Ваксини

• 34 463
  • 311
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Благодаря за линка Stelt77, нищо че не визирате мен пак е от полза.
А по темата за градини- сега звъннах в 2 частни, няма да ги назовавам за да не им се карат други потребители, но са добре познати и на мен- лаик на тема градини. В двете казаха, че ще се радват да запиша малката там след като обясних, че не мисля да ваксинирам без информация и ще подпиша, че не давам информираното си съгласие за някои ваксини, така че редактирам мнението си, че няма градина която да приеме дете без ваксини. Ако е от полза на майката пуснала тази тема може да ми пише на лични за имената на градините.

Моля, напиши публично имената на тези градини. Даже отвори нарочна тема. Подозирам, че много родители биха отписали децата си от тях, ако подозираха, ч4 приемат неваксинирани. И определено имат право да знаят, че с децата им (забележете, срещу заплащане от тяхна страна! 0 се извършва подобен експеримент. Ако това е истина, то е абсолютно безобразие и е редно да споделиш с обществеността. Не съм чувала за ДГ, било то частна или не, която открито да обявява, че приема неваксинирани деца и да предупреждава родителите за тази си политика. Крайно неморално е подобно нещо да се извършва тайно!!

# 196
Катя, не твърдя, че тестът е разработен от руската школа, а споделям мнението на педиатъра си, че реимунизацията с БЦЖ е остатък от тази школа и проба Манту в остатъка от света е индикатор дали има налична инфекция и дали има изградени антитела в неимунизирани хора, при липсата на които трябва да се сложи ваксина. Вместо да хвърляме боб и да се изхвърляме в постове предлагам да прочетете това, към което реагирате. Аз твърдя не, че БЦЖ не се поставя и че манту не се използва, твърдя, че няма доказателства в световен мащаб, че реимунизация с БЦЖ има какъвто и да било положителен ефект и че не се прави освен тук и от Wikipedia разбирам и в Бразилия. А проба манту не се използва с цел идентификация на нуждаещите се от реимунизация.

като махнеш излишните думи за географията, оставаш с това - Манту се прави, за да се разбере дали има а) инфекция или б) антитела / имунитет. При наличие на инфекция се провежда лечение, при липса на имунитет се провежда имунизация, при наличие на имунитет се праща поздравителна картичка.

проба Манту в остатъка от света е индикатор дали има налична инфекция и дали има изградени антитела в неимунизирани хора, при липсата на които трябва да се сложи ваксина.
Добре де, не е ли същото? Дали ще търсим антитела в имунизирани или в неимунизирани хора, все тях търсим...
Не е същото ако го правим с цел да реимунизираме човек, вече получил ваксината. Лек рисърч който направих из английски и американски сайтове сочи, че не е вредно да се постави реимунизация, но няма абсолютно никакъв смисъл да се прави, защото не носи и ползи. Веднъж имунизиран с БЦЖ човек вече е реагирал на съставките на ваксината и реимунизация не би довела до различна реакция. Затова я има само в България и то като задължителна реимунизация, което аз не разбирам. Руската школа я намесих, защото като повдигнах въпроса с Педиатъра на детето ми се обясни, че това е метод за поставяне останал от руската школа у нас. Което честно казано нито ме вълнува, нито ме удовлетворява като решение на проблема ми с реимунизация с БЦЖ.

П)росто имунитетът също има, така да е каже, "срок на годност". И той не винаги е пожизнен.

Да, като махнеш половината пост и важната част и остава само Манту, имунитет, БЦЖ, антитела...  hahaha Joy

Изключително неграмотна, но пък за сметка на това с претенции... Манту не се прави след вече направена една доза БЦЖ, защото не показва защита срещу туберкулоза... Манту се прави преди ваксинация с БЦЖ за да изключи наличие на антитела, които говорят, че неваксинирания човек вече се е срещал с бактерията и в такъв случай не се прави БЦЖ... Това е в нормалния свят... В света на katiABV, нещата стоят много по-зле от ИК на България...

