Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 375
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Селяния или не - имота си е мой и аз решавам на кого и как да го дам под наем.
Ако условията го задоволяват - сключваме договор. Ако не му изнася - продължава търсенето.
Аз зор нямам - когато намер подходящ, тогава ще се разберем.
Златното яйце на някого не ми е приоритет.
След като съм спечелила достатъчно и вложила добре - аз решавам.
Няма как да ми се случи пророкуваното от някаква калинушка.

# 616
Поддържането на чистота и адекватното използване на уреди и мебели е въпрос на цивилизационно еволюиране. hahaha
Връщала съм целия депозит без проблем на наематели,които оставят имота във вида,в който са го получили и са плащали всички сметки навреме.Има и такива.Даже с неохота съм се разделяла с тях.
Какво толкова сложно има да се поддържа хигиена и да се ползват уреди и мебели с грижа и добро стопанисване???Лесно е,елементарно е,но се иска определено ниво на личностно развитие. Peace

# 617
Tук виждам се появяват нови хейтъри, може би от фейсбук групите.

Как не ви е срам? Ще ви питам ако ви се наложи да търсите жилище под наем един ден. Сега си мислите, че това няма как да стане, но съдбата си знае работата.
Не ме е срам, ама грам. С работа съм си изкарала всеки лев, и съм си вложила парите така, че да не се налага да търся жилище под наем, освен когато ходя на почивка в цивилизованите страни. Ако имаше регламентирани закони, както е по света, нямаше да се притеснявам да пусна някакви селяни с малки деца да ми унищожават мебелировката, защото на вън ако знаете, както го приемате, така го издавате едно жилище + боя. Но тъй като сме в ориента, това е положението, поне ще селектираме кандидатите, то гаранция няма никога и един човек, професор от Сорбоната да е пак може да види сметката на всичко.

И последно драга ми калинушка, аз също очаквам дете, и не се мисля за прокажена, но пък съм на ясно, че децата, акат, цапат, чупят, повръщат...ако родителите са диваци, кой ще ми покрие на мен загубите?

# 618
У нас няма закони за взаимоотношения наемодател-наемател.Да не мислите,че в зап.Европа предлагат супер жилища и нямат никакви претенции?Напротив кочини с влага,мухъл и продънени легла на висока цена.Англия,Германия,Белгия,Холандия ходиш с брокер,гледаш и мълчиш.И за тези имоти искат по 2-3наема депозит.Условията на наемодателите са зверски.Може да дойде на проверка без предупреждение и си го пише в договора.Масово НЕ взимат семейства с деца и си го пишат в условията,без да се притесняват,че са селяни. Mr. GreenВъзмутените тук са свободни да си намерят каквото им изнася.Никой не ви задължава да се занимавате със ''селяни''.Още по-добре си купете и си правете каквото искате. Whistling

# 619
Разбирам, че е трудно за семейство с дете да си намери жилище, но не виждам защо скачат като опарени и се правят, че не разбират защо не са желани. Аз лично бях ОК за малко дете, защото съм с 2-годишно, но точно затова знам какво се случва, ако не му се прави забележа (невинаги съм имала сили и воля за това) - въртене копчето на програматора на пералнята(толкова хубаво свири), удряне на вратичките на мебелите, за целия автопарк у нас няма да споменавам, а онзи бял килим колко пюре и сок е пропил, само аз и карпет.бг знаят. Въпросът освен морална страна, има. бизнес такава - ако родителите са адекватни да видят щетите и да са готови да ги покрият, не би следвало да е проблем.

# 620
  • Варна
Живях в последната си квартира 9 години. Там родих и двете си деца. и като издавах апартамента, не беше като след война. Покривах мебелите, сложих мокет на пода, който после изхвърлиих, така че има начин да се пази и с деца. Понякога семействата с деца са по-добре, защото поне поддържат колкото  се може стерилно, заради децата. Разлятото се изчиства на момента, повърнато също. Колела и други не се вкарват вътре, след плаж не се ходи с пясъка по краката, всички матраци бяха с протектор и т.н. Без боя накрая няма как да се мине, но други поражения при нас нямаше. Така че според мен е важно дали наемателите са мърляви по принцип, а не дали имат деца.

# 621
Lazy_Lady, така е, много зависи от хората и от хигиенните им навици. Мисля, че винаги става ясно кога някой е положил усилия поне да пази. Но май масовият случай не е такъв.

# 622
  • Варна
Учудвам се наистина защо не се предпочитат семействата с деца. Обикновено покрай бебето майката е обхваната от мания за чистота и стерилност. Пере се повече, чисти се ежедневно под и повърхности, именно заради децата. Паяжини и мухъл не се допускат, проветряваш редовно. Мен ме хвана усещането за "гнездене" - да си подредя, да си изчистя и стерилизирам всичко, и полагах повече усилия отколкото, ако бях без деца. Според мен рискът от немърливост е по-голям при студенти, ергени, работещи по цял ден - нямат време да чистят. Когато хората се замислят за семейство стават по-отговорни към дома си и хигиената и си мисля, че рискът от опустошаване е по-малък. Все пак "гнезденето" е инстинкт и не се допуска кочина.

# 623
Живях в последната си квартира 9 години. Там родих и двете си деца. и като издавах апартамента, не беше като след война. Покривах мебелите, сложих мокет на пода, който после изхвърлиих, така че има начин да се пази и с деца. Понякога семействата с деца са по-добре, защото поне поддържат колкото  се може стерилно, заради децата. Разлятото се изчиства на момента, повърнато също. Колела и други не се вкарват вътре, след плаж не се ходи с пясъка по краката, всички матраци бяха с протектор и т.н. Без боя накрая няма как да се мине, но други поражения при нас нямаше. Така че според мен е важно дали наемателите са мърляви по принцип, а не дали имат деца.

