Етажна собственост - между танц със саби и етажна гроздова - тема 4

• 77 434
  • 763
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря много за бързата реакция.
Дано се похваля някой ден с изрядна домова книга Simple Smile

# 271
  • София
И мен това ме чака, мисля всичко е бъркотия във входа, а и сред собствениците има разногласия доста,но поне ще пробвам да направя каквото ми е по силите,за да живеем по-спокойно,на чисто и обезопасено място.
Сега търся оферти за вертикални щрангове, дано само се съгласят комшийте, че ние сме нови и не знам дали ще ми обърнат внимание, макар че ме избраха за член на УС
Искат да вкараме кабелите на нет-а в нещо като куфар,от 1-ви до последен етаж,защото сега има кутии,но всичко стърчи навън (не знам дали обясних добре), та знаете ли кои фирми/ майстори слагат кабелите така,панел е и ще трябва доста пробиване.

# 272
mishoto, не мога да помогна с препоръки за фирма изпълнител, но пробиването и къртенето наистина е голямо. Видях го в блока на родителите ми, по програма за саниране. Изглежда като от филма "Топло", само, че не в домовете, а на стълбищната площадка, можете да си подавате сол, други подправки и по-големи предмети Simple Smile
Крайният резултат, обаче си заслужава.

# 273
mishoto, не мога да помогна с препоръки за фирма изпълнител, но пробиването и къртенето наистина е голямо. Видях го в блока на родителите ми, по програма за саниране. Изглежда като от филма "Топло", само, че не в домовете, а на стълбищната площадка, можете да си подавате сол, други подправки и по-големи предмети Simple Smile
Крайният резултат, обаче си заслужава.

Аз понеже много съм се замислила за това прословуто саниране на блоковете, записани сме, одобрени уж и чакаме... По повод изгорелия блок в Англия. Някой замисля ли се, че при нас санирането вероятно е като там - никой не мисли за пожаробезопасност, земетръсоустойчивост, идеята е едни пари да се вземат, да  изглежда лъскаво, а после дали при пожар ще пламне като кибритена клечка - на никой не му пука. Четох информация за външната изолация, не зная какво се ползва при саниране по европейски програми. Това, което намерих е, че най-често се ползва XPS и EPS - фибран и стириопор, а ето първото на което попадам http://toploizolacia.eu/vidove.htm:
Клас на горимост - От голямо значение! EPS и XPS материалите са самозагасящи се, но при излагане на открит огън поддържат горенето. Единствено е каменната вата е негорима,  при излагане на висока температура тя се разтопява!   

# 274
dreamingfly, аз не мога да коментирам качеството и противопожарната безопасност на вложените материали на който й да е обект по праграма за саниране.
Това, което препоръчвам е крайния резултат от прибирането на всички кабели в една вертикална кутия/щранг, за което е необходимо наистина голямо къртене и много усилия от страна този, който се захваща да организира тази работа в ЕС.

# 275
dreamingfly, аз не мога да коментирам качеството и противопожарната безопасност на вложените материали на който й да е обект по праграма за саниране.
Това, което препоръчвам е крайния резултат от прибирането на всички кабели в една вертикална кутия/щранг, за което е необходимо наистина голямо къртене и много усилия от страна този, който се захваща да организира тази работа в ЕС.

При нас едната фирма, която има най-много абонати направи нещо подобно в стълбищния отсег само за нейните си кабели разбира се. Самият канал, оставен при построяването на блока, отдавна е пълен с кабели, да не говорим, че редовно си късаха кабелите един на друг, а покрай тях и телефонните/домофонните. Като цяло впечатлението ми е, че самите фирмички си правят каквото си решат и ако няма някой стриктен пъдар да ходи след тях, ще съсипят целият ред и подреденост много бързо.

Иначе при смяна на вертикалните щрангове, също се правят такива отвори в плочите, което просто ме замисли доколко е ок да се пробиват така хоризонталните плочи.

# 276
  • София
Благодаря! Днес дойдоха от 2 фирми за огледи на щранговете вертикални, за 1 ден е работата, предлагат и разсрочено плащане.