# 197
 hahaha
И аз това щях да напиша...като махнеш ваксините даже остава само детска градина. А за справка- разбира се, че няма да постна имената на градините. Като Ви е страх Катя Вашите имунизирани деца да не се заразят от моето неимунизирано си го гледайте Вие вкъщи, в държавна градина или се поинтересувайте от заведението, което би посещавало детето Ви както правя аз. Попитах и в двете градини дали има други неимунизирани деца. Отговорът беше, че има и че информират за това писмено всеки родител на дете, което се записва- в едната, във втората- че го има във вътрешната им наредба и че скоро са свикали родителска среща впредвид информацията за Морбили за да са наясно родителите там с ваксинационния статус на посетителите. Прави ми впечатление, че коментирате само удобни за Вас и преиначени думи с цел заяждане. Моля да се въздържате от коментари по мои постове или ако го правите аз ще се въздържам от отговор. Просто помолих за съвет във форум на майки, не за нападки от някой който едно си знае и бае и не по въпросът ми или по темата.

Последна редакция: ср, 19 апр 2017, 15:43 от Анонимен

# 198
  • София
Наистина съм потресена.  Shocked Не от антиваксърките, а от безочието да детските градини. После ще дават пак сълзливи истории по новините заради егоисти и печалбари  #Cussing out

# 199
  • София
Наистина съм потресена.  Shocked Не от антиваксърките, а от безочието да детските градини. После ще дават пак сълзливи истории по новините заради егоисти и печалбари  #Cussing out

И аз.  Shocked

# 200

И аз.  Shocked

А аз съм потресена от това, че вие сте потресени...  Shocked   По-горе пише, че родителите са уведомени и са съгласни децата им да ходят в тези ДГ... Вие какви го играете?  Thinking

# 201
  • София
Никакви не сме, бъди спокойна  bouquet

# 202
  • София
Скрит текст:

И аз.  Shocked

А аз съм потресена от това, че вие сте потресени...  Shocked   По-горе пише, че родителите са уведомени и са съгласни децата им да ходят в тези ДГ... Вие какви го играете?  Thinking

Този пост признавам, че наистина съм го пропуснала.  Peace

Не ми се вярва да е така, но ако наистина се уведомяват родителите - те поне сами могат да решат какво да правят.
Никога не бих записала детето си в детска градина, където има неимунизирани деца без да има медицинска причина за това, но за други явно това не е проблем.

Въобще разрешено ли е по закон да се приемат неваксинирани деца в частните детски градини? Не се заяждам, наистина не съм наясно.  Thinking

# 203
  • София

И откъде тогава иде страхът да е назоват поименно споменатите детски градини? Ако не правят нищо нередно, какъв е собствено проблемът???

НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.64 от 21 Август 2012г., изм. ДВ. бр.85 от 6 Ноември 2012г.
Чл. 1. (1) С тази наредба се определят здравните изисквания към детските градини.
(2) Наредбата се прилага за всички детски градини независимо от вида на тяхната собственост.
...
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) В детските градини целогодишно се приемат деца въз основа на писмено заявление, подадено от родителите.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) Към заявлението се прилагат следните документи:
1. копие от акта за раждане на детето;
2. здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар;
3. еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската градина;
4. изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина;
5. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.);
6. медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване на детето в детската градина.
(3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България.

Та, да зададем въпроса отново: КОИ са тези детски заведения, които според Вас извършват ОТКРИТО ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ?

Ние бихме искали да знаем, да.

# 204
Искрено не разбирам какво потресаващо има в това частна детска градина да взима и неваксинирани деца като уведомява за това родителите преди да запишат децата си. Говорих с моя роднина чиито деца посещават градината. Тя определено е доста про-ваксини, потвърди, че са и обърнали внимание,  че посещават и неимунизирани деца при обиколката на градината преди записване. Тя е избрала пак там да ги запише заради добрата база. Не виждам нищо потресаващо в това, особено като родителя взима информирано решение и има избор за разлика от държавните градини.

# 205
Скрит текст:

И аз.  Shocked

Не ми се вярва да е така, но ако наистина се уведомяват родителите - те поне сами могат да решат какво да правят.
Никога не бих записала детето си в детска градина, където има неимунизирани деца без да има медицинска причина за това, но за други явно това не е проблем.

