Ваксини

• 34 417
  • 311
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, имам въпрос относно ваксината Пентаксим, която се поставя на 1г. и 4м. Чета разни статии от миналата година за нея и се притеснявам да я поставят на детето ми. Той е на 9 месеца и до момента има всички ваксини. Виждам, че в имунизационния календар за 2017г. все още фигурира. Тази ваксина няма ли заместител? Първите месеци на сина ми му е поставяна Хексацима.

Пентаксим и Хексацима са един дол дренки... На близка моя приятелка бебето й изпадна в кома след Пентаксим във времето, далеч преди вноса на турските ваксини... За моя син почти по същото време питах коя да му сложа, понеже по здравна каса тогава беше ДифТетКок и по препоръка на педиатър не сложих Пентаксим, а Инфанрикс (без хемофилус инфлуенце тип Б)... Към днешна дата не бих сложила нито една...

Благодаря за отговора.  bouquet Лошото е, че само заради една непоставена ваксина няма да го приемат в градина.
И аз се присъединявам към въпроса на sea.sea. Моето дете също още не е достигнало възрастта за МПР ваксината.

# 91
Доколкото знам, под година имунната система не е възприемчиваи не може да създаде ефективно антитела срещу вируса морбили. Мисля, че беше свързано с остатъчен имунитет от майката през бременността, който активно ще пребори антигена и така ваксината "не хваща". Та, по въпроса. Детето под една година разчита на имунизациите на другите членове на обществото и неразпространяване на вируса и на имунитета от майката в кръвта си. Ако някой е по-сведущ да ме поправи, инфото ми е по далечни спомени.

# 92
Да, и на мен така ми обясниха лекарите - конкретно за Морбили и Рубеола, ако майката е ваксинирана или боледувала, тя предава имунитета на детето.
Ако сте наближили възрастта за поставяне може да се консултирате с лекаря дали може и преди това  Peace

# 93
Една табличка за морбили дадох преди няколко страници... Там интересно, но имаше деца под година, на които дори 2 дози МПР беше правена, както и такива между 13 месеца и 12 години, които също имаха по 2 дози... Това не ги е предпазило...

Колкото и да ми се иска, не мога да дам съвет, защото аз съм абсолютно против МПР ваксината, но след много четене и мислене взех напълно осъзнато решение и съм напълно сигурна в него... Има достатъчно информация дори и в този форум, която включва и въпросите за ефективността, и въпросите за безопасността на ваксината... Всеки родител, каквото и да реши, трябва да е сигурен и да е взел решение без да се влияе от познати/приятели, защото всеки сам носи последствията от слагането/неслагането на ваксината...

# 94
  • София
Имам всички ваксини, не го знаех, това за предаването на имунитета.  Rolling Eyes Иначе ще питам дали може да се постави по-рано, но дъщеря ми беше болна, не се е оправила напълно и така или иначе докато не се оправи няма как да поставят ваксина.

# 95
Аз също имам всички ваксини. Надявам се, че тази за морбили е сред тях. Трябва да си потърся картона с имунизациите. Със сигурност обаче не съм била имунизирана срещу рубеола, понеже я изкарах на 11 години.
Другият вариант е директно утре да отида да си пусна кръвно изследване, за да се види имам ли антитела срещу морбили.
На всичкото отгоре сме от Пловдив, където са случите на заболели. Много често ли морбилите водят до усложнения?

# 96
ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОУЧВАНЕТО НА БХК НА ТЕМА:
„ДОКУМЕНТИРАНЕ НА ЕПИДЕМИЯТА ОТ МОРБИЛИ В ГР. СЛИВЕН.
УСТАНОВЯВАНЕ НА НАРУШЕНИ ОСНОВНИ ЧОВЕШКИ И ЗДРАВНИ
ПРАВА НА ЗАСЕГНАТОТО НАСЕЛЕНИЕ”
http://www.bghelsinki.org/media/uploads/special/doklad_sliven_2011.pdf

The measles outbreak in Bulgaria, 2009–2011: An
epidemiological assessment and lessons learnt
http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V21N09/art21399.pdf

# 97

това е добро показно за "ваксинации по желание". По време на социализма групите, които извършваха имунизации, влизаха в гетата съпроводени от милиция и войници. и буквално ловяха пищящи циганки, които си криеха децата и кълняха, че им ги убиват. А сега им били нарушени правата, защото не ги ваксинират насила? С насочени автомати ли да ги принуждаваме да се ваксинират или да пищим, че те се крият от лекарите, но лекарите са виновни, че не знаят колко живеят в гетото без документи и без да са им пациенти?

