Етажна собственост - между танц със саби и етажна гроздова - тема 4

• 77 415
  • 763
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Esmee поне основния теч отстранихте ли го.

# 241
  • SF
ммммм .... За кой основен теч да ти разказвам?
Случаят с разбиването на нашата баня беше преди години. Човекът от последния етаж беше правил някакви ремонти, защото в шахтата при тръбите имаше много изхвърлени боклуци - чували с боклук, фланелки, парцали. Аз ги намирах в нашия отвор и ги изхвърлях.
После се появи друг теч.
Сега има друг. От мазето се носи смрад на канал и го усещам у нас в банята, а евентуално и от кухнята - не мога точно да преценя дали вони и от двете места на канал или само в банята се усеща.
Виждам, че оставят вратата на мазето отворена. Евентуално са решили, че така ще се проветрява или ще изсъхне по-бързо. То пък се оказа дъжд и не съхне лесно. Може би наводнението в мазето е от дъжда. Знам ли.
Съсипия е това общото, но пък в къща не ми се живее, че там са други ядовете. А и в центъра на София не мога да си я позволя. Трябва да се изнеса някъде, кадето ще са септични ями, липса на нормален път, осветление. Имам приятели с къщи. Уж луксозни къщи, но както казват те, околната среда да не е българска.

# 242
  • София
Погледни сифоните и маншончетата.

# 243
  • София
Съд. Друга няма.
Може да я компенсирате за къртенето с общите пари. Да й покриете разходите. Така нама ли да се навие?
Обмислям и това, но човекът си е крив. Решава, че няма да плаща никакви пари за сградни и текущи разходи и...не плаща. Та в тази връзка се спрях на вариант професионален домоуправител, с надеждата че ще можем да се справим и с многото натрупани проблеми, но от всичко, което изчетох- и той едва ли би решил проблемите ни. Като че ли твоето решение, макар и твърде радикално, сигурно е най-правилното. Благодаря.
Мисля, че е нормално ако се изкърти нещо и да се оправи после... не може да влезеш, да разкъртиш, да оправиш проблема и така да оставиш.... трябва да оставиш както е било, че и по-добре...
Просто говорете и се разберете...

# 244
  • Бургас
На мен ми е интересно как точно са установили,че теча е от там точно. Дали с термокамера или нещо подобно newsm78
Принципно трудно се локализират тези скрити течове.
Преди години се подпали нещо в шахтата, където минават въпросните тръби. Те са пластмасови. Аз мисля, че някой си изхвърли пепелта от печката и е имало живи въглени. /Още по -отдавна, когато се нанесохме , стана същото нещо в щахтата на баните ни и се оказа, че системно я ползват да си хвърлят боклуците през отворите. Беше се напълнила мазата към нея с отпадъци и никой не я ползваше. Викахме цигани да изринат Авгиевите обори./ От това се бяха подпалили тръби, пушеци...изгасихме всичко и викнахме майстори. Те започнаха с проби-пускаме вода на единия етаж и на долния етаж тръбите са сухи, после вода от следващия етаж-и проверява долните тръби...и така се разбра, че са повредени тръбите , които имат връзка с втория етаж.
Разбира се, че ще се опитаме да компенсираме щетите. Въпросът ми беше :Как да докараме общуването до ниво желание за съдействие ?
Благодаря ви, момичета.
Съжителството изисква твърде много култура.

# 245
През ревизионния отвор ли гледахте тръбите, вертикалните имам предвид, дали са сухи/мокри или?

# 246
Им си член в закона, че всеки е длъжен да осигури достъп за ремонт на общи части. Законово- свиква се събрание, поставя се проблема, гласува се да й се възстановят щетите в рамките на х лева и така. На практика- започвате да я убеждавате, че трябва да се направи и че ще й помогнете и платите ремонта, за да може до събранието да се съгласи. При нас мъжът ми успя да навие 18 етажен блок да сменят тръбите по вертикала Thinking, мъките бяха чутовни...в началото 90 % не бяха съгласни Simple Smile и то точно защото бяха зазидали всичко и не искаха къртене .Трудно е, но иначе не може да се живее. То не е човешко .