Въобще разрешено ли е по закон да се приемат неваксинирани деца в частните детски градини? Не се заяждам, наистина не съм наясно.  Thinking
Постнах си предишния отговор преди завидя Вашия пост. При мен има причина да не ваксинирам, която обясних и на двете градини по телефона. Като се рових за информация, защото съм на кръстопът, ми попадна информация, че градините (не яслите) трябва да изискват имунизационна книжка някаква, но не да имат сложени всички ваксини. Сега ще я потърся. Аз се извинявам, не се заяждам, нито имам желание да го правя, просто проучвам ваксини и варианти.

# 206
  • София

Това, че управата на градината "преценява" коя част от Закона да спазва и коя - не не те ли притеснява?
Аз определено бих си задала въпроса дали утре няма да "прецени", че е "безопасно" да остави децата без надзор за някой и друг час, примерно, понеже има недостиг на персонал в момента. Или да допусне болни деца в групата. Да не обяви карантина. Да допусне въшкави. Да допусне влагане във храната на евтини заместители, за да намали разходите. Защото... защо пък не? Така преценяват хората... Кой може да ги вини?

# 207
  • София
Aз също не искам да се заяждам и нямах предвид конкретно вашия случай, а принципно.

# 208
  • София
Скрит текст:

И аз.  Shocked

Постнах си предишния отговор преди завидя Вашия пост. При мен има причина да не ваксинирам, която обясних и на двете градини по телефона. Като се рових за информация, защото съм на кръстопът, ми попадна информация, че градините (не яслите) трябва да изискват имунизационна книжка някаква, но не да имат сложени всички ваксини. Сега ще я потърся. Аз се извинявам, не се заяждам, нито имам желание да го правя, просто проучвам ваксини и варианти.

Предполагам, че най-добре е да потърсите лекар, с който да изготвите подходящ за детето календар, с разреждане във времето, ако е нужно, на ваксините и да го запишете на градина когато всичко е наред. В градина, частна или друга, която съблюдава ВСИЧКИ изисквания на закона - за собствено спокойствие...

# 209
Кати, наредбата е особен вид закон, който се издава на национално или регионално ниво и от него може да има отклонения ако логичен или общоприет случай го налага. Човешките ми права да решавам дали и какво да бъде поставено на детето ми или не не би трябвало да бъдат нарушавани, но ето че се случва. Това е друга тема.
За това какво би могло да се случи в градината- липса на внимание и надзор и некачествена храна са присъщи на държавните градини, които не приемат неваксинирани деца, така че не. Не ме притеснява и съм съгласна, че държавата не е длъжна да ми осигурява място като аз съм решила да не ваксинирам.
На препоръката Ви да си намеря лекар единствено ще отговоря с благодаря, но не е толкова просто. За съжаление няколкото, при които ходих казват или да не ваксинирам или да пробваме с индивидуален календар, но не ми отговарят на въпросите как този календар е различен (същите ваксини поставени 2 месеца по-късно и според един тестове, според друг те не работят, та ще даваме анти алергенни). Трети твърди, че трябва да отида на комисия и ще ни освободят, но да поставим ваксина 'контролирано, наблюдавано и като имаш реакция веднъж те ще те освободят'. Ако детето беше негово дали пак щеше да е ОК с 'една реакция'?!
Имах страхотни лекари за наблюдение и раждане, върнах се в България след 13 години другаде и всъщност мисля, че БГ медицината хич не е зле. Но не си намирам лекар, който да ми обясни защо трябва да слагам 5 безсмислени БЦЖ бустъри и затова вися из форуми, чета и търся майки минали през това, за да не 'счупя' детето си. Неколкократно заявих, че не призовавам никого да следва моя пример и не съм анти ваксини като цяло. Това явно Ви бърка по някакъв начин, така че излизам от темата, явно е че няма ясни съвети така или иначе. Ако някой все пак прочете това и може да помогне- моля пишете ми на лични.

Общи условия

Активация на акаунт