Ваксини

• 34 406
  • 311
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, имам въпрос относно ваксината Пентаксим, която се поставя на 1г. и 4м. Чета разни статии от миналата година за нея и се притеснявам да я поставят на детето ми. Той е на 9 месеца и до момента има всички ваксини. Виждам, че в имунизационния календар за 2017г. все още фигурира. Тази ваксина няма ли заместител? Първите месеци на сина ми му е поставяна Хексацима.

# 61
Не се сърди, човече, съгласна съм с теб, че ентеровирусите са повсеместни и най-често децата си ги разнасят. Покрай щерката се разболяхме всеки по два пъти миналата пролет, например. Между другото, четох научна статия напоследък (ще пробвам да я намеря пак), разглеждаща разпространението и протичането на ротавирусите глобално. Изводът беше, че няма връзка между наличието на течаща вода и добри хигиенни условия няма нищо общо с разпространението на ротавирусните инфекции.
Обаче относно общите хигиенни условия у нас и в чужбина подкрепям мнението на vl - та в селата в Бг масово няма канализация. София не е България, така да се каже. Живяла съм в села и в България, и в централна Европа, и в Русия. Да, хигиенните условия са различни.

Ето, добавям линк. Не е същата статия, но пък това е на български. http://spisaniemd.bg/md/2016/02/preventsiya-na-rotavirusniya-gastroenterit

# 62
Скрит текст:
Така е, Никол, но все пак е абсурдна идеята да ваксинираме всички за всичко възможно - абсурдна е дори и за мен. Трябва някак да сложим разумната граница... на база вероятността за среща - на даденото място, не изобщо. Който пътува до места, където е по-вероятно да се срещне с други неща, си поставя допълнителни ваксини.
Не става дума за абсолютно всичко, но болестите тук не са по-различни при някои страни, в които не са задължителни.

Също не разбирам в белите страни не се прави никъде Манту? Доказано е, че еднократно поставяне има резултати, че Мантуто не показва онова, за което се прилага тук и че многократното поставяне на БЦЖ води до по-тежко боледуване, ако се зарази човек.

С по-добри условия на живот оцеляват. Хигиенни и житейски от всякакъв вид.....Например без глад, със значително по-малко стрес, значително по-малко болни в обществото.......
Не ми е направило впечатление навън да живеят в по-добри условия от нас. И стресът е по-голям.

На теб не ти е правило впечатление(кой знае защо), но на мен и на доста други хора е правило. Например пипането на хляба в нашите супери с ръце е често срещано, докато в Италия даже за пипане на плодове и зеленчуци без ръкавици се карат! Вече 9г. ходим на море в Гърция, а на нашето не сме стъпвали....И летни вируси не са ни нападали, докато на нашето черноморие се случваше.....Понякога всяка година, друг път през година.....Личната обяснява този факт с лошата хигиена в Бг.

Уморени, но спокойни хора.....Това се отнася до белите страни. А при нас мало и голямо е със силна невроза.....И както вече обясних твърде голяма е разликата в хигиената! Аз не разчитам на медиите, за да се информирам. Предпочитам да видя с очите си. Или да го чуя от хора, които са били там и на които вярвам.
Колкото до Манту и БЦЖ, ти подновяваш един доста стар спор въпреки, че тази тема не ги засяга пряко. Данните ти, че многократно ваксинираните с БЦЖ се разболяват, а другите не, НЕ СА ВЕРНИ! И като е многократно, колко пъти? 10-20? От много години се прави статистика на ТБ болните и тя ЯСНО показва, че са без белег от БЦЖ или само с един. В доста случаи дори само един е достатъчен за приличен имунитет.

Доскоро в САЩ правеха Манту, а дали през последните няколко години са спрели, не зная.....Въпреки, че там никога не са правили масово БЦЖ, както тук! Тоест Мантуто е един ориентир, както за имунитет, така и за заболяване. Не единствен, разбира се. Но е най-евтин и лесен. И ако Мантуто е прилично и пациентът се чувства добре, други изследвания не се правят! Ти и Бърди обичате да цитирате един и същ текст уж на СЗО, който започва така "There is no evidence....." Нямам желание да занимавам лекарите, на които вярвам с него......Както и да им искам да покажат тук статистика за ТБ и за какво ли още не......Те ходят по конгреси и конференции. Там сигурно им показват статистика.
Скрит текст:
Да поискам от тях статистика означава, че не им вярвам! По твоята логика излиза, че за всяко изписано от тях лекарство трябва да им искаме статистика......Аз нямам този кураж, защото им вярвам. Все на някого трябва да вярваме. И за мен е обидно, когато некомпетентни хора се опитват да ме опровергават в моята област дори понякога със статистика! Тогава им отговарям да търсят други по-компетентни от мен.

Преди 2-3г. моята майка е имала 1-2срещи със своя съученичка, за която скоро след това се разбра, че е с ТБ. Майка донякъде се притесняваше. Поисках мнение от моите познати лекари. Не вярваха да се е заразила само от тези две срещи, но казаха, че може да си направи поне едно Манту. Тя не пожела и за щастие нищо не я сполетя. Какви са били съображенията им? Че ако майка се чувства добре и Мантуто също се окаже добро, няма смисъл от други сложни и скъпи изследвания.

Нищо ново няма да кажа, но явно се налага да се повтаря... Данните, че ваксинационното покритие в България е високо що се отнася до БЦЖ ваксина е на СЗО, които я взимат от нашите компетентни лица... Ето за България, като БЦЖ е първата ваксина и ясно се вижда % ваксинирани, както и че ваксината се е прилагала през последните 36 години, а реално много повече...
http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/coverages?c=BGR

Данните, че в много държави от ЕС не се прави изобщо БЦЖ също е на СЗО и може лесно да се провери от следния линк - http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/timese … scoveragebcg.html  
В някои държави БЦЖ не се прави от толкова отдавна, че те вече не фигурират в списъка им с БЦЖ ваксиниращи и липсват от горния линк (например Германия)... Също може да се избира по държави за да се види за всяка държава процент имунизационно покритие...

Никъде в ЕС не се поставя повече от една доза БЦЖ, а Манту е проба, която може да се използва на лица преди имунизация с БЦЖ, след БЦЖ пробата е изключително неинформативна, както за създаден имунитет, така и за наличие на заболяване... Пробата не е и не може да бъде показател за успешността на предшестваща БЦЖ ваксинация, както я тълкуват в България... Също у нас не може да даде никакви данни поради факта, че се използва след ваксинация с БЦЖ и в редки случаи преди това (когато бебето е било отложено за дълго време от БЦЖ ваксина и преди тя да се постави)... Белегът от БЦЖ е направо смешно да се тълкува, че означава нещо друго, освен че със сигурност на лицето е направена тази ваксина...

БЦЖ не се поставя от години в:
Австрия (повече от 20 г.), Белгия (повече от 30 г.), Дания (повече от 25 г.), Германия (повече от 30 г.), Исландия (повече от 30 г.), Италия (повече от 15 г.), Холандия (повече от 30 г.), Испания (повече от 30 г.)...
БЦЖ се поставя избирателно само на някои деца и само по една доза в: Кипър, Финландия, Франция, Гърция, Малта, Норвегия, Словакия, Словения, Швеция, Великобритания...
БЦЖ се поставя с основна доза + реимунизации в 1 държава – България (+4 реимунизации)...

Официалната статистика за заболеваемостта от туберкулоза показва:

държава (години без БЦЖ), заболели 2012 г., 2015 г.
Австрия (повече от 20 г.) - 7.9 на 100 хил., 8 на 100 хил.
Белгия (повече от 30 г.) - 9.7 на 100 хил., 9 на 100 хил.
Дания (повече от 25 г.) - 7.4 на 100 хил., 6 на 100 хил.
Германия (повече от 30 г.) - 5.6 на 100 хил., 8 на 100 хил.
Исландия (повече от 30 г.) - 3.5 на 100 хил., 2 на 100 хил.
Италия (повече от 15 г.) - 6.7 на 100 хил., 6 на 100 хил.
Холандия (повече от 30 г.) - 6.3 на 100 хил., 6 на 100 хил.
Испания (повече от 30 г.) - 14 на 100 хил., 12 на 100 хил.
България - 32 на 100 хил., 24 на 100 хил.

Последна редакция: нд, 19 мар 2017, 13:10 от stelt77

# 63
vl, въобще не споря с теб, споделям, както и ти.
Някои са специалисти в една област на медицината, други в друга.......Но аз НЕ СЕ ОПИТВАМ ДА ИМ ПРОТИВОРЕЧА И ДА ИМ ИСКАМ СТАТИСТИКА КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО!  
Именно. Затова цитирам резултати от статистика на руските специалисти за това как влияе реимунизацията, линка горе.
Ето, дала съм доказателства. Ти не. Затова ще помоля ти да пуснеш резултати от българските изследвания. А, нека позная, такава няма. Защото никой не следи какви са резултатите от препоръките му, а карат по схеми от преди десетки години, чиито негативни последствия са доказани и затова отречени.
Докато пиша [b stelt77[/b] е дала данните. Вижда се ползата (или по-скоро вредата).

Не съм против ваксините, но тук информация няма или не се дава. Защо ваксината с/у тетанус не е задължителна във всички страни? При необходимост се бие, да, но не се слага така масово тази с реимунизациите. Пък не съм чула да има епидемия, странно как става така.

# 64
vl, въобще не споря с теб, споделям, както и ти.
Някои са специалисти в една област на медицината, други в друга.......Но аз НЕ СЕ ОПИТВАМ ДА ИМ ПРОТИВОРЕЧА И ДА ИМ ИСКАМ СТАТИСТИКА КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО!  
Именно. Затова цитирам резултати от статистика на руските специалисти за това как влияе реимунизацията, линка горе.
Ето, дала съм доказателства. Ти не. Затова ще помоля ти да пуснеш резултати от българските изследвания. А, нека позная, такава няма. Защото никой не следи какви са резултатите от препоръките му, а карат по схеми от преди десетки години, чиито негативни последствия са доказани и затова отречени.
Докато пиша [b stelt77[/b] е дала данните. Вижда се ползата (или по-скоро вредата).

Не съм против ваксините, но тук информация няма или не се дава. Защо ваксината с/у тетанус не е задължителна във всички страни? При необходимост се бие, да, но не се слага така масово тази с реимунизациите. Пък не съм чула да има епидемия, странно как става така.

Нима смяташ, че цялата статистика от войната насам е в интернет??? Май не е.......Някъде да си прочела, че ТБ е намаляла в Бг 10 пъти в годините 1950-1970?( в списание "Здраве" от 70-те я има) Обясненията защо се е получило това-също. Съмнявам се, че я има в интернет....
Най-вероятно в интернет има сериозна статистика през последните 20г. А останалата дали ще си направят труда да я качат? Имат я в разни доклади от конференции и книги. В една такава например бяха публикували изследването за болните от ТБ и дали имат постваксинални белези. Показаха ми я преди доста години. Вече не помня името и, но беше специализирана за ТБ. Резултата ти го написах по-назад и той оборва твърденията ти. Ако имаш такова желание, иди в библиотеките и намери книги по въпроса, а не разчитай само на интернет! Аз нямам нито време, нито желание. За мен като за обща култура ТБ е достатъчно изяснена. Виждам, че ти липсват елементарни знания и за другите ваксини. Общата ти култура е слаба. И тук не трябва да се прави тетанус! Мнението е на нашата лична, а и не само на нея. Но смеят ли да го кажат публично? Защо е излишна? Защото вече няма тетанус. Обяснението е пак в хигиената. През военните години тя е била доста по-лоша, отколкото сега. А и не само през военните.....Баща ми е прекал вода в къщи през 50-те, а по селата това се случи около 1970г. Бактерията на тетануса вирее в почвата и ако сме се наболи даже на ръждясал гвоздей, който не е бил заровен в почвата не сме застрашени от тетанус. Ако обаче ни ухапе куче, положението е доста по-различно. Тогава правят(а не бият) тетаничен серум, а не ваксина. Тоест вкарват антитела в организма, за да ни подсигурят. Проблемът е, че тази болест не се лекува и от нея направо се отива на оня свят! Все още е разпространена в Африка и далечния изток, но по нашите дължини и ширини-не.
И още.....В някои теми ти твърдеше, че Мантуто вече е извадено от имунизационния календар.....Май не е......Някой да ме поправи, ако греша. Но не ти.....Някой друг......
За разлика от тетануса ТБ все още я има и се предава от човек на човек! Помня, че преди 10г. шефът на белодробния диспансер в Русе беше предложил на циганите да ги ваксинират с БЦЖ, заради епидемия при тях! Това е самата истина-ТБ у нас е най-разпространена сред циганското население. Моя позната веднъж ми каза, че ако циганин кашля, трябва да бягаме далеч! Тя правеше дисертация за СПИН и ТБ. И на нея ли да искам статистика?
Границата за БЦЖ е 20 на 100 000. Ако заболелите са над 20, се прави. Както се вижда от данните в белите страни тя е под 20, а у нас не е. За Испания обаче виждам противоречие:

