Астма-34

• 154 015
  • 1 006
  •   1
Отговори
# 840
  • Най-красивата страна
В магазините се предлагат антиалергични матраци,протектори,чаршафи,възглавници,олекотени завивки....
Например в Jusk.
https://jysk.bg/spalnya/vzglavnici/poliesteren-plnezh
Или Матраци Тед .
Също на Дормео-матраци,протектори,възглавници.
Топ шоп
https://www.topshop.bg/club5-oferti/dormeo-vazglavnica-ergo-comfort

А има и спрей против акари с който може да се напръскат матраците.
https://www.aptekazdrave.bg/productbg/13484

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 09:46 от -veni-

# 841
Birdie, много ти благодаря за изчерпателния отговор.
Питах за почистването, защото тук една лекарка коментира, че много бързо се бил повлиял от метилпреднизолона, което според нея сочело за някаква алергия.
На кръвната картина се виждаше вирусна инфекция и не се виждаше бактериална инф, въпреки това включиха и антибиотик. Малкия вдигаше и температура последните 2 дни.
Изплашихме се много, защото реално ходихме всеки ден на лекари и въпреки инхалациите у дома се.влоши много бързо. Може би и закъснахме с тях много, защото докато висим по кабинети и докато купим инхалатор, докато намерим лекарствата, докато и бебето свикна с инхалациите, то реало започнахме лечението след като бяха  минали 48 часа от първоначалната кашлицата.  После 1 друга докторка ни каза, че не бил много зле и да не правим вентолин на 6 часа, а на 8-10 часа, че и в по-ниска доза..
Бихте ли препоръчали пулмолог, който се занимава с бронхиолити при бебета и да ми даде насоки за този бейби хейлер?
Много се притеснявам от рецидиви, знам, че.
 често се случват.

# 842
Birdie, много ти благодаря за изчерпателния отговор.
Питах за почистването, защото тук една лекарка коментира, че много бързо се бил повлиял от метилпреднизолона, което според нея сочело за някаква алергия.
На кръвната картина се виждаше вирусна инфекция и не се виждаше бактериална инф, въпреки това включиха и антибиотик. Малкия вдигаше и температура последните 2 дни.
Изплашихме се много, защото реално ходихме всеки ден на лекари и въпреки инхалациите у дома се.влоши много бързо. Може би и закъснахме с тях много, защото докато висим по кабинети и докато купим инхалатор, докато намерим лекарствата, докато и бебето свикна с инхалациите, то реало започнахме лечението след като бяха  минали 48 часа от първоначалната кашлицата.  После 1 друга докторка ни каза, че не бил много зле и да не правим вентолин на 6 часа, а на 8-10 часа, че и в по-ниска доза..
Бихте ли препоръчали пулмолог, който се занимава с бронхиолити при бебета и да ми даде насоки за този бейби хейлер?
Много се притеснявам от рецидиви, знам, че.
 често се случват.
Писах Ви.. на л.с.

На кръвната картина се виждаше вирусна инфекция и не се виждаше бактериална инф, въпреки това включиха и антибиотик.
Мдааа... "чудесно"...
Бебешките бронхиолити са вирусни, по принцип. И да, има температура при тях.
И да, много са опасни, и бързо прогресират. И то, имайки пред вид, че в Бг няма (не се продава) орален кортикостероид на капки за бебета... който, даден, обикновено, и в 80-95% от случаите, "спестява" болнично лечение. Обикновено дава се орален Дексаметазон на капки- 1-2 дози драматично подобряват нещата. И без това- е безизходица и "тото"- особено при деца със значителна дихателна недостатъчност и бърз прогрес на дихателната недостатъчност. При бебета под 12м , за около 2 до 6 часа може да настъпи драматично влошаване ( при вирусни бронхиолити, или епиглотити-псведокруп).