аз съм съвсем съгласна с теб. И у дома имам 3 броя, и макар да не е свръх стерилно, не е по-мръсно, отколкото ако бяхме само аз и ММ. Като недостатък отчитам разхвърляните играчки, но те не са проблематични. Научила съм ги да пазят, дори и най-малкото знае къде е кофата и отива да си хвърла там боклука. Е, покрай "боклука" изхвърля и всичко останало, което по негово усмотрение е "боклук", та после ходя да го вадя, ама ай ся Wink)

# 624
Явно при всеки е различно. При мен периодът на гнездене мина към третия месец и толкова мръсно у нас никога не е било, откакто имам дете. Сега нещата се връщат в старите си граници, но някъде между третия месец и годинка и половина просто исках да оцелея. Разлято мляко?! Пясък по пода?! Подскоци с обувки по дивана?! Тласкане на вратички?! Ху кеърс! Исках 5 минути спокойствие. Е, уикенда бащата като помагаше, съм чистила основно, мухъл не е имало, тапицерии и килими се перяха редовно, но генерално усещането за чистота в сравнение с преди е много по-малко. След като аз не успявах да си опазя собствеността, не бих очаквала от някой друг да го прави.

# 625
Това предполагам е докато са с бебе. Когато бебето се превърне в малко, проходило дете, което опознава света е желае да изрази творческия си потенциал върху всяка налична повърхност, нещата придобиват други измерения. Ако майката не се грижи за жилището като за свое, едно дете е способно да натвори много щети.

Още не знам как бих подходила, ако жилището се хареса от семейство с малко дете и аз също ги харесам. Трети депозит едва ли биха оставили, така че ще преценявам според това дали са на ТД и дали после ако се стигне до съд ще мога да си взема парите. Вероятно бих се отказала в крайна сметка включително и заради законовата защита от евикция. Същото важи и за семейства с животни, които ще прекарват време извън клетката си, т.е. кучета, котки и големи папагали. Иначе рибки, малки птички, гризачи в клетка и разни екзотични животни в аквариум са ОК.

Аз исках да попитам дали някой от вас има практика да отдава имот на чужденци и как се е случило това на практика. Има ли сайтове тип expatrica, където публикувате обявите си, или пък фейсбук групи? Или да турна описание на английски и български в imot.bg?

# 626
Нямам опит с чужденци,но мога да попитам приятел.При него започна с непожелан брокер.Обади се вечерта,че спешно трябва да видят жилището.Човека се нанесе направо.Моя приятел разполага с няколко малки,нови  апартамента на централна улица.Никога не остават празни въпреки високият наем.В друго негово жилище също се е нанесъл чужденец,но не питах подробности.

# 627
Би ми било полезно, благодаря. И в моята, и в на мъжа ми фирмите работят много чужденци, но имам някакви резерви да отдам апартамент на колега, дори от друг отдел. А иначе хората са добре платени и вероятно биха били добри наематели, но не искам евентуален конфликт между нас като наемател и наемодател да бъде пренесен на работното място.

# 628
Нали, дано не им хареса, защото ще ми е неудобно да им кажа, заради детето не ви искам. Това е много грубо. Rolling Eyes
Направо е мега селяния!
Не мога да разбера какво точно искате наемодателите - да ви плащат луди наеми, да дават не знам колко депозита, да плащат на брокери детективи, да ви пазят безценните мебели Виденов, ако може даже да ви ремонтират жилищата преди да излязат, за да е готово за следващите....
Това за детето беше ...черешката на тортата ooooh!

Ъ? Че какъв е проблема?!?! В Германия, не искат с деца, не искат със животни, не те искат, защото си млад, не те искат защото си ерген, после пък не те искат, защото си отишъл по маратонки на огледа, защото детето ти е с надраскана тениска... Плащаш си 3наема депозит и преди да излизаш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО плащаш на фирма да изчисти и на друга, да пребоядиса и върне жилището в абсолютно същия вид, в който си го получил!

Жената ще пуска който си иска в апартамента и ако семейство с дете не й е по вкуса - няма да го пусне. Като сте толкова претенциозни - знаете къде са банките, знаете и къде има обяви за имоти - действайте. Точно заради такива нагли хора, жилището ми на много добра локация, в нова сграда в Зона Б-5 си стои празно 11 месеца в годината. Защото спокойствието ми е малко по-скъпо от 350евро на месец.

Подкрепям Айша за всичко, което е написала до сега. Понеже аз като се обадя как стоят нещата в чужбина, ми наскачате, само чета и много й се радвам! Айша, не Ви познавам, но Ви изпращам много поздрави! bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet

# 629
По въпроса за наемане от чужденци, не знам точно как става, но може, ако наемете по-голяма /известна/ брокерска агенция и поискате такава селекция, да стане.

Преди години ми доведоха американец с българска девойка /май бяха семейни, но не помня/, но те искаха да им купя и посуда, и прибори, спално бельо, прахосмукачка, телевизор и добре, че се отказаха, не че щях да се съглася, но това беше в началото на отдаването под наем и се чувствах малко несигурна дали мога да отказвам.

Преди последния ми наемател на един от апартаментите, пак ми доведоха чужденец - евреин, щеше да започва бизнес тук. Хареса му апартамента, но не хареса входа /по българските стандарти не е лош, но все пак си е вход в блок/ и се отказа.

Моя съученичка се занимава/ше с отдаване на къщи на чужденци, но тя ми обясняваше, че когато прави ремонти, спазва някои европейски/американски изисквания newsm78. Но, както писах, става въпрос за къщи и за големи наеми - 2000-3000 евро на месец.

Общи условия

Активация на акаунт