Домакини 60/ Пролетна

  • 55 747
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • Великобритания
  • Мнения: 2 014
Честит празник момичета
Смърфи - купихме си шунковар и с нея правя шунката
Хорти - става и с пилешко , и със свинско .. ние напоследък взимаме от фермерите много хубаво свиснко филе и с нея я правп .. но и пилешката е много вкусна
хамалогия е малко , но пък е толкова вкусна и най важното чиста .. без консерванти ,без химия ..Само чисто месо .. детето я яде много и затова правя по 2 пъти на седмица , че не излиза много много като количество , а изисква доста време
месото се разделя на 3 части, 2-те части се нарязват на ивици или кубчета ,както си искате  , а третата част се мели на кайма .. после се объркват заедно , слагат се подправки по желание , залага се в шунковара и престоява една нощ в хладилника ..на другия ден се вари 2 часа на 70-80 градуса , има си термометър .. после се охлажда до вечерта в хладилника и имаш готова шунка ..
Пак пиша , че е играчка .. но готовия продукт си заслужава наистина , особено за такива месоядни като нас
Ако не забравя ще снимам след малко готовата като я изкарам от хладилника

# 76
  • Мнения: 4 112
Мда... сега ще търся шунковар. Laughing
Валенцето не беше ли споменала и тя за нещо подобно?  newsm78

Калинка - твоят ден тук се оказа много хубав ден. Wink Сух, че и слънчев почти през целия ден!  Laughing

# 77
  • Великобритания
  • Мнения: 2 014
Смърфи ето това е
http://www.tescoma.co.uk/food-preparation-and-processing/kitchen … bottom%5D=catalog
ние от Амазон си го поръчахме

# 78
  • Мнения: 4 112
В местния сайт тип амазон намирам само това: http://www.lazada.com.my/stainless-steel-press-ham-maker-meat-fi … ols-20389990.html
Предполагам, че е същото, но от неръждаема стомана. Ще взема да прочета малко повече.  Peace

# 79
  • Мнения: 6 792
Честит празник момичета !
Изпаднах в особена ситуация преди дни загубих един джоб с документи... такива които няма как да си набавя, но явно е било писано така да стане.Трудно го преживях, а и задачите през последните дни и те не бяха малко.Днес почивам, но мъжа ми е на работа и реално празника е без него, а празник приемам да се празнува от всички.
Тук в Бургас тази година е много хубав, той продължава , но момчетата се измориха и се прибрахме. Събирахме печати, сякоха ни монети, децата писаха с перо...
Оставихме площада с хора играещи хора на музиката на Николина Чакърдъкова.
Сега ще пия кафе и продължавам със задачите.
Смърфи и аз имам шунковар като този който е показала  mimmito мисля че и на Валето е такъв.А този който ти си посочила мисля че имаше нещо че и във фурна може да се ползва ( нали няма пластмаса по него). Виж в темата за шунковарите Simple Smile Най трудно ми беше да открия висока тенджера в която да се покрива.

# 80
  • София
  • Мнения: 9 931
ЧЕСТИТ НИ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Момичета, гледам, домашната шунка коментирате. Преди година си купих изцяло метален шунковар. Една баба от КГБ-то взе от някъде и беше изгодно. Не помня точно, но беше май около трийсетина лева. Правя от мляно свинско месо и парченца, пробвах и с пилешко, но ми е по-суха. Последния път взех месо от свинска плешка, изрязах я така, че се получи един правоъгълник, посолих, поръсих с черен пипер , сложих няколко дафинови листчета и навих на роло. Моя шунковар поема до 800 грама месо. Преди да го затвоиря сипвам около 100 мл.прясно мляко. Останалата част от приготовлението я знаете. Получава се наистина добра шунка. Много е важно да не превишите градусите над 80. Тогава става по-тричава. С времето ще добиете опит. Мисля, че си заслужава. Най-вече заради това, че знаете-няма оцветители и консерванти. Тази зима съм се заинатила и не купувам колбаси, а за кренвирши да не говорим. Правя тази шунка и направих спържа. А сега да ви видя знаете ли що за деликатес е това? Предполагам, че не знаете, защото не сте завършили Оксфордския филиал на Брезнишкия Университет. hahaha Joy Ще имате нужда от преводач Wink МА КО, превеждай, моля Simple Smile Ако трябва и аз ще се намеся.

Желая ви хубав ден!

ЛЕЙДИ, по БГ стандартите и метеорологичната обстановка, направо си прекрасна-слънчева, ведра, ласкава, топла и свежа.  Hug

J_M_M изпревари ме с едни гърди, ама нищо. Път на младите Simple Smile

# 81
  • Мнения: 4 112
Значи е решено. Купуваме шунковара, този от стомана.  Party Не знам дали ще го използвам във фурната, дори и да може, че фурната ми уж изглежда голяма, но вътрешният обем е малък. Ще ви томозя и за рецепти.  Hug Отивам да търся темата за шунките.  Laughing

# 82
  • Мнения: 1 056
Нямате си работа, в разход ще ме вкарвате с тая шунка hahaha
Лейди, чакаме да се похвалиш. Hug

# 83
  • Мнения: 6 792
Flo 51 извинявай , да вярно не  съм  завършили Оксфордския филиал на Брезнишкия Университет.Но на Бистришкия съм присъствала на лекции и там съм се запознала с това чудо Simple Smile Бабата на моя мъж, лека и пръст  правеше и спържа и пестил и качамак... за който най-съжалявам .
Смърфи заповядай http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=894024;topicrefid=19
Уж проверявам а как ям букви  ooooh!

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 19:40 от J_M_M

# 84
  • Germany
  • Мнения: 8 734
И аз отдавна се каня на шунковара, ама мъжът ми се дърпа, защото с право подозира, че правенето ще е негово задължение Simple Smile Ние у нас колбаси почти не ядем. Само шунка купувам за децата и подобна покупка си е напълно оправдана.

# 85
  • Мнения: 1 826
Честит празник от мен!!!
Смърфи с мозилата съм и не ги виждам снимките и това е ,махах трих и не ставааа Confused
Вземай шунковара и действай.
Джей видях аз пък снимките ви от разходката-браво.
Ма ко тая година е слънчево в Копривщица. Wink
Калинка добра си днес ,като мартенски ден.Сутринта хладно и после като напече -по къс ръкав. hahaha
Вио ще стане осветител от теб. Wink Laughing
Фло превеждай не ни затормозявай де.
Хортензия ми горе ще е слънчево ама хладно.
И ние заради времето не ходихме никъде.Поспахме до късно и по центъра се разходихме и гледахме програмата,ама си духаше до обяд и се прибрахме.Да ама обиколихме малко магазините-купих си ножица  за клони от Лидл ,та да режа дебелите  пръчки на рози и се прибрахме.Сега отивам в двора да гледам китките си .Така хубаво напича.... Sunglasses
Мони ме изпревари,как сте вие.

# 86
  • Germany
  • Мнения: 8 734

Мони ме изпревари,как сте вие.


Биваме, Писе. Благодаря, че попита Simple Smile Аз съм супер нервна, защото ми дадоха час за гастро и колоно скопия чак за края на месеца и дотогава какви ли не си ги мисля...Иначе тия дни има по малко слънце и е добре, но другата седмица го дават цялата да вали... Лейди, днес и при нас беше хубав деня, та ще ти е хубава годината! Simple Smile

# 87
  • Великобритания
  • Мнения: 2 014
смърфи зимай го , не се колебай
нашата днес не успях да я снимам , че ММ я нападна още докато отвори хладилника и я преполовихме на закуска хаххаха
ще заложа довечера пак сигурно
Лейди - то и при нас бива времето , няма дъжд , показва се слънчице - уцели го

# 88
  • София
  • Мнения: 9 931
ДЖЕЙМИ, надявах се ти да превеждаш, или МА КО. Simple Smile
Та момичета, спържа знам, че се прави в западната 1/3 на България-Брезнишко, Трънско, Радомирско, Самоковско, Кюстендилско. Има два вида-спържа от месо и спържа черварка ( от дреболиите на прасето )
Аз правя тази от месо. Взимам 5 - 5.5 кг свински обезкостени гърди ( толкова побира тавата ми, в която пека погачите ), А и желаещите са 3 семейства, та затова взимам толкова месо. Нарязвам го на хапки и започвам да го пържа, като от време на време доливам вода. По някое време месото става на конци. Слагам около 750 гр. мас, посолявам на вкус, слагам и смлян черен пипер и бъркам, докато започнат да излизат дребни мехурчета. Тогава от месото се е изпарила водата и спържата е готова. Баба я правеше така. Някъде добавят праз лук. На спържата черварка-задължително. Още гореща я насипвам в затоплени, сухи буркани и прибирам в хладилника. Не стерилизирам, защото като раздам бурканите на сина ми и на племеника ми и тя бързо свършва. Може да се яде студена, може да се стопли, а може и да добавите праз лук-ето ви бърза манджа. Вкусно е, а и знам, че няма никакви Е-та. Едно време е трябвало по някакъв начин да се съхрани месото от прасето. Хладилници и фризери-къде ти? Осолявали са, опушвали са, пържили са.
Ей, ферман изписах.
Желая ви хубава вечер. И не се впрягайте да чистите в почивните дни, ами ходете на разходка Simple Smile

# 89
  • Варна
  • Мнения: 11 822

Мони ме изпревари,как сте вие.


Биваме, Писе. Благодаря, че попита Simple Smile Аз съм супер нервна, защото ми дадоха час за гастро и колоно скопия чак за края на месеца и дотогава какви ли не си ги мисля...Иначе тия дни има по малко слънце и е добре, но другата седмица го дават цялата да вали... Лейди, днес и при нас беше хубав деня, та ще ти е хубава годината! Simple Smile
Може ли да те питам, заради моя баща се интересувам, каква колоноскопия - виртуална или другата?

Общи условия

Активация на акаунт