Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 391
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря ви  bouquet

# 121
Здравейте,
ходихме до магазина на Валдом в София. останах много, много разочарована.
на живо изглеждат ужасно посредствени тези мебели. И като казвам ужасно - имайте предвив, които бяха изложени в магазина.
Отбих се в мебели Виденов. Може би, като сравня контраста - те пък ми харесаха. Дори не избирателно, а всичко изложено беше приемливо за мен.
ходихме и на други места, където положението беше плачевно - има една голяма мебелна къща в Люлин 4, или люлин 6. Там като излязохме, бях толкова потресена, че казах на ММ - е, поне вече знаем къде се намират, и как изглеждат ГРОЗНИТЕ мебели ..

то това ще се окаже трудна задача, обзавеждането де

# 122
Преди две седмици и аз имах желание да видя мебелите на Валдом. Но те даже нямаха шоурум. Или по-скоро имаха, но май беше 6 кв.м. Погледнах през витрината и си тръгнах.

Мебели Банко са по същия начин. На сайта има интересни неща, но нямат шоурум. Оперират с едни брошурки само - Ирим, Аполо Голд и още една две фирми  Tired

# 123
Мебели Виденов имат голям шоу рум м/у Дружба и Младост и май  Thinking в Sofia Ring Mall.
Мебели Банко София, кв. Овча Купел 1, ул. Президент Линкълн, бл. 423 :
http://www.mebelibanko.com/Контакти

# 124
  • София
Ами засега не можем да разберем. Не е от водомера, със сигурност. Той е нов, м.г. е сменян. Вероятно е тръба между двата етажа, от нас не може да се види. При нас е сухо, съвсем сухо.
Домоуправителката се зае да се свърже с майстор ВИК, скоро е имало някакъв теч във входа и са го викали него. Да видим той какво ще каже. Но ще е в понеделник.  Tired
То няма как да е от водомера.
Тази ситуация сме я играли в нашето жилище, при направен основен ремонт на банята краят на 2011 г, от голямото земетресение около София през май 2012 явно се е понапукало лепилото за плочки и при къпане долу течеше яко. Оказа се, че тече от фугите, защото не е сложена хидроизолация... при баня 3000 лв някой умник е решил да ни спести 80-100 лв  #2gunfire За да го установим обаче, викнахме камера и там съвсем ясно се видя, че от предполагаемият проблем уж - мръсният канал, всъщност е нещо друго. Та ММ сложи една дебела черна фуга от това http://stoichkovi.bg/products/product_details/105735 и оттогава няма проблем  Peace

# 125
Здравейте,

Извинявам се, че така нахлувам в темата, но нещо не мога да се ориентирам и ме интересува къде мога да прочета или евентуално с какъв специалист да се посъветвам относно следното:
Аз и майка ми сме собственици на три имота, два от които майка ми отдаде под наем с договор, заверен при нотариус от 01.04., а след празниците ще подпише договор и за третия. Интересува ме от тук насетне какво се случва с данъчното облагане, дали и двете плащаме данък или само тя (пенсионер е) и т.н. Опитах се да чета сама, но нещо се обърках и се чудя към какъв специалист да се обърна - адвокат, счетводител, някой от НАП? Ще съм много благодарна ако можете да ме насочите.  bouquet

# 126
Оказа се, че тече от фугите, защото не е сложена хидроизолация... при баня 3000 лв някой умник е решил да ни спести 80-100 лв  #2gunfire
Много клиенти спестяват, даже предварително да са уведомени, че има такова "чудо" хидроизолация.
Нека сподели някоя съфорумка, която е сложила такава.  Sunglasses
Кафе с Канела,
данъкът е пропорционален на собствеността.

