Витамин B12

• 205 553
  • 787
  •   2
Отговори
# 120
Здравейте
И аз от скоро съм с установен дефицит на Б12 ( след самоназначено изследване)- 55 при долна граница 145.
Ендокринолог ми изписа инжекции от 1000 гами цианокобаламин - по схема общо 10 ампули.
Но не разбрах след тях какво следва - каза само " много е зле трябва да го следим"
До колкото разбирам трябва да направя почивка след инжекциите и тогава да пусна контролно изследване?
Колко време след последната ампула се изчаква преди да се направи контрола?

# 121
  • Бургас
Колко време след последната ампула се изчаква преди да се направи контрола?
Oколо 2 седмици.

# 122
Благодаря, Мон  Hug

# 123
Здравейте момичета. Да ви попитам тези стойности според вас ниски ли са и необходимо ли е да увелича приеме на Б 12 ?
 Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Терапевтични граници
Витамин В12 ( Vit. B12 )   190.40   pmol/l   141 - 489

Нямам много познания и всяко мнение и съвет ще са ми полезни.

# 124
  • Бургас
190 си е направо дефицит. Аз бях с 200 януари и сложих 7-8 инжекции, а сега съм на подезични таблеттки. Отптималните стойности са над 400, желателно е 500.
Ти какъв Б12 приемаш?

# 125
Ами изследванията са ми от тази седмица. Така че, което ме препоръчате,  това ще взема.  Нямам подходящ лекар . Та вас имам повече доверие.  Благодаря предварително.

# 126
  • София
190 си е направо дефицит. Аз бях с 200 януари и сложих 7-8 инжекции, а сега съм на подезични таблеттки. Отптималните стойности са над 400, желателно е 500.
Ти какъв Б12 приемаш?

Личната лекарка казва, че всичко е ок, но се оказва, че и при мен си е дефицит. При референтни граници 190-560 от лабораторията аз съм с 260. Имам В12 на NOW 2000 mcg, подезичен, давайте съвет кога и по колко таблетки да приемам. Благодаря ви  bouquet

# 127
  • Бургас
Ами изследванията са ми от тази седмица. Така че, което ме препоръчате,  това ще взема.  Нямам подходящ лекар . Та вас имам повече доверие.  Благодаря предварително.
Аз ходих и на хематолог, но не ми помогна особено.
А преди 4г, когато рабрах за проблема друг хематолог ми изписа 7 инжекции първоначално /от 1000, през ден/, а после ми каза, че трябва всяка година да си слагам минимум по 4, за да не стигам до дефицит отново.
Вече обаче има и много хубави назални капки и подезични таблетки. Ако нямаш храносмилателни проблеми /гастрит, хеликобактер пилори и т.н./ може да пробваш първо с подезични таблетки, на Солгар са хубави, тези също вършат работа.
Това са назалните капки, метилкобаламин.
Тези са хидроксикобаламин.
И в краен случай са инжекциите, просто когато аз ги слагах още не бях проучила подробно нещата, бързах да наваксам дефицита и затова ги сложих. Вече смятам обаче да пробвам първо с подезични или капки и само в краен случай инжекции.

# 128
Много ти благодаря.  bouquet Затова обичам този форум. Мислиш ли , че един курс ще е достатъчен или ще трябват повече? И необходимо ли е да се направи пауза между отделните опаковки?

Последна редакция: нд, 04 юни 2017, 11:42 от bobb

# 129
  • София
Bobb, аз също съм много доволна от подезичните таблетки. Разтварят се бързо и директно през лигавицата навлизат в кръвоносната система, имат много добро усвояване. Определено са ефективни, контролното изследване го доказва.  Peace

А положението с референтните граници е тъжно, много са подвеждащи и ако не си запознат с реалното значение на стойностите, може да си мислиш, че всичко е наред, а всъщност да си в дефицит. Най-лошото е, че лекарите често не са запознати също и тяхното незнание ни поставя в риск. Препоръчва се долната граница да бъде вдигната на 400 pmol/l.
Ето един полезен сайт:
http://vitaminb-12.com/какво-е-витамин-в12.html

# 130
Благодаря veseto 5775. Ти от кои си доволна? Аз погледнах тези, които Мон е препоръчала. Там вторите таблетки май ще са по-удобни за употреба. На първия вид пише , че се разтварят във вода и се взима по 1 с.л дневно. И мисля, че втория вид ще са ми по - удобни.

# 131
  • София
Ползвала съм и съм доволна и от двата вида, по един и същи начин се разтварят под езика. Този начин на прием, който са дали в указанието на Солгар, не знам дали не е за профилактична употреба (за първи път чувам така да се разтварят..). Вторите са по-изгодни, майка ми скоро си взе от аптека 210 таблетки за 28 лв.  Wink
Поправка: аптеката са я закрили, не знам по другите какви са цените на тази разфасовка (в сайта на Ревита 90 табл. са 16 лв).

Kornelianel, чела съм,че дози 1000 до 5000 mcg най-общо може да се взимат до около месец ежедневно, после месец по веднъж седмично и след това веднъж месечно. И се прави контролно изследване. Можеш да вземаш от тези, които имаш (2000) примерно две седмици, да почиваш седмица и да си направиш изследване да видиш дали и как усвояваш. И все пак консултация с хематолог не е излишна  Peace

Последна редакция: нд, 04 юни 2017, 14:21 от veseto5775

# 132
Благодаря още веднъж.

# 133
  • София
veseto5775 много благодаря за отговора.  bouquet Ще се консултирам с хематолог обезателно. Вече ми е ясно, че ендокриноложката си кара по старите учебници (с хашимото съм ).

# 134
Аз си купих този спрей - https://revita.bg/shop/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B … %BD-1000-%C2%B5g/

Сега съм на инжекции веднъж седмично 1000 гами, но освен това един - два пъти седмично си пръскам и от спрея.

Хематолога ми каза след като спра терапията да изчакам 1 месец преди контролното изследване, а в лабораторията ми казаха - 20 дни...

Майка ми си купи подезични таблетки, но ги започна отскоро и още не се е изследвала. Тя няма и толкова сериозен дефицит като мен де...

Общи условия

Активация на акаунт