Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 744
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Аз да докладвам за моя проблем.
Дойде днес майстора, най-после!
Няма нищо спукано, за щастие. Няма да кърти. Явно е от някаква фуга, защото пуска вода от мивката, тоалетната, душа, никъде не протече. Стояхме близо час. Явно просмуква от фуга и след време протича. Каза да се следи и ще дойде да замаже след някой ден.
Обаче се ужасих от вида на банята! Sick Такива лиги и наслоявания, ужас! Twisted Evil
Мъж с момиченце на 8 години живее, което не е оправдание, че не е пипнал четка и препарат сигурно за 4 години нито веднъж! ooooh!

Правете си сметката какви пари влагате, хората не си дават зор да пазят... Tired

# 136
Здравейте,

Извинявам се, че така нахлувам в темата, но нещо не мога да се ориентирам и ме интересува къде мога да прочета или евентуално с какъв специалист да се посъветвам относно следното:
Аз и майка ми сме собственици на три имота, два от които майка ми отдаде под наем с договор, заверен при нотариус от 01.04., а след празниците ще подпише договор и за третия. Интересува ме от тук насетне какво се случва с данъчното облагане, дали и двете плащаме данък или само тя (пенсионер е) и т.н. Опитах се да чета сама, но нещо се обърках и се чудя към какъв специалист да се обърна - адвокат, счетводител, някой от НАП? Ще съм много благодарна ако можете да ме насочите.  bouquet

Зависи-ако дава под наем само нейните ид.части, само тя декларира и плаща. Ако вътре имаше гардероб с твои неща-и той не бива да се ползва от наемателите-и това са твоите проценти собственост-ти не плащаш

# 137
Благодаря на всички отзовали се. Имам и още един казус, за който ще съм благодарна ако можете да ми помогнете: в какъв срок след подписването на договора се декларира той в НАП и също как става декларирането по адрес? Например, ако аз съм с постоянен адрес в град X и съм сключила договор за отдаване под наем на жилище в град Y, към коя териториална дирекция на НАП трябва да декларирам договора?
Също, ако майка ми е сключила договор за отдаване под наем на жилище в град Y, но ѝ предстои промяна на постоянния адрес в град X, към коя ТД на НАП трябва да декларира?

Благодаря!

# 138
Данъците се декларират по местоживеене, а не по адрес на имота. Можете да имате 10 имота в различни градове, но подавате декларация там, където живеете вие.

Договорът не се декларира в НАП. Декларирате единствено дохода.

# 139
Здравейте, включвам се с едно питане. Moя колежка и приятелка си търси апартамент под наем, в широк център. Доскоро живееше със сестра си, но тя се изнесе и сега наема и идва високичък. Аз само я успокоявам как не е проблем да смени жилището, но като влязох  тук там да погледна цените и се втрещих. Както и да е, това е лирично отклонение.

Ще съм благодарна ако в темата има хора, отдаващи апартамент под наем, дългосрочно, подходящ за едно момиче ( тя няма проблем и да е с две спални, едната ще ползва за гардеробна)  в центъра на София или широк център. Да има удобен транспорт, офиса ни е на Цариградско до Дъ мол.

Благодаря предварително!!!

# 140
А дали е навита на стая от двустаен? В другата стая живее едно момиче... То аз идея си нямам дали и момичето би искало съквартирантка, но просто сетих и споделям  Blush

# 141
Мишелин, не. Абсурд. Тя даже иска двустаен да плаща, а да живее сама, за да и е удобно, да има къде да си слага нещата. Но благодаря все пак, че откликваш! Hug

# 142
  • София
Тъй като в другата тема спомена "две отделни спални", това си е тристаен. Кажи и какъв е ценовия диапзанон, защото под 600 лева за двустаен или 800 лева за тристаен, няма никакъв шанс да се класира  Wink

# 143
Ох, ами тя сега дава към 740 лв. Според мен това е твърде много, а и на нея и идва нанагорно. Казах и, че с нещо трябва да направи компромис. Или да не е топ локация, защото както писах, тя иска център, или да няма отделна спалня за боклуци и дрехи.
Идеален вариант би бил апартамент с една спалня, отделна кухня, и гардероби, достатъчни да си събере нещата или евтин тристаен, но смятам, че тристаен евтин е по-скоро мираж. Ако е една спалня, около 500 лв. Дали е възможно? Идеята е да има смисъл да се мести въобще.

# 144
Загубена кауза, като квадратура и като локация под тези пари да намери

# 145
  • София
И на мен ми се струва, че на пазара към момента се прецаква наемодателя й, а не тя  Mr. Green

# 146
Сериозно??? Смятате, че 700 + лв е нормален наем за София за сам човек??? Не е ли много? Аз отдавна съм била на квартира и идея нямам как вървят ама все си мисля, че е твърде много 700 лв.

# 147
Никой не е писал ,че това е оптималния наем за сам човек ,но при такива изисквания Wink
Наемите са за жилища , обичайно двуспален е поне за двама души.

# 148
  • София
Здравейте, колко върви 3стаен обзаведен в центъра, който да не е лукс, но и да не е обзаведен с мебели от 80те. Търся за мои приятели, които се прибират от чужбина. Харесах няколко, но ми казват цена 900 евро, което ми се вижда много завишено. Трябва да им намеря до септември, а започвам да се отчайвам.

# 149
И на мен ми се струваха 700 лв. много за двустаен  в центъра, но цените там са наистина височки. Преди време брат ми взе под наем подобен апартамент в кв.Павлово, (което си е далече от центъра) за 500 лв. Ползваха 2 стаи само - кухня и нещо общо като хол и спалня едновременно. Все пак си мисля, че с много търсене може да се намери нещо по-евтино, но може би няма да е с прилични условия за живеене.

Последна редакция: пн, 10 апр 2017, 21:11 от *Пепи*

Общи условия

Активация на акаунт