# 247
Имаше някакво положение, че ако има ситуация за належащ спешен и неотложен момент то общината може да се намеси. Ако някой е по-запознат със закона да каже. Това го чух, като коментирахме ремонтите на покрива.
Трябва да си малоумен за да не съдействаш за ремонт във входа при такова положение. Освен всичко друго може и да те осъдят от ЕС за причинени вреди. Нещата може доста да загрубеят.

# 248
Според мене общината няма да се мръдне, ако няма документи, поне някой протокол от събрание, ако не друго

# 249
Документите и протоколите от събрание са най-лесното + да се съберат подписи на колкото се може повече собственици. Става въпрос за сериозен проблем, сградата се руши и може да бъдат нанесени сериозни щети.
Аз бих спекулирала пред нежелаещите, че ако не се почне ремонта във входа, ще викна ХЕИ да спрат водата или някаква подобна заплаха  Party

# 250
Да попитам пак:.Имаме управител и касиер,но поради неразбирателство и съседи ,които заплашват със съд и друг тип заплахи на управителя му писна да се занимава с тези индивиди.Предложи да наемем фирма за изпълнение на задачите.Бихте ли ми дали предложения,впечатления и цени за 9 етажен блок и 35 апартамента от фирми в град БУРГАС?

# 251
  • Бургас
Само ,за да допълня профила на съседката, която не допуска осъществяването на ремонта, помествам един мой пост, преди няколко месеца в друга тема:
"Моите впечатления са, че ВиК се стараят да си съберат парите за водата, независимо от кого.Преди години, / когато разликата във водата не се разпределяше автоматично на плащащите абонати, а си я разпределяхме ние/, се нанесе едно 4-членно семейство във входа ,и срещу техния водомер все пишеше"надписан". Според инкасаторката, на бившата собственичка-една възрастна жена, много са й надписали водомера. А според мен, четиримата само от миенето на зъбите си, щяха да изравнят показанията. И така -цели 3 години ходих до ВиК да се разправям, докато стана ясно, че жената работи също  във ВиК и нещата си дойдоха на място. Но през тези 3 години, тяхната вода я плащахме ние, а надписът "надписан " е въведен умишлено ."
В закона за етажната собстеност , "Извършване на неотложен ремонт" е описано как се действа в такива случаи, така че има светлина в тунела.
 И за това как сме гледали тръбите-наистина не си спомням, много вода изтече от тогава / във всякакъв смисъл/, но мисля че ги гледаха през отворите, които са в тоалетните  . Миналата година се опитахме да съберем подписи за съгласие за саниране и тогава някои хора не се съгласиха, защото се говореше, че ще подновяват комуникации, ще подменят тръбите в шахтите , а техните отвори към шахтите били зазидани, като си слагали плочки в баните.

Та...това е. Проза....но ...со кротце, со благо и со малко кютек.... ще трябва да се справим.

# 252
Битката е трудна и нелека,да... Желая успех!

# 253
Здравейте,
Бих желала да разбутам темата с няколко въпроса,на които нямаше конкретни отговори.
Живея в София.Един вход,15 апартаменти,6 етажа и тук започва драмата...
1.Асансьорната фирма,с която работим Гордил си вдигна таксата за асансьор от 45лв на 72лв,с инсталирането на СИМ картата ще трябва да заплащане +6лв,общо 78лв на месец.Свързах се с други фирми,взимат по 12лв на етаж.Преди 2г правихме основен ремонтна асансьора(смяна на въжета и ролка,около 1500лв излезна).Желаем да я сменим..МОЛЯ ЗА ПРЕПОРЪКИ ЗА АСАНСьОРНА ФИРМАЕдна жена написа във форума Мила Лифт,там вземат 10лв на етаж с ДДС.
2. Един собственик не желае да заплаща,т.е. наел е посредник и дава под наем апартамента,свързахме се с посредника,каза,че не го интересува и да го съдим и пари за ремонти няма да дава,досега са се събрали 135лв.От домоуправителката знам,че годността на сметктие са 5г,ако минат 5г не можем да ги изискаме,затова я натискам да подаваме иск и да се съдим.Сложихме уведомление на вратата за Покана за заплащане.Квартиранта я е прибрал,но едва ли е стигнала до реалния собственик,от общината имаме адрес по местоживеене,но дали живее там собственика не ни е ясно.Моля ЗА ПРЕПОРЪКИ ЗА !ЧИТАВ АДВОКАТ.
3.Кооперацията се намира в квартал с подпочвени води.Кооперацията е над 12г,мазетата са пълни перманентно с вода по една педя,имаме помпа,но няма наклон и се събира мини езерце въпреки това.А това са основи на сградата,ще поддаде до известно време.Викахме няколко фирми предлагат инжекции в стените и пукнатините с някви сплави,предлагаха да махнат бетона от дъното на мазетата и да положат нов и някви сплави още..НО никой не предлага дренаж,който не е направем при строежа на сградата....Не можем да намерим читава форма за хидроизолация да ни каже,може ,не може и колко ще струва..ясно е,че ще е 20000-30000лв,но 1000-2000лв на апартамент не са много,при положение,че стойността на апартамента е няколко хиляди Евро.МОЛЯ препоръки за ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ ФИРМИ.

