Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 135 026
  • 864
  •   1
Отговори
# 390
  • Cyberspace
Има си батко - племенникът ми, на 5 е, на ДГ ходи от миналата година по това време... Сред деца и възрастни е предимно, но вече започвам да избягвам всякаква компания. Не виждам защо трябва да измъчвам всички с тези негови писъци  Confused Поведението му си е такова навсякъде и по всяко време. Независимо с мен, без мен, на градина, с баба си - все едно и също. Не можеш да го накараш дори да се изпишка без да пищи. Казваш му "Искаш ли да пишкаш?" и той носи гърнето с писъци и крясъци. Абе дори да го извикаш шоколад да му дадеш ще се разпищи. Всичко разбира и повечето пъти изпълнява, но с пищене. Пък да чуе "не" за нещо - леле, леле, леле  Shocked Аз и преди съм го обяснявала това, но никога не е глезен, лигавен и да му се отстъпва при писъците и колкото и да пищи, нищо не се променя и той отлично го знае, но винаги, винаги, винаги реагира така. Представете си колко мога да съм изкукуригала вече за година и четири месеца всеки ден за всичко писъци  Whistling  Започна отново да удря от яд и не знам какво да го правя вече. Имам съмнения, че нещо и в градината не е наред, а госпожите като питаш - всичко си е наред, но няма как да съм сигурна, като той не може да ми каже... Има периоди в които ми идва просто да се заключа някъде и да рева докато ми стигнат силите. Вече не знам какво да правя, искам да излезем от тази дупка най-накрая. Дори говорът не ми е такава трагедия, колкото поведението му. Всички казват да изчакам, колко да чакам - на три години и четири месеца е, а сякаш става все по-зле.

# 391
  • София
На детски психолог водили ли сте го?
Казват, че истериите са заради неговоренето, ама дали е така?
В градината пищи ли или е просто поведение пред близките?
Ако не му угодиш, колко време пищи?
Моите понякога пищят двете, все едно са се наговорили. Влизам в тоалетната и настъпва тишина.  Mr. Green

# 392
  • Cyberspace
На детски психолог водили ли сте го?
Казват, че истериите са заради неговоренето, ама дали е така?
В градината пищи ли или е просто поведение пред близките?
Ако не му угодиш, колко време пищи?
Моите понякога пищят двете, все едно са се наговорили. Влизам в тоалетната и настъпва тишина.  Mr. Green

Навсякъде се държи така, включително и в градината. Преминава от писъци в тръшкане и обратно и това трае дооооооста време. Не му се отстъпва, опитвах да го успокоявам, да обяснявам, да не му обръщам внимание, но и трите не дават резултат. Постоянно обяснявам, че "това за което се тръшка няма как да стане, защото..." Ходи само на логопед, посещавал е и невролози и никой не смята, че има нужда от психолог. Според мен също има и мисля да го водя и на психолог. Така пищи и в общуването с деца за най-малкото нещо, което друго дете няма и да отрази, той пищи като заклан. Абе, такова чудо е, трудно за рисуване и обяснение просто. Последния невролог даже отказа да ми повярва, че това, което вижда е обичайното му състояние, а не е просто изнервен от посещението при нея. Директно ми каза, че е невъзможно и преувеличавам  ooooh!

# 393
  • над кукувичето гнездо
Здравейте,
Може да изглежда като нахлуване в темата, но я следя от самото начало и сега реших да се включа по последния казус.
Cyberspase, ако не помогне, поне не смятам, че ще навреди. Намерете си книжката на д-р Харви Карп „Най-щастливото дете”. Според мен може да намерите полезни практични съвети за общуване с мъника (първобитни човечета, както ги нарича автора).
Успех!

Иначе, следя темата, защото моят човек е на две годинки и един месец. Към момента говори само с отделни думички и то не с много богат речник. Изречения се чуват много рядко (примерно, „ела, мама”). Поведенчески изглежда в норма за възрастта. Понякога, когато му посочвам нещо с пръст, не може да фиксира целта. Разпознава някои цветове, знае ляво-дясно, познава частите на тялото си, качва се сам по стъпала, понякога с редуване на краката, слиза с помощ на стълбище, на отделни стъпала се справя сам. До преди месец имаше не повече от 20 думи и мислех да го водя на логопед. Тогава се включи и започна да използва още думи. След родителите ми повтаря, когато го подканят (доста често неправилно, но все пак повтаря), след мен не желае. Не живеем с тях и съответно рядко има включвания. Някои действия ги назовава с имитационни звуци (сърба с устни когато е жаден, а имаше дума „пи”, която използваше за кратко, но тъй като не разбирах за какво се отнася, той посръбваше и аз давах вода и после спря да използва думата). Та все още се чудя дали да го заведа при логопед, или още да изчакам. Как бихте постъпили вие?
Моля, да ме извините за предългия пост!

