Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 787
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Всеки си има мнение за паркета.
Аз също не харесвам естествен. Нито изциклен, нито не.
И не бих си сложила никога такъв.
Ламинат харесвам. Simple Smile

# 466
Наистина е въпрос на предпочитания. Аз, на моя апартамент сложих ламинат /беше на цената на евтин паркет горе-долу, но се притеснявах от влага при ново жилище/, а на другия, който давам под наем - паркет. И двете неща - огромна грешка. В къщи се дразня от ламината, защото помещението е дълго и някои снадки са се променили и се виждат, а при наемателите - изглежда прекрасно, но вече има и одраскано, на едно място - намокрено от саксия.... А и там помещенията са големи и свързани и не мога да изцикля само няколко кв.м., трябва всичките 50.

# 467
Аз да се включа с моя казус.
Говорихме с хазяите. Първоначално не смятаха за нужно да преподписваме. Нямало проблем да си останем в квартирата на същия наем.
После се оказа, че искат да преподпишем за 6м. Не анекс за безсрочно удължаване, не за 1 година - 6м. То хубаво, ама 6м. се падат около НГ. Можело и после да сме останели на тези условия, но за сега да сме подпишели за 6м.
Не знам какво да правим.  Sad Явно те си имат нещо в предвид (усетих го още миналата година, че като ли чакат нещо), ама да търсим точно по Коледа квартира би било ад!
Едит:Наясно съм, че реално винаги могат да поискат да се изнесем, но в случая вероятността това да се случи по средата на зимата си се увеличава.

Последна редакция: вт, 06 юни 2017, 17:48 от Emerald_eyes

# 468
  • София
Те предлагат 6 м. Ти пък предложи предизвестие 3 месеца.
После при преговори склони на 2 м. Така ще имаш време за търсене ако се наложи.

# 469
Въпросът е, че и да има два месеца, ако зимата изтича самият договор, вероятността да се наложи да търсим квартира по никое време се увеличава. Няма логика да искат 6м., освен ако не очакват нещо. Това ме притеснява.  Confused
Знам, че не можете да решите вместо нас. Просто споделям развитието на ситуацията.
Едит: Тъй като сте по-наясно от мен: Може ли да има някаква юридическа причина да искат подписване за 6м.?

# 470
Всеки си има мнение за паркета.
Аз също не харесвам естествен. Нито изциклен, нито не.
И не бих си сложила никога такъв.
Ламинат харесвам. Simple Smile

Ето това е! Hug За приказката за възможностите, гроздето и лисицата, при родителите ми сме с паркет в две от стаите, а в трета - ламинат. Ами не ми харесва, бе хора  Crossing Arms Даже имаме имаме останал несложен паркет, не съм и правила опит да видя в какво състояние е. Предпочитам си ламинат и това е. И жилище с паркет, не бих си наела. Освен ако не е сложен съвсем скоро, защото, както казах, новите паркети изглеждат по съвсем различен начин - като ламинат  Laughing Показаният от PAV също не ми харесва. И не става въпрос за пари, а за нехаресване.

mamamari, блокирахме малко с кухнята. Надявам се до месец да сме готови.  Laughing

Последна редакция: вт, 06 юни 2017, 19:58 от Мишелин

# 471
Emerald_eyes, какъвто и договор да сключите, в него има уговорено предизвестие, което е например 1 месец. Те може и на 5-я месец да ви отправят предизвестие. Единствено може да се включи точка с неустойка при предварително нарушаване на срока, но ме съмнява наемодателите да подпишат подобна. Питайте ги направо или просто започнете да се оглеждате за нова квартира. Доколкото разбрах сте на морето, там есента се поосвобождават квартири и не е толкова трудно.  Peace

# 472
Аз пък точно естествен си харесвам повече, това беше едно от нещата, които много ми харесаха в жилището. Grinning Ще си го изцикля да светне и да му се радвам още повече!
Емералд, на мен ми звучи като да искат да увеличат цената от НГ. Вие пък защо не поогледате за нещо ново, сега лятото цените падат малко?

# 473
На мен също така ми звучи, че по-скоро не са сигурни колко да е наемът, може би си правят сметка за някакви техни постъпления или разходи след НГ или просто, че наемът им се струва нисък.

# 474
Честно казано причините им не ми влизат в работата - нормално е да следват собствения си интерес. Няма лошо. Въпросът за нас си е кое е най-добре за нас. Wink
Не съм забелязала сезонност при апартаментите без обзавеждане (какъвто ще търсим). Може и да греша де.
Попрегледахме някои обяви тази вечер. Има хубави предложения и то на добри цени. Районите са малко по-далеч от работата ми, но не е голям проблем.

# 475
Не ми се вярва хазяите да искат увеличение на наема след 6 м., те могат да го направят и сега. Ако имат деца /големи/, може някое да се е "загаджило" по-сериозно и да очакват някакво бъдещо развитие.

# 476
  • София
И аз мисля, се двоумят дали апарт. ще им трябва и затова искат 6 м. договор.
Това не би ме спряло да си искам по-дълго предизвестие.

# 477
  • София
Този 6м договор може да се счита и за предизвестие.На хората просто може да им трябва апартамента.Нали все пак е тяхна собственост.Мисля, че постъпват коректно спрямо вас. А можеха да направят договор за 1година и Ноември месец да ви пуснат1месечно предизвестие.

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 22:30 от rumen_iankov

# 478
Да, може да им трябва жилището. Аз не казвам, че са некоректни - имат право да искат конкретни условия за имота си.
Казусът ни е ние как да подходим към ситуацията. Simple Smile
Оглеждаме се, обмисляме какво да правим.

# 479
Е, не смятам, че е много коректно да искаш договор за 6 м., изтичането на които се пада през зимата. Гледам с очите на наемодател на един апартамент, който е за сина ми, ако се зажени. На първо време си има гарсониера, която става за обитаване от двама за известно време. Т.е., ако знам, че има сериозна връзка, или се задава по-дълго съвместно съжителстване /сватба/, ще се опитам да бъда по-коректна към наемателите си - да им дам по-голям срок като предизвестие, да не е в лош сезон, просто нормална човечност към добри наематели.

Emerald, във вашия случай бих говорила конкретно с хазяите, като ги попитате защо искат за 6 месеца - дали ще им трябва апартамента, дали е заради наема /евентуално повишение/, като им обясните вашите притеснения - какво да правите през зимата. След като сте в добри отношения, от дълго време, опитайте се да си разясните ситуацията. Ако не получите съответните отговори, може и да се замислите за търсене на друго жилище.

Общи условия

Активация на акаунт