Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 407
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Може да си следите сметките по интернет и уговорката ви да е при плащане на наема, всички да са изчистени.
Мой познат беше закъснял един месец, защото беше в чужбина, но нямаха разправии с наемодателите, след като ги е предупредил, че ще закъснее 10-ина дни. Peace

# 526
Ами не е много лесно. Всичко се следи по интернет, но се случва да забави човек един ток, 1-2 води...като си плаща наема редовно и като поддържа имота чист и спретнат, като няма разправии със съседите...как да го изгониш, че не е платил тока на време...

# 527
Разбира се, че няма да го изгониш за забавяне, но ще си знаеш, че не е платено, може да напомниш например. По-добре да се следят плащанията, за да не се натрупат, особено ако депозитът не е голям. Peace

# 528
  • София
Следя си сметките в ел. банкиране. Въведени са заедно с тези за моя апарт. Гледам ги там. Какво  ще търся бележки, ще искам квитанции - бабешки работи.
Режийните за блока няма как, но засега им вярвам.
Лъки не става дума да го изгониш за 1 сметка. Но може да му напомниш тактично. Ако продължи по същия начин - ясно е.
Не знам, като чета перипетиите ви с наематели направо се влюбвам в моите.
Пу-пу, да не ги урочасам.

# 529
Абе какви квитанции? Аз отдавна плащам всичко онлайн. Как ли не съм тръгнала да вися по гишета и да им нося бележки?
Пробвах го и този вариант в началото, с първия ннаемател. Ами точно той ми натрупа най-много неплатени суми. Все да го чакам, на части... Ако не му плащах тока, щеше да се изнесе по-рано. Ама аз, добра душа, да слушам предния собственик, уж така било по-сигурно. Crazy

# 530
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Всичко си е до хора, да ви кажа ... И до това да се намерят помежду си човеците Simple Smile Ние сме от 4 години вече в последната квартира. Наемодател не съм видяла след подписването на договора. Наем се плаща онлайн. Сметките си ги плащаме веднага щом излязат ... Дали се следи това? Сигурно в началото е било стриктно, но вече може и само да поглеждат като се сетят ... Мен не ме притеснява, защото от наша страна всичко е ОК. Ап. е полуобзаведен  -кухненските шкафове са от белите на по 40-50 години сигурно Simple Smile Баня по БДС и тя на тези години Simple Smile - бели плочки и мозайка Simple Smile Диван, фотьоили 2 бр., маса и гардероб ... и те на по 40-те са Simple Smile - това беше обзавеждането. На нас не ни пречат, удобни са Simple Smile Ей, сега има теч в банята, обадихме се, за да кажем. Хазайна ни каза, че е оправял при него теч преди 3-4 седмици и да се обадим там от където е доволен - даде тел. на фирмата. Обадих се, ще дойдат във вторник, ще кажат кое, как и цена, ще се обадя на хазайна да питам дали е ОК и ще действаме т.е. ще се занимавам с майстори, но няма значение важно то е домът ни да е ОК Simple Smile Ще се приспадне от наема и пак няма да дойде да ни притеснява човека, а ще е всико ОК, защото той ще знае как е направено и е направено както е казал и с когото е казал без да го затормозяваме ... Та, така ...

# 531
Всичко си е до хора, да ви кажа ... И до това да се намерят помежду си човеците Simple Smile Ние сме от 4 години вече в последната квартира. Наемодател не съм видяла след подписването на договора. Наем се плаща онлайн. Сметките си ги плащаме веднага щом излязат ... Дали се следи това? Сигурно в началото е било стриктно, но вече може и само да поглеждат като се сетят ... Мен не ме притеснява, защото от наша страна всичко е ОК. Ап. е полуобзаведен  -кухненските шкафове са от белите на по 40-50 години сигурно Simple Smile Баня по БДС и тя на тези години Simple Smile - бели плочки и мозайка Simple Smile Диван, фотьоили 2 бр., маса и гардероб ... и те на по 40-те са Simple Smile - това беше обзавеждането. На нас не ни пречат, удобни са Simple Smile Ей, сега има теч в банята, обадихме се, за да кажем. Хазайна ни каза, че е оправял при него теч преди 3-4 седмици и да се обадим там от където е доволен - даде тел. на фирмата. Обадих се, ще дойдат във вторник, ще кажат кое, как и цена, ще се обадя на хазайна да питам дали е ОК и ще действаме т.е. ще се занимавам с майстори, но няма значение важно то е домът ни да е ОК Simple Smile Ще се приспадне от наема и пак няма да дойде да ни притеснява човека, а ще е всико ОК, защото той ще знае как е направено и е направено както е казал и с когото е казал без да го затормозяваме ... Та, така ...
Вие сте се доказали с годините, че сте сериозни. Има разлика, доверие не се печели с 2 наема, а с години.

