НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 957
  • 726
  •   1
Отговори
# 180
След толкова много и интересни неща в темата да се включа и аз Simple Smile.
Шоки, благодарности за времето и труда, които отделяш за темата! Попивам всичко прочетено и се опитвам да го възпроизвеждам, когато се налага.
Краси, поздравления!!! Аз все още си спомням споровете ти с Шоки и Кам във връзка с нашия начин на хранене, когато ти беше на другия бряг Simple Smile. Затова страшно ти се радвам на признанието и на реалните резултати, които изпитваш върху себе си.
Нианта, ти си страхотна майка! Желая ви успех на двете с дъщеря ти!
Папая, соро ще ни зарадваш с хубавата новина. Стискам ти силно палци!
Желая успех на Джей и съпруг!
Искам да споделя и за една лекарка, която е една от малкото запознати с режима и практикуваща и препоръчваща го на пациентите си. http://www.credoweb.bg/dots-malina-petkova-profile-32644.html?act_tab=workplaces. Така че, който иска да спазва режима под наставленията на специалист - тя е дамата Simple Smile.
И накрая, но не по важност Simple Smile, моят мъж продължава да следва режима, започна и да спортува и резултата е прекрасен. Почти го няма корема му и споделя, че се чувства прекрасно. Всичко това постигнато без грам глад, а с ядене на вкусотийки. Снощи ни беше сготвил ангнешко със спанак в глинения гювеч - изядохме си пръстите  Heart Eyes.

# 181
Малина Петкова е по-скоро привърженичка на Дюкан, поне според една приятелка, която е говорила по-подробно с нея за храненето - казала, че трябва да се ограничат и въглехидратите, но и мазнините, ако човек има ИР.

# 182
Шоки, възможно е. На един мой приятел е дала схема за влизане в кетоза и съответно му е казала като реши да не е вече в кетоза пак да отиде при нея, за да му даде примерно хранене за излизане от такава. Но на мен ми е чудно защо му е примерно меню за излизане от кетоза, като това е най-лесното нещо Simple Smile. Явно, за да не се подхлъзне с много или непозволени храни  Rolling Eyes.

# 183
Нямам идея какво се случва вече  Cry, утре ще се ходи на ЯМР.
Излязоха резултатите , ще пиша тези който са с високи стойности:
- пикочна киселина серум - 571.0 (реф. ст - 428)
- холестерол 5.6 (реф. ст - 5.2)
- LDL-Fr - 3.92 (реф ст - 3.9
- холестерол (CHOL) 5.6 (реф ст - 5.2)

Адренокортикотропен хормон (ACTH) - 112.0 (реф ст - 47)

Кортизол 8 часа серум - 660.73 (реф ст - 624)

Всички тези бяха подчертани и отбелязани като High. Стойностите които съм написала са на горната граница.

Хора, много се притеснявам защото съм в тотално неведение.
Прочетох тук-там но за момента предпочитам да не чета и да изчакаме резултата от ЯМР-то.

Защото и без това ММ се е изнервил до неузнаваемост, аз пък съм на път да рухна нацяло  Confused

# 184
  • София
не съм лекар.

Според мен резултатите не са толкова лоши. И не бива да се притесняваш. мисля, че всичко може да се подобри с този режим на хранене.

# 185
Искам да се включа с едно огромно благодаря към всички във темата, и най-вече на Шоки и Кам  bouquet. Тази тема промени и променя моя живот.
Краси, поздравления и от мен.  Hug
Нианти, много ме трогна историята ти. Благодаря, че сподели. Желая ви успех и ще очаквам таблицата  Simple Smile
Папая, съжалявам за случилото се. Имай вяра  Hug
Джей, спокойно. Нека се произнесат лекарите. И на мен някои неща ми се струва, че бързо ще се коригират с режим. Но най-важното е спокойствието.

