Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 134 940
  • 864
  •   1
Отговори
# 585
Защо когато синът ми казва една дума буква по буква (в повечето случаи) се получава, а когато трябва каже цялата дума не се получава?
Вече напредна и може да каже "В" (макар и не в всяка дума където я има) и сега учи "Ф".

# 586
йоко и моето дете е така по отношение на звуците, които не знае. Научи ш-то, но все още в някои думи и изречения е "с", или пък за ж-то, е "з". Логопедката ми обяснява, че е научила правилото за дадена буква, но не е автоматизирала процеса в думи и изречения. И затова у дома и на уроци повтарят думи и изречения. Лошото е, че след 1,5м. е ученичка, а има още много звуци, които изобщо не може да изговори, пък какво остава да ги употребява в думи и изречения

# 587
Нашият син също когато казва само звука го прави правилно, но в думи не се получава винаги. Все си мисля,  че вече като е голям и е свикнал да ги произнася по грешен начин не може да отвикне, затвърдил е грешното. Логопедката ми каза да го поправям постоянно.
Ние се отказахме от ходенето при нея. Сега лятото всички почиват и остава само моята работа с него. Надяваме се на есен да започнем при една логопедка тук в нашия град. Дано пак не ни излъжат.
Последните дни изчетох много информация и се обърках още повече. Искам да разбера каква е причината за трудното му проговаряне, но не знам как.

# 588
И аз това искам да разбера. Моето момче е с доста операции, съответно пълни упойки (има 7 операции и 9 пълни упойки). За това  си мисля, че те са оказали негативно влияние за проговарянето му както и ваксина МПР. Някой чистил ли е упойки, знае ли какво трябва да се приема?
Моето момче направи скок в развитието си след В12, рибено масло, Спийк.
И нашата логопедка казва, че веднъж научил погрешно дадена дума е по- трудно да се научи да я казва правилно, отколкото ако изобщо не я знае.
Имам една молба- имаме и друг проблем- много силно говори това дете, ужасно е. Направо в мозъка ми бърка. Правя му забележка и със спокоен тон и с по- висок, но полза никаква, след 1 мин. пак започва да говори високо. И много си приказва докато играе, чак ме притеснява. Сестра му, която е в норма не прави така. Говори си докато играе, но е различно.

# 589
Аз всеки ден искам от нея да повтаря думи и изречения със звука, който учи в момента и отделно я карам да повтаря и думите с предния звук, който е учила. Много ми се сърди, но нямам никакъв избор. Тя не ходи вече на детска градина. Вече няма грешки при в, с, ф, х, з. Ш и ж още не е изчистила идеално, но ще започва ц.

# 590
Йоко, изследвали ли сте слуха ? При проблеми с ушите е възможно. Както понякогаима неразбиране в чуваното децата интуитивно смятат че колкото по-високо говорят толкова по-лесно разбират и биват разбирани. Възможно е обаче и да е от тембъра ако става без напрежение в гласа. Дъщеря ми ( в норма ) има много силен и плътен глас и дори като шепне не става да е тихо. Вече всички са й свикнали, но отнесе много подигравки в гимназията.

# 591
  • Cyberspace
Здравейте!
Скоро не съм писала, но следя внимателно темата. Моят вече стана на три и половина, а още е до кривата круша... Има известен напредък, много нови думи, но повечето са неправилни. Всеки път като каже грешно дума, аз повтарям след него "Да, това е ..." като го казвам правилно. Старая се да не го поправям и да му правя забележки, за да не се откаже отново. Засега успява да свърже две простички думи, но го прави само ако той има желание. Например "Коте спи", "СинУ кола", "Мите тича" и други от този род. Започнал е от известно време прекалено често да си зпушва ушите. Когато очаква някакъв шум си запушва ушите, когато го е страх също ги запушва. Онзи ден даже ми мрънкаше за едни много ментови дъвки, накрая му дадох и като я лапна пак стъписан си запуши ушите.

# 592
Аз сериозно се замислих да водя детето на УНГ, заради това негово крещене. Моля, ако някой е водил детето си за проверка на слухът (без упойка), да сподели при кой доктор, как протича изследването и прегледа?

# 593
  • София
Здравейте!
Скоро не съм писала, но следя внимателно темата. Моят вече стана на три и половина, а още е до кривата круша... Има известен напредък, много нови думи, но повечето са неправилни. Всеки път като каже грешно дума, аз повтарям след него "Да, това е ..." като го казвам правилно. Старая се да не го поправям и да му правя забележки, за да не се откаже отново. Засега успява да свърже две простички думи, но го прави само ако той има желание. Например "Коте спи", "СинУ кола", "Мите тича" и други от този род. Започнал е от известно време прекалено често да си зпушва ушите. Когато очаква някакъв шум си запушва ушите, когато го е страх също ги запушва. Онзи ден даже ми мрънкаше за едни много ментови дъвки, накрая му дадох и като я лапна пак стъписан си запуши ушите.
Това като сензорен проблем звучи.
Като дъвче дъвка, също се чува звук в ушите и обяснението е пак сид.
Неправилното изговаряне също го обясняват логопедите със слуховата преработка.

