Счетоводител в нужда се познава 11

• 41 029
  • 759
  •   1
Отговори
# 120
  • Русе
Имам следното питане - физическо лице, което е с решение на ТЕЛК от 15.09.2016 г. е получило хонорар през месец май 2016 и сега подава ГДД. Може ли при попълването да се възстанови данъка, макар че хонорара е получен преди решението за инвалидност.
Данъчното облекчение за инвалид важи за календарна година , без значение кога точно през годината е настъпила инвалидността.Отговора е да , може да му се възстанови данъка.

# 121
Здравейте, имам въпрос по попълване на данъчната декларация. Физическо лице, доход от наем и данъчно облекчение (Прил.4 и 10 попълвам).

Здравни осигуровки за своя сметка (минималните) съм плащала част от годината, от средата на ноември съм съм пенсионер. Лице, което се осигурява по чл.40 ал.5 ли съм? - т.е. трябва ли да маркирам квадратчето, и после в Приложение 4 да попълвам "окончателни осигурителни вноски по чл.40 ал.5" ?
Ако да, как да разбера на каква сума възлизат платените от мен през годината (не пазя всички бележки, а имам частичен месец)?

Трябва да попълните и справката за окончателния размер на осигурителния доход.
Каква е тази справка? Доходът от наем осигурителен доход ли се води? Нямам доходи от друг източник, наемът е символичен.

# 122
При доходи от наем мисля, че може да приспаднеш като разход само здравните осигуровки, ако си си внасял като безработен. Скоро попълвах такава декларация онлайн и не ми даде възможност да посоча осигуловките на лицето, което беше самоосигуряващ се ЕТ.

# 123
Точна безработна без борса бях преди да се пенсионирам, общият годишен доход ми е смешен.

# 124
Точна безработна без борса бях преди да се пенсионирам, общият годишен доход ми е смешен.

Това, че е смешен доходът, какво касателство има със задължението за подаване на годишна декларация?

# 125
Няма касателство, нали с тази цел я подавам. Пропуснала съм единствено да внеса авансов за трето тримесечие. За първи път ми се налага да попълвам, и ми е трудно да определя да напиша ли и как да изчисля внесени здравни осигуровки. Дадоха ми Образец 2001, Прил. 4 и Прил.10, "справката за окончателния размер на осигурителния доход" чувам за първи път.

# 126
Не ти трябва Справка за осигурителния доход,защото не си самоосигуряващо се лица.

# 127
А здравните ти като безработна би трябвало да са по 16,80 на месец

# 128
  • София
Не ти трябва Справка за осигурителния доход,защото не си самоосигуряващо се лица.

Защо за по-сигурно не прочетете указанията на справкат за осигурителния доход  Wink

1. Тази таблица се попълва от самоосигуряващите се лица, получаващи доходи от дейност като: упражняващи свободна професия; занаятчийска дейност; еднолични търговци; собственици на ЕООД; съдружници в търговски дружества; физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, които определят годишен осигурителен доход; лица, упражняващи дейности, подлежащи на облагане с патентен данък и не са еднолични търговци. Тази таблица се попълва и в случаите, в които тези лица получават доходи от работа без трудово правоотношение, независимо от дейността, за която са регистрирани. Тя се попълва и от самоосигуряващите се лица по чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и през годината са получили доходи, подлежащи на данъчно облагане, съгласно данните от данъчната декларация.

# 129
Няма касателство, нали с тази цел я подавам. Пропуснала съм единствено да внеса авансов за трето тримесечие. За първи път ми се налага да попълвам, и ми е трудно да определя да напиша ли и как да изчисля внесени здравни осигуровки. Дадоха ми Образец 2001, Прил. 4 и Прил.10, "справката за окончателния размер на осигурителния доход" чувам за първи път.

Целта на подаването на декларация е да се спази закона и да се избегне глоба за неподаване. Всички приложения и справки ги има на сайта на НАП: www.nap.bg. Има много подробни указания към тях. Има и декларация с баркод, при която по-лесно могат да се засекат евентуални грешки. Сумата на авансово внесените здравни осигуровки през годината може да сметнете по вносните бележки или по банковите извлечения.

Напротив, необходима е, защото е лице по чл.40, ал.5 от ЗЗО.

bialata3 е отговорила преди мен.

# 130
Здравейте, много ще съм ви благодарна, ако посъветвате и мен относно данъчната ми декларация.  bouquet

През 2016 бях в майчинство до юни, после ползвах 6 месеца платен отпуск до 9 декември. После веднага се записах като безработна и получих обезщетение за безработица за остатъка от декември. За ноември и декември имам доход и от граждански договор. Трябва ли да искам бележка за дохода от трудовия договор? В смисъл в данъчната декларация и двата дохода ли ще посоча или само доходите по гражданския договор? А парите, които взех от обезщетението тях също ли да включа?

# 131
Трябва да вземеш бележка от местоработата си и да попълниш прил 1, още повече, че за времето на пплатен отпуск имаш доход. Парите за безработица не се декларират.

# 132
Здравейте,
от февруари във ведомостта за заплатата, освен основната заплата, имам и някакъв процент добавен за трудов стаж/професионален опит. До миналия месец нямах подобно начисление и ми е интересно от къде идва то? По преценка на работодател ли е,след навършване на определено време във фирмата (въпреки че съм сравнително от скоро) или друга причина.

Отделно с течение на времето този процент расте ли?

# 133
За отработена година по специалността или опита се добавя 0,6 % /но може и да е друг според договора ви/, и с тази сума се увеличава основната заплата. Всяка година расте.

А аз да питам как е правилно да се действа - към фактура платена в брой и последващо кредитно известие - да се пуска касов бон за разликата между двете или фактура с касов бон за сумата по фактурата и кредитно известие с бележка от сторно кочан?

Пример 1
фактура 100 лв
Кредитно известие 20 лв
Касова бележка за 80 лв

Пример 2
Фактура 100
Кредитно известие 20
Касова бележка 100
Сторно бележка от кочан -20 лв

# 134
  • Варна
По каква логика се ползва данъчен кредит за горивото на служебен лек автомобил, и след това се пишат командировъчни? Така е било правено предната година в една фирма, и не мога да разбера защо и на какво основание. Фирмата не се занимава с транспортни услуги, туристическа агенция е, има 20тина фактури за гориво за цялата година.

Общи условия

Активация на акаунт