# 186
  • SA
Тези дни работя по цял ден и чак сега чета какво сте писали, момичета. Много неща исках да пиша, докато четях и вероятно ще пропусна някои.
По отношение на 1 стр., не съм я чела от доста време, но някои от нещата, които аз съм писала, спокойно могат да се съкратят. Ще намеря време да ги поредактирам, а някои направо могат да се махнат.
Джей, не се тревожете толкова, преди всичко да е изяснено. Мъжът ти има хормонални нарушения, но това хич не е нещо рядко. Просто голяма част от хората не са си направили все още подходящите изследвания, за да ги открият.
Мъжът ти вероятно има метаболитен синдром с хиперинсулинизъм. Дали ще се класифицира като диабет 2 тип или не - разликата е само в нивата на кръвната захар, които условно са приети от хора като нас за граница. Иначе това си е едно и също заболяване в различен стадий на развитие.
Възможно е да има и отклонения в други хормони, често се разстройва цялата хормонална система и баланс.
Изчакайте всички резултати и спокойно, много  възможно нещата да се подобрят само с промяна в храненето.
Блеки, тиква прибави, ако обичаш. Аз по едно време ядях тикви почти ежедневно, а също и сладки картофи. То като ще яде човек подобни неща, поне да са му вкусни.

# 187
Днес докато бях в магазина и си чакам реда попаднах на нещо много странно. Поне за мен.
Имаше пакетче с лелено семе(не си спомням дали беше натрошено или цели семенца) и пакет с лелено брашно. В етикетите на двата пакета имаше огромна разлика в частта с описанието на мазнините. Едното- 8%, а другото- над 40%. Дали разликата идва, ако примерно за брашното не се използва твърдата обвивка на семената? Не мога да си дам друго обяснение. А вие?
И още нещо- попаднах на кайсиев тахан. Някой има ли отзиви?

# 188
Все повече се замислям, че наистина не е лошо да се актуализира информацията в първия пост, особено с оглед на това, че има и различни гледни точки, и различни възможности според нуждите.

# 189
Здравейте Simple Smile

Мина ЯМР на главата, няма аденом Peace

Въпросът е че пак сме си в някакъв омагьосан кръг заради нивата на въпросния хормон и какво друго би следвало да изследват. Изписаха го от болница вече.

В събота сме на консултация при друг лекар, после мисля да направим консултация с нов ендокринолог.

# 190
Джей, не знам дали ще съм ти от полза, но може би при мъжа ти и стресът е в повече, затова се получават тези повишени стойности на АКТХ и кортизола. Тази комбинация се получавала при синдром на Кушинг, но може би и просто при хроничен стрес. И със сигурност се връзва и с повишени захар и инсулин. А той дали се е лекувал с кортикостероиди наскоро?

# 191
Наскоро не, но имайки предвид че има псориазис е поел завидно количество  Tired

# 192
Напълно е възможно това да е обяснението за повишените кортизол и АКТХ. Peace А щом има псориазис, това увеличава и риска му за ИР и диабет (установена е такава връзка при псориазиса и псориатичния артрит). Специално за псориазиса, понеже е автоимунно заболяване, е добре да изключи напълно храните с глутен, включително бирата. Разбира се, те е препоръчително да се ограничат и заради диабета. Но точно глутенът често влияе негативно при АИЗ, затова е най-добре изобщо да не ги консумира. Също може да пробва да изключи млечните поне за 1 месец и да види как ще му се отрази, а после да пробва да ги въведе и пак да следи за симптоми - това е единственият начин да разбере дали му понасят.

По принцип за АИЗ има цял отделен метод (хранителен режим + други промени в начина на живот) - нарича се автоимунен протокол (АИП), но поне на първо време бих ви посъветвала това: строго НВ-ВМХ + изключване напълно на глутена и евентуално елиминационна диета за млечните. А ако се интересувате и от АИП, кажи.

А, сетих се още нещо: да се постарае да ограничи стреса. Wink Това е много важно при всякакви заболявания. Най-добре е да се отстранят причините, но ако не могат да се отстранят, поне да ограничи въздействието им - повече почивка, приятни преживявания, разходки. Не знам по отношение на спорта какво ще бъде оптимално - при жени с повишен кортизол се препоръчва да не правят тежки тренировки, физическата активност да бъде щадяща, може би и при мъжете важи същото, но не съм сигурна. Embarassed Но така или иначе, поне редовните разходки няма да му навредят. Peace

А след като се е лекувал с кортизонови препарати нееднократно, е трябвало да го предупредят, че може да развие диабет. #2gunfire Но нищо, няма страшно, нищо непоправимо не е станало. Hug

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 11:29 от Cioccolata

# 193
Момичета, много искам да се похваля с резултати, но и не искам всички да виждат снимката. Какво трябва да направя? Резултатите са наистина фрапантни за 2 месеца на стриктен режим.

# 194
blackisback,честито ново тяло на прага на пролетта!Опиши,моля те,какво представлява стриктния режим? Praynig bouquet Hug

Общи условия

Активация на акаунт