ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 12

• 73 008
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
И аз съм нямала симптоми на ЕМ. Имах редовен цикъл и овулация.

# 196
Благодарско, момичета!  Heart Eyes

# 197
Ендометриозата напоследък се коментира като вид автоимунно заболяване.
Възможно ли е ендометриозата да е автоимунен отговор на хронично бактериално възпаление в малкия таз, минало без явни симптоми и поради това нелекувано?!
Възможно ли е тази инфекция да предизвика имунен отговор като като възникване на ендометриоза, в момент след време, например когато имунната система е отслабнала по някаква причина?!
Възможно ли е поради хроничното възпаление, дразнещо имунната система, ендометриозата да се връща постоянно?!
Има ли жени с ендометриоза и бактериална инфекция в малкия таз  в миналото, преди ендометриозата да се появи, а не като следствие?!

Последна редакция: сб, 22 апр 2017, 15:16 от dannnie

# 198
   Хубав и полезен въпрос.

# 199
Някои пие ли протеолитични ензими и има ли ефект

# 200
И аз клоня към възпаление в следствие на някакъв патоген - дали е бактерия, дали са повече неща, но си е хронично възпаление. Чак ми е чудно как още не са открили кой точно патоген или патогени го причиняват.

Принципно автоимунно заболяване е едно, бактериална инфекция е друго. При автоимунните заболявания причинителите все още не са известни, например: ревматоиден артрит и т.н. Само малък брой автоимунни са наистина автоимунни или кръстосан имунен отговор като реактивният артрит.

Още един довод за това, че се касае за някакъв патоген при ендометриозата са т.нар. огнища - то си се вижда, че е изменена тъкан.

# 201
Magdalena1978 благодаря за отговора!
И аз съм учудена че не се разисква толкова просто нещо, поне като вариант.
Всичко трябва да се провери, не само да се отрича. Дори някои неща да не са много логични или точни реших да споделя предположенията си с други жени точно за да направим коментар и може и да излезе нещо интересно. Да си помогнем сами с теории.
Надеждата ми е ако се намери този патоген, причината, дали може да се спре постоянното връщане на болеста, като се излекува първоизточника?!
Как мислите?

# 202
Аз съм останала с впечатлението, че всяко едно заболяване,което няма ясен причинител бива приписвано към автоимунните заболявания, а Ендометриозата, като заболяване  с много теории и без ясна причина,но лекувано първобитно- -със спиране на хормоните,като от друга страна спират функцията на яйчниците... бъркат в системата на човека, знаейки колко вреда донасят,а може и да не знаят, без да се лекува причинителят. До тук лечение не съм чувала да има,защото не знаят какво да лекуват дори.Но разчитат да махнат видимо огнище и след това забременяване - не за друго,а защото се очаква 9 м липса на Ц,от там липса на лигавица - това е просто отсрочка. Не съм привърженик на теориите бактерии причинители на всички болести.По-скоро клоня към идедята за Чернобил,като причинител. Още повече,че това "отключване" до тук ясно се очертава след силен стрес,поне при мен и още няколко девойки ,с които съм говорила.Всички търсим причината,но докторите не я търсят.
Ендометриозата е тъкан със същата структора и поведение на маточната лигавица. И още нещо - тя не се появява без дисбаланс в хормоните.Но... дори и там за докторите все още е тъмна Индия.Остава ни да гадаем и да пробваме.

# 203
  • София
Дани, аз ги пия от скоро. Не мога още да кажа за резултат, но определено болките в областите, където имам огнища спряха. Вероятно, защото имат противовъзпалителен ефект. Чакам да видя дали болките при секс ще изчезнат. Ако да, значи наистина премахват сраствания. Дано!

# 204
Аз съм останала с впечатлението, че всяко едно заболяване,което няма ясен причинител бива приписвано към автоимунните заболявания, а Ендометриозата, като заболяване  с много теории и без ясна причина,но лекувано първобитно- -със спиране на хормоните,като от друга страна спират функцията на яйчниците... бъркат в системата на човека, знаейки колко вреда донасят,а може и да не знаят, без да се лекува причинителят. До тук лечение не съм чувала да има,защото не знаят какво да лекуват дори.Но разчитат да махнат видимо огнище и след това забременяване - не за друго,а защото се очаква 9 м липса на Ц,от там липса на лигавица - това е просто отсрочка. Не съм привърженик на теориите бактерии причинители на всички болести.По-скоро клоня към идедята за Чернобил,като причинител. Още повече,че това "отключване" до тук ясно се очертава след силен стрес,поне при мен и още няколко девойки ,с които съм говорила.Всички търсим причината,но докторите не я търсят.
Ендометриозата е тъкан със същата структора и поведение на маточната лигавица. И още нещо - тя не се появява без дисбаланс в хормоните.Но... дори и там за докторите все още е тъмна Индия.Остава ни да гадаем и да пробваме.