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0 … rc=4WSQvrU6Qf-EHM:

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 00:53 от vl

# 65
Къде съм казала, че ако се убодеш на ръждясал пирон ще се заразиш с тетанус?
Къде съм написала, че се бие ваксина при нараняване, което предполага заразяване? Бие се, но не ваксина. Четеш м/у редовете и ми добавяш думи  Simple Smile

За туберкулозата горе дадоха официалните данни, подадени от същите онези лекари, на които вярваш. Намаляването важи не само за България, а за всички страни. Там обаче не просто сляпо праскат ваксини и реимунизират, а следят реалните резултати, съответно променят практиките, за да видят кое работи и кое не. Вижда се черно бяло кое къде се работи правилно и къде не, което за мен приключва въпроса.

# 66
Къде съм казала, че ако се убодеш на ръждясал пирон ще се заразиш с тетанус?
Къде съм написала, че се бие ваксина при нараняване, което предполага заразяване? Бие се, но не ваксина. Четеш м/у редовете и ми добавяш думи  Simple Smile

За туберкулозата горе дадоха официалните данни, подадени от същите онези лекари, на които вярваш. Намаляването важи не само за България, а за всички страни. Там обаче не просто сляпо праскат ваксини и реимунизират, а следят реалните резултати, съответно променят практиките, за да видят кое работи и кое не. Вижда се черно бяло кое къде се работи правилно и къде не, което за мен приключва въпроса.

Не се бие, а се прави. Другото е жаргонен език. Официалните данни вече ги коментирах. Не видях Чехия, но от картинката, която показвам се вижда защо в Чехия вече не се прави БЦЖ. Намаляването не важи за всички страни! В Румъния например има увеличение и то 2 степени спрямо Бг!

Освен това твоята приятелка пише за 4 реимуницации с БЦЖ у нас! Кой има толкова много? Чиста демагогия! Виждаме смесица от официални данни и демагогия! Неслучайно снощи те питах колко са? И като добавка 10-20......
Постваксиналният белег не означавал нищо....Пак демагогия! Означава качествено направена БЦЖ!

Не виждам да коментираш данните нито за Румъния, нито за Испания! Защо?

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 02:10 от vl

# 67
Не се бие, а се прави. Другото е жаргонен език...
Е и? Не сме на конференция Simple Smile

"Моят" основен проблем е реимунизацията, цитирани нагоре от руските източници показват защо, затова няма да позволя реимунизация на моето дете.
В другите "червени" страни се поставя, но само веднъж. Без реимунизация! Само в България се бие по няколко пъти. И сме първи по заболели. Очевадно е че това не работи. Колкото повече тъпчат на едно място, толкова по-зле ще става.

# 68
Не се бие, а се прави. Другото е жаргонен език...
Е и? Не сме на конференция Simple Smile

"Моят" основен проблем е реимунизацията, цитирани нагоре от руските източници показват защо, затова няма да позволя реимунизация на моето дете.
В другите "червени" страни се поставя, но само веднъж. Без реимунизация! Само в България се бие по няколко пъти. И сме първи по заболели. Очевадно е че това не работи. Колкото повече тъпчат на едно място, толкова по-зле ще става.

Не сме на конференция, но не сме и на кръчмарска маса.....Зададох ти принципни въпроси за Испания и Румъния,  а ти мълчиш......Както и колко реимунизации с БЦЖ се правят у нас? Пак мълчиш.....

За кое сме първи? Нима не виждаш данните на СЗО?

И още......От една страна даваш за пример белите страни, където ТБ почти няма, а от друга отричаш значително по-доброто ниво на хигиената там......Нямам думи! Хигиената се намесва при повечето болести. Неслучайно Африка е най-зле.....

И тази тема стана на нищо като много други.....

Сетих се да напиша нещо за слабоинформираните относно грипните ваксини. Доказано е, че те действат дори, когато са се появили нови щамове! Но по-слабо.....Нашият семеен опит го потвърди миналата зима. А който иска да се лекува и предпазва от грип с витамини и чай.....В нашето семейство тази практика не дава резултат.

Стара истина е, че ваксините имат превантивно действие и спрямо други болести, а не само за онези, за които са предназначени. Може би това обяснява случая с моя познат, който е бил в Камбоджа. Разбира се не искам да кажа, че непрекъснато трябва да си слагаме ваксини от всякакъв вид. Намираме се в европейска държава, а не африканска, азиатска или латиноамериканска и доста болести тук са изчезнали отдавна. Това обезсмисля и ваксинирането против тях.

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 02:00 от vl

# 69
vl, от коя година е източникът ти на информация, че белег след БЦЖ означавал "качествено направена БЦЖ" първо и какво общо има качествено направената БЦЖ (моля за разяснение какво разбираш под това) със създаването на имунитет срещу туберкулозата? Много хора нямат и никога не са имали белег, вкл. аз и синът ми, а ваксината ни е правена. Ако може да ми обясниш това означава ли, че медицинските лица са ни ваксинирали неправилно/некачествено или че не сме успели да си създадем имунитет след ваксинацията (моите не зная колко са, може и повече от 1 да съм получила при липса на белег все пак)?

В България са предвидени 1 основна и 4 реимунизации с БЦЖ... За мен въпросът не е на колко хора се правят тези 5 дози, за мен въпросът е кой идиот е предвидил в нормативен акт всичките 5 дози?

vl,"Границата за БЦЖ е 20 на 100 000. Ако заболелите са над 20, се прави. Както се вижда от данните в белите страни тя е под 20, а у нас не е."
Така е, но защо не се прави само 1 доза, защо се прави на всички деца и защо задължително? В държавите в ЕС, в които все пак се прави такава ваксина тя е само една доза и в повечето случаи е само на специални групи от населението, за които риска от ТБ е по-голям или които идват от райони с висок риск... И все пак основният въпрос за мен казах какъв е - никога не съм искала да се забранява БЦЖ, питам само защо толкова дози, като това е доказано, че не работи по-добре, отколкото 1 доза... За пробата Манту вече казах, тя не работи при вече направена една доза БЦЖ (още в родилното отделение в България), а дали ще ти нахакат още дози зависи само и единствено от неработеща проба?!?

Разликата между България и белите държави е, че в белите държави ваксините са с препоръчителен характер... Разчита се на дискусия и убеждаване на родителите да ваксинират децата си с всяка една от ваксините в имунизационния календар... В България се разчита на принуда и неведението на родителите...

Тетанус нямало заради ваксините! Сериозно ли? Същите онези ваксини, които в гетата масово се пропускат и избухват епидемии от морбили, същите тези пропуснати ваксини елиминирали тетануса? И то точно гетата, в които хора и коне живеят на едно място и се валят в конски фъшкии... Ромите, живеещи в катуни би трябвало да са най-уязвими, защото конските (освен човешките) изпражнения са изключително богати на Clostridium tetani (причинителят на тетанус) по простата причина, че въпросният Сlostridium tetani живее нормално в човешката и конската храносмилателни системи... Точно ромите са хората, които се имунизират най-малко и логично би трябвало да са измрели от тетанус, ако разболяването беше нещо толкова лесно и просто... Ръждивия пирон в случая не играе почти никаква роля, първо защото не е нужно да е ръждив и второ, защото причинителя живее в нас самите и не е нужно да си го внасяме отвън... Причината за развиване на тетанус е анаеробната среда, която по принцип в човешкото тяло не съществува, както не съществува в добре кървящи рани... Освен това повечето лекари твърдят, че ваксината против тетанус пази 6 месеца, а някои дори твърдят, че пази само един месец... Какво да правим през останалото време?
И защо ваксината срещу тетанус е задължителна, пак ли нещо с колективния имунитет?  hahaha

# 70
Дискусия ли бе да я опишем.......За последен път се включвам.....

Къде твърдя, че тетанусът е изчезнал само и единствено заради ваксината? И заради нея, но не само. Колко много говорих за подобрените условия на живот и подобрената хигиена, а твоята приятелка започна да ми възразява! Не е вярно, че ваксината действа само един месец! Предполага се, че действа години! Пак си написала куп неверни неща!

Колкото до БЦЖ, постваксиналният белег означава именно качество. Това неведнъж са ми го обяснявали специалисти. Случва се да липсва и пак качеството да е налице, но рядко. Вашият случай може да е такъв, а може и да не е....Какви са доказателствата, че ти и синът ти имате БЦЖ? Най-сигурното е, ако ясно си го спомняте! Може да я пише по документите, а да сте пропуснати! При мен е обратното-имам белег и я помня добре, а никъде не беше писана!

