Частни училища - информативна тема 17

• 108 719
  • 751
  •   1
Отговори
# 30
  • в страната на чудесата
Мога да кажа за две училища, които познавам. В Петър Берон няма - правихме за нашия клас. В прогресивно има, но книги не се дават за вкъщи и не се използва като библиотека, а като допълнително помещение. Може би защото няма библиотекарка Wink))
Иначе е сравнително богата като за първа година.  Но на пръстите на едната ми ръка се броят случаите, за които знам, че четат вътре.

# 31
Благодаря за темата bouquet

Още от миналата, докато говорехме за базата, искам да попитам в колко от частните училища имат библиотека, истинска, с достатъчно книги за подходящи за всички възрасти и да се използва активно?
За чуждестранните знам, всичките имат, но от другите.

Мисля, че повечето нямат. Би било хубава екстра, но честно казано точно това по никакъв начин не ми е важно при положение, че има хубави библиотеки и извън училището.

# 32
  • В офиса

И питаш защото ... се интересуваш от конкретно училище, или е много важно да покажеш как чуждестранните (и по-специално едно от тях) са много "по-класни" от примитивните български ЧУ. Кои между другото са чуждестранните училища и как знаеш, че всички имат?
В нашето у-ще няма. Имало е преди доста години. Май когато голямата бе 2-ри клас... Сега всеки клас си прави в стаята. Нашите събират и български, и английски книги.
В Увекинд спомените ми от преди 100 години са, че имаше лавица в коридора.
В АК имат ли български книги в библиотеката?
Всъщност в днешно време когато правят проекти, всички използват интернет, а не книги.

# 33
  • София

И питаш защото ... се интересуваш от конкретно училище, или е много важно да покажеш как чуждестранните (и по-специално едно от тях) са много "по-класни" от примитивните български ЧУ.
Тук съм от повече от 10 години и досега не съм рекламирала нещо, та спокойно, точно днес няма да ми е първия път.  Laughing  Peace

В повечето западни страни библиотеката е хубава част от учебната програма, затова не е трудно човек да знае, че имат, дори да не е бил в повечето такива училища тук. В часа за библиотека отиват, взимат книга, четат, коментират кой какво ще чете или е чел, правят се читателски предизвикателства. Навремето и в нашите училища имаше библиотеки, макар и да не се ползваха точно по този начин, но беше нещо изцяло положително. А и няма да е толкова скъпо и сложно колкото други части от базите, които обсъждаме – физкултурни салони, дворове и тн. Та интересно ми е дали има, пък ако и където няма ако родителите поискат няма да е толкова трудно да се направи. Както казах, докато говорехме за базата изреждах какво важно за мен има в една база и се сетих за това, пък не съм чела да е обсъждано. Разбира се, не настоявам на другиго това да му е важно, нито твърдя, че без библиотека децата няма да имат достъп до книги вкъщи или другаде. Peace

# 34
  • София
Благодаря за темата  bouquet

# 35
В сградата на Питагор по стечение на обстоятелствата (не е заслуга на училището) има читалищна библиотека, та се ползва доста - водят ги още в 1-ви клас да ги запознаят, правят се акции за даряване на книги. Фондът не е кой знае какво, но ползват си я децата. Даже тази година не я записах в Столична, защото постоянно си взема книги оттам.

# 36
В сградата на Питагор по стечение на обстоятелствата (не е заслуга на училището) има читалищна библиотека, та се ползва доста - водят ги още в 1-ви клас да ги запознаят, правят се акции за даряване на книги. Фондът не е кой знае какво, но ползват си я децата. Даже тази година не я записах в Столична, защото постоянно си взема книги оттам.

Така е. Синът ми (ПЧМГ), миналата година разбра за съществуването и. Към читалището е, но се ползва от учениците.

# 37
  • София
В Дрита имат. Прилична е. В Петър Берон също твърдяха, че имат. Дори правиха благотворителен базар с цел обогатяване на библиотеката, но не знам да са я ползвали досега. Поне малките.

# 38
Мисля, че в чуждестранните училища има по-голяма нужда от библиотека, защото разпространението на книги на съответния език у нас е по-ограничено. За мен липсата на библиотека в ЧУ няма особено значение и не бих го отчела като минус на базата.

