Частни училища - информативна тема 17

• 108 720
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Ако за пет години драстично дръпнат частните гимназии и започнат да догонват най-желаните държавни, може и да си струва. Аз бях склонна да се плаща за частна гимназия само като резервен вариант, ако нещо с НВО се счупеше, за да не ходи детето в кое да е изпаднало училище в дъното на класацията. За подготвен отличник да изкара ниски оценки на НВО може да е катастрофално в дългосрочен план и една частна гимназия би спасила положението.

# 706
Ако си говорим сериозно финансовият аспект е от значение за повечето от плащащите за ЧУ.
Разбираемо. Но по мой опит, евтиното излиза по-скъпо. Пресметнете колко излизат уроците по език, математика и български + транспорта в сравнение с таксата за ЧУ? За загубеното време, няма да споменавам. Другия подход е: Пари нема, действай, мойто дете. Понякога се получава даже по-добре.
Но много рядко.
Много хора прежалват такси за ЧУ дори само до 4 клас, а после планират СМГ, точно защото парите не са им излишни.
Това направих с малкия син, но не заради пари, а защото младежа наистина му се отдава математиката и обича да се занимава с нея. Влезе в АК, ще влезе и в СМГ. Резултатът е прекрасен по математика. Но чужди езици, български и литература