Дневникът тема 76 - Да отслабнем всички заедно!

• 49 164
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Amour* много се радвам, че си готова да обясниш нещата на разбираем език  Hug Аз преди време, когато спазвах НВ ВМХ си спомням как се обясняваше, че сиренето и кашкавала не били ОК за този режим, че киселото мляко също не е особено подходящо и трябва да се ограничи. То тогава какво ми остана - да ям само месо и зеленчуци, тъй като и плодовете бяха табу. Заради всичкото това се отказах от режима, но като те чета теб виждам, че най-вероятно не съм права  Hug Аз и в момента съм в някакво такова положение, ям месо, млечни, яйца + зеленчуци и плодове. Това основно. По-рядко хапвам бобови и варива. Още по-рядко ям тестени неща  Mr. Green

# 586
По повод млечните, преди време гледах видео отговор на един известен български фитнес инструктур, в който на въпрос дали ако ще спра млечните ще отслабна, човекът отговори "най-вероятно ще отслабнете, но не защото сте спрял млечните, а защото с тяхното спиране намалявате общия прием на калории и мазнини, което води до отслабване". Та на скоро същият този човек сподели ето тази картинка... има логика някаква Simple Smile

Скрит текст:

# 587
само ще добавя и Хората надебеляват, защото заместиха разходките с висене пред TV  Mr. Green

# 588
Госпожица Дух , не знам правилата на 90-дневната.Най-вероятно няма да е проблем в протеинов ден да има повече мазнини.Също и в зеленчуков...
Проблем е съчетанието много мазнини-много въглехидрати.Те са тези, които влияят на теглото.Протеини така или иначе трябва да има, за градеж и възстановяване на органи и мускули.От там насетне, вариации с мазнини-въглехидрати.
Мен например въглехидратите ме разяждат за още, и още...затова за момента не са ми добра опция.
И залагам на мазнините, те ме държат сита, енергична, неламтяща за сладко като за последно.
В едно нисковъглехидратно хранене високомаслените и калорични млечни не са проблем.Не мисля обаче, че са подходящи в съчетание с други висококалорични храни.
При нискомаслените млечни обаче има друг проблем...когато се извлече мазнината, тя се заменя с нишесте и захар, за да има все пак някакъв вкус.Защото обезмаслената храна е безвкусна.

NoMe, млечните продукти по начало не са о.к. за възрастните.Повечето хора след 3-4 годишна възраст губят ензимите, нужни за разграждане на млечните, по-специално на лактозата.И от там следват доста здравословни проблеби.На някои хора пък им пречат на отслабването, какъв е механизма не знам, но е факт, че някои не могат да отслабнат или става много бавно, ако консумират млечни продукти.Аткинс например съветва в първите две седмици да се избягват, позволени са само заквасена сметана и твърди сирена, т.е., достатъчно зрели, за да имат минимум въглехидрати.После може да се консумират и пресни сирена, и кисело мляко, естествено не в неограничени количества, защото все пак са калорични, на 100 гр са около 300 калории средно.
Те са просто за удоволствие отвреме-навреме, а не постоянна ежедневна храна.
Поне аз така гледам на тях...

# 589
Съгласна съм за млечните и съм чела тази теория и съм я изпитвала.
До колкото знам полезни са само ферментиралите млечни продукти - зряло сирене и кисело мляко.

Много се обърках вече ...  Embarassed

# 590
Скрит текст:
По повод млечните, преди време гледах видео отговор на един известен български фитнес инструктур, в който на въпрос дали ако ще спра млечните ще отслабна, човекът отговори "най-вероятно ще отслабнете, но не защото сте спрял млечните, а защото с тяхното спиране намалявате общия прием на калории и мазнини, което води до отслабване". Та на скоро същият този човек сподели ето тази картинка... има логика някаква Simple Smile
Скрит текст:
Брей, днес голяма "писателка" го раздавам.....    Mr. Green
Картинката хем е вярна, хем не е.
Вярна е, защото все пак е така.Ако ядеш много, а изразходваш малко, ненужното все някъде трябва да се складира.Тялото просто не може да усвои излишното, затова го праща в мастните клетки.
Не е вярно, защото в един момент човек просто не може да контролира глада и тялото си.Т.е., тялото взима контрола.
Какво имам предвид?
Например, прословутото изречение "Яж по-малко и се движи повече и ще отслабнеш!".На пръв поглед изглежда вярно и лесно постижимо....намаляваш количеството храна, почваш/увеличаваш движението и Воала, кг падат.
На втори поглед обаче, хич не е толкова лесно...повечето пишещи тук го знаят от собствен горчив опит.
Защото никак не е лесно да намалиш храната, т.е. калориите в дългосрочен план.Тялото, поставено принудително на "гладна диета", започва да се съпротивлява.Тази съпротива се изразява в засилен глад и забавен метаболизъм.Защото тялото е програмирано преди всичко да оцелее, а не да гони визия и кг.А за да оцелее, то започва да си иска все повече и по-често храна, като забавя метаболизма, защото му е нужна енергия за важните органи-сърце, дробове, мозък....(знаете ли, че мозъкът използва 2 от всеки 3 поети калории?т.е., ако за деня сте изяли 1800 калории, то 1200 са отишли САМО за работата на мозъка).Затова и тялото "не позволява" да го държат дълго гладно...рано или късно (по-скоро рано), човек не издържа и се поддава на глада.Като резултатът е най-често ядене на неподходящи храни, обикновено бързи въглехидрати, защото тялото има нужда от бърза енергия и ви "командва" да ядете вредните храни.

За химията в храната съм абсолютно съгласна.Големите компании постоянно търсят и влагат пристрастяващи добавки, така ще са сигурни, че продуктите им ще бъдат търсени и купувани.Решението е да не се яде нищо от опаковка.Или да е инцидентно.Именно така се е появило изречението "Не мога без сладко....!".    Laughing  Можем, стига да ядем правилното сладко.

# 591
Съгласна съм за млечните и съм чела тази теория и съм я изпитвала.
До колкото знам полезни са само ферментиралите млечни продукти - зряло сирене и кисело мляко.

Много се обърках вече ...  Embarassed
Полезни не знам дали е правилната дума, по-скоро по-малко вредни, или безобидни....
Трябва да са зрели, т.е., сирената да са зрели поне 60 дни.Ориентир са грамовете въглехидрати на 100 гр, трябва да са под 1 гр.Колкото по-висок % е въглехидратното съдържание, толкова по-пресни са или по-вредни.
Киселото мляко трябва да е истинско, с лактобацилите, които "изяждат" лактозата.За съжаление масовите кисели млека не са "истински"....повечето имат доволно количество нишесте и захар, вместо естествените мазнини на млякото и истинските бактерии.

# 592
За съжаление в днешно време, стана модерно да поставяме етикети като "полезно" и "вредно" на всякакви храни и понякога се оставяме на вълната, без да се запитаме, чий интереси обслужват тези течения. Така "полезните" фрешове и ядки наводниха София, на всяка крачка се сблъскваме с био,ограник, еко и нам си какви още възвишени етикети.
Важно е човек да се информира. Важно е да чете. Но е важно да има и интуиция и да разчита тялото и сърцето си.  Освен това е важно да спазваме и хигиена на теориите - не можем да приемем всяка една за меродавна, но не сме и специалисти, за да посветим цялото ви време в търсене на "истината", ако изобщо съществува една истина. Ето, аз четох че сиренето, туршийте, киселото мляко, киселите краставички, киселото зеле са много полезни и естествени пробиотици. Прясно мляко не пия, именно заради теорията за слузт-та и трудното преработване на млечни храни. И сега си дадох сметка, че последния път като ядох кашкавал и сметана и засилих консумацията на млечни от една седмица ми тече вода от носа и като тичам някаква слуз от носа и гърлото - забравила съм, яла съм, вкусно ми е било... но си давам сметка и за последиците.
Така че май наистина е важно по-често да слушаме себе си и да не се затваряме в кутийки от не-та.
Така поне си мисля