# 277
Скрит текст:
quote author=нианта link=topic=969165.msg35263057#msg35263057 date=1499334195]

Здравейте, имам въпрос и ще съм благодарна за всякакво инфо.
Не успяваме вече 6-ти месец да съберем информацията за домовата книга. 69 апартамента сме ЕС. Имаме много наематели и 2 необитаеми апартамента.
Въпроса ми е има ли институция или държавна служба, която може да ни предостави поне квадратурите за да изчислим % ЕС, а броя на живущите и домашните любимци ние ще ги съберем по-лесно.
Нианта, аз успях да взема такива данни за % ид.ч. от общината. Дадоха ми преснимана таблица с данните, (апартамент, етаж, мазе, таван, собственици), но някои от собствениците не бяха актуални. Попитай в твоята община отдел "Общинска собственост" дали могат да направят нещо. При нас има помещения на квартален и ведомствени жилища и заради тях ходих до там. Много собственици си крият данните, може би от страх. По закон трябва да има домова книга и да е подпечатана в съвета.

# 278
  • SF
В блока, в който живея за толкова години близо 20, цялата работа се върши от касиера. Лично аз бях 5 години касиер и накрая ми писна и се отказах. Естествено никой не пожела да ме смени и сега сме с външна фирма. Много хора не са доволни от нея, но и не приеха моето предложение на ротационен принцип да се сменят касиерите и не желае никой да се занимава с тази неблагодарна работа. За всичко е виновен той/тя, той отговаря за ключове, аварии и т.н. Домоуправителят е една фигура, поне при нас, който не върши работа и за 5 стотинки. В други блокове може и да е по-различно.

Не е по-различно.
Затова попитах какво точно прави домоуправителят.
Касиерът събира парите и ги държи в едно шкафче у тях. А домоуправителят какво прави?

# 279
Нищо. Използват това,че никой не иска да е домоуправител и да се впише като такъв в общината. Сладка работа...
Ако го нямаше това законово изискване, нямаше да се пръкнат и профитата...

# 280
Здравейте! Можете ли  да препоръчате фирма за поставяне на асансьор? Става въпрос за стара кооперация в София, в която има асансьорна шахта.

# 281
Скрит текст:
quote author=нианта link=topic=969165.msg35263057#msg35263057 date=1499334195]

Здравейте, имам въпрос и ще съм благодарна за всякакво инфо.
Не успяваме вече 6-ти месец да съберем информацията за домовата книга. 69 апартамента сме ЕС. Имаме много наематели и 2 необитаеми апартамента.
Въпроса ми е има ли институция или държавна служба, която може да ни предостави поне квадратурите за да изчислим % ЕС, а броя на живущите и домашните любимци ние ще ги съберем по-лесно.
Нианта, аз успях да взема такива данни за % ид.ч. от общината. Дадоха ми преснимана таблица с данните, (апартамент, етаж, мазе, таван, собственици), но някои от собствениците не бяха актуални. Попитай в твоята община отдел "Общинска собственост" дали могат да направят нещо. При нас има помещения на квартален и ведомствени жилища и заради тях ходих до там. Много собственици си крият данните, може би от страх. По закон трябва да има домова книга и да е подпечатана в съвета.
Много благодаря за полезната информация.

mishoto, може ли да споделиш каква е сумата вертикалните щрангове и колко етажа сте вашата ЕС?

# 282
  • София
Цената варира между 100 и 220 лева на щранг,ние сме на 2 щранга, 7 етажа сме, а от едната фирма допълнително искат и 120 лева за тръбите в мазето+ отделно за пломбиране 8 лева, приема се и разсрочено плащане при 2 от офертите,но вече съм почти убедена,че няма да искат всички, та сигурно ще си сменим само нашите.

# 283
Нианта, отдела в общината е "Етажна собственост". Извинявам се, ако съм те подвела.

# 284
Здравейте, може ли да ми препоръчате професионален домоуправител за София? Прочетох няколко такива теми, но те са с малко мнения и повечето явно са от фирми, които рекламират услугите си. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт