5-и клас – не му се учи. Вие как се справяте?

• 67 000
  • 1 161
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Варна
Днес са съобщили на класа на дъщеря ми, че на 7-ми ще имат НВО по география. Ей така, що пък не - на целия учебник. Няма други указания, освен едно: Пригответе се за 7-ми. Мило ми стана някак си. Пети клас е девойката. И, разбира се, вървят изходни нива по основните предмети. Може ли да се съобщи за нещо такова едва 5-6 дни преди самия изпит!?

Изходно ниво е и не е само по География,днес моя син ще прави по Български език.Тази и другата седмица ще ги спукат,на ден по 1,че и по 2 контролни.Миналата седмица бяха класните.Снощи сина ми беше пред истерия.Математика,История,География,домашно по бълг. език.Вечерта в 20 ч. правихме пробен тест за изходно по български.Не е добре положението,много е трудно.

Judy то това е простотията.Правим някаква промяна,а не сме подготвени за нея,после ще мислим в движение.

# 1 111
Изходни нива имат всички, дори 7 клас след НВО. Текат в момента.
Да, догодина следва да са по новите учебници вече и 5 и 7 клас.
Разликата в случая беше, че за 7 клас годината е с НВО, с което се кандидатства и тази неразбория би пряко по организация, учебен процес и какво ли още не. За 5 клас има време и няма нищо "съдбовно" и "непоправимо" Simple Smile
Та по едно изходно на ден е съвсем нормално. В 7 клас правят и по няколко на ден, като нямат време ни за материал, ни за изпитване, прави се-по няколко урока-тест-изходно.

# 1 112
НВО в 5 клас и то само по география?
Не съм чувала до сега за НВО в 5 клас. Има в 4 клас, но не и в пети. Thinking
След това има в 7 клас. После има едно в 10 клас по ИТ (нововъведение е).
После е ДЗИ в 12 клас.
Тази година се провежда. Вероятно е пилотно и не е във всички училища.
http://rio-sliven.org/rioup/actuality/aaaaaaaaaaktual2017/16_05_2017/SITE_4.pdf

Седми клас тази и следващата година не са по нова програма. По един раздел от история, география и биология са " свалени" от осми в седми клас, заради завършването на основно образование в седми клас. Издадени са притурки към учебниците по тези предмети.
Настоящите петокласници са по нова програма, но не успяха навреме да им отпечатат учебници.
В десети клас ще има повече НВО, но те ще започнат да се провеждат, когато настоящите седмокласници станат 10. клас.

# 1 113
НВО в 5 клас само по география? И само за няколко училища? Crazy

# 1 114
  • София
Не знам дали са изходни нива или НВО/по-скоро второто/,но при нас /5 клас/,също ще има такъв тест по география върху целия материал на 7.06.В този ден по програма нямат география.
Утре ще правят тест,даден от министерството по ЧП,отново върху целия материал.
Същевременно се преподават уроци и то по два  ooooh!
Доколкото разбрах от детето,учителите също са били доста изненадани и веднага щом са научили са съобщили на децата.Надали за изходни нива,толкова ще се изненадат.Още повече,че по география миналата седмица правиха тест върху целия материал.
Същевременно текат контролни и изпитвания и вече не е ясно,кое,какво е...
Дано от МОН са разбрали,че експериментът им с тазгодишните петокласници е пълен провал!

# 1 115
  • Варна

Дано от МОН са разбрали,че експериментът им с тазгодишните петокласници е пълен провал!

Аха, никога не биха си признали!

И ние имаме такива изпитвания върху целия материал,но не сме коментирали НВО ли е,контролно ли е или изходно.Днес е по Български и География,на 6-ти по ЧП, останалите не ги знам.

# 1 116
Това е писмото от РУО - Сливен. Със сигурност няма да се проведе само там.
 По същия начин миналата и по-миналата година имаше пилотно НВО по дигитални компетентности, което тази година е за всички десетокласници.