# 98

това е добро показно за "ваксинации по желание". По време на социализма групите, които извършваха имунизации, влизаха в гетата съпроводени от милиция и войници. и буквално ловяха пищящи циганки, които си криеха децата и кълняха, че им ги убиват. А сега им били нарушени правата, защото не ги ваксинират насила? С насочени автомати ли да ги принуждаваме да се ваксинират или да пищим, че те се крият от лекарите, но лекарите са виновни, че не знаят колко живеят в гетото без документи и без да са им пациенти?

Претендираме, че сме бяла държава... В коя бяла държава ловят хората и ги ваксинират насила? Докладите на БХК ги чета с едно наум, когато говорим за нарушаване на права... Иначе, нарушени права да искаш... Линковете ги сложих за желаещите и интересуващите се от епидемията от морбили и други данни за морбили... Не става така с две изречения "кажете какво да правя"... Как какво!? Чети!

# 99
  • София
Какво очакваш да питам? Аз не искам съвет от вас  да я ваксинирам или не, на този етап нямам право на избор.

П.С : Благодаря за линковете.

# 100
Какво очакваш да питам? Аз не искам съвет от вас  да я ваксинирам или не, на този етап нямам право на избор.

П.С : Благодаря за линковете.

След като има ваксинирани дори и с по 2 дози преди годинката (пак да подсетя за онази табличка - от втория линк е), значи не си съвсем без избор... При добро желание, избор винаги има... Въпросът е да не съжаляваш за избора си... Хората затова са го нарекли информиран избор, първо да четем, а после да избираме... Когато се роди синът ми, аз направих обратното, за което и до днес съжалявам...

# 101
  • Пловдив
Sea.sea, аз, както писах, не съм от противниците на ваксините, но не бих поставила ваксина преди навършване на възрастта по календар. След - да, преди - не. По-скоро бих държала детето повече вкъщи до навършване на година и два-три месеца (на възраст между 13 и 15 месеца се поставя по замисъл) или до отминаване на епидемията, предполагам. В края на краищата възрастта по календара обикновено е приета като най-ниската възраст, в която е оправдано да се постави съответната ваксина. Едва ли от месец-два разлика във възрастта биха се увеличили съществено рисковете от странични действия на ваксината, но все пак - не бих рискувала.
----
Моето дете днес е шести ден след ваксината, засега няма нежелани реакции, но при тази ваксина те могат да се проявят и седмици след поставянето.

# 102
"Покритието на ваксината за морбили у нас е 92%, а за да няма риск от епидемия трябва да бъде 95 на сто."
http://dnes.dir.bg/news/epidemia-morbili-ebola-ilko-semerjiev-25477659
Това пък що за глупост е. Там, където са болните може да са 100%, какво са данните за цялата страна няма никакво значение  Crazy

След като има ваксинирани дори и с по 2 дози преди годинката (пак да подсетя за онази табличка - от втория линк е), значи не си съвсем без избор...
Без избор е, защото детето е болно, невъзможно е да се постави ваксина, независимо от възрастта.

# 103
  • София
Да, без избор съм на този етап, не само защото дъщеря ми не е оздравяла напълно, но и защото лекар ми каза, че преди 1 година така или иначе не може да бъде поставена тази ваксина.

Иначе знам, че е възможно и ваксинирано дете да се разболее, не е нужно непрекъснато да се намесва статистиката, но поне ще знам, че съм направила, каквото зависи от мен.

В края на краищата възрастта по календара обикновено е приета като най-ниската възраст, в която е оправдано да се постави съответната ваксина.

Имаш предвид, че шансът децата да се разболеят преди да е дошло време за ваксината е по-малък ли? Както споменаха и по горе момичетата за имунитета, който предавала майката на бебето?

В София нямаме познати с малки деца,  общо взето  излизаме  и се разхождаме сами , така че е сравнително изолирана, но скоро, ако всичко е наред ни предстои пътуване. Смятахме да гостуваме и на едната баба, която живее в Пловдив, но вече не знам дали това е добра идея.  ooooh! После идват великденски празници, рожденият и ден и кръщене организираме... Объркана съм, според вас трябва ли да отменя събитията, пътуванията и т.н?

# 104
  • град-държава
Според мен най-полезно е да се успокоиш. Аз съм ваксинирана, но после съм преболедувала морбили, че и рубеола. Покрай мен и майка ми е изкарала морбили, навярно и тя е била ваксинирана. Моето бебе е на 12м и няма да поставям ваксина, нито земята ще спре да се върти.

Общи условия

Активация на акаунт