Частни училища - информативна тема 17

• 108 776
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
  • София - Рим и обратно
Е как ще е без смисъл?
 Абсолютен проект.
Проект за какво?
Никой не е казал, че е без смисъл, а само че проект не е точната дума. Но така или иначе, вече повсеместно е възприето така, няма смисъл да спорим.

Това е като един буквален превод на термина "докторант" като "студент" и така си излезе в официалния вариант, понеже разбираш ли, нямало дума на английски за докторант, а било Phd student ooooh! ooooh!.

# 211
Ми то и "презентация" е английска чуждица, думата е "представяне", както каза Кафе с мед. Или изложение. Даже "експозе" не звучи толкова дразнещо, тъй като френските чуждици са много малко, не както американските, които са превзели езика, или пък както през соца бяха руските.

# 212
  • София
И защо да не е проект?

Човек възнемерява да строи къща, за целта си изготвя/му изготвят архитектурен проект.
Детето възнамерява да оформи таблото/презентацията с информацията и снимките, за целта си изготвя план как да разположи нещата, в какъв хронологичен ред да са слайдовете, какви подзаглавия да носят.

Човекът прави избор  между различни материали на пазара, с които да се построи въпросната къща.Дали тя ще е по-надеждна и сигурна с тухли-четворки или с блогчета И-Тонг? Чете по темата, информира се.
И детето така, търси и селектира информация, било в нета, било в енциклопедии. Особено ако му се каже навреме, че уикипедия не е непремнно надежден източник, има голям шанс да избере  добър "строителен" материал.

Човекът, докато се занимава/контролира строежа на къщата си, натрупва знания и опит за материали и техники на работа.
Детето също, темата, над която е работило, вече не му е непозната. Знае доста по нея.

И идва финалът, когато човек представя на приятели новия си, завършен дом. След добре свършена работа изпитва голямо удовлетворение.
Така е и с детето, идва моментът, в който да представи на съучениците си направеното. Емоцията, чисто по детски, също не е малка.

Сравнението е плоско, да, и все пак илюстрира факта, че става дума за проект, макар и супер елементарен. За мен лично проблемът е другаде. С времето децата сякаш изхитряват и тези проекти се превръщат в автоматично копиране/пействане на информация и слагане на снимки, демек в отбиване на номера. При по-малките заниманието е  наистина приятно, емоцията е по-истинска.

# 213
  • София
Русалке, мислех да напиша същото сравнение, но ти ме изпревари.
Съгласна съм с всяка твоя дума   Peace

# 214
Е изпреварили сте ме.  Peace
От толкова воюване с чуждици, губим същината.  Peace

Мен пък експозе ме дразни. И освен това като понятие не го намирам за идентично с идеята на заниманието за което говорим.

# 215
  • София
Е изпреварили сте ме.  Peace
От толкова воюване с чуждици, губим същината.  Peace

Мен пък експозе ме дразни. И освен това като понятие не го намирам за идентично с идеята на заниманието за което говорим.
А, експозе за на български изобщо не става, казах го, защото имаме същата дума като чуждица, но като такава се използва у нас в университета, не в началното училище.  Peace

# 216
  • София - Рим и обратно
Експозе, според мен пасва точно на представата за представяне на някакъв обект или идея. Експозиция на пещерите в България. Или представяне на порода овце в Австралия.
Няма никакви тухли четворки, няма създаване на нов продукт или услуга, а представяне на вече съществуващи.

# 217
  • София
Експозе, според мен пасва точно на представата за представяне на някакъв обект или идея. Експозиция на пещерите в България. Или представяне на порода овце в Австралия.
Няма никакви тухли четворки, няма създаване на нов продукт или услуга, а представяне на вече съществуващи.
То пасва, ама като дума е непозната и звучи много по-претенциозно от презентация или проект.

А това с Пауър пойнт от втори клас ми се струва прекалено рано за това целия проект да е на него. Децата са още малки и не е лошо да имат табло, да видят точно как се подреждат нещата. При французите може и на флашка да носи още материали, но винаги има табло, а и после таблата остават в стаята или по коридорите и децата се радват, гордеят се и им е приятно всички да им виждат работата.

# 218
В Питагор е, проекти имат доста (поне 4-5 годишно). Досадни са и за ученика, и за родителите. В първи и втори клас детето не е способно на кой знае какъв рисърч, може да изреже, да залепи, да напише ръкописна част от текста, да нарисува. Концептуализацията е на родителя за мое неудоволствие - аз съм супер в подобни неща, но ме мързи и не мисля, че има нужда бъда ангажирана по такъв начин в самоподготовката. Да не говорим за логистиката - осигуряване на картони, цветен принтер и т.н. безумни неща. И то обикновено трябва да бъдат свършени в почивни дни или през ваканция, когато пътуваме (смятам пътуването за много по-обогатяващо преживяване от правенето на проекти, но не и учителките очевидно).

Последния го направихме по различен начин, тя си засне снимки на пролетното ни пътуване на юг с нейния фотоапарат (по тема "Промените в природата" - имаше избор от няколко), аз ги вързах за пет минути на пауърпойнт. Представи го от флашка. Никакви картони и тъпотии.
Да не говорим, че изобщо не е роден всеки човек за публично говорене. Има и по-притеснителни деца, които имат нужда от поетапно навлизане в материята и подкрепа. Пак го казвам от опит - явявам се "говорител" с по-свито дете и съм наясно и с двете страни на медала.

# 219
Напротив. Създават нещо. Нещо, което сами измислят как да изглежда, какво да съдържа и как да бъде представено после. Нещо, което не го е имало и го изработват. Ама не ми се спори защото смятам, че хващането за думата е толкова незначително на фона на целта, че няма смисъл.

Отделно, че при нас от напън да са модерни смъкват тези занимания в детската градина.  Mr. Green

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 11:17 от Анонимен

# 220
  • София
В Питагор е, проекти имат доста (поне 4-5 годишно). Досадни са и за ученика, и за родителите.
4-5 са много. Френското имат 2 и то в четвърти клас, преди това е по желание. Ама те са маниаци на тема децата да правят нещата си сами. Даже със закон от 47-ма година ако не се лъжа, са забранени домашните, които да изискват помощ от родителя. Веднъж годишно има нещо, което изисква родител и то пристига с писмо, в което се казва специално, че е нужно родителите да участват. Например, детето да направи родословно дърво.

# 221
Отказвам се да пиша.

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 11:44 от Пролетен дъждец

# 222
Не знам дали е незначително хващането за думите, защото езикът формира и начин на мислене. От училище помним, че има заемки и чуждици. Заемките са необходими, защото такава дума няма на български. Дори примерно "копи/пейст" може да мине за заемка, защото е смешно и тромаво да казваме "копиране и лепене"Wink но чуждиците са вредно явление, ето и в горния пост Дъждеца говори за темплейти. В случая пък не става дума даже и за чуждица, а за това, че дори не се разбира за какво става въпрос - "детето прави проекти". Пък експозе хич не звучи префърцунено, съвсем нормално си звучи и дори се използваше често през 70-те и 80-те години, когато френският все още беше с голямо международно значение и влияние (примерно Петър Младенов като външен министър знаеше само френски без английски и това беше нормално, докато сега е абсурд).

# 223
  • София
Такива 'проекти' се правят и в държавните у-ща при ангажирани с децата учители. Намирам ги за много полезни, помагала съм с голям ентусиазъм на голямото ми дете в началните класове, след това сама се е справяла. Не е имала никога проблем за проектите си, макар да е от най-притеснителните и срамежливи деца! Много харесвам и проектите по групи. В ПЧМГ има по 3-4 годишно за 5-7 клас, намирам ги за малък ангажимент, ако от мен зависи биха били двойно количество.

# 224
Мецане, аз пък мисля точно обратното на теб. Живеем в такова време, че нито заемките, нито чуждиците можем да ограничим зорлем. Ето ти сам казваш - ползвало се е през 70-те години на миналия век. Е, вече сме няколко десетилетия по напред във времето и настоящето си има собствени понятия и начин на изразяване. Само заради собственото ни мислене какво е редно и нередно при използването на чуждици, заемки, сленг и прочие хич не можеш да спреш новото поколение да си създава собствени понятия и да си модифицира езика при общуване. Езика никога няма да е толкова чист, колкото ни се иска. И никога всъщност не е бил. Затова и в него има толкова турцизми, че и от други държави...

А "проект" се използва толкова отдавна и от нашето поколение, че изобщо не проумявам за какво точно се хващате за думата? И да ти кажа, аз експозе никога не съм я използвала. Защото не съм франкофон като теб и защото не ме кефи нито като звучене, нито като понятие което да изразява нещо, което искам да кажа.

Общи условия

Активация на акаунт