# 1 117
Да, аз също не съм притеснена особено, т.к. ни предстои пети, а не седми клас, все пак.  Simple Smile Но си е ... тъпо. Правиш програма, пускаш я, а не си готов на практика да я проведеш.  ooooh!

Това е писмото от РУО - Сливен. Със сигурност няма да се проведе само там.
 По същия начин миналата и по-миналата година имаше пилотно НВО по дигитални компетентности, което тази година е за всички десетокласници.
Големият миналата година нещо подобно прави. Изненадаха ги, никой не се беше готвил. Оказа се, че имало някакви интересни задачи и всъщност било забавно.

# 1 118
Аз предлагам-всяка година НВО и готово. По всичко. hahaha

# 1 119
Аз предлагам-всяка година НВО и готово. По всичко. hahaha
Да, даже и по това, дето го няма.
Да се намираме на работа! Кипи безсмислен труд!  bowuu

# 1 120
      Притеснението за настоящите петокласници , идва от това,че тази година оценките от пети клас по предмети, които се изучават и в седми фигурират в свидетелство за основно образование.

Т.е. съществува възможност оценките от пети клас да влияят на балообразуването. Какво ще се случи в бъдеще е неизвестно, но на първата родителска среща, на целия випуск директорът ни обясни, че тези оценки ще са от значение за кандидатстване след седми клас.

И така, да вземем темата "причастие".На пръв поглед нищо особено като материал. Но една част от обясненията са в учебника, друга- в притурката, друга- във втората притурка/Ей, Богу и до днес не разбрах каква е разликата м-у двете, а иначе години наред работя с купища документи от всякакъв характер/.Аз се шашкам, а когато на едно дете на 10 год/ толкова са част от децата към началото на пети клас му стовариш по този начин информацията, то наистина може да блокира.И по-скоро да не се справи самО.

Добра воля ако има от страна на учителите- ще има диктуване и систематизиране на информация.
Случва се, но не винаги.

И така, причастието, което може да се обясни с "думи прости", да се подкрепи с едно-две примерчета и да се усвои от децата като непозната до момента част на речта е нарязано на шопска салата.

Е, що да е просто, като може да е сложно.
Цяла година чертая таблици, систематизирам, опростявам. Ама не съм слънце да огрея, не мие това работата.

Цяла година роптая, как така не може да се направи един събран учебник, с нормални обяснения, определение на понятието- пример- задача.
Клъвнато оттук- оттам и толкова

# 1 121
Няма сложно, и без това се преписва яко, ще се научат от малки на работа в екип по тези матури и така. hahaha
Смях, смях, но ще се завърне бележкарството още от малките класове не само в 7-ми. Ще се въведе зубренето, защото с този формат и тези тестове за препитване на целия материал, освен със зубрене, с друго не се изкарва.

# 1 122
      ...Т.е. съществува възможност оценките от пети клас да влияят на балообразуването. Какво ще се случи в бъдеще е неизвестно, но на първата родителска среща, на целия випуск директорът ни обясни, че тези оценки ще са от значение за кандидатстване след седми клас.
....
Това не е било май много коректно. Такова нещо, доколкото знам, още не е решено.

# 1 123
  • София
      ...Т.е. съществува възможност оценките от пети клас да влияят на балообразуването. Какво ще се случи в бъдеще е неизвестно, но на първата родителска среща, на целия випуск директорът ни обясни, че тези оценки ще са от значение за кандидатстване след седми клас.
....
Това не е било май много коректно. Такова нещо, доколкото знам, още не е решено.

Нали има промяна в Наредба 10 /май беше/ от 3.02.2017 година,че само оценките от 7 клас са балообразуващи!?!

# 1 124
....

Имахме родителска среща преди началото на учебната година.Тогава го съобщиха.
След това- на всяка родителска среща ни го напомняха учителите.

В Наредбата е посочено, че в свидетелството за основно образование фигурират оценките от пети клас.

Щом това е така, логично е да бъдат взети като балообразуващи от свидетелството.
Друг е въпросът, какво ще се реши след две години.

Общи условия

Активация на акаунт