# 127
Кафе с Канела,

Много благодаря за отговора. Извинявам се, но съм пълен лаик в това - това значи, че и двете ще плащаме данък, нали? Също, четох, че въпросният данък се плаща авансово всеки три месеца и според това, което разбрах, до 30.04. трябва да се подаде някакъв документ в НАП и да се плати за три месеца, така ли? Нещо ми убягва логиката на това защо трябва да се плаша авансово, при положение, че наемателите могат, например, да прекратят договора на втория месец. При това положение, ние ако се плати авансово данък за три месеца, а имотът реално е бил отдаван само два, да кажем, какво следва - НАП ще ни върне парите за третия месец ли?  newsm78

# 128
Кафе с Канела,

Много благодаря за отговора. Извинявам се, но съм пълен лаик в това - това значи, че и двете ще плащаме данък, нали? Също, четох, че въпросният данък се плаща авансово всеки три месеца и според това, което разбрах, до 30.04. трябва да се подаде някакъв документ в НАП и да се плати за три месеца, така ли? Нещо ми убягва логиката на това защо трябва да се плаша авансово, при положение, че наемателите могат, например, да прекратят договора на втория месец. При това положение, ние ако се плати авансово данък за три месеца, а имотът реално е бил отдаван само два, да кажем, какво следва - НАП ще ни върне парите за третия месец ли?  newsm78
Трите месеца са 01,02 и 03 и към 30.04. вече са минали.
А кой какъв данък дължи, зависи не само от квотите, а и от уговорките ( в надлежна форма), но това е въпрос на работа на съответни специалисти. Коментирайте със своя адвокат и счетоводител, хипотези няколко. Ако няма други договорки - съобразно квотите ако има доход.

# 129
- това значи, че и двете ще плащаме данък, нали?
Ако собствеността е по 1/2, то всяка ще плаща данък на 1/2 от наема.
Ако майка Ви е инвалид (50 и нагоре%) не дължи данък до 7920 лв.
http://www.nap.bg/page?id=336

# 130
  • София
Кафе с Канела,

"Авансово" е плащането по отношение на окончателния данък върху дохода, който се внася до края на април следващата година, след подаване на данъчната декларация за тази година. Не е авансово спрямо дохода, тъй като е за вече получените доходи от наем за тримесечието. Декларацията се подава до края на месеца, следващ тримесечието на получаване на дохода - през април за януари, февруари и март и т.н., с изключение на последното тримесечие. Също така - подавате я вие, ако наемателят не е фирма или самоосигуряващо се лице. Ако е - тогава данъка си го удържат те при изплащането на наема, те подават дакларация и т.н.

Това са нещата само в общи линии - присъединявам се към съвета на съфорумците: най-добре е да се посъветвате с счетоводител. Не са много нещата, който трябва да научите, но като ви ги обяснят и опишат с подробности, ще знаете какво да правите и няма да се притеснявате от данъчните.

# 131
Ок. За мебелите криво-ляво се ориентирах в обстановката.

Сега е ред на банята - казвайте къде да ходя да купувам.
ММ ми е дал задача да оглядим онлайн Бриколаж, Практик и Практикер. И да хересам нещо. Той е в София и ще иде да ги заръчва.

Сега е моментът за вашите съвети  bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet

# 132
Благодаря на всички за отговорите! bouquet

# 133
Кажи за баня какво те интересува. Аз в момента съм на този етап и мога да дам някакви насоки. За плочки примерно, има едни сиви плочки, които стоят много красиво. Получава се стилна и изчистена баня. А като цена са ок също - 21.90 лв за кв.м.

# 134
искам да видя готови конфигурации (не отделни плочки, за които трябва да си представям какво ще се получи .. нямам кой знае какво въображение за тези неща  Embarassed), не твърде скъпи, като не търся най-минималната цена - да му прилича.

Не желая оранжеви и синьо.

Бих искала да има модерен, дори леко футуристичен вид - за да е ОК и след 10 г.

ако имат линкове магазините, ще се радвам.
ако не - име, адрес - ще съм ти благодарна.  bouquet bouquet bouquet

Общи условия

Активация на акаунт