Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 845
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
  • UK
 Здравейте!
 За пръв път ще отдаваме имот под наем и искам да ви питам договорът за наем заверява ли се някъде? Прочетох също , в доста стари теми че данъкът се плаща като се представят едни бележки за платен месечен наем, това все още ли е така , а ако се плаща по банков път  newsm78

# 301
Не е така за данъка.
Нищо не ти искат, нито договор, нито бележки.
Договорът също не е нужно да го заверяваш нотариално, нито въобще си длъжна да имаш договор.

# 302
  • UK
 Благодаря за бързия отговор   bouquet
 Отворих доста стари теми и там го прочетох.
 Сега се връщам тези да чета.

# 303
  • София
Ако имаш договор е добре да бъде заверен нотариално. Ако нямаш, това е друга "бира". За лично спокойствие се посъветвай с адвокат.

# 304
  • София
Ако имаш договор е добре да бъде заверен нотариално. Ако нямаш, това е друга "бира". За лично спокойствие се посъветвай с адвокат.

Е тая простотия от къде я извади?
Няма никаква нужда от нотар. заверка на договор между частни лица.
Да не се заблуждавате, че като забравят да платят и заверката ви осигурява плащане на сметка или наем.
Няма такова нещо - оправяш се сам. Ако решиш ги съдиш, дано видиш пари ...
Заверявайте, няма лошо - само още левчета в касата на нотариуса.

# 305
  • София
Частни или държавни лица - не знам  Laughing Но договор за срок по-дълъг от една година подлежи на вписване. За да бъде вписан, трябва да е нотариално заверен. Нотариалната заверка е предпоставка за издаване на заповед да изпълнение при неспазване на задълженията. Не е напълно безсмислено действие и хвърлени на вятъра пари. Но всеки сам си знае. Известни сме с това, че разбираме от всичко.

# 306
Но договор за срок по-дълъг от една година подлежи на вписване.
Това не е вярно!

Известни сме с това, че разбираме от всичко!
Съглана съм Flutter

# 307
  • София

Съглана съм Flutter

Може би не от всичко, а от това което ни засяга пряко.
Поне за него може да се разтърсим и да научим необходимото.

# 308
  • София
Частни или юридически лица няма значение, ако са решили да не плащат и да не напускат имота. Законът защитава наемателите, не наемодателите. С нотариално заверен договор много бързо се вади изпълнителен лист и губите два, три наема. В другият случай водите дела в продължение на година-три само да ги извадите, а за парите да
не говорим...
Нотариалната заверка не е някаква непосилна сума.

Аз глупости не си измислям, имам горчив опит. Опитвам се просто да помогна.

Последна редакция: пн, 08 май 2017, 23:04 от Тук съм

# 309
  • София
Какви дела, какви простотии и накрая вземаш на босия цървулите.
Не знам как ги защитава закона, ама ако реша да ги вадя - за 24 часа са изнесени.
Пък те после да ме съдят години наред - тяхна работа.
То си има едни яки, черни хамали, много страшно гледат...
Сега сериозно - важно е да не се стига до това. Да се нарави кастинг на наематели, да се разбираме и отстъпваме допустимо през годините.
Но и да контролираме плащанията им всеки месец. И добре формулиран договор е много важен.

# 310
  • София
Какви дела, какви простотии и накрая вземаш на босия цървулите.
Не знам как ги защитава закона, ама ако реша да ги вадя - за 24 часа са изнесени.
Пък те после да ме съдят години наред - тяхна работа.
То си има едни яки, черни хамали, много страшно гледат...
Сега сериозно - важно е да не се стига до това. Да се нарави кастинг на наематели, да се разбираме и отстъпваме допустимо през годините.
Но и да контролираме плащанията им всеки месец. И добре формулиран договор е много важен.
Разбирам, че разбирате от всичко. Да не ви се случва, че нито хамали,нито полиция, нито Господ могат да ви помогнат, а ще разчитате на родното правосъдие и на времето да загубите възможно по-малко финанси.

Последна редакция: пн, 08 май 2017, 23:19 от Тук съм

# 311
  • София
Но договор за срок по-дълъг от една година подлежи на вписване.
Това не е вярно!
Чл. 112, б. "е" от Закона за собствеността:
Чл. 112. Вписват се:
е) договорите за наем на недвижим имот за срок по-дълъг от една година

Съглана съм Flutter
И аз  smile3507

# 312
Темата е какво реално се  случва Mr. Green

# 313
Темата е какво реално се  случва Mr. Green

Peace
И реално никой не подписва договор за повече от 1 година.
Обикновено клаузата е, че ако договорът не се прекрати след 1 година, той се удължава за неопределено време.
А и без договор може да имаш наемател за 10+ години. Без да ти отнеме имота.

# 314
  • София
Въпросът беше:
За пръв път ще отдаваме имот под наем и искам да ви питам договорът за наем заверява ли се някъде?

Иначе ако ще си говорим за българската пословична хитрост и желание да се мине законът - моля, няма да се намесвам.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт