Февруарчето е тука - плаче, смее се и гука

• 58 873
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
Elektra.13, в ДК не те ли "мъмрят" за режима и наддаването?! За мен няма нищо притеснително, да не си помислиш, но нали аз съм на съвсем стандартен режим/хранене или поне се старая, що мрънкане изслушах "поработете над режима", "не наддава достатъчно" и прочее Simple Smile.

Симо спи веднъж на ден от около 2-3 седмици. По̀ към вечерта понякога като идва да си търси мляко (16:30-17-18), докато суче придремва, но насуче ли се, скача и започва да беснее с пълна сила.

mihaela(n)koko, ето това нишесте купувам, не че ми е някакво любимо, просто все на него попадам в магазина (в готов вид нямам снимка):
Скрит текст:

# 691
  • Montana, Bulgaria
Бона за киселите и аз такова купувам или царевично или пшеничен. И да освен това съм виждала и на др. Откер царевично, но не съм купувал.  Как му правиш грис?

За спането: 1 път спи преди обед макс час и след това спи от 14 и 30 до 15 и 30, а понякога и до 17 и 30. До сега беше лесно, защото в 15 и 30 беше АМ и не го будех, а само давах шишето и той продължаваше да спи. Сега с това заместване ще е мъка, защото ако не се наспи става кисел, а събудили се един път после сън чак след следващото ядене.

# 692
  • Германия
Тя заспива различно, я към 11, я към 13.И спи различно дълго - между 45 мин и час и половина-два.
Обаче заспи ли пак след 16 часа, не може да заспи в 20-20.30, което за мен е проблем.

Най-добре ще е да заспива към 12 и да спи до към 14, тогава би трябвало без проблем да издържи до към 19-19.30...

# 693
MoHu Todorinska, грис правя по същия начин като нишестето/кисела, като към 200 мл студена вода добавям 1 пълна с.л. грис (оризов или пшеничен), варя до готовност с постоянно бъркане, после добавям АМ и овкусявам с нещо - плод, канела, капка ванилия...
Мисля да му предложа скоро и царевичен грис - качамак, със сиренце и масло. Но понеже гледам по едно ядене на ден да е брашняно, още не му е дошъл ред.

# 694
Режимът не знаят какъв ни е. Не са ме питали и аз не се натискам да им обяснявам. Само 2-3 пъти ме питаха яде ли всичко и аз казах "да", което е истина - опитвал е абсолютно всичко, включително белтък и прясно мляко. Споменах, че много малко неща обича и на повечето се мръщи и това е.
За наддаването, на тях им е ясно вече, че той наддава умерено. Беше така и когато беше само на кърма. Той не е тип пухкаво бебе. А иначе за тези месеци е нормално да наддава по 200-300 грама - той наддава по толкова. На 6м трябваше да е удвоил теглото от раждането, а той го беше утроил и за тях това беше достатъчно. 7кг е, защото така и не догони връстниците си. Първите три месеца наддаде сумарно 3кг, после още толкова месеци по 600-700 грама на месец. Като проблемът, очевидно, не е в това дали имам кърма, защото той и сега се препитава основно от нея. Даже първия месец като имаше АМ добавка наддаде само 700 грама, а втория като беше само на кърма 1300, което за мен е съвсем показателно.
Те и да ми се карат не виждам какво мога да направя. Трябва да го оставям гладен и да се дере от рев, да му набутвам насила храната в устата и така наистина да го направя злояд, защото храненето ще се превърне в едно неприятно и за двама ни преживяване по този начин. За мен това не е опция.
Ядосвам се, мъчно ми е, демотивирана съм, но насила няма да го храня Sad

# 695
Нашият режим е следния в момента, като някои дни се променя в зависимост от настроението:
6,30-7 ч - АМ
9-9,30 ч - закуска (попара, км с бисквити)
9,30-10 ч заспива и спи час-час и половина
13,30-14 ч - обяд (супата и основното от кухнята, колкото изяде)
15-17 ч - сън (понякога спи от 4 до 6 и после вечерта не иска да заспива...)
17,30-18 ч - сз (десерта от кухнята)
Докато ние вечеряме, може да хапне нещо от нашето ядене, бисквитка, хляб, но като цяло няма вечеря
21 ч - АМ  и сън

На консултацията на 10 месец беше качила само 100 гр, но казаха, че е нормално. Другата седмица ще видим как ще е.

# 696
Elektra.13, мен една от педиатърките ме разпитва точно под час какво яде и лекичко ме назидава, което ме кара да се чувствам като малоумна. А това в периода на установяване на режим... то един ден яде така, друг ден онака, какво да кажа... Тогава още кърмех по 3 или дори 4 пъти на ден и на въпроса "защо така" аз се чудя какво да кажа, може ли такива въпроси да се задават. На мен и до ден днешен ДК ми носи много негативно усещане, винаги съм напрегната като отиваме.
Добре, че този месец се паднахме при един младеж, който не държеше да се осведоми за всяка хапка... и всичко мина супер.

Не бъди демотивирана, мисля че се справяш добре. Поне така звучи. Мисля, че проявяваш възхитително търпение, усърдие и спокойствие.

А да ви питам как давате Вигантол, който дава, в какво го слагате, можете лид а го капете директно в устата (за мен това е невъзможно)?

Последна редакция: вт, 16 яну 2018, 10:53 от Бона

# 697
Електра, звучиш толкова разумно и спокойно, защо казваш, че ти е мъчно и си демотивирана?

Аз на теория всичко знам, съвети безкрайно мога да давам, но като детето ми не наддава, прото не виждам какво повече мога да направя. Както има един лаф "На теория - между теория и практика разлика няма, но на практика има". Имам няколко основности, от които не се отказвам и това е:
1. Ще я кърмя до две, защото такива са препоръките на СЗО.Това е добър повод педиатърът непрекъснато да изкарва кърмата виновна за ненаддаването, ама аз няма да се откажа, щото отглеждам дете, а не теле.
2. Ядем, защото и когато сме гладни. Храненето не е война, задължение, съревнование и изобщо този стил, животът да се върти около храненето, не е моят. Живеем в свят с изобилие от храна, при това имаме достъп до качествена такава, така че, не вярвам да съм родила толкова глупаво дете, което да стои гладно при тези възможности.
3. Уважавам природата и смятам нейния ритъм за по-ценен от препоръките на педиатрите понякога. Все пак и бебетата са хора и знаят кога са гладни, колко и какво им се яде. Всички знаем, че при боледуване отказват храна или имат предпочитания към различни храни в различни периоди. Правени са доста експерименти как децата се хранят пълноценно, дори когато ядат едно и също с дни. Те просто усещат потребностите на организма си на по-първично ниво. Разбира се, изключвайки джънк.

Така като гледам имаме почти еднакви режими, така че мисля да му пусна края. Не, че не съм го пуснала, де. Днес татко и ще я води на консултация, да видим Simple Smile На пет месеца си удвои теглото и от тогава наддава по 100-200 грама на месец, което беше повод за голяма педиатърска драма. Аз, обаче, бях чела, че е важно кривата на растежа да се движи нагоре, независимо от темпа и да няма спадове, така че съм спокойна. На миналата консултация я измери, че е наддала 700 грама, което според мен не е вярно и има нещо с кантара, ама си мълча. Да видим днес.

# 698
И на мен дк ми носеше негативно усещане, докато не спрях да давам обяснения.
Аз давам вигантол сутрин на гладно. С пипета му капя директно в устата.
Мими, мъчно ми е, че не иска да се храни. Сутринта имахме пак драма и му се ядосах, не му говорих, не го успокоих като се разплака и като ми зарови в деколтето не му дадох да суче. После се обвиних, че съм лоша майка, ревнах и пак си му дадох да суче. Т.е. спокойно ми е за наддаването, начинът, по който наддава не ме притеснява грам, но ми е мъчно, че отказва да се храни с друго, освен с кърма...

Последна редакция: вт, 16 яну 2018, 10:57 от Elektra.13

# 699

А да ви питам как давате Вигантол, който дава, в какво го слагате, можете лид а го капете директно в устата (за мен това е невъзможно)?

Аз давам в лъжичка, директно в устата не мога да капна.

# 700
  • София
Аз Вигантол го давам в лъжичка, но не винаги сутрин, а и на обед.
От вашия режим виждам, че ние всъщност пропускаме закуската.
Яде в 7-8 мляко
12-13 часа обедно пюре
17-18 -каша с плодово пюре
21-22 -мляко
Бая време между храненията, но синът ми е над 9 килограма, та не би трябвало да е гладен.

# 701
  • Montana, Bulgaria
Вигантол капяхя в устата по 2 капки сутрин, но аз така си карам от към 2 месец и той свикна и си отваря устата.

# 702
Откъде да си взема пипета... баси тъпия въпрос, продават ли се още в аптеките, напр. стъклени?
Аз давам накапано върху първата лъжичка от закуската... не трябвало така да се дава. Ами ок, ама със самото шишенце не мога да му капна, защото капката се точи по 1 минута, кое дете стои с отворена уста и чака да му капне нещо като лекарство в устата. Моето поне не стои грам.

# 703
  • Montana, Bulgaria
Бона в аптеките има стъклени. Аз купих от Медея да имам за всеки случай. За да тече по-бързо разклати и затопли в ръце те си.

# 704
Днешната снежна разходка ще я посветя на търсене на пипета в единствената аптека в квартала, дано имам успех. Simple Smile
А на мен вигантола ми е вече и към края и дюзата по-трудно "захваща" от течността, та още по-бавно капе...

Общи условия

Активация на акаунт