Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 669
  • 530
  •   1
Отговори
# 405
Много повече са тези, които казват - да не се мъчи като мен детето.

# 406
Едното ми дете е още малко, но другото вече си е хванало образованието, професията и пътя в живота. От опита си с него мога да обобщя- там където съм го пожалила, после съм съжалила стократно, там където съм се отнесла спартански, резултатите са били повече от добри.

# 407
  • София
Под нямане на лесно имах предвид, че когото и да вземем като човек по света, дори от типа млад-бога-здрав, и на този човек едва ли животът му в действителност ще е лесен, защото той пък, има други проблеми и задачи за решаване. Явно за леснотата излиза, че тревата на комшията е по-зелена, което не е учидващо, де, така  и не надрасваме тези бъгове след 3-годишна възраст, като малките деца играчката в чуждите ръце изглежда по-желана и се започва драмата също като тук. То и на кифлите не им е лесно - то е вечен страх, че е проста кифа, а иска да е кроасан, че другата кифла ще е по-кроасан от нея, вечно търсене на внимание, страх от старостта, да не говорим да е в търсене на следващиия портфейл...
Мисля, че Фройд го казва $егото израства във фрустрация$, което на прост език означава, че без трудности няма развитие. Ако на едно бебе му осигурим идеалните условия за живот, в които по магичен път получава всичко още преди да си е помислило, че има нужда от него, то няма да се развие, защото няма да има никаква причина да го прави. Затова нещата в живота са поставени бай дизайн така, че няма развитие без трудности, защото трудностите карат човек да мисли как да се справи с недоволството от това, че някаква потребност не му е задоволена.

а какво му е на 40 да си студент? Хайде де, на кого му стиска пак да е студент на 40, че и да се дипломира с отличие? Сигурно някой ще каже, че сега било лесно - ами, като е лесно, да го направи, бе, що само ръмжи отстрани! Ако следваме обичайната крива на когнитивните способности, на 40 и нататък кривата е надолу, дори в плато вече не са откъм памет, внимание, мислене и т.н. Не учат нови неща, не искат нови неща, да не говорим да започнет съвсем ново учене в университет и да са на равна нога с младите на по двайсет-трийсет години. Да не говорим за жени над 40 да започнат наново учене - абсурд, къде е тръгнала тази, тя е остаряла, я да си гледа сериалите вкъщи и да чака внуци, закога си мисли, че може да се мери, мозъкът й вече на бъркани яйца станал, пенсия вече трябва да чака!? Мерси, който иска да си стои в ледената епоха, сакън, да не се размрази случайно! Не учи този, на когото не му стиска, защото го е страх да не се изложи.пред по-младите си колеги.

То и жаленето е в някакви представи. За един жаленето е да го изрита още на 16 и да му каже $вече имаш право работиш - оправяй се$. За друг нежаленето е да му наеме жилище и да не му пере гащите. За трети нежаленето е да му купи жилище и да го остави да си пере гащите. В повечето случаи това произлиза от стандарта на живот, който се смята за обичаен. По нашия стандарт никой не смята за дисциплиниращ фактор да спре детето си на 16 и да го накара да работи, за да види откъде излиза хляба, ако е свикнал в родата да имат поне средно образование или висше.

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 20:33 от Andariel

# 408
  • София, Bulgaria

Andariel, искаш ли да сменя името на темата с " Невероятната Andariel" ?
И от кога $ замества "?

# 409
  • София

И от кога $ замества "?

Благодаря за предложението, но няма да се възползвам.

Замества, откакто така ми излиза на форумската кирилица. Не мога постоянно да превключвам, защото докато чета и пиша във форума, ми трябва латиница за писане на документи.

# 410

И от кога $ замества "?

Благодаря за предложението, но няма да се възползвам.

Замества, откакто така ми излиза на форумската кирилица. Не мога постоянно да превключвам, защото докато чета и пиша във форума, ми трябва латиница за писане на документи.

на мен правиш забележки за 4 ката! не не 4естно!

# 411
Андариел,  Hug Hug

Не всичко е пари. Отношението на мен лично ми е една идея по-важно от парите.

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 15:06 от Анонимен

# 412
... а какво му е на 40 да си студент? Хайде де, на кого му стиска пак да е студент на 40, че и да се дипломира с отличие? ...
Аз много бих искала. Даже имам списък с любими специалности. Бих ги карала една след друга от 40 те нанататък ...
Може пък да ми се прииска в един момент и да не у4а нататък, а да работя нещо не толкова квалифицирано, но спокойно и разкошно ... нещо като градинарство или друго ....

Но нямам тази възможност. В момента отглеждаме деца, а край тях 4ерна дупка изсмуква пари ...

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 21:53 от Bandiera rossa

# 413
А може да си направите тема Студенка на 40.

# 414
да. за кой ме4та за кой реалност ...

# 415
  • София
децата са финансова черна дупка по подразбиране.
Всеки си решава какво му е важно. Примерно, за някои хора е по-важно да отидат на почивка за Х пари, отколкото да запишат семестър за толкова пари. Или пък им е по-важно да имат Х чифта обувки. В интерес на истината, колкото и да са високи таксите в държавните вузове, пак с изключение на медицината и подобни специалности, таксите са поносими, разпределени  за календарната година. Пътни човек така или иначе плаща, защото трябва да се придвижва из града и без да учи. А има и задочно или дистанционно, както му казват сега. И тук не става въпрос да избира дали да плати тока или таксата за семестъра, а за пари, които така или иначе дава за други неща, които след известен размисъл може да се окаже, че не са жизненоважни. Има специалности, за които е поне силно препоръчително присъствието в часовете, защото е изключително с практическа насоченост. Примерно, ако аз не съм била в часовете по заекване, няма откъде да зная какво точно трябва да правя, но това човек го знае още преди да е записал семестъра и си прави сметката дали да започне или да не започне.

# 416
Кои?

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 15:07 от Анонимен

# 417
по4ивка винаги трябва да има, Анди, то не може семестър-работа-семестър-работа-работа-работа-...всякаква работа- ...

# 418

Реално и двамата работим за себе си и няма кой знае каква нужда от още учене, но любознателните хора винаги четат, учат и се усъвършенстват през целия си живот.

И аз така. Много  ми се иска да започна да уча   нещо си.  Ама още не знам какво. Няма значение - важното е да учиш.

# 419

Реално и двамата работим за себе си и няма кой знае каква нужда от още учене, но любознателните хора винаги четат, учат и се усъвършенстват през целия си живот.

И аз така. Много  ми се иска да започна да уча   нещо си.  Ама още не знам какво. Няма значение - важното е да учиш.
Ако това е опит да ме уязвиш, не ти се получава.
Учим си в нашите си области..

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 15:07 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт