Кажете какво мислите за следното: Важно ли е според вас младите хора да учат това, което ще им е интересно, без да се взема предвид после как ще се реализират и каква перспектива ще имат.
Емоционално ли трябва да е това решение или разумът да е водещ?
Томева, дъщеря ми подходи с чист разум/без емоции/ и взе решение какво да следва на база интерес към определена професия и последваща реализация.Имах един единствен разговор проведен с нея преди да реши.Посочих, че веднъж избрала за себе си просто някаква професия и работейки я определен брой години, за нея ще бъде мъка, ако не й е по сърце.Настоявах да избере друго , не защото ще й бъде по-лесно, а защото е свързано с нейни заложби, но тя сама взе своето решение и аз уважавам това.
Пряк свидетел съм на първата й година и знам много добре какво за нея би означавало вместо да стои в библиотеката и да се подготвя в свободното си време, например да гледа малко дете или да поработва в нощен бар.Би било дундурене от моя страна, ако само финансирах едно висше образование в държавен университет, без да виждам положени усилия.Няма професия, в която заплащането да е добро само заради присъствие.Плаща се за труд, който ако е свързан с висока квалификация означава постоянно професионално развитие и усъвършенстване, в което рядко присъстват лекота и бурен социален живот.И това й казах в онзи разговор, преди да се запише в това, което пожела, защото имаше избор.
Уважавам усилията на всички работещи студенти, както Вие вероятно уважавате усилията само на учещите.За мен е по-важно те да бъдат научени самостоятелно да решават какво искат за себе си, като само им се посочват евентуалните последствия.Това е подход, чието приложение започва в много по-ранна от студентската възраст и е помощ за този, който е научен да мисли.
п.п.Темата е мнохо хубава.Поздравления за всички участващи в нея.

Горещо одобрявам! Но, наистина не е по силите на много семейства. Особено в нашенското риалити.