Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 134 985
  • 864
  •   1
Отговори
# 465
didkatd  и моят син е с дефицит прочети повече за б12 и ще си прецениш сама. Аз никога не съм предполагала колко е важен особено за деца като нашите.Докторите така или иначе не ги е грижа :/ Аз купих и от днес давам б12 капки за нос.Ще продължа три месеца пък времето ще покаже.

# 466
didkatd тоя доктор не е добре. Аз веднъж съм имала TSH 8 и мислих, че колабирам, то е сърцебиене, нерви и т.н. Потърси друго мнение, аз съм с Хашимото почти винаги FT3 и FT4 са ми били в норма, но винаги TSH го държа око 1-2 той влияе страшно много върху разбиране, памет и т.н. Аз давам на детето рибното масло на Мюлер по 5 мл.на ден. Зимата може и по-малко повече, но наистина от него съм видяла най-добър резултат. Иначе вит Б12 при детето ми е уж в добри граници и за сега няма да давам.

# 467
  • София
Наскоро бяхме при една гастроентеролог, и ме пита изследван ли е за вит.Д, казах не. И тази се изказа, че можело организма му да е пренаситен на витД и затова да изоставало детето в говорното развитие. Ей, това не го бях чувала и вече не знам, всеки лекар си е луд по свой начин
Наистина нашите деца са с дефицит на вит. Д, направете изследване и ще разберете. Аз откакто давам на дъщеря ми+рибно масло видях добъррезултат при дъщеря ми. За прехвалените добавки на д-р Яско, които и аз започнах да давам детето ми получи страшен обрив, та вече не съм им голям фен.
Щитовидните хормони (TSH, FT3, FT4) са много важни за разбирането на детето и понеже аз съм с Хашимото мисля, че детето има проблем заради моето състояние, хем по време на бременността се следих много внимателно.
Нашият хормон ТСХ беше 11 и нещо, ходихме при ендокринолог, тя каза, щом другите два хормона са в норма и антителата, този не е важен толкова...иначе вит.Д беше нисък преди 2 г., наваксахме го, спряхме капките, а сега пролетта като пусках пак беше нисък и пак пием вигантол, а вит.б12 е под долната граница, но не ни казват да има нужда от набавяне, да взема и аз да давам рибено масло ли, какво точно даваш като фирма и в каква доза, то сигурно пише на листовката, но...
Този доктор е престъпник, за пореден път се убеждавам, че тези доктори за нищо не стават.

# 468
  • София
ТСХ 11 и не е проблем - при горна граница 4,2.... изумена съм, смени доктора и намерете добър детски ендокринолог. Има много информация в Нета за връзката между ЩЖ и проблемите в развитието на децата....

# 469
ТСХ 11 и не е проблем - при горна граница 4,2.... изумена съм, смени доктора и намерете добър детски ендокринолог. Има много информация в Нета за връзката между ЩЖ и проблемите в развитието на децата....
Уж професорка в голям град и началник на отделение, то сега ни е спаднало де наполовина 6.94 от април са ни резултатите, др.месец ще пускам вит.Д отново след прием 2 месеца на вигантол, ще пусна и хормона пак, може да взема вит.б и аз на своя глава 🙂

# 470
didkatd  и моят син е с дефицит прочети повече за б12 и ще си прецениш сама. Аз никога не съм предполагала колко е важен особено за деца като нашите.Докторите така или иначе не ги е грижа :/ Аз купих и от днес давам б12 капки за нос.Ще продължа три месеца пък времето ще покаже.
Гена може ли линк на тези капки 😊

# 471
didkatd тоя доктор не е добре. Аз веднъж съм имала TSH 8 и мислих, че колабирам, то е сърцебиене, нерви и т.н. Потърси друго мнение, аз съм с Хашимото почти винаги FT3 и FT4 са ми били в норма, но винаги TSH го държа око 1-2 той влияе страшно много върху разбиране, памет и т.н. Аз давам на детето рибното масло на Мюлер по 5 мл.на ден. Зимата може и по-малко повече, но наистина от него съм видяла най-добър резултат. Иначе вит Б12 при детето ми е уж в добри граници и за сега няма да давам.
Магия може ли линк точно какво е маслото, че намирам много 😉

# 472
  • София
Уж професорка в голям град и началник на отделение, то сега ни е спаднало де наполовина 6.94 от април са ни резултатите, др.месец ще пускам вит.Д отново след прием 2 месеца на вигантол, ще пусна и хормона пак, може да взема вит.б и аз на своя глава 🙂
И това е изключително високо ТСХ.
Трябва да е под 3

# 473
# 474
Здравейте,имам питане относно изследването за витамин Б12...чела съм тук, че ако се прави за този витамин задължително се изследва и Б9, обаче после при разчитането на изследванията как точно става...в смисъл стойностите и на двата витамина ли се гледат. Съвсем не ми е ясно,а се оказва че ще ги правим на в някоя частна лаборатория по мое настояване и после дори не знам още къде с кой лекар да говоря за резултатите.....

# 475
И още нещо..как бихте коментирали това, четох го в един блог за труднопроговарящи деца.,,Понякога клиничната картина е усложнена от факта, че общото ниво в организма на тези витамини е в норма, но налице е недостиг само в мозъка, познат още като „церебрален фолатен дефицит“. Той се установява единствено с изследване на ликвор, добит чрез лумбална (гръбначна) пункция. За да се избегне притеснителната за родителите процедура, децата могат да се подложат тестово за кратко време на големи дози фолат и да се види има ли положителна реакция.,,  става въпрос отново за витамините от група Б.

# 476
Трябва да е под 3
За деца до 6 г. в нашата лаб-я го дават 6.1 горна граница

# 477
  • София
Трябва да е под 3
За деца до 6 г. в нашата лаб-я го дават 6.1 горна граница

Нормите в лабораториите са твърде завишени. Трябва ви добър ендокринолог.

# 478
За деца нормите са различни от тези за възрастни. 6,1 горна граница си е съвсем ок. При нас е даже 6,4.

# 479
  • Пловдив
Така е, за деца нормата за ТСХ е малко по-висока, но пак почти 7 е множко, струва ми се, а 11 - съвсем.
За възрастни е прието да се смята, че най-добре е до 2 горна граница, приемливо - до 4 - 4 и половина.
За сравнение, при мен и при сина ми (4 г.) преди около 2 месеца и при двамата беше едно и петдесет и нещо.

Ето това намерих като ориентир за стойностите: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2645400/table/T1/. В конкретния случай не е норма, а резултати от измерване на хормона при група деца и младежи без установена патология на щитовидната жлеза, но сигурно и норми се намират по нета на много места.

Последна редакция: нд, 11 юни 2017, 20:51 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт