Не се разбирам с майка ми

• 16 217
  • 133
  •   1
Отговори
# 105
Познавам една такава майка.
Скрит текст:
Отглеждана първо от родителите си, после- от сравнително заможния си мъж. Единственото ѝ дете не можеше да има никакви приятели- всеки, който детето се сприятелеше, биваше прогонен със грозни скандали. За гаджета и дума не можеше да става, освен ако детето (вече не дете, всъщност) не искаше да бъде пребито жестоко. Когато детето, все пак се откъсна, излезе от дома на майка си в апартамент, купен от бащата и се омъжи, майката започна да се държи като с предател. Подаръците от детето по разни поводи се хвърляха в гардероба неотворени. За повече от 20 години вече са се събрали неотворени подаръци като да отвориш магазин. Ако детето сготви нещо, то не се хапва, а му се връща с думите:"Вземи го обратно, иначе ще го хвърля на кучетата до контейнера." Междувременно, са големи страдания, че е сама на този свят, след като бащата почина, а тя няма други роднини освен дъщеря си. То, всъщност стана ясно, че аз съм въпросното дете.
Затова си позволих да дам съвет на авторката да действа с железни нерви и да има готовност, че може да се наложи ампутация.

Леле, Уиш, до момента си мислех, че моята родителка държи палмата на първенството по злоба, опити за манипулация, бруталност и неадекватност, обаче твоята току-що я удари в земята.
Всъщност аз отрязах пъпната връв напълно преди повече от 20 години, иначе сигурно щеше да я стигне и надмине, ако й бях дала възможност.

Затова като чета такива теми пуснати от някоя добра душа, която искрено страда и се жертва, и се измъчва и си мисли, че вината е в нея, а не във всепоглъщащото чудовище, което й се е увесило на врата ми става много жал.
Дано авторката намери сили в себе си и реши проблема, така че тя самата да страда най-малко.

# 106
  • София
Ей, Уиш, животът хич не те е жалил. Поне с внуците разбира ли се, макар да ме съмнява.
Хубаво е съпрузите да са привързани  един към друг дори и след Н години, но чак да се сринеш така... Чуждо ми е, а да те гледат 2 баби ми е още по-чуждо

# 107
Cuckoo, за други неща пък съм галеник и глезла на тоя живот, та има за какво да съм му благодарна. За внуците е интересно. Докато са бебета и малки дечица, са обожавани. С порастването обожанието от нейна страна намалява, за да отстъпи място на нетърпимост. Дет' се вика, всеки луд с номера си.

# 108
  • София

Мила, майка ти има ИСТИНСКИ проблем. И това, което прави, не е каприз, а отчаяният последен вик на давещ се. Но ако се откажеш от живота си, това няма да помогне, нито на теб, нито, в крайна сметка, на нея. Няма да върне баща ти. Нищо, никога, няма да запълни празнината, няма да го върне, за да я прегърне и да попие сълзите й... никога.
Потърси специализирана помощ. Тя едва ли ще се съгласи лесно, но направи каквото можеш. Потърси групи за взаимопомощ. Насочи я към форума. Тук има хора на всякаква възраст, с всякакви истории. Намери някой, който да седи през деня с нея - с/у заплащане, да. стига да можеш да си го позволиш. Намери й куки, ако може да плете, научи я, ако не може - научи се и ти, ако не можеш. Ако твоят човек е сериозен, а не просто "приятел", научете се и тримата - по час - два на ден. Направете истинско семейство, ако по начало сте имали такова ериозно намерение - направете си бебе. Викайте я за помощ - дори и когато нямате нужда от такава. Да се чувства нужна на някого - тя в момента се чувства излишна... на себе си дори.

# 109

Потърси специализирана помощ. Тя едва ли ще се съгласи лесно, но направи каквото можеш.

Това е добър съвет, защото случаят е точно за специализирана помощ. Но имам чисто прагматичен въпрос. Какво може да се направи, ако майката твърдо отказва тази специализирана помощ?

# 110
Психиатрите не лекуват някого, ако той сам не иска, стига да не е опасен за обществото, разбирай -да буйства. Но консултацията на дъщерята с психиатър може би е добър ход. Лекар може да посъветва за линия на поведение. Например - да  не ходи да я обгрижва и да я остави на неволята - звучи добре, но само специалист може да каже, а и да успокои притесняващата се дъщеря дали това е добър ход.  
 А дъщерята, като избрана роднина (нали майката разполага и с две баби - собствената майка и свекървата), вероятно има възможност да влияе върху майка си. Например, отива и казва - много миришеш от това лежане, къпи се по-често ( нали водата влияе благотворно на нервите, затова давам такъв пример). Или - идвам гладна след работа, моля те, прияла ми се ..... манджа, дето ти я правиш най-хубаво. Така ще накара майка си да стане, да се размърда малко. Искаш да живеем заедно - ами ти с никого не се срещаш, и с мен не се разбираш. Какво стана с еди коя си твоя приятелка?... А може да накара майка си да посети и психиатър.
 И така - стимулът с моркова и заплахата с тоягата, след консултация с психиатър.

# 111
  • Сф
Аз бих я взела при себе си . Не ви ли се е налагало да гледате болен/стар роднина? В случая дори  са минали само няколко месеца , очевидно и е тежко на жената.
А какво правиме, ако възрастният е на легло или по- тежко болен, или се губи по улиците? Пращаме го в дом? Наемаме жена? ooooh!

# 112
  • София
Моите родители са прекалено загрижени за мен, що се отнася до здравословно състояние, но психически как се чувствам - изобщо не се трогват. Хайде, сега вече са на 80 години, но и преди 20 не беше много по-различно.
Баща ми се опитваше да ми прави забележки и да поставя условия до неотдавна, та чак се принудих да го заплаша, че може да разреди виждането на внука си.

# 113
Къде отиде авторката?........Какво стана, има ли развитие случая....

# 114
  • София
Това е добър съвет, защото случаят е точно за специализирана помощ. Но имам чисто прагматичен въпрос. Какво може да се направи, ако майката твърдо отказва тази специализирана помощ?
Аз ще ти кажа, щото мен мама така ме е третирала- няма не искам, няма недей.
Водя психиатъра при нея и ако се опита да го изгони, заявявам че и аз си тръгвам и повече няма да й стъпя.
Хората са го казали- " На зла круша, зъл прът".

# 115
Водя психиатъра при нея и ако се опита да го изгони, заявявам че и аз си тръгвам и повече няма да й стъпя.

А психиатърът ще се навие ли на такъв вариант?

# 116
  • София
Да, плащаш му визитата, взимаш го с колата, откарваш го докъдето ти е казал..........

# 117
Била ли е преди това майката господар на живота си или мъжът ѝ е носел отговорност и  за нейното щастие?

# 118
Полукс да не е онази дама с дивана от свекървенската тема, как й беше ника не се сещам?  Thinking То тоя диван стана нарицателно в тоя форум и дори да не е чел някой темата за свекървите, за дивана се знаеше Mr. Green.

Ника на визираната дама с дивана беше Popule.И аз като чета постовете на нея ми прилича.
По темата-За родителите трябва да се грижим,но без да се жертва изцяло личния живот.И аз съм страдала от манипулативен родител, и съвета ми е да се отиде на лекар,да се помага с пари или грижи но без да се прекалява.Жената е под 60 год и надали има нужда от физически грижи.Относно депресията не е нормално да продължава толково време-потърсете психолог.Ако обаче глезите и дондуркате,положението ще става все по-лошо.

# 119
Съгласна съм с мненията преди мен, че трябва да се потърси психолог.
Аз напоследък също имам проблеми с майка ми. Малко ми бяха другите простотии , а в последно време не знам какво я прихвана. На рождения ми ден ми вдигна скандал , че със сестра ми трябвало да боядисаме повече яйца с памук, защото тя харесвала шарени яйца , а ние със сестра ми ги направихме по наш вкус... При всяка възможност за почивка чета за държавен изпит и веднъж точно докато четях, тя влиза в стаята и започва да крещи , че съм забравила да забърша праха от бюрото . Сякаш като не съм го забърсала днес , а го направя утре , е голям проблем . Винаги когато има нужда от мен, съм насреща и й помагам, но това никога не се забелязва . Това да й помагам всяка свободна минута е дълг , а ако с нещо сгреша , тогава вече това прави впечатление. Напоследък и за приятелите ми почна... Едната била особена (момичето работи, има сериозен приятел и води нормален живот , не знам кое е особено). . Наскоро имах рожден ден и друга приятелка пък ми подари рамка за снимка . Рамката не е някаква обикновена , красива е. А и тя напоследък имаше доста проблеми, как да очаквам да замисли грандиозния подарък ... Майка ми като видя рамката, каза, че подаръкът не е хубаво и тази приятелка не е помислила за мен. Баща ми е мека Мария и каквото каже майка ми, това става. Всичко това ме потиска , натъжава ме, кара ме да се чувствам зле. Понякога си плача скришом. Загубвам даже желание да идвам да виждам родителите си, а това не е нормално.

Общи условия

Активация на акаунт