

# 306
Присъствах само в първия час.

# 307
  • София
Присъствах, докато детето свикна.

# 308
Здравейте, синът ми е на година и единадесет месец и казва само мама и амам и баба. Издава и много други звуци, но не ги свързва. Имитира грухане, ръмжене и дори има звук нещо като „мгм” което употребяват за думата искам или това. Когато беше на година и нещо казваше бау-бау на всички животни, но после дойде свекърва ми да го гледа, започна да му говори само на руски и детето сякаш забрави за бау-бау . Иначе не откривам симптоми от аутистичния спектър. Той общува (да и не казва с махане на глава, има специален жест за няма и сочи с пръст),обича компания и дори да е плах в общуването с деца иска да си подават топка или да споделят лопадки и кофички. Обожава брат си и игрите с него. Обръща се на имимето си и изпълнява инструкции, слиза по стълби с опора, макар да проходи малко преди година и 5 месеца. Стои спокойно на едно място. Единственото, което ме притеснява в поведението му е че когато се разстрои започва да си удря главата (да се тръшка). С фината моторика не мога да преценя дали е ок, играе координирано с малки предмети (боб , леща), държи молив акуратно, но не може да покаже с пръсти 2. Не е определил водеща ръка още - яде сам и с двете ръце. Показва коя е дясна и лява ръка. Обяснявах си закъснението със смяната на езика български/руски/български, но като се замислих няма голяма връзка. 
Моля да ме насочите към специалист. Към невролог, психолог или логопед да се обърна? И респективно да ми препоръчате специалист в Пловдив (или София за диагностициране) за толкова малко дете. Благодарности и извинете за дългия пост, но имам нужда от подкрепа, защото всички около мен само цъкат с език и кой добронамерено, кой от безразличие ме успокояват.

# 309
  • София
Благодаря, момичета. Надявам се да намеря читав логопед и в началото да присъствам.

# 310
здравейте на всички, а тези, които дават вит.Б 12 колко ви беше резултата от изследването първоначално за да предприемете мерки по наваксването му, благодаря  bouquet ох и още нещо голям зор с този памперс, как успяхте вие - на 3 и половина сме още пикае където му падне, после си събува гащите и вика "дрисльо", голяма мъка да седне на това гърне или тоалетна чиния - рев та рев, и прав не иска, направо е някакъв кошмар, приемам съвети всякакви

# 311
  • София
следя ви и аз, темата ми е много полезна

# 312
здравейте на всички, а тези, които дават вит.Б 12 колко ви беше резултата от изследването първоначално за да предприемете мерки по наваксването му, благодаря  bouquet ох и още нещо голям зор с този памперс, как успяхте вие - на 3 и половина сме още пикае където му падне, после си събува гащите и вика "дрисльо", голяма мъка да седне на това гърне или тоалетна чиния - рев та рев, и прав не иска, направо е някакъв кошмар, приемам съвети всякакви

Б 12 не се дава само при дефицит. Участва в процесите на метилиране. Ако обаче метилирането е високо, Б 12, не се приема, преди то да падне. Отделно стой и въпросът каква точно форма на Б 12 да се дава.

# 313
Сигурно ще предизвикам негодувание у много от вас по отношение на даването на вит. В12, но аз давам без предварителни изсл.
Бях решила да изследвам, но и това пари струва, и боденето е проблем при моето дете, а сме вече пред прага на първи клас и далеч от връстници, а пък имах безплатна оп. В12 и започнах да давам.

# 314
Момичета, извинете ме, че така нахлувам в темата ви, но бихте ли ми препоръчали логопед за Пловдив. Дъщеря ми е на 6, а още не може да изговаря "р". Иначе е голяма бъбривка, но искам преди започване на училище да коригираме проблема.

Общи условия

Активация на акаунт