Всеки случай е различен но има стрес хормони , бактерий и имунна система, може някои наши предположения да не са верни, може и да са верни... кой знае, може да стигнем до отговора
Смели момичета, всяко мнение е ценно

# 205
По какъв начин естественото раждане може да предпази? По-скоро бременността предпазва.
За стреса съм съгласна с Лейди.Аз имах поредица от много тежки събития в живота си и мисля,че е възможно да са повлияли в известна степен.

# 206
По какъв начин естественото раждане може да предпази? По-скоро бременността предпазва.
За стреса съм съгласна с Лейди.Аз имах поредица от много тежки събития в живота си и мисля,че е възможно да са повлияли в известна степен.
Неясно формулирах...предпазва ли естестеното раждане от риск за развитие на ендо или не?!

# 207
  • In transit
Дани, аз ги пия от скоро. Не мога още да кажа за резултат, но определено болките в областите, където имам огнища спряха. Вероятно, защото имат противовъзпалителен ефект. Чакам да видя дали болките при секс ще изчезнат. Ако да, значи наистина премахват сраствания. Дано!
При мен първо тези болки се повлияха от ензимите. След това и другите болки.

# 208
Съгласна съм с Лейди Ив, че стрес и замръсяване като чернобилското са сред факторите за отключване на имунен проблем какъвто е ендометриозата, защото със сигурност при една перфектно работеща имунна система би го изключила. За съжаление в моята хистология нямаше спец. изследани клетки, за които да проуча нещо-просто пишеше на един ред ръкописно - "ендо".
В Геника има цял панел с фактори за предразположеност към ендо-то. Питала съм генетиците защо са точни тези, но не съм успяла да асимилирам отговора. Тествала съм VEGF-A - и двата OK и CYP 17- хетерозигот съм - той отговаря за синтеза на глутатион-трансфераза; мисля, че в този случай л-глутатионът като добавка помага много. Има още два вида CYP 19.

Скрит текст:
Ендометриозата представлява хронично, възпалително, естроген зависимо заболяване, което засяга около 10% от жените в репродуктивна възраст. По литературни данни отношение към етиологията на ендометриозата имат генетични фактори, определящи предразположение, и фактори на околната среда.

Генът CYP19 кодира ензима ароматаза, който е ключов ензим в биосинтезата на естроген. Полиморфни варианти в този ген се асоциират с повишен риск от ендометриоза и намират прогностично приложение в клиничната практика.
1.Полиморфен повтор (TTTA)n в CYP19 гена Брой повтори (TTTA)
РИСК 7 - 9  ниско рискови 10 - 13 високо рискови
2. c.240A/G
- A – ниско рисков алел
- G – рисков алел  за ендометриоза

CYP17 кодира ензима цитохром P450C17α, който играе ключова роля в биозинтеза на андроген. Полиморфен вариант в този ген, който се асоциира с риск към ендометриоза е -34С/Т.
ГЕНОТИП РИСК А1/А1 (C/C) нисък риск
А1/А2 (C/T) висок риск
A2/A2 (T/T) много висок риск

Ензим от втора фаза на детоксикация - глутатион S-трансфераза (GST), който участва в обезвреждането на активираните свободни радикали в организма също се асоциира с предразположение към ендометриоза.
Глутатион S-трансфераза (М1/Т1):
В 50% от Европейската популация се среща делеция да гена GSTM1 и 10-20% на гена GSTT1. Едновременната делеция на двата гена води до липса на белтък (нулев алел). Наличието на поне едно функционално копие е достатъчно за нормален процес на детоксикация.
-едно функионално копие – нисък риск
-нулев алел – висок риск за ендометриоза

endothelial growth factor A (VEGF-A). Полиморфният вариант, асоцииращ се с риск към заболяването е +936Т/С. По литературни данни рискът от ендометриоза при наличие на алел Т в хомозиготно или хетерозиготно състояние е 95%.
    - С – ниско рисков алел
    - Т – рисков алел за ендометриоза  

Вземала съм протеолитични - натокиназа и серапептаза, натокиназата е специално най-важна за ендото, смятам, че помагат за болките (взимала съм ги в комбинация с много различни добавки); относно това дали минимизират огнища - нямам данни.
И още нещо, което открих скоро - повишените нива вит. Д се свързват с риск от ендо.

https://academic.oup.com/humrep/article/22/8/2273/644729/Vitamin … her-in-women-with
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0198885911000140

# 209
Някой пробвал ли е да помоли за  проба от лапарото и да я изследва в лабортория.
Ако да, може ли да разкаже какъв е бил резултата
В една лаборатория ми казаха че го правят изследват няколко бактерии. Но не всичко, трябва да се избере

Общи условия

Активация на акаунт