# 394
Cyberspase според мен също психолиг би помогнал. Ние ходим в един общностен център(Хасково)и там има няколко психоложки. И еднатае точно тскава, за поведенчески проблеми. Доста майки са доволни и забелязват положителна промяна в децата. Потърсете и при вас, явно детенцето по такъв начин изразява нещо, със сигурност не е лиготия или инатлък. Дано много скоро го израсне. Иначе аз на моя мъник често ходя да му леят Куршум и при нас и това действа. То като има проблеми човек, до какво ли не прибягва.

# 395
  • Пловдив
Цитат
Казваш му "Искаш ли да пишкаш?" и той носи гърнето с писъци и крясъци. Абе дори да го извикаш шоколад да му дадеш ще се разпищи.
Моята дъщеря пък като и кажеш "искаш ли да пишкаш?", пищи и не носи гърнето.  Sunglasses
Също така пищи, ако и откажеш четвъртото или примерно седмото за последния половин час парче шоколад, което е поискала.

# 396
Cyberspace, аз мога да ти кажа какво помогна на нас за положителна промяна в цялостното развитие на детето. Той никога не е пищял, но за сметка на това е много свит и, въпреки че може не отваряше уста пред никого, а правеше едни движения от превъзбуда - децата го приемаха за странен и рядко контактуваха с него. Започнахме да ходим в едно село, семейството на мъжът ми имат наследствена къща - много стара, никой не беше ходил повече от 15 години, много стара още с външна тоалетна. Поизчистихме и започнахме да ходим редовно там - населението е малко и от възрастни хора, коли няма почти освен събота и неделя да минат една две, автобус има един или два пъти в седмицата. Детето цял ден на свобода, бяга, скача, излиза на улицата - абе пълно спокойствие. Знаете как се хората в такива села, почнаха много да ни се радват, защото сме млади (вдигам си самочувствието) и започнаха да идват да ни дават съвети - за цветенцата, за асмичките и мине не замине мине някой и хоп в двора. Естествено започнаха постоянно да закачат и малкия, да го питат и си чакат отговор. Ама нали недочуват, а той говори тихо, се започна "Ама, кажи по - високо, че баба/дядо не чува" hahaha и това по ...найсет пъти на ден - нашият избор нямаше, защото те са настоятелни и за да се отърве започна да им отговаря силно - къде правилно, къде не, ама ефект чуден. Тези умения с времето се преносоха и в градината, и на площадката и .... навсякъде. Та ако имате някъде селце, ходете там, и да пищи и да вика няма на кой да прави впечатление, но като го полазят местните малко по малко ще свикне да отговаря без да пищи, просто ще му обясняваш, че не чуват и т.н. А и е почивка за Вас като семейство - хем време за семейството, хем всеки си прави каквото иска (аз бучкам цветя - и ако не се хванат голяма работа), който иска да бяга, да пищи, да пие кафе и прочие. Мъжът ми в началото беше скептичен, ама сега като ходим гледам почна туй да си отреже, онуй да си направи и казва, че си почива. А това е много важно да си почиваме, за да може да се борим.

# 397
Киберспейс,от известно време набирам смелост да си излея мъката и да търся съвет и хоп-виждам,че не съм сама...При реоценката при психиатъра,когато отпадна съмнението за умствено изоставяне и писаха диагноза езиково разстройство ми обясняваха,че ''тези'' деца са буйни,трудно контрулеруеми,трудно възпитаеми и изобщо... Точно това си говорим с мъжа ми-не хванат от гората,ами направо абориген все едно отглеждам. Няма стена,която не е надраскал, седнем да ядем,той маже, плюе,разсипва...изобщо има амбиция всичко да излее и размаже. От известно време само хвърля по земята. Хвърля през терасата...По улиците тича като изглавен,не дава ръчичка,като кон с капаци. В кола не пътува. Търкаля се по земята и събира погледите на всички,блъска и бие децата по площадките,бие брат си,който е 8!!! години по-голям от него. Веееечно е в истерия, а като чуе думата не или нещо,че не се прави така все едно го колиш. Пия ксанакс от 2 месеца и той вече не ми действа. Да не говоря,че никой не желае да го гледа,все едно нямам роднини.Дори за ден.
Тая работа с биофийдбека май няма да я бъде. Вчера пак само 3,4 минути издържа. Невролога каза,че такова чудо като него не е виждал и май ще правим последен опит другата седмица.
Вече съм на дъното, сънувам кошмари,че го блъска кола,че пада от високо... Cry

# 398
  • София
Не искам да звучи като реклама или натрапване,но моето зверче стана човек от слушането на листениг програма. И друг път съм писала. Вече слуша от година и е нормално малко човече. На три години ме хапеше по ръцете като го хвана и се тръшкаше в градината за всичко с мятане на земята и истерия.

# 399
  • Пловдив
Аз отдавна се каня да го пробвам това ТЛП, само да проучим къде и как... Ако се предлага по интернет, както беше писала Иванкака, най-добре.

