Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 688
  • 530
  •   1
Отговори
# 435
Andariel ти поставяш рестрикции ?
 И аз като теб не казвам конкретно как да си живееш живота. Пиша си мои впе4атления по повдигната тематика.  За мен е просто разговор на произволна тема. Важно да ми е интересна. И стига с обвиненията моля, защото в момента ти го обръщаш на ли4ни ...

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 11:11 от Bandiera rossa

# 436
  • София
Не поставям рестрикции, само насочвам вниманието ти върху това, че има разлика между обсъждане по принцип и интерпретация на тема личния живот на друг човек. Нищо де, пиши си, на мен не ми пречиш. Дори подхранваш нарцистичната част в мен. Wink

# 437
Не поставям рестрикции, само насочвам вниманието ти върху това, че има разлика между обсъждане по принцип и интерпретация на тема личния живот на друг човек. Нищо де, пиши си, на мен не ми пречиш. Дори подхранваш нарцистичната част в мен. Wink

Радвам се 4е така ти харесва да си приказваш с мен, но моля те да отбележиш съвсем реалисти4но, 4е аз никъде не съм обсъждала конкретно какво ти би трябвало да направиш, аз на всякъде псиах моето виждане по повдиганта от теб интересна проблематика ...
Така 4е молбата ти е изпълнена от предварително . Нямаше нужда от нея  Peace

# 438
  • Пловдив
Чувам подрънкване на ключове.

# 439
  • München, Deutschland
Чувам подрънкване на ключове.
Понеже и аз така, нека задам нов въпрос и насоча дискусията в друга посока евентуално. Wink
Според вас кое дете/студент е по-дундуркано? Случаите са за студент в друг град/държава.

1. Студент 1 получава пари за общежитие, същевременно всеки (или всеки 2ри) уикенд се прибира при мама да му пере нещата. При връщането, нарамва разни буркани с манджи, кутии, луканки, които мама му готви цял уикенд преди това. Примерът ми не е случаен, така бяха всичките ми колеги, които не бяха от София. Опитвам се да се сетя за изключение, но не мога. Най-малко буркани и храна от къщи си носеха всички. Прането беше само при по-екстремната 1/3, най-вече момчета.

2. Студент 2 получава пари. Те стигат за общежитие и някаква храна. Студентът сам се оправя.

И двамата студенти поработват по малко, за да имат за някакви лични харчове - спорт, диско, барове...

1ят случай е от българското ми следване, 2ят - от немското. Често съм обсъждала с други хора дали германците или българите са по-самостоятелни и масата хора считат, че българите били по-оправни, с всичко се справяли, всичко можели, а германците получавали всичко наготово. Случай 2 изобщо не го видях в България, 4 години бях студентка там.

Та, виждат ли ви се оправни българските студенти?
Считам, че има общо с темата за самостоятелността и предполагам, че няма да ме изтрият.

# 440
  • София
Не знам кога си следвала, но по мое време кризата беше толкова страшна, че нямаше начин родителите ни да ни изхранят само с даване на пари. На тях самите им беше по-евтино да ни изпратят с буркани.
Да не мислиш, че ми е било много кеф да вадя буркан с месо, стерилизиран през зимата и да си го готвя с картофи на котлончето в общежитието? Или да ям филии с лютеница?
Дали няма да ми е било по-лесно да изляза и да се нахраня навън наготово?

А българските студенти в чужбина в момента са си съвсем по номер 2, надали влачат всяка седмица луканките и лютениците до Англия и Германия Simple Smile

Та нищо общо няма оправността, а нямането.

# 441
  • София
А този студент, на когото му изпращат пари, които очевидно не скигат за покрив и храна, как родителите му са  го $пуснали$ така да го кажем? Вероятно те са го поощрили да учи, и ако не му дават достатъчно пари, за да го възпитават в самостоятелност, то защо изобщо са били ок с такава стъпка? Да не осигуриш средства за елементарното като покрив и храна  е много опасно за един младеж, особено на чужда територия, защото много лесно може да го тласне към необмислени постъпки. Ако един родител каже $виж, искаш в чужбина, но не можем да ти осигурим повече от Х пари на месец, по-добре си остани в България и запиши нещо тук, или ако толкова искаш в чужбина, то ще трябва да се оправяш сам и ще ти е много трудно$ е една напълно логична обосновка. Едно учене в чужбина има много организационна работа още преди самото кандидатстване  и е достатъчно дълго време родителят да осмисли перспективите и да прецени дали може да издържа студент в чужбина или не може.
А от буркани никой не се отказва, то си е част от студентския живот, има известен ретроспективен чар к$ех, а когато аз бях студент...$.

# 442
Аз не виждам нищо лошо един студент да вземе от родителите някоя и друга кутия с храна. Все едно като големи семейни хора не се случва от време на време да вземете някоя кутия с храна от майка или от свекърва

# 443
В коя категория са нестудентите, които взимат буркани  newsm78 Защото си донасяме мед и също голям буркан с  туршия Simple Smile

# 444
  • София
Инфантилни хрантутници Wink

# 445
Ама вече и лютеница от мама ли не може? Cry

# 446
  • München, Deutschland
Не знам кога си следвала, но по мое време кризата беше толкова страшна, че нямаше начин родителите ни да ни изхранят само с даване на пари. На тях самите им беше по-евтино да ни изпратят с буркани.
Да не мислиш, че ми е било много кеф да вадя буркан с месо, стерилизиран през зимата и да си го готвя с картофи на котлончето в общежитието? Или да ям филии с лютеница?
Дали няма да ми е било по-лесно да изляза и да се нахраня навън наготово?

А българските студенти в чужбина в момента са си съвсем по номер 2, надали влачат всяка седмица луканките и лютениците до Англия и Германия Simple Smile

Та нищо общо няма оправността, а нямането.

Бърди, и аз чувах точно аргумента с нямането с хората, с които го коментирах. Но никой не можа да ми отговори на въпроса - защо детето не си ги сготви само тези неща?? Не да яде навън, не сравнявам с това, а просто да си сготви сам/а, цената е същата дали готви то или майка му, даже майка му ще плаща ток, а в цената на общежитията е включен...

Напълно съм съгласна с Анди. Нашите, за съжаление, ми казаха точно това - че в чужбина не могат да ме издържат. Завърших в България 2010, после продължих тук, когато намерих начин да се издържам сама.

Все едно като големи семейни хора не се случва от време на време да вземете някоя кутия с храна от майка или от свекърва
Абсолютно никога.
Не броя това, че ям при нашите, когато съм в България, не е защото не мога да си купя един сандвич, мисля, че е ясно. Wink

Това с бурканите, честно, не го разбирам.  newsm78
Не, не, Бандиера, Уиш, не говоря за една домашна лютеница или нещо пинизлийско, мезенце, луканка, мед, някаква подправка трудно откриваема, буркан сладко, говоря за манджи в буркан! Взимаш и топлиш, такъв тип. През цялото следване.

# 447
Случай 2 изобщо не го видях в България, 4 години бях студентка там.

Манталитет просто. И на 100 години да станеш, щом гостуваш на мама или баба, няма начин да не ти напълнят торба с храна на тръгване.  Laughing
Както и обратното. Преди години майка ми беше настанена за известно време във възрастно немско семейство и беше потресена как синът, снахата и внуците, които живеят в друг град, гостуват веднъж месечно на кекс и кафе. Даже обяд не им предлагали, а пътят им бил доста километри. Laughing
За прането... Много зависи дали в общежитието или квартирата имат пералня и възможност за сушене на дрехи. Някъде пък хазяите не позволяват, за да не им мухлясат "палатите"...
Въпрос на манталитет и стандарт на живот. Както и на елементарна сметка. Ако гостуването през уикенда при мама и татко излиза икономически по-изгодно на младия човек, отколкото висенето в квартирата (отопление, храна и др. разходи), дилемата не е много голяма.
Ама това го правят редовно и вече семейни възрастни с деца. Не само да ги нахранят и да им напълнят багажника на тръгване, ами ако може и някой лев в ръката... Laughing

# 448
Майтапя се за лютеницата. Иначе, различни варианти са възможни. Ако хората от провинцията имат домашни месо, млечни, зеленчуци, по-евтино ще им е да дадат буркани вместо пари. Дали е дундуркане или не, зависи от цялостния контекст на взаимоотношенията им с децата.

# 449
... Взимаш и топлиш, такъв тип. През цялото следване.
толкова малко ли ядат ? по консерва на ден?
Ми то евтините консерви с готвено в дискаунтера са по 80 цента  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт