Етажна собственост - между танц със саби и етажна гроздова - тема 4

• 77 726
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
  • Където е сърцето
Здравейте, извинете че така нахлувам но имам спешна нужда от помощ. В нашата кооперация постоянно имаме дразги относно фонд ремонт и обновление. Всеки си прави каквото иска и после искат парите дс се разпределят на домакинство. Аз не съм съгласна, защото аз живея в апартамен общо с всички 69.90 кв. м а други живеят в 100 кв. Въпросът ми е как да си изчисля процента за плащане, защото в нотариалния ми акт е записано, че притежавам 7.04кв.м от общите части но не е описано в проценти както е по закон.

# 571
  • София
Здравейте, извинете че така нахлувам но имам спешна нужда от помощ. В нашата кооперация постоянно имаме дразги относно фонд ремонт и обновление. Всеки си прави каквото иска и после искат парите дс се разпределят на домакинство. Аз не съм съгласна, защото аз живея в апартамен общо с всички 69.90 кв. м а други живеят в 100 кв. Въпросът ми е как да си изчисля процента за плащане, защото в нотариалния ми акт е записано, че притежавам 7.04кв.м от общите части но не е описано в проценти както е по закон.
прочети по-внимателно нот. акт.
все трябва за нещо да се хванете - може да е описано колко кв.м. са общите части...
Или изискайте от домоуправителя разпределението на плащането на вноските. По закон трябва по проценти да плащате, така, че може и изобщо да не плащате ако не е такова разпределението.
Просто започвате да не плащате, докато не ви представят копие от протокола в който е уредено плащането и готово.

# 572
  • Където е сърцето
Той и домоуправителя е един от тези, които живеят в апартамен от 100 кв. И той се мъчи да ме убеди, че дори и да плащаме по закон разликата ще е в стотинки, даже си мислел че можело аз да плащам повече тъй като той по закон и нотариален акт не притежава земя от кооперацията. Няма нищо в моя документ. Пише че копувам апартамент 62.40 кв. м примерно, изба 1.88 кв. м и общи части 7.04кв.м или общо 69.90 всичко. Има дадено в нот. акт колко е разгърнатата площ на кооперацията и колко е земята. Намерих разни таблици за изчесления на база тази информация, но искам някой запознат да ми потвърди  дали мога да се хвана за тях. Щели да ме дават в общината, защото съм отказвала да плащам, а аз им казах че ще платя когато ми изчисляр по закона. Не съм съгласна аз в апартамент 60 кв и сме двама души да плащам наравно с тези, които са 4-5 човека и живеят в 100кв.Говоря за фонд ремонт не за месечните консумативи и такси.

Последна редакция: пн, 29 яну 2018, 12:21 от purple angel

# 573
  • София
Той и домоуправителя е един от тези, които живеят в апартамен от 100 кв. И той се мъчи да ме убеди, че дори и да плащаме по закон разликата ще е в стотинки, даже си мислел че можело аз да плащам повече тъй като той по закон и нотариаленакт не притежава земя от кооперацията.
Трябва да имате книга на собствениците. В нея всеки се е подписал и дал информация колко квадрата е апартамента му и какви идеални части притежава. Сбора на всички идеални части трябва да е 100% или около 100%. И оттам се смята кой колко трябва да плаща. Това е и най-справедливия начин. Нека покаже нот. акт и ако е 0% наистина - няма да плаща - значи за него ще е по-добре Wink ...

# 574
  • Където е сърцето
Да аз това го знам,гледала съм книгата, но на всички ни общите части не са вписани в % а като кой колко кв. м получава. А така сметнато само 6 апартамента от общо 26 са с над 10 кв което няма как да се равнява в % защото така само те ще надхвърлят 100 процента.

# 575
  • София-в сърцата на моите деца
Би трябвало едностайните да са с един процент, двустайните с друг процент и тристайните с трети процент. Сумата от процентите от общите части на всички апартаменти трябва да дава 100%. Примерно, ако е прието вноска 10лв./ 10% отобщите части/ за тристайните апартаменти, Вие трябва да плащате 7.04лв.

# 576
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
попитайте в общината - има такава справка

https://iisda.government.bg/adm_services/services/service/2022

# 577
  • София
Да аз това го знам,гледала съм книгата, но на всички ни общите части не са вписани в % а като кой колко кв. м получава. А така сметнато само 6 апартамента от общо 26 са с над 10 кв което няма как да се равнява в % защото така само те ще надхвърлят 100 процента.
Като намерите колко общо са квадратните метри идеални части, ще сметнете и процентно как са.
План на сградата, или в някой нотариален акт ако пише... или направете съпоставка с друга подобна на вашата сграда.
% общи части зависи от много неща - етажност, квадратура.. и т.н.
Ако наистина не може да се разбере кой какви % има си направете ОС и го решете на него, но преди това пак трябва да намислите предложение как да стане

# 578
Имате разгънатата площ на сградата, имате и площта на вашия апартамент, и не можете да си сметнете процентите???
Ако искате напишете колко са точно двете цифри, ще решим уравнението с едно неизвестно.

# 579
  • Където е сърцето
2883кв.м е разгърната площ, моя апартамент е 69.90 с всичко в него, ако е така както аз го сметнах по някаква таблица, това излизаще под 2.42%.ще съм ви благодарна ако и вие ми помогнете. Притесни ме това, че в нот, акт са ми посочили общите части в кв. м като 7.04,а в тази таблица за изчисление излизат само някакви си 2.5% за това исках да разбера доколко тези сметки са верни за да имам основанието да споря с домоуправителя. Благодаря, Офелия за помощта. 

# 580
Да разбира се, смяташ твоите части спрямо разгърнатата площ на сградата, нормално е да е толкова малко. При мен е дори под 1%, но сме 100+ жилища.

# 581
Толкова си имате и по моите сметки, 2,42 процента. И на мен ми се вижда малко, но предполагам, че имате и доста по-големи сред 26-те апартамента. Варианта за проверка е да съберете площта на всички апартаменти от домовата книга, тя трябва да е 2883кв. Така ще сте напълно сигурна, че сметките са верни.
Гледа се общата площ на апартамента спрямо РЗП-то, това, че са дадени отделно 7кв общи части не знам защо ви притеснява и обърква - то е само за информация, да си знаете, че за живеене реално ползвате около 62кв.м. 
Аз бих спорила и не бих плащала повече, отколкото ми се полага по закон.

# 582
Ремонти се плащат според дяловете по квадратура. Т.е.  - този с 50 кв ще плати по-малко от този със 70 кв. Това мисля, че точно в ЗУЕС е ясно обяснено. Такси за текущи - асаньор, чистачка и т.н. се плащат на човек, като може да се гласува и за животни (кучето, което също преминава през общите части). Понеже стана странен дебат - по 10 лв. се плаща при нас, и приятелят ми няма нито ключ, нито чип. Ако вземем да си броим и следим кой колко минава и кой идва на гости - през топлите месеци над половината време ме няма и да вземем да си цепим на часове и пъти преминаване, то по тази логика ще искам да плащам по-малко Simple Smile

Иначе сме плащали, когато чичо ми трябваше да стои повече от месец (ходеше на лечение) у нас.

По правило в месечните такси все има и някакви пари за фонд "Ремонт", които пък по пътя на логиката трябва да се поемат от собственици, не от наемателите, но не съм чула някой да го прави.

# 583
  • Където е сърцето
Много благодаря на всички за бързите отговори. И последен въпрос, по тази таблица  в моята квадратура трябва ли да включа тези 7.04кв.м при изчислението или не? В нот.акт има и един ред в който се казва че имам и 15/583.63 идеална част. Това много не го разбрах, но останах с впечатление че това е земята. Според вас тя дали е включена някъде или и нея трябва да я смятам.

# 584
Ето от ЗУЕС :
Фонд "Ремонт и обновяване"

Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".

(2) Средствата във фонда се набират от:

1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната."

Общи условия

Активация на акаунт