Как ще правим Вентолин на бебе без инхалатор, и/или бейби хейлер? И какво повлияване ще има от него БЕЗ даване на орален кортикостероид? Никакво повлияване няма да имате САМО от Вентолин в повечето от случаите- и то при бебета под 12м възраст! (имам пред вид при вирусни бронхиолити, и/или певдокруп).

Цитат
докато и бебето свикна с инхалациите, то реало започнахме лечението след като бяха  минали 48 часа от първоначалната кашлицата.  
Затова са капките (обикновено, "Дексаметазон")- давате веднага, ако има показания, и до 6 часа детето е драматично по-добре. ТАКА се лекуват тези неща по света...

Бележки за четящите тук:

* повечето от бебешките бронхиолити НЕ са алергични състояния. Вирусни са. Но попара на 6 месеца или лоши захранвания с мъфини на 6-7 месеца, или краве масло на 7м, или козе сирена на 8м, или овес, елда на 7м - определено играят огромна негативна роля.
* астмата при деца НЕ е алергично заболяване. В смисъл, че алергиите играят роля в малък процент от случаите.
* НО, въпреки това, грижите у дома да няма тригери от алергичен произход са важни мерки.
* Третите сливици наподобяват астма, чести са и се лекуват по специален начин. "Третите сливици" напълно имитират астма, но не се касае за астма- за трета сливица се касае.
* По отношение кръвни изследвания при деца/ бебета- показател за инфекция са нива на прокалцитонин. А не само СУЕ, СРП. Двете последните не са достатъчни критерии ВЕЧЕ.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 19:54 от Birdie

# 843
  • Варна
Аз отдавна съм с астма и алергичен ринит и някакъв придружаващ ги артрит, засилили се след една операция 2012.
Но май не е класическата астма, чувствам го като един постоянен пристъп с варираща сила.
Никой не пожела да ме диагностицира и си се лекувам, справям както намеря.

Наскоро един пулмолог най после реши, че е астма разбира се не наизуст, ФИД, преглед от който се чуваше свирене и хрипове, тест за алергени и сериозен разговор.
Имах по големи очаквания от локалните и инхалаторни кортикостероиди. Дори пулмолога ми каза че фостер инхалер вадело слуз/храчки,.....абсурд.
Като тип лекарства са сериозни, като действие абсолютно безобидни и неефективни поне за моите усещания.
Не мога да си представя как облекчават пристъпи салбутамол и фостер инхалер.

И от Назостад не виждам някакъв ефект.
Веднъж се обърках и вместо едно впръскване станаха две наведнъж в ноздра, само тогава май усетих леко нещо.

# 844
С моя син опитахме имунотерапия,но вместо да се подобри той драстично се влоши и прекратихме.Тази терапия определено не е за всеки.Който ме може с нея търси друг начин да се лекува или по-скоро да овладява симптомите на алергията си.
И при моя син се получи влошаване на състоянието.

# 845
На дъщеря ми  доктор Галена Кисьова и доктор Диана Неделчева и помогнаха много.
При доктор Кисьова направихме тестовете за алергии.
Веднага,за два часа излизат резултатите.
Алергия към акари-изхвърлихме всички килими и плюшени играчки от вкъщи.Смених спалното бельо с противоалергично.
Полени-следя поленовия календар.
Избягваме определени места за разходка,почивка,
 Доктор Неделчева изписа противоалергичните капки и схема за лечение.
Вече 1 година сме без пристъпи...
Все още се притеснявам,като наближи октомври ...
При нас пристъпите бяха винаги март и октомври..

какви противоалергични капки ви изписа?