# 532
Затова второто жилище реших да го давам необзаведено.
Поне за мебели и уреди да не бера ядове.

# 533
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Ами и според мен, малко по-нисък наем, но необзаведено да се дава е по-добрия вариант. Повече време обаче е нужно, за да се наеме. Така хората, които го наемат поне според мен се предполага, че ще са по-отговорни и не може да си хванат чантичката и да се изнесат ... То и таргета ще е друг. Предполага се, че са семейства. Те, живеейки заедно купуват и уреди и мебели, по трудно става изнасянето. По принцип си мисля, че такива хора и търсят нещо дългосрочно. Когато взаимоотношенията са добри, могат да откарат и 10+ години на едно място Simple Smile  А и за наемателя остава едно пребоядисване и смяна на ламинат и балатум, ако е необходимо ... Все пак се похабяват с годините ползване, дори и в собствения дом.
Скрит текст:
Ние бяхме първо 6 години на едно място - изнесохме се, защото на хазаиката сина завърши и висшето си образование и искаше да живее там. На второто място бяхме 4 години - така и не разбрах истинската причина за изнасянето, макар че ние подадохме предизвестие ... Хазаина дойде една сряда и ни каза, че в петък иска да дойде с камион и да изнесе старата секция, старите кухненски шкафове и дивана и да донесе "по-нови" от тях, че си сменял обзавеждането. Аз бях на работа в петък, а и според мен не става от днес, за утре - имахме да събираме багаж от секцията и кухнята, за да стане изнасянето и новото нанасяне ... Май искаше да вдигне наема и незнайно защо му беше неудобно да каже направо, и беше измислил това безумие, за да се изнесем ..., което и направихме след категоричния му отказ да изчака 10-тина дни, за да съберем нещата. Е, дадохме му предизвестие и можА да изчака един месец да се изнесем ... За това и ми е чудно все още каква беше истинската причина за разигралото се ... Сега сме тук от 4 години ... Не мислим за изнасяне, но не се знае какво ще хрумне в даден момент на наемодателите Simple Smile

# 534
Моята приятелка отдаваха 20 години на един и същи наемател. Необзаведен. Миналата година го продадоха.

Аз нямах никакви трудности с намирането на наематели, още същия ден като пуснах обявата се явиха над 10 кандидати.

# 535
  • София
Необзаведените, или само с кухня апартаменти, са много малко, поне ние като търсехме, бяха единици. На доста огледи съм се чудила защо наемодателите пълнят апартаментите с полуздрави вехтории, вместо да ги изхвърлят. Реална разлика в наемите за равностойни апартаменти почти няма.
И да, много по-трудно е да си тръгнеш с все гардеробите и пералнята, отколкото само с дрешки в сак.

# 536
На доста огледи съм се чудила защо наемодателите пълнят апартаментите с полуздрави вехтории, вместо да ги изхвърлят. Реална разлика в наемите за равностойни апартаменти почти няма.

Защото се търсят предимно обзаведени и оборудвани жилища. А и наема от необзаведен е по нисък...

# 537
Моите са с еднакъв наем, старият (обзаведен), на който не искам да го вдигам, е с наемател който е сериозен и мисля, че ще е дългосрочен.

# 538
  • София
Аз така и не намерих по евтин необзаведен, 500лв са си и толкоз, не че имах голям избор, да не кажа, че избора ми беше между два апартамента буквално, поради краткото време, което имахме. А обзаведени имаше и по евтини, но няма къде да си приберем нашите. Tired

# 539
С облекчение споделям, че сагата даване под наем приключи засега. Отне ни 5 дни огледи, които накрая ме бяха изнервили до такава степен, че бях готова да го-дам на наематели, които не харесвам. 5 дни непрекъснато звънене от брокери, някои от които претендират за комисионна от мен за това, че намират на техни клиенти жилище под наем. Невъзпитани, арогантни... Водеха хора, които очевидно са очаквали нещо различно - като квадратура или цена (изключвам да са се подвели по снимките, тъй като "на живо" изглежда много по-добре).Накрая дойде двойка, на която предварително бях-с нагласата, че ще го дам, въпреки, че са с котка (първоначално имах изискване без домашни любимци), но се почна: може ли да пробием тук, може ли да изнесете вашата секция, ние имаме по-голяма,крачи този човек по белия пухкав килим с мръсните си обувки  и обмисля преустройства, а на мен сърцето ми се свива и въпреки това от състрадание към тях, че не ги искат никъде с пухкавото им коте, вече мисловно съм прежалила и килим, и мебели, и това, че исках-друг тип наематели - млади,образовани, които по-добре да-се впишат сред съседите.Накрая искаха коментар и на цената, което вече ми дойде в повече и им отказах. На следващата сутрин имах два огледа, на които не възлагах надежди, защото бяха от ФБ-група, но още първото момче го хареса и бързо взе решение да го вземе. Докато отиде до банкомат за капаро, дойдоха и следващите хора, които казаха, че ако момчето преди тях се откаже, ще го наемат. Засега имам добри усещания за наемателите, знам, че това са бизнес-отношения, но известна доза симпатия не е излишна 😊

Общи условия

Активация на акаунт