С какво ви дразнят свекървите- 78

• 61 951
  • 775
  •   1
Отговори
# 360
Ами, няма такова нещо- била съм снаха, съм тъща и почти свекърва- всички възпитани и интелигентни хора се отнасят с уважение един към друг, освен ако някое от действащите лица, не се омаже.

Всички "свекърви" сме били снахи.

# 361
Не, проблема не е в различното виждане. Проблема е в налагането на своето. А това действие обикновенно е с посока свекърва-снаха, а не обратното. И свекървите го правят именно защото са с нагласата, че те трябва да бъдат уважавани, че са по-възрастни и уж знаят повече на това основание. А снахата, ако не дай Боже подмине нещо или не се съгласи, свекървата веднага получава припадъци с репликата, че не я уважават
Много такива свекърви има. И проблемът е, че навлизат на "чужда " територия-прекрачват границите на новото семейство, най - вероятно понеже го чувстват като част от своето.

# 362
Не, проблема не е в различното виждане. Проблема е в налагането на своето. А това действие обикновенно е с посока свекърва-снаха, а не обратното. И свекървите го правят именно защото са с нагласата, че те трябва да бъдат уважавани, че са по-възрастни и уж знаят повече на това основание. А снахата, ако не дай Боже подмине нещо или не се съгласи, свекървата веднага получава припадъци с репликата, че не я уважават
Много такива свекърви има. И проблемът е, че навлизат на "чужда " територия-прекрачват границите на новото семейство, най - вероятно понеже го чувстват като част от своето.
В тази тема се опитвам да пиша от лична гледна точка, а не по принцип.
За нашата ситуация това не би могло да е валидно, защото не се познавахме дори и посрещането ми беше зашеметяващо. Нямаше как да се почувстваме едно семейство, защото не сме.

Уважението се заслужава и от двете страни и определено на каквото си си постилал на това и ще легнеш.

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 18:14 от Анонимен

# 363
Най-сетне намерих прословутата притча и аз поне не хващам тайния смисъл или какво да е закодирано "между редовете". Та тя е написана абсолютно директно без недомлъвки:

"Гадна зла снаха (то какви ли други има) гони невинната майчица (сигурно с болно сърце и високо кръвно) от централната маса на сватбата. Младоженецът се потриса от тази кобра новата му жена и с патос като в Индийска сапунка разиграва тъпа сцена, в която тегли една на жена си и като истинско мамино синче грабва мама и я отнася към залеза в търсене на някоя покорна женичка, която ще кима с глава и няма да казва и 1 думичка на мама, защото все пак мама си е мама пък жени много."

Какъв въобще е извода от това чудо?
Болднатото пък въобще не е никакъв извод. Колко много мъже се държат мило и гальовно с майките си, а после насмитат жените си и се отнасят с тях като с боклуци и колко много мъже имат причина да се държат дистанцирано от майките си, но обожават жените си?

# 364
  • София
Скрит текст:
Най-сетне намерих прословутата притча и аз поне не хващам тайния смисъл или какво да е закодирано "между редовете". Та тя е написана абсолютно директно без недомлъвки:

"Гадна зла снаха (то какви ли други има) гони невинната майчица (сигурно с болно сърце и високо кръвно) от централната маса на сватбата. Младоженецът се потриса от тази кобра новата му жена и с патос като в Индийска сапунка разиграва тъпа сцена, в която тегли една на жена си и като истинско мамино синче грабва мама и я отнася към залеза в търсене на някоя покорна женичка, която ще кима с глава и няма да казва и 1 думичка на мама, защото все пак мама си е мама пък жени много."

Какъв въобще е извода от това чудо?
Болднатото пък въобще не е никакъв извод.
Колко много мъже се държат мило и гальовно с майките си, а после насмитат жените си и се отнасят с тях като с боклуци
Скрит текст:
и колко много мъже имат причина да се държат дистанцирано от майките си, но обожават жените си?
Laughing  Левентът от притчата, но реших да си затворя очите за противоречието.

# 365
Ма ко, изобщо  въпросът на коя маса е седнала свекървата не е темата на коментираната притча. Тук трябва четене с разбиране на подтекста.
Точно защото въпросът ти не беше свързан със смисъла, който ти искаше да предадеш. Първо ти го зададе и второ не беше защо свекървата е на масата, а какво е щяло ние да направим на мястото на младоженеца.
Толкова е несвързана и притчата и това, което ти се опитваш да внушиш, че и собствените си въпроси дори не помниш, че няма на къде.
Как после да четем с разбиране, като е несвързано. Гледам, че никой не е разбрал, та надали грешката е в болшинстовото

Ма ко, чудех се защо ми говориш за въпрос, който не  съм задала, а то ставало дума за въпроса в края на притчата. Той не е мой. Той си е част от текста.  Все пак грешката е моя. Трябваше да дам линк, а не да копирам. Но пък и няма смисъл. Не ви допадна, по-точно отричате смисъла й. Както и да е. Всеки си има личен стандарт на житейски ценности.

Последна редакция: пн, 27 мар 2017, 21:42 от K.A.G.

# 366
Ама защото жените винаги са прекрасни, а майките - идиотки.

# 367
  • при късмета
Никой не твърди, че са прекрасни. Просто са различни.
Всеизвестно е, че мъжете си избират жени или като майките си или пълната им противоположност. То и за жените важи, де. Когато свекървата види, че сина ѝ е избрал нейна противоположност, обикновенно започва да се меси и да "вкарва в пътя младото семейство". От там тръгват проблемите. А просто трябва да признае пред себе си, че явно щом сина ѝ живее с нейна противоположност, му е по-добре.

# 368
  • София
Няма ли някой наболял казус за разнищване, аман от притчи и философии...

# 369
Не ви допадна, по-точно отричате смисъла й.
Честно казано, изпълнението е толкова евтино, дори долнопробно, че дори да има ценен смисъл, той е невъзможен за откриване. Все едно да накараш мен да изпея някоя ария вместо Монсерат Кабайе и да се чудиш защо никой не оценява прекрасната ария. Да се има предвид, че аз пея толкова фалшиво, че дори гаргите отлитат истерично, само като отворя уста.

# 370
  • София

Не ти ли стана неудобно да теоретизираш?  hahaha

# 371
  • София
Мако, пробвай да пуснеш една нетеоретична притча.

# 372
С тия притчи вече трета страница се кикотя.  Laughing
Дайте нещо по-така.

# 373
  • София
Мако, пробвай да пуснеш една нетеоретична притча.

Ама, по-засуканка така, с дълбоко скрит смисъл, та никой да н'го разбере.

# 374
  • при късмета
Аааа, тази функция явно вече е заета  Mr. Green
Нетеоритично, около мен най-фрапиращия случай е на свекървата, която преди доста години кръсти детето през главата на родителите. Бяха прекъснали всякакъв контакт, за повече от 10 години и скоро им цъфна пак. Пак с претенциите, после с театри, като видя, че няма да минат обаче се примири. За пореден път беше отрязана и от двамата си сина и сега е по-ниска и от тревата.
Нищо интересно и нетеоритично около мен. И за жалост на свекървите, снахите все по-често и по-бързо опазват личното пространство на семейството си. От личните ми наблюдения, това става само и единствено като мъжа в това семейство е на място, той е този, който слага границите и най-важното не бърка майка си с жена си

Общи условия

Активация на акаунт