Ваксини

• 34 411
  • 311
  •   1
Отговори
# 75
Никак не се предполага, че действа години ваксината- няма такова нещо като трайна имунизация против тетанус, затова реимунизациите са доживот. По норматив, при съмнение за заразяване не се поставя ТАП само ако лицето е ваксинирано преди по-малко от година. Прилага се и антитетаничен серум, както и хиперимунен гама-глобулин. Заболяването е по-рядко срещано в развитите страни, но е много опасно и с много лоша прогноза- в най-добрият случай е летално за 40 % от заболелите. Което си е ужас....

..........................................................

Вариолата изчезна още през 1980г. и ваксина не се прави. Някои от нас я имат, но белегът от нея е ясно различим от белега на БЦЖ. Толкова от мен, а ти продължавай поне до Нова Година.......

Отново благодаря за вниманието!

Дядо ми е роден преди 80-та година, но наистина не съм си поставяла за цел да намирам разлики между белезите от вариолната и БЦЖ ваксини, само че ми правеше впечатление, че всички имаха по един белег (баба, дядо, майка и татко) - два белега никой нямаше... А кой точно вирус е изчезнал твърдиш? Понеже вариолата като заболяване (пакет симптоми) се е причинявала от два различни вируса - един с по-леко преболедуване и един с по-сериозно и с голям брой смъртни случаи - и двата вируса ли са изчезнали или само втория?
аз имам два белега, както и родените до 75 година имат 2 белега- на двете рамена, но белега от вариолната ваксина се различава от БЦЖ ваксиналния белег. По-възрастните имат "перке"- вариолна ваксина на предмишницата от външната страна.
Вариолата- е, истината е, че черната вариола беше обявена за изчезнала в световен мащаб, след 10 години без съобщение за естествено огнище. Бяха запазени вариолни вируси в две лаборатории в САЩ и в Русия за научни цели. През 1979 година вирусът на черната вариола е обявен за унищожен в природата.
Другата вариола, за която говориш, е кравешката вариола, която предизвиква леко заболяване у доячки най-вече и не е опасна. Използвана е за ваксинация, защото създава имунитет и към черната вариола. Не знам дали е изчезнала-никой не я следи, защото е безобидна

# 76
  • Пловдив
Аз съм родена през 1976 г. и имам два белега, този на дясното рамо е по-голям; не знам по какво да ги различа кой от кое е, но мисля, че по мое време още се е поставяла ваксина срещу вариола.
Няма особено значение за темата, просто детайл.

# 77
Странно, на мен пък като се разболя наш приятел от туберкулоза през 1998-ма (беше ваксиниран, имаше и реваксинация), и се бяхме шашнали цялата компания, които тогава бяхме почти денонощно заедно, лекарите ни обясниха, че наличието или неналичието на белег няма значение  newsm78

Колкото до 5-те дози, за кой път трябва да питам кой е с 5дози???
Не казваме, че хората са с по 5 дози, а че са реваксинирани. Също и цитирахме руснаците за това какви са резултатите от реваксинацията. С една, с 3, пак са лоши.

Не виждам да коментираш данните нито за Румъния, нито за Испания! Защо?
На първо място сме по липса на резултат, сравнявам с аналогични държави, не със Сомалия и подобни.
Какво да ги коментирам Румъния и Испания?
От графиките се вижда, че Румъния напредва значително.
Ето за Румъния, свили са заболяването наполовина от 90-та насам!

Без Манту и реимунизации.
Ето календара на Румъния, не фигурират такива!

За Испания отново категорично падане на броя заболели, наполовина като Румъния:
http://bg.theglobaleconomy.com/Spain/Tuberculosis/
Ваксината дори еднократно не фигурира в календара им, камо ли реваксинации.

Ето и за България, тъпчем на едно място място от 90-та насам. Ако следвахме техния напредък трябваше да сме също наполовина - 15-18 на 100 000. Ние обаче не мърдаме от старта. Явно нещо трябва да се промени, можем да почерпим опит от тези, които са се отлепили от него или да си седим и да се реваксинираме.

# 78
# 79
Аз съм родена през 1976 г. и имам два белега, този на дясното рамо е по-голям; не знам по какво да ги различа кой от кое е, но мисля, че по мое време още се е поставяла ваксина срещу вариола.
Няма особено значение за темата, просто детайл.

Единият прилича на цвете(вариола), а другият на мехурче(БЦЖ). За първия са изпозвали някакъв специален хирургичен инструмент, който прави разрези, а второто е вътрекожна инжекция.
Моят от вариолата е по-средата на ръката в участъка над лакътя, а на по-възрастните хора може да се види такъв дори под лакътя. Този от БЦЖ обикновено е на лявото рамо, но понякога е на дясното. Случва се дори да я правят по средата на горната част на ръката над лакътя.

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 14:47 от vl

# 80
Тази карта е моментна "снимка", за една конкретна година. Разглеждането на 10 и повече години дава представа за това как се променя броят на болните. Испания и Румъния, които обсъждаме са ги намалили наполовина.

# 81
Но пак са по-зле от Бг! Румъния е доста по-зле! А ти твърдеше тъкмо обратното......Продължавайте без мен......

# 82
Твърдя, че сме най-зле по резултати и продължавам да го твърдя, защото не се отлепяме от старта, докато другите стремително намаляват болните.
Няма как да сравня директно България и Румъния, защото те са тръгнали от съвсем друга цифра.
Но може да сравним България и Испания, те 90-та стартират почти заедно. Видно е обаче докъде са стигнали те, без ваксини, и ние, със + реваксинация.

Прав си, няма нужда от повече приказки, данните сами говорят Peace

# 83
................................................................................

След 1990г. в Бг ТБ се удвои! Но през последните 6-7г. отново намалява.....Не вярвам да се заровиш в библиотеките да търсиш как е било през 60-те, 50-те, 40-те.......Както и да научиш разликата между цифра и число.....И да си обясниш защо през 50-те ТБ започва стремително да намалява......

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 15:45 от vl

# 84
Защото условията на живот и навиците на хората са били различни.
Важно ми е за днешната действителност кое работи.
За намаляването може да е повлияла ваксинацията, но не и реваксинацията. За мен тя е това, което ни държи на едно място.

# 85
Защото условията на живот и навиците на хората са били различни.
Важно ми е за днешната действителност кое работи.
За намаляването може да е повлияла ваксинацията, но не и реваксинацията. За мен тя е това, което ни държи на едно място.

И друго има, но няма да ти подсказвам. Имаш доста да се образоваш, но не само и единствено на тема ваксини.

# 86
  • София
Да ви прекратя малко споровете с един въпрос. Дъщеря ми е на 11 м и съответно не  е ваксинирана срещу морбили, защото ваксината се поставя на 13 м. Според новините случаите в Пловдив продължават да се увеличават. Имам ли какво да направя на този етап, възможно ли е ваксината да се постави на по ранна възраст. Притеснено ми е.  Confused

# 87
И друго има, но няма да ти подсказвам. Имаш доста да се образоваш, но не само и единствено на тема ваксини.
Единственото, което ме интересува е защо в други страни, включително такива, които имат повече болни от нас не реваксинират.
Всичко друго са празни приказки, защото данните са публични и всеки вижда, че в България нещата близо 20 г. не мърдат.

# 88
Да, все едно да слушаме някогашната радиоточка.....Мръднали са и оттатък даже.....Но кой да чете????

# 89
Задавам конкретен въпрос. Ако имаш отговор го дай, иронията и празните приказки са излишни.

Общи условия

Активация на акаунт