Нашият човек няма голям напредък, още и разбиране на реч няма кой знае какво, да не кажа почти никакво, но може да се каже, че каза първата си дума - "ало". Не просто звукосъчетание, а видимо смислена "дума". Една вечер, като го взимах от логопедката, грабна слушалката на домофона пред вратата и каза "ало". Аз останах ей така:  Shocked. Логопедката и тя се изненада приятно. После се е случвало да го каже още няколко пъти, пак в подобна ситуация - пред мобилен телефон веднъж, останалите пъти - със слушалката на домофон или стационарен телефон. Още не е комуникация, но си е следващо стъпало. Дано, дано да не остане първата и последната дума.

Тези дни, като го разнасям по детски градини и логопеди, започнах след градината по най-скандалния селски начин  Sunglasses да го изпикавам прав в корените на дървета или каквито други "подходящи" места намеря. Вчера по едно време гледам локва с като че ли жълтеникав цвят на пода в кухнята, но на човека гащите му сухи. Така и не разбрах как го е направил, не е изключено и да е разлял нещо, но май не беше от разливане; като нищо може да е последвал моя пример с изваждането и изпикаването край дървото. А как да му обясниш, като не разбира говор, че навън можем да си цапаме, колкото искаме, но вътре - не... Wink

# 400
Още един глас за ТЛП и от мен. Ние чак такива драматични проблеми с поведение нямаме, по-скоро със сензорика, но слушането определено ни помага - сега във високите честоти е много контактен и социален, тръгнаха и първите думи. Имал е и моменти на психясване от музиката, но са минавали. Поне засега ползите са повече от негативите, пък да видим.

# 401
а от каква възраст е подходяща ТЛП?

# 402
  • София, Люлин-8
Има си батко - племенникът ми, на 5 е, на ДГ ходи от миналата година по това време... Сред деца и възрастни е предимно, но вече започвам да избягвам всякаква компания. Не виждам защо трябва да измъчвам всички с тези негови писъци  Confused Поведението му си е такова навсякъде и по всяко време. Независимо с мен, без мен, на градина, с баба си - все едно и също. Не можеш да го накараш дори да се изпишка без да пищи. Казваш му "Искаш ли да пишкаш?" и той носи гърнето с писъци и крясъци. Абе дори да го извикаш шоколад да му дадеш ще се разпищи. Всичко разбира и повечето пъти изпълнява, но с пищене. Пък да чуе "не" за нещо - леле, леле, леле  Shocked Аз и преди съм го обяснявала това, но никога не е глезен, лигавен и да му се отстъпва при писъците и колкото и да пищи, нищо не се променя и той отлично го знае, но винаги, винаги, винаги реагира така. Представете си колко мога да съм изкукуригала вече за година и четири месеца всеки ден за всичко писъци  Whistling  Започна отново да удря от яд и не знам какво да го правя вече. Имам съмнения, че нещо и в градината не е наред, а госпожите като питаш - всичко си е наред, но няма как да съм сигурна, като той не може да ми каже... Има периоди в които ми идва просто да се заключа някъде и да рева докато ми стигнат силите. Вече не знам какво да правя, искам да излезем от тази дупка най-накрая. Дори говорът не ми е такава трагедия, колкото поведението му. Всички казват да изчакам, колко да чакам - на три години и четири месеца е, а сякаш става все по-зле.
Това е от възрастта и липсата на говор моята беше същата, не пишеше, но пък ми бягаше за сметка на това и въобще не можеше да я накараме да седне.
Сега вече е доста по-спокойна, ако отидем на заведение издържа цели 15-20 минути (докато яде) преди да се развилнее, преди и този лукс нямахме.
Ще мине имай търпение, а за пищенето едни тапи на ушите и хич да не ти пука за другите. Wink

# 403
Киберспейс, моето дете беше същото, наистина е от липсата на говор. Отскубваше се, изпускала съм я, узпадала съм в ужасни ситуация. Срам не арам, но я водехме с една раница с дълга каишка /между другото при нас се използват масово, защото децата в норма също ги правят тези неща, има по-буйни деца/. Моят съвет е в никакъв случай не изолирай детето, намери начин да го срещаш с деца. Аз в този период стоях нон стоп в парка, пък фактът че всеки Божи ден изпадах в супер тъпи ситуации, защото детето ми беше абсолютен дивак, просто го преглъщах. И това ще мине колкото и да не ти се вярва.

# 404
Здравейте момичета.   Hug Hug Искам да попитам мога ли освен брейн бустера  да давам и рибено масло на ескимо....Една приятелка  ме посъветва да пробвам така като брейн бустера да го давам сутрин ,а рибеното масло вечер. Бях й споделила,че малкия не яде и грам риба....затова   да съм му давала и рибено масло....
Ама се притеснявам дали мога да ги давам й двата сиропа?

Общи условия

Активация на акаунт