Етажна собственост - между танц със саби и етажна гроздова - тема 4

• 77 407
  • 763
  •   1
Отговори
# 210
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
терена най-вероятно не е ваш, а на общината  Peace
проверете тук http://ims.gis-sofia.bg:8080/Sofia/index.jsp или направо в общината.

пак там подай сигнал за незаконни заграждения, ограничаване достъпа и самоуправство.
службата мисля е "Архитектура и градоустройство". по-вероятно е да напишат предписание да махнете оградите, отколкото те лично да ги махнат, но пак е нещо  Peace

# 211
  • София
Какви договори се сключват с асансьорна фирма и по какъв начин може да се изгони старата фирма. Какви са таксите за поддръжка на 2асансьора на 14етажен блок.

# 212
  • София
Какви договори се сключват с асансьорна фирма и по какъв начин може да се изгони старата фирма. Какви са таксите за поддръжка на 2асансьора на 14етажен блок.
Договори за абонаментна поддръжка - фирмите си имат стандартни - ако нещо не ви харесва го обсъдете и променете заедно с фирмата.
Старата фирма с едномесечно предизвестие я гоните - внимавайте да не ви завлекат нещо - документи или чаркове.
Средните "нормалните" такси са около 7-8 лева на етаж без ддс.

# 213
  • София
7-8лв за1асансьор или за 2

# 214
  • SF
И по колко лева плащате за входна такса? Ние по 20, а е страшно неподдържано. 10 лева безотчетни - събират се за текущи ремнти, каквото и да значи това. 10 лева са за асансьор, чистачка и касиерката. Никой не искаше да събира парите и касиерката е съседка със заплата за касиер.

# 215
И по колко лева плащате за входна такса? Ние по 20, а е страшно неподдържано. 10 лева безотчетни - събират се за текущи ремнти, каквото и да значи това. 10 лева са за асансьор, чистачка и касиерката. Никой не искаше да събира парите и касиерката е съседка със заплата за касиер.
Единия ми апартамент -15лв, другия 8, а третия нищо защото няма асансьор и всеки си чисти на етажа.
Най чисто е там където събират по 15лв, има недоволни защото независимо от етажа всички плащат по равно, а в блока ми където плащам 8 лева, са 4лв на човек за асансьор +4 за чистачка, но е доста зле. Събираме и по 30 лева от време на време за ремонти, но пак има счупени плочки по стълбищата...

# 216
  • SF
Тук за такива ремонти се събират по 10 лева всеки месец. От мене само взимат 120 лева на година - сума с която спокойно може да се пооправят малко стените, пощенските кутии... Това е само с моите 120 лева. Има по толкова от още 23 апартамента. Според мене трябва да имаме козирка с лампички, палми във фоайето, лед светлини, очертаващи стълбището. Ние нямаме и един автомат на вратата. Баща ми ги нарича тези 10 лева "бечотчетни". Според него си струва да стана домоуправител, дори и само заради причината да имам достъп до тези пари. Simple Smile Никой не ги търси за нищо.

# 217
Според мен може да се изиска ОС, и да се направи ревизия на касата, така ще се разбере къде са парите.

# 218
  • SF
И според мен може, но е само според мен. Танц със саби. Някакви обяснения за някакви тръби в мазето, катинар бил купен, гумички, крушки подменени. Със 120 лева годишно от апартамент, може диско топки да се купят за всеки етаж и да имаме ефекти нощно време.

# 219
  • София
7-8 лева е за един асансьор - от контекста се разбира Wink
----------------------

За чистене е най-нормално да се плаща на човек - не на етаж или апартамент или нещо друго.

Сумите за ремонт е добре да се събират постоянно - както си е по закон. Ако изведнъж стане някоя авария - да имате пари събрани.

... Всички тези неща са коментирани по 100 пъти тук ... ама няма кой да чете Wink

... направете всичко както трябва и недоволните ще намалеят до един двама луди на вход Wink ... което е поносимо вече ...

# 220
Здравейте , вчера единодушно се реши (от 3-мата ни комшии ... 1 от които на Жилфонд ooooh! ) ММ да стане домоуправител. Много сме развълнувани, че ни коронясаха на официалното ОС (тяхната ******  341uu)
Казусът, който се налага да решим е следния:
Ние сме вход с 4 апартамента , 1 от които е собственост на общината (Жилфонд) т.е. са наематели от 100 години. Другите са 2-ма пенсионери, които не искат да дават пари ... и както казва ММ "... и останахме аз и комшията" и ПОКРИВ ЗА 10000лв.
Въпросът ми е дали от общината като собственик на 26% можем да искаме пари и каква е процедурата, утре ще звъня, но днес не е работен ден, та ако някой може да помогне с информация!

# 221
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
приемам, че нямате набран фонд ремонт и нямате никакви готови пари на ЕС

1. събирате поне три оферти за ремонт на покрива. редовни фирми, издаващи фактури.
2. официално обявявате събрание с определени дата и час и с дневен ред: решение за ремонт на покрива и каните всички собственици, т.е. и жил. фонд каквото и да значи това. (предполагам, че собственик е общината - адресирайте поканата до кмета). слагате таблица с обобщените данни от офертите на видно място и копие към писмото за общината;
3. правите протокол веднага и присъстващите да сложат подпис, че присъстват;
4. правите протокол за решенията с гласуването за избор на изпълнител, разпределение на сумата, срок за събиране на парите и го слагате на таблото на входа. общината уведомявате пак с писмо;
5. изчаквате срока за възражения и след това действате Peace

така правихме ние за всеки по-голям разход, подробно написан ред няма  Peace

само за протокола  Blush наемателите не могат да вземат решения, освен ако нямат писмено пълномощно от собственика.
изборът на домоуправител най-вероятно е нелегитимен, но ако искате нещо да се направи - приемайте и действайте  Hug

# 222
  • Бургас
Знаете ли Вход мениджър след колко месеца започват да си търсят сумите от съсед, който не е плащал такси?

# 223
  • София
Къде е най-добре да се събират парите за фонд "Ремонт и обновление"?
Проблема е, че ако са повечко и човек го хваща страх някой да не му духне с парите... как да са спокойни хората според вас... дайте идеи ?

# 224
Къде е най-добре да се събират парите за фонд "Ремонт и обновление"?
Проблема е, че ако са повечко и човек го хваща страх някой да не му духне с парите... как да са спокойни хората според вас... дайте идеи ?
В сметка...?

Общи условия

Активация на акаунт