# 593
Както се казва: благодаря на всички за приема в групата! Hug
 Аз напоследък се опитвам да се върна към храненето си преди да напълнея и стигнах до някой изводи за себе си. Преди около две години /бях качила около десетина килограма / се запалих по детоксите, фрешовете, смутитата, намаляването на мазнините и месото, избягването да се смесват протеини в едно хранене и други модерни неща... Дето се казва - изяждах по две кила плодове и не отслабвах, а дори и напълнях с още десятка. Преди това работех в една пекарна, в която се научих да правя веган, безглутенови, без брашно и без захар десерти, правихме дори веган козунак. chef Това не ми помогна особено, даже сега забелязвам и други хора се възмущават от огромните количества уж диетични десерти. До там я докарах, че ден нямаше без десерт у нас - ту диетичен, ту не съвсем  Laughing
Та така ставало пристрастяването към сладкото - с най-добри намерения  Crossing Arms.. Сега след като от месец ограничих въглехидратите открих, колко зле съм се чувствала с тях - постоянно гладна и изморена... всъщност.

Amour благодаря за заглавията  Hug.
Търся си някаква книга, която да ме мотивира. Може би съм старомодна, но обичам да си разлистя страниците и да знам, че винаги мога да я отворя и я има вкъщи.

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 19:36 от Лъчестлъч

# 594
Здравейте, момичета!
Прочетох темата от самото начало, та до 31-ва страница, но ми се прииска да се разпиша, та после ще се върна да дочета останалите 9.
Накратко за мен: на 31 години съм, висока съм 170 см. Дълги, дълги години поддържах 63 кг. (кажи-речи от началото на пубертета, когато бях доста пухкава, та чак до 25тата си година). През тези години съм имала проблясъци на хранително разстройство, но са били много епизодични и не им обръщах внимание, защото не ми влияеха и не знаех какво е това всъщност. През 2010 г. поредица събития отключиха въпросното разстройство с пълна сила, постепенно качих до 80 кг. До 80.5, ако трябва да сме точни. Тая цифра я видях в началото на октомври 2013.  Sick Ужасих се от себе си и си наложих да отслабна, като междувременно се борех с периоди на хиперфагия, анорексични моменти... Идваха и си отиваха, както и в годините преди това (между 2010 и началото на 2014 бяха почти непрекъснати), но с 90-дневната диета и 2 седмици на Японското чудо успях да стигна до 67 кг.

През лятото на 2014 г. се оттървах почти на 100% от въпросното хранително разстройство и успях да постигна баланс в почти всички аспекти от живота си. Задържах си теглото, което варираше в рамките на 66-68 кг.

Fast forward до май 2016 г., когато ми се събраха много стресори - нова работа, започната малко преди това, раздяла с човека, когото (много) обичах и който (много) ме разочарова, здравословни проблеми на най-близките ми хора, пълна апатия към много от нещата, които обичам, някаква форма на депресия и чести мисли за смъртта (не за самоубийство, а просто за смъртта като цяло)... иииииии хранителните ми бесове се върнаха с почти същата сила като преди.

Преди няколко дни кантарът показа 80 кг. Поплаках си, признавам, но истината е, че този мрачен период като че ли започва да отминава и психически се чувствам по-добре в някои от гореизброените аспекти. Освен това част от качените килограми са вода и разчитам, че ще паднат бързо. Днес сутринта вече бях килограм надолу, като само намалих сладкото и вечерях рано снощи.

Още не съм се спряла на режим, доста пъти започвах 90-дневната диета, но не ми влияеше никак и ми писна. Имам някакви идеи, но ще ги споделя утре, че тоя текст стана цял ферман.

Благодаря ви, че ме изчетохте - моля само да не ме пращате на психолог, имам силни резерви към тях и вярвам, че аз съм човекът, който може да си помогне най-добре. Веднъж се измъкнах като Мюнхаузен от блатото, дърпайки се сама за косата, мога да го направя отново. Плюс това ми се струва, че вече минах момента с удрянето на дъното, сега съм в период на изплуване и оправяне на щетите.

Целта ми е 59 кг., опитвам се да не гоня срокове, защото и това е много triggering, но искам до лятото да се понасям по-добре. По-нататък ще мисля за по-конкретни числа.

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 20:02 от Country Strong

# 595
Здравейте момичета  Hug

Та на скоро същият този човек сподели ето тази картинка... има логика някаква Simple Smile

Скрит текст:

С тази картинка не мога да се съглася по въпроса за мазнините. Всички фитнес инструктори са луди по нискомазнинното хранене и отричат всичко съдържащо мазнини и масленост. Такива неща, като мазно месо, сланина, масло и заквасена сметана изобщо им го няма в съзнанието. А както вече се доказа мазнините не пречат на отслабването, дори напротив  Peace

И просто не мога да не се похваля - днес съм много, много горда със себе си. Отидох да обядвам с бивши колежки и хапнах само една салата и 2 хапки пилешки дробчета. Едната колежка си поръча суфле, а аз дори не го погледнах - изобщо не ме съблазни. После отидох до бившата ми работа да видя и другите ми колежки, и хапнах само 1 бонбон, с който ме почерпиха. И това беше - изобщо не ми се прияде сладко, не съм си и мислила да хапна още нещо сладичко и т.н. Преди малко си вечерях малко телешки език с масло и салата. После ще се възнаградя с 1/2 ябълка
Истината е, че като погледна нещо сладко се сещам колко зле ще ми се отрази на утрешната тренировка и веднага ми минават всякакви мераци  newsm44 Голям стимул ми е този спининг ей  Mr. Green

# 596
Здравей, Country strong и добре дошла Hug
Съжалявам за всичко, през което си преминала, но точно тези неща ни правят по-силни. Пожелавам ти много успехи и минуси Heart Eyes

# 597
Охх, ама много съм отнесена ooooh! Може би защото съм влюбена. Blush Една моя стара любов се е присетила за мен и ми пише да се видим, но може би, защото ме помни като слабичка и стройна газелка, а не ме е виждал като тюлен. Joy
Влезнах да попитам за някое въглехидратно ядене, което може да ми предложите да си направя. Ориз ли да е, картофи?

# 598
duhi_puhi, аз винаги съм се чудела, хората които не консумират месо, за какъв дявол си правят разни храни имитиращи месото. Simple Smile

И аз  Mr. Green
Ама не ми се задълбава Simple Smile

Проблемът на имитиращите продукти е комбинацията въглехидрати / мазнини най-вече... Не сами по себе си по отделно, а комбинацията им.

Но всеки си избира какво да яде Simple Smile
И понеже съм част от хранителната индустрия - от вуровините до произвоството, в повечето браншове, аз лично такова нещо тцък няма да купя за консумация вкъщи.

# 599
Влизам да благодаря на тези, които хвалиха кефира в темата. Днес си купих 2 бутилки, тръшнал ме е някакъв вирус, храненето ми последната седмица е безобразно и не се понасям направо. Следобяд пих една чаша, хапнах една ябълка и о, чудо! още не съм гладна, доста ми просветна даже. Не е най-вкусното нещо на света, но разредено с малко вода става. Нещо ми писнаха месото и салатите, пък и организма ми крещи за разнообразие, ще пробвам да заместя някои хранения с този кефир (аз ям 5 пъти на ден) да видим какъв ще е резултата. Дано поизхвърля малко вода, че заради тъпченето с въглехидрати и амтибиотика съм като плондер.

Общи условия

Активация на акаунт