# 39
  • София
И за мен липсата на библиотека хич не ме тревожи. Най- много да ни натоварят още в таксите. Wink Wink Пък и домашната ни библиотека ще им стигне на щерките за 2 живота.
Вече библиотеките не са това което бяха. Naughty Оня ден търсих "Алиса в страната на чудесата" , ама пълната версия ..търсих ... търсих.... после я свалихме от нета. Същото стана преди време с "Децата от Улица Шумотевица" на Астрид Линдгрен
Алиса едва я изтърпя, но нямаше как, щото ще участва в един фестивал на Британика и ще играе нещо по нея ooooh!
Книжката на Линдгрен я обожава
То човек не знае и какво да купи вече  Thinking

# 40
  • София
В "Томас Едисън" имат библиотека, но е малка за момента, надявам се, че тепърва ще се разраства. Децата могат да взимат книжките и за вкъщи, ако имат желание. В детската им градина беше по същия начин.

# 41
  • София
Мисля, че в чуждестранните училища има по-голяма нужда от библиотека, защото разпространението на книги на съответния език у нас е по-ограничено.
Същото е. Те си имат културни центрове, към които има библиотеки, а и в електронен вид има много повече книги, отколкото на български.
Пак казвам, въпросът не е, че иначе децата в частното образование няма да имат достъп до книги, а че това е хубава част от учебната програма. Според мен, разбира се.
И не противопоставям чуждестранни на бг училища, просто и из държавните ни училища изчезнаха библиотеките, та се чудех дали частните са отчели нуждата от такива или не. Явно по-често не.

# 42
Бояна, при ЧУ често е проблем стола за хранене или читав спортен салон и игрище, а ти искаш да са стигнали ниво на развитие - библиотека.
Аз не мисля, че липсата или наличието на библиотека е нещо кой знае какво като въпрос. Да, полезно е, но липсата може да се реши като учителите накарат децата да носят за съответния час книга според темата.

# 43
  • София
Бояна, при ЧУ често е проблем стола за хранене или читав спортен салон и игрище, а ти искаш да са стигнали ниво на развитие - библиотека.
Аз не мисля, че липсата или наличието на библиотека е нещо кой знае какво като въпрос. Да, полезно е, но липсата може да се реши като учителите накарат децата да носят за съответния час книга според темата.
Нали говорихме за тези неща в предишната тема и повечето смятат, че базата не е от значение.
И "не е кой знае какво като въпрос" се отнася до всичко. Разбирам, че образованието е в криза, както и всичко останало, но все пак таксите хич не са ниски, че и изпити има. Чудно ми е как може родителите да нямат никакви претенции към базата, затова разпитвам по части от нея. За спорта е ясно – ще ги закарат извън училището на спорт, но двора, стола, библиотеката поне от моя гледна точка са толкова важни, колкото учителите, учебниците и учебните помагала. Пак казвам, това си е моята гледна точка, не настоявам останалите да споделяте моите възгледи по въпроса. Просто ми се струва, че родителите и в частното стават заложници, които нямат право да кажат гък, защото детето им ще пострада или ще им вдигнат таксата. Така качеството на услугата не може да бъде високо, пак според мен.

# 44
Ами моята гледна точка е, че няма как да ги закарат някъде да спортуват навън за часа по физическо, който е общо взето всеки ден. Ако разбира се това навън не е толкова близо, че да е в рамките на междучасието. Което пак не е Ок, защото децата използват междучасието да се преоблекат.
Нито е ок децата да се хранят в мазето.
Учила съм в две училища. И в двете нямаше библиотека. Не го смятам за въпрос, който драстично се е отразил на образованието ми в гимназиален етап. Защото имах достъп до общинската и до личната ни библиотека. Ако учителите решат да използват този подход, не смятам, че липсата на библиотека в училище би ги спряла.
Но виж наличието на лекар или поне сестра в училището за мен е абсолютно задължително.

Моето мнение е, че има както безкритичност, така и страх да не се отрази на детето прекалената критичност. Самият факт, че договорите са само за 1 година и ако реши директора, може да не ти го поднови следващата без никакви санкции, е достатъчен родителите да са предпазливи в изявите си - било публични или пред представители на училището. И това го има и в ДУ. Но там страха се изразява само в това да не бъде нарочено детето и да последва тормоз.

Общи условия

Активация на акаунт