Аз точно това не мога да проумея. Защо син ще дава пари на родителите си – здрави и прави, трудоспособни хора, които работят или имат други доходи?
Пак уточнявам – нямам предвид случаите, когато става въпрос за здравословни проблеми, мизерни пенсии или някаква друга тежка ситуация.
Вече няколко такива случая чета в този форум и не мога да си го представя как става на практика. Нямам такива примери в близкото обкръжение, по-скоро обратното, затова и недоумявам просто.
Майка му работеше съвсем до скоро, сега се пенсионира и в момента има затишие, защото имат 10те й заплати (или 9, все бъркам), които се изплащат наведнъж при пенсиониране. А после вече не знам, предполагам, че ще търсят повече от преди, защото остават само на нейната пенсия и пенсията на баба му (супер свежа и ведра жена на 90 години). Баща му не работи от 20тина години, защото не иска. Иначе на теория нищо му няма и би могъл да работи. По образование е лекар.
Аз не искам да им спира помощите, не съм повдигала този въпрос, защото разбирам, че независимо какви са и как се държат, би се чувствал зле да знае, че нямат пари за храна. Докато нашия бюджет не започне да страда, не бих правила проблем за това. Мен ме тормози тяхната невероятна неблагодарност, постоянното им натякване как го били издържали като дете и му плащали следването (сякаш това е нещо нечувано и никой родител не е правил такава "жертва"), също и безкрайните поводи, които си намират, за да го нагрубят и да вдигнат скандал. Баща му е от този тип хора, които като започнат да викат е невъзможно да го прекъснеш, създава впечатление, че хвърчи слюнка навсякъде и се саморазпалва все повече и повече. Те могат да избухнат по абсолютно всякакъв повод.
Когато избеснеят по телефона, той просто го слага някъде на масата, докато в един момент крясъците не секнат. Те и без това не очакват отговор, искат да си извикат викалото и после тръшват телефона. Като цяло гледа да не им обръща голямо внимание и да не го взима присърце. От време на време, обаче, се случва да го хванат в по-напрегнато състояние и тогава се ядосва и той.
Мисля, обаче, че би се чувствал виновен буквално да им тегли една и да отреже всякакъв контакт. Усеща някакъв дълг към тях, а и достатъчно са му набивали, че е отговорен и им е длъжен. При тях това е вид манталитет. Винаги някой ги е отглеждал. Първо техните родители са им давали пари до много късна възраст, а сега децата им. Преди години накараха баба му да продаде къщата си в едно малко градче и с парите си купиха сегашния им апартамента. Тя живее с тях. В техните глави винаги някой е длъжен да им дава пари.