Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 792
  • 530
  •   1
Отговори
# 285
  • София
И понеже биографиите говорят много, нашите герои са имали изначално интерес към програмирането и компютрите, а не са бърсали масите в някое кафене или работейки в някакъв офис или магазин, учейки... нещо си там.

# 286
  • София
То дори не е въпросът в самата диплома, а в средата. И двамата наши герои са тръгнали от колежа, дето се вика, поне една-две години са се мотали по лекции, там са се запознали с други, които са им станали съмишленици. А явно винаги си остава желанието за дипломиране макар големия успех. Браян Мей също се дипломира, при това май физика беше. Да го питаш за какво му е - той си е успешен и без диплома, ама ей на, явно без нея нещата не са в комплект.
Ами..., да не би Онасис да се е дипломирал? Но пък и той не е дошъл от нищото. Дипломите отдавна не значат абсолютно нищо в повечето случаи и не всички хора имат провинциален комплекс, който да тушират с подобни неща.

И ако се върнем на темата, не казвам, че не бива да се учи, напротив, но не бива човек да има огромни очаквания от това. Обикновено много други фактори се оказват много по-важни от дипломата или степента в нея, а често и специалността. Пък откакто има бакалаври и магистри отделно, а не просто "висше", съвсем хора учили по две-три години минават за онова, което някога се учеше за 5. Ето, гледам по телевизията един човек, който явно е записал магистратура по социология след като завърших, ама много след и за има-няма и 10 години вече е професор. Иначе го познавам като юрист и се учудих от тази внезапна и шеметна кариера в моята област, ма е факт.

# 287
Става това, което ти позволяват уменията и способностите. В повечето случаи - нищо кой знае какво не става.
Ако докато си работил, си събирал пари, с които да се издържаш докато си на нископлатен стаж, отиваш на стаж и се опитваш да наваксаш. Ако не си ги предвидил нещата, а чакаш някой да те вземе, заради хубавите ти очи - най-често дълго време чакаш и плюеш по злите работодатели.  Rolling Eyes

# 288
  • София
Не значат нищо за тези, които ги имат. То е като да не се замисляш за хляба, когато го имаш, защото го имаш и винаги си го имал. Но ако го нямаш нещата вече изглеждат по-различни. Когато някой си изгори дипломата и се заличи от регистрите на дипломираните, тогава ще му повярвам, че дипломата нищо не значи.

За да запишеш магистърска, първо трябва да имаш бакалавърска. А в магистърските отпадат много от общообразователните курсове, но се предполага, че вече щом си изкарал една диплома, не стъпваш на голо поле, а ако не ти достигат предварителни знания те карат да запишеш въвеждащи курсове за тази специалност.

# 289
  • София
И понеже биографиите говорят много, нашите герои са имали изначално интерес към програмирането и компютрите, а не са бърсали масите в някое кафене или работейки в някакъв офис или магазин, учейки... нещо си там.
Много по-важно е, че не са били синове на овчари. Не се сещам за нито един случаен човек станал милиардер. И неграмотния дислексик Ричард Брансън е син на адвокат и то баристър, а това е не какъв да е адвокат. Не може всеки да стане такъв. И не е отгледан в бедна и неграмотна среда, нито е имал старт касаещ оцеляването.

Просто не бива да забравяме, че в общия случай отглеждаме децата си за нормален и обикновен живот. Не за Бил Гейтс или Пикасо. (Апропо, и хората на изкуството рядко са падали от нищото и са става велики в своята област)

Не значат нищо за тези, които ги имат. То е като да не се замисляш за хляба, когато го имаш, защото го имаш и винаги си го имал. Но ако го нямаш нещата вече изглеждат по-различни. Когато някой си изгори дипломата и се заличи от регистрите на дипломираните, тогава ще му повярвам, че дипломата нищо не значи.
Не съм си взела дипломата от УНСС и не знам след толкова години дали бих могла. Та ме брой ако искаш. Досега никога и никъде не са ми искали диплома за нищо, но за в случай, че ми поискат имам една за магистър по социология и разни сертификати по езици, които вероятно вече не важат Laughing Mr. Green
Та няма нужда от пиромански драми. Истината боли, но е такава.

# 290
Бояна, ама друго си е да споменаваш как си учила Кант, а? Mr. Green Иначе ще гледаш отстрани в ъгъла.

Някои хора и като лекари са работили без диплома, та за един журналист пък не знам за какво толкова му трябва.

# 291
  • София
Тортата вече е изядена, и смляна, и няма как да се  върне цяла,  колкото и изялият я да казва, че можело и да не я яде и изобщо може в днешно време и без торти и те нямат значение. Можело да не я яде, ама я е изял! То на сит стомах и засладил може всичко да твърди - не може да се върне времето назад и да бъде поставен в нулевата точка с торта пред себе си. (брей, ама работата с деца развива измислянето на сравнения и аналогиии, много активизиращо действа)

Да, в повечето случаи няма случайни хора. Синовете на овчарите са рядкост, колкото за цвят, да има нова легенда.

# 292
  • София
Бояна, ама друго си е да споменаваш как си учила Кант, а? Mr. Green Иначе ще гледаш отстрани в ъгъла.

Някои хора и като лекари са работили без диплома, та за един журналист пък не знам за какво толкова му трябва.
Учила съм Кант още в училище, в такова училище бях, та и тази полза нямам. Освен да се ядосвам, че хората в общия случай не правят разлика между социология и статистика или ако направят решават, че съм психолог.  Mr. Green
А журналистите по правило имат различни професии, това е най-добре. Има завършили медицина, право и всякакви други специалности. Това е далеч по-важно от измислената специалност журналистика, която наистина няма никакъв смисъл да се учи по начало, а камо ли у нас. И по света журналистите най-често за основа имат филилогия или друга специалност.
( Пък ако говорим за мен – аз не съм журналист)

# 293
Като си убеди някой детето да не учи висше, защото нямало полза от диплома, тогава ще му повярвам.

# 294
  • София
Като си убеди някой детето да не учи висше, защото нямало полза от диплома, тогава ще му повярвам.
Няма и вреда, та който може ще учи. Както казах, лично аз не съм против, просто казвам да не се възлагат много надежди върху дипломи откъдето и да е. Иначе е хубаво да се учи и да се знае, дори само защото е интересно. А и често ученето е традиция и нещо естествено. Няма как ако 4-5 поколения преди детето ми предците му са учили и в университет да го карам зорлем да не учи. Просто няма да бием тъпана за нещо нормално, нито ще очакваме да покори света, защото е бакалавър или магистър по нещо. В предишните поколения има и световни професори, които са водили най-обикновен живот и нищо повече.

# 295
  • София
Това е малко вероятно. Прието е в повечето фамилии децата да имат по-високо образование от родителите или прародителите си, а не по-ниско. По-скоро рационализират, както казват психолозите - на детето не му се учи или се отказва, и какво му остава на роддителя да каже, освен едно "дипломата няма значеное". Нали все някак трябва да го преработи, да се справи с фрустрацията.

# 296
  • София, Bulgaria
Да си задам пак въпроса: Ще се съгласите ли, че е полезно да се работи по време на следването, ако работата не пречи и не е за сметка на ученето?

# 297
  • София
Има много "ако"-та в моя отговор и аз го дадох. По правило младежите не питат, нито се интересуват какво мислят родителите им, а направо си правят каквото решат.
Моля, те махни го това тире в "по-време", защото нямме "време, по-време, най-време", т.е. нямаме сравнителна степен, за да слагаш тире. Не зная дали е печатна грешка, но вече поне два пъти го срещам в твои постове.

# 298
  • София
Това е малко вероятно. Прието е в повечето фамилии децата да имат по-високо образование от родителите или прародителите си, а не по-ниско. По-скоро рационализират, както казват психолозите - на детето не му се учи или се отказва, и какво му остава на роддителя да каже, освен едно "дипломата няма значеное". Нали все някак трябва да го преработи, да се справи с фрустрацията.
Моето дете е на 9 години и нямам никаква фрустрация по темата, нито стои като въпрос дали ще учи, а и не мисля, че ще стои. И не знам къде има традиция децата да са с по-високо образование, но в моето семейство нещата варират, но без да падат под поне една магистратура. Не сме длъжни да надскачаме професора като станем лауреати на Нобелова награда  Mr. Green
И аз казвам, че дипломата няма значение за това как ще живееш, а често и за това каква работа ще имаш. Още по-често и за това какво самочувствие за ум ще имаш, защото всеки познава дипломирани тъпаци. Например.

Да си задам пак въпроса: Ще се съгласите ли, че е полезно да се работи по-време на следването, ако работата не пречи и не е за сметка на ученето?

Повече от полезно е. Така като завършиш не си гъбясал от киснене по кръчми инфантил, а си голям човек с опит в работата и самостоятелността. Затова и нормалните учебни заведения по света за практически специалности не заверяват следващата година без да си работил/стажувал достатъчно през почивното време на ваканцията.

# 299
  • София
С дете на 9 всичко предстои. Говоря за момента, в който детето порасне и каже "не искам да уча" или запише и после се откаже. Тогава има фрустрация, при случката. При дете на 9 каква фрустрация за нещо, което ще се случи след 10 години? Може да сее фрустрираш за някое състезание по матемакита или каквито има за малките ученици, примерно.

Е, как да няма дипломата значение за живот и работа! Като ти пишат в обявата, че позицията е за човес с висше образование или конкретно висше образование, сивито ти автоматично ще отиде в коша. Е, ако заобиколиш интервютата, а директно те представят като човек за позицията с препръки или по частен път, то очевидно, че дипломата няма да е важна. А и човек веднъж минал през университета трудно се съгласява да мине на две нива надолу като работа и среда.

Общи условия

Активация на акаунт