Колкото до 5-те дози, за кой път трябва да питам кой е с 5дози??? На идиоти ли се правите или смятате нас за такива? Защо е такъв имунизационният календар питай МЗ, а не тук. Този въпрос за 5-те дози вече го коментирахме предишни години в подобни теми. Не вярвам да има хора дори с 4, а с 3 са огромна рядкост! Тогава за какво говорим??? Демагогия, празнословие и нищо друго.....В противовес на вашите твърдения вече написах, че заболели хора от ТБ обикновено са без белег или само с един! Не смятам да споря с теб до Нова Година и тук приключвам.

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 12:15 от vl

# 71
Благодаря за вниманието!

Много се радвам за подобрената хигиена, но в ромските катуни тя не е от най-подобрените, а бум на тетанус няма, значи не е заради ваксината, но май и заради хигиената не е... Ключа на загадката е в другите ми обяснения, къде пребивава причинителя и при какви условия се развива заболяване... За времето на действие на ваксината, от мен данни няма, всички данни, които имам и споделям са от онези специалисти, на които ти вярваш и не чувстваш за удачно да искаш доказателства - там точно варират данните от месец до 6 месеца и други свободни съчинения... "Предполага се, че действа години" си написал ти, но иначе аз пиша неверни неща...  Laughing

Белегът при БЦЖ не означава нищо пък на мен са ми обяснявали специалисти... А МЗ в наредбата си за имунизациите са написали, че при белег не се прави втора БЦЖ, а следващите не зависят от белега, а от пробата Манту, така че 5 дози БЦЖ може никой да не е получил, но Мантутата си вървят... Синът ми го ваксинираха пред мен с БЦЖ, няма как да съм проспала този факт, а аз нямам пропуски, моите родители са фенове на ваксините... И все пак, може да има и получили по 5 дози БЦЖ, не съм пускала специална анкета... Дядо ми имаше белег, но твърдеше, че е от вариолната ваксина...

За мен важните са неадекватните специалисти... Аз, като родител и неспециалист задавам въпроси и търся отговори, намирам противоречия между самите специалисти... Няма как да се доверя, защото първо трябва да избера на кой от всичките да се доверя и защо точно на него...

# 72
..........................................................

Вариолата изчезна още през 1980г. и ваксина не се прави. Някои от нас я имат, но белегът от нея е ясно различим от белега на БЦЖ. Толкова от мен, а ти продължавай поне до Нова Година.......

# 73
..........................................................

Вариолата изчезна още през 1980г. и ваксина не се прави. Някои от нас я имат, но белегът от нея е ясно различим от белега на БЦЖ. Толкова от мен, а ти продължавай поне до Нова Година.......

Отново благодаря за вниманието!

Дядо ми е роден преди 80-та година, но наистина не съм си поставяла за цел да намирам разлики между белезите от вариолната и БЦЖ ваксини, само че ми правеше впечатление, че всички имаха по един белег (баба, дядо, майка и татко) - два белега никой нямаше... А кой точно вирус е изчезнал твърдиш? Понеже вариолата като заболяване (пакет симптоми) се е причинявала от два различни вируса - един с по-леко преболедуване и един с по-сериозно и с голям брой смъртни случаи - и двата вируса ли са изчезнали или само втория?

# 74
Здравейте, имам въпрос относно ваксината Пентаксим, която се поставя на 1г. и 4м. Чета разни статии от миналата година за нея и се притеснявам да я поставят на детето ми. Той е на 9 месеца и до момента има всички ваксини. Виждам, че в имунизационния календар за 2017г. все още фигурира. Тази ваксина няма ли заместител? Първите месеци на сина ми му е поставяна Хексацима.

Пентаксим и Хексацима са един дол дренки... На близка моя приятелка бебето й изпадна в кома след Пентаксим във времето, далеч преди вноса на турските ваксини... За моя син почти по същото време питах коя да му сложа, понеже по здравна каса тогава беше ДифТетКок и по препоръка на педиатър не сложих Пентаксим, а Инфанрикс (без хемофилус инфлуенце тип Б)... Към днешна дата не бих сложила нито една...

Общи условия

Активация на акаунт