# 846
  • Варна
Има ли тук някой с астматичен статус.
С какви лекарства или друго си поддържа проблема?

# 847
  • Най-красивата страна
Silver ,
Назостад -по схема.

# 848
  • Бургас
Имам един бърз въпрос, не е много свързан с конкретното заболяване, но не знам къде по-добре ще могат да ми отговорят. Инхалирахме синът ми с 0,3 вентолин към 2 физиологичен, после видяхме, че всъщност е трябвало да има и пулмикорт, а ние реално гго инхалирахме втори път с още 2мл физиологичен и пулмикорт.
Сега е превъзбуден доста и сякаш леко се поти  и се чудя дали е това, че не сме спазили дозировката или дава страничен ефект към вентолина. Да търся ли спешна помощ или е нормална реакция към вентолина?Всъщност проблем ли е дозировката, която съм "спретнала" с по-малко физиологичен?

# 849
Имам един бърз въпрос, не е много свързан с конкретното заболяване, но не знам къде по-добре ще могат да ми отговорят. Инхалирахме синът ми с 0,3 вентолин към 2 физиологичен, после видяхме, че всъщност е трябвало да има и пулмикорт, а ние реално гго инхалирахме втори път с още 2мл физиологичен и пулмикорт.
Сега е превъзбуден доста и сякаш леко се поти  и се чудя дали е това, че не сме спазили дозировката или дава страничен ефект към вентолина. Да търся ли спешна помощ или е нормална реакция към вентолина?Всъщност проблем ли е дозировката, която съм "спретнала" с по-малко физиологичен?
Да, това са симптоми на предозиране на Вентолин. Моля да отбележите, че реакциите на децата към Вентолин са много парадоксални и често няма пряка връзка "доза-странични реакции".
Освен че цялото начинание не изглежа медицински коректно.
Течни инхалации при деца са много редки- обикновено се прилагат в болница, или като спешна мярка в първите 2,3 дена.
Повече на л.с.

# 850
Здравейте! Писах , писах и изтрих всичко без да искам.
С алергична астма съм. На 43 години.  Имам я от поне 15. С алергичен и медикаментозен ринит също.
Алергии към куче, котка и треви и полени разни.
Лечението ми е фостер и ефира. В момента съм с явно обострено състояние и тези медикаменти изобщо не ми влияят. Нощно време е ад. То едно кихане, задушаване, сополи, запушване.
Имам пулмолог, но той изписва месечните лекарства и дотам.
Та търся за София много добър алергологолого- пулмолог. Моля, помагайте!
Чудя се дали да не се обърна и към хомеопат.
Преди 3 години една алерголожка ми спомена за френска годишна ваксина( около 800 лв), която обаче към онзи момент била спряна за България. Сега дали има подобна?
Много съм отчаяна.

# 851
Трудно намерих темата за астма тук и искам да ви попитам, какво сега се изисква да представиш като документи в ТЕЛК, за да 50% получиш ТНР, Толкова имах преди, но не се явих сега в ТЕЛК и изгубих инвалидната пенсия. Заради коронавирус няма как да легна в отделението, а дочувам, че трябва да предоставиш и някакви документи от бърза помощ, че през нощта се обръщаш там с пристъпи и от личен, че се обръщаш към него със задух, пристъпи, което не се изискваше по-рано. Моля да ми напишете, какви са правилата сега. Благодаря ви предварително.

# 852
  • София
Успявате ли да се снабдите с Пулмикорт? На сина ми е изписан за поне месец, но имам само за седмица и май няма изгледи повече да намеря?  След боледуване направи астматичен пристъп и оттогава , вече месец, въпреки Ефира, Вентолин сироп, Ксизал и няколко дни на Пулмикорт няма никакво подобрение. От сутрин до вечер непрекъснато кашля или си прочиства гърлото.

# 853
  • София
Много трудно. Една позната ми изпрати, защото имаше повече. Срокът му на годност е до края на ноември, но го използвам. Няма начин. Имам два нови блистера с по-дълъг срок и ги пазя като очите си. Вентолин също много трудно намерих.

# 854
  • София
Заради Ковид ли изчезнаха тези лекарства.? И преди сме ползвали и не съм останала с впечатлението да са така дефицитни..

Общи условия

Активация на акаунт