Бързи здравословни въпроси и отговори – 5

• 62 635
  • 744
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
Направих си изследване на гликиран хемоглобин и резултата е 6,4-повишен риск от диабет Cry
Какво да предприема? С диета и сваляне на кг дали ще се подобри?

# 46
  • Варна
Направих си изследване на гликиран хемоглобин и резултата е 6,4-повишен риск от диабет Cry
Какво да предприема? С диета и сваляне на кг дали ще се подобри?

Да с диета и правилно хранене се контролират нещата,когато показателите не са много високи.

Преди повече от 12 години ми казаха,че съм в преддиабед,да чукам на дърво захарта ми е в норми.

# 47
  • Sofia
Каква да е диетата,какво да избягвам?

# 48
  • Варна
Има много информация и в нета и книги съм виждала да се продават.
Това на пръв поглед при лека форма.
Препоръчвани и забранени храни и ястия
Хляб и хлебни изделия: около 300 грама дневно ръжен хляб или хляб от трици.
Забранени са храни от маслено и бутер тесто.
Супи: от различни зеленчуци, цвекло, месна или зеленчукова каша, слаби нетлъсти месни, рибени, гъбени бульони със зеленчуци, позволени зърнени култури, картофи, кюфтета.
Диетата не позволява силни и мазни бульони; мляко с грис, ориз или с юфка.
Месо и птици: нетлъсто говеждо, телешко, заешко, агнешко, пилешко, свинско, агнешко, пуешко (варени, задушени или пържени след варене, ситно нарязани или на парчета). Диетичен и диабетичен колбаси, варен език. Ограничена консумация на черен дроб.
Диетата не допуска: тлъсти меса, патешко, гъше, пушени храни, консерви.
Риба: нетлъсти видове - варена, печена, понякога пържена. Рибени консерви в собствен и доматен сосове.
Не се допускат: тлъста риба, консервирана в масло, хайвер.
Млечни продукти: мляко и киселомлечни продукти, полуобезмаслена и обезмаслена извара и ястия с такава. Ограничен прием на сметана. Обезсолено и обезмаслено сирене.
Не се включват: солени сирена, сметана.
Яйца: максимум 1 яйце и половина, рохко или твърдо сварено, омлети от белтъци, жълтъците се избягват.
Зърнени храни: ограничават се в рамките на допустимите въглехидрати. Каши от елда, ечемик, овес, бобови култури.
Строго се ограничават оризът, грисът и макаронените изделия.
Зеленчуци: зеленчуци в рамките на допустимите въглехидрати. Въглехидрати има и в морковите, цвеклото, зеления грах. За предпочитане са зеленчуци, съдържащи по-малко от 5% въглехидрати (зеле, тиквички, тиква, краставици, маруля, домати, патладжани. Може да се консумират сурови, варени, печени, задушени, по-рядко пържени.
Диетата изключва солени и мариновани зеленчуци.
Предястия: винегрет, салата от пресни зеленчуци, месо, желирана риба, салати от морски дарове, нетлъста говежда пача, обезсолено сирене.
Плодове, сладки храни, захарни изделия: пресни кисело-сладки сортове плодове (и горски), приготвени по всякакви начини; желета, мусове, компоти, бонбони без захар (с подсладители); медът се ограничава.
Диетата не позволява: стафиди, грозде, банани, смокини, фурми, захар, сладка, бонбони, сладолед.
Сосове и подправки: несилни и нетлъсти бульони от месо, риба, гъби; зеленчукова отвара, доматен сос. Ограничава се пипер, хрян, горчица.
Забранени са острите, мазните и солените сосове.
Напитки: чай, кафе с мляко, сокове от зеленчуци, от несладки плодове (вкл. горски), отвара от шипки.
Изключват се: животински мазнини и мазнини за готвене.
Примерно меню:
1-ва закуска: обезмаслена извара с мляко, каша от елда, чай.
2-ра закуска: отвара от пшенични трици.
Обяд: вегетарианска супа от прясно зеле, приготвена с олио, варено месо с млечен сос, задушен морков, плодово желе.
Следобедна закуска: пресни ябълки
Вечеря: шницел от зеле, варена и запечена в млечен сос риба, чай

# 49
Над 6 си е диабет, не риск.

# 50
  • Варна
Над 6 си е диабет, не риск.

Не съм сигурна.Еднократно измерена по-висока стойност не може да ти постави диагноза.Преди дори границата е била до 7.Аз мисля,че резултат 6.4 ще се коригира с диета.

Doli депресията и стреса също водят до диабет,помъчи се да водиш по-спокоен начин на живот.

# 51
Може да се коригира с диета, той и диабетът може.
Нормата за гликирания е до 6. Аз също го следя.

# 52
  • Sofia
Мерси,ще потърся инфо.
Кръвната ми захар е 5,6 Confused

Кога да направя отново изследване на глик.хемоглобин?
Нещо друго да изследвам ли?

# 53
  • Варна
Да,да вече е до 6,но съм засичала из разни медицински списания до 6.5.

# 54
Глухарче, тази диета само ендокринолог ти я е предписал. Много грешни насоки, не само с храните, но и с това често хранене.
Не бих разчитала на ефект.

# 55
  • Варна
Мерси,ще потърся инфо.
Кръвната ми захар е 5,4

Кога да направя отново изследване на глик.хемоглобин?
Нещо друго да изследвам ли?

Сутрин на гладно ли си си правила изследванията?
Случайно да имаш поликистоза,при нея също се наблюдава по-висока захар.

# 56
  • Sofia
На гладно го правих.
Каква поликистоза?

# 57
  • Варна
Глухарче, тази диета само ендокринолог ти я е предписал. Много грешни насоки, не само с храните, но и с това често хранене.
Не бих разчитала на ефект.

Точно при диабет се препоръчва 5 кратно хранене с по-малки количества.
На мен ми варира захарта и понякога пада рязко.

Doli поликистоза на яйчниците.

# 58
Доли, гликирания дава инфо за 3 месеца назад.
Моята КЗ също на гладно е ОК, но след ОГТТ става зле. Затова съм ограничила максимално В.Всякакви, вкл.от плодове. Млечни също не ям.

# 59
  • Sofia
Аз съм с много излишни кг и Хашимото, проблеми с яйчници съм нямала.

Общи условия

Активация на акаунт