# 254
  • София
Здравейте,
Бих желала да разбутам темата с няколко въпроса,на които нямаше конкретни отговори.
Живея в София.Един вход,15 апартаменти,6 етажа и тук започва драмата...
1.Асансьорната фирма,с която работим Гордил си вдигна таксата за асансьор от 45лв на 72лв,с инсталирането на СИМ картата ще трябва да заплащане +6лв,общо 78лв на месец.Свързах се с други фирми,взимат по 12лв на етаж.Преди 2г правихме основен ремонтна асансьора(смяна на въжета и ролка,около 1500лв излезна).Желаем да я сменим..МОЛЯ ЗА ПРЕПОРЪКИ ЗА АСАНСьОРНА ФИРМАЕдна жена написа във форума Мила Лифт,там вземат 10лв на етаж с ДДС.
2. Един собственик не желае да заплаща,т.е. наел е посредник и дава под наем апартамента,свързахме се с посредника,каза,че не го интересува и да го съдим и пари за ремонти няма да дава,досега са се събрали 135лв.От домоуправителката знам,че годността на сметктие са 5г,ако минат 5г не можем да ги изискаме,затова я натискам да подаваме иск и да се съдим.Сложихме уведомление на вратата за Покана за заплащане.Квартиранта я е прибрал,но едва ли е стигнала до реалния собственик,от общината имаме адрес по местоживеене,но дали живее там собственика не ни е ясно.Моля ЗА ПРЕПОРЪКИ ЗА !ЧИТАВ АДВОКАТ.
3.Кооперацията се намира в квартал с подпочвени води.Кооперацията е над 12г,мазетата са пълни перманентно с вода по една педя,имаме помпа,но няма наклон и се събира мини езерце въпреки това.А това са основи на сградата,ще поддаде до известно време.Викахме няколко фирми предлагат инжекции в стените и пукнатините с някви сплави,предлагаха да махнат бетона от дъното на мазетата и да положат нов и някви сплави още..НО никой не предлага дренаж,който не е направем при строежа на сградата....Не можем да намерим читава форма за хидроизолация да ни каже,може ,не може и колко ще струва..ясно е,че ще е 20000-30000лв,но 1000-2000лв на апартамент не са много,при положение,че стойността на апартамента е няколко хиляди Евро.МОЛЯ препоръки за ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ ФИРМИ.

1. Между 8 и 12 лева без ДДС вървят на етаж по данни отпреди година.

Препоръчвам www.alphalift.com. Производител са на електронни табла.

Взимате предплатена сим карта и ако няма обаждания ще и плащате само 10 лева за 11 месеца.

2. Ще го осъдите, но трябва да имате изрядна документация на ЕС. Свестен адвокат не познавам. Давността е 3 години.

3. Дренажа трябва да се направи около основите извън постройката, за да не влиза водата в стената в основата (и да не вземете цигани да ви правят ремонта, че ще ви прекарат). Tрябва строителен инженер да огледа всичко...

за оферта:
1. isomax.bg
2. http://remont-sf.com/hidroizolaciya/hidroizolaciya-na-osnovi

за информация:
1. http://napravisam.net/?p=651
2. http://technaguma.com/

Общи условия

Активация на акаунт