# 594
  • Cyberspace
С дъвченето няма проблем. Дъвче си дъвки без проблем по принцип. По-скоро не очакваше вкуса на дъвката и в първия момент се панира. Но ми е странно как си мисли, че запушването на ушите е решение на всеки проблем...
Логопедът вчера го водил до тоалетната, защото е извън кабинета в коридора и лампата е високо, и не може да си я светне сам, но като нахлул в тъмната тоалетната преди да му я светнат и пак си е запушил ушите. Много е стреснат между другото от раницата на Дора Изследователката. Започнах да му пускам отвреме навреме въпросното детско когато трябва да се къпя или някаква домакинска работа да свърша, защото нямате представа какви магарии му идват на ум ако остане сам дори за няколко минути. Заглвждаше се и ѝ се радваше, а там много повтарят едни и същи думи и научи доста нови от там. И един ден просто от нищото започна да се страхува от въпросната раница и си запушва ушите като се появи. От тогава не съм му пускала Дора, детски по принцип гледа само в извънредни ситуации. Звучи сигурно смешно, но...

# 595
  • София
Но ми е странно как си мисли, че запушването на ушите е решение на всеки проблем...
Логопедът вчера го водил до тоалетната, защото е извън кабинета в коридора и лампата е високо, и не може да си я светне сам, но като нахлул в тъмната тоалетната преди да му я светнат и пак си е запушил ушите.
едва ли си мисли, по-скоро е инстинктивно.
Логопедът как коментира запушването на ушите?

# 596
Аз сериозно се замислих да водя детето на УНГ, заради това негово крещене. Моля, ако някой е водил детето си за проверка на слухът (без упойка), да сподели при кой доктор, как протича изследването и прегледа?
Йоко, аз направих изследване на слуха на дъщеря ми във ВМА, защото не исках да я слагат под упойка в ИСУЛ и да лежим 2 дни в болница.
Записахме се на преглед при д-р Златанов /отдолу имаш телефони, звъниш на стационарния и си записваш час/.

http://bestdoctors.bg/doctor/id/638

След, като я прегледа ни изпрати на друг етаж и там негов колега провери на детето слуха на два апарата, като всичко става бързо и безболезнено. Слага слушалки, като за Mp3 в ушетата на детето и си проверява нещо на компютър и ви казва, какво е положението.

# 597
Сайбърспейс. Това правеше и моя син но освен ушите си затваряше и очите. Абсолютно сензорен проблем. Все едно искаш да минимизираш " каналите " по които към теб постъпват дразнители. Синът ми мразеше малки тесни тоалетни. Като по голям беше уникален пишкайки с затворени очи и пускайки водата като със свободната си ръка е запушил едното си ухо и силно е навел глава за да може с другото рамо да запуши другото ухо, понеже ръката му е  заета. Натиска копчето и изкача като тапа. Все едно звука ще го убие.

У нас в коридора пък който беше тесен и дълъг  лампата беше без лампион на фасунка  и с белите стени беше като в полицейско управление се шегуваше мъжа ми - та детето се засилваше и просто притичваше през коридора все едно е опасна зона.

Просто работете за преодоляване леко повишавайки нивата на дразнене. Перфектно никога няма да стане но ще бъде много по- поносимо.

Последна редакция: ср, 02 авг 2017, 11:30 от _re_ge

# 598
Йоко, аз направих изследване на слуха на дъщеря ми във ВМА, защото не исках да я слагат под упойка в ИСУЛ и да лежим 2 дни в болница.
Записахме се на преглед при д-р Златанов /отдолу имаш телефони, звъниш на стационарния и си записваш час/.

http://bestdoctors.bg/doctor/id/638

След, като я прегледа ни изпрати на друг етаж и там негов колега провери на детето слуха на два апарата, като всичко става бързо и безболезнено. Слага слушалки, като за Mp3 в ушетата на детето и си проверява нещо на компютър и ви казва, какво е положението.
А за преработката на звукът правили ли сте изследване? И преди да направите изследването за слуха направихте ли консултация в невролог?

# 599
Момчето ми е на 1 год и 10 месеца роден е недоносен в 32 г.с. има мегалобластна анемия .В момента казва само 10 кратки думи.На 1 год и 6 месеца беше по програма на Карин дом срещи с психолог и логопед ,но ме убедиха ,че малкия си е добре само малко изостава .Чудя се да подновя ли срещите или да изчакам .

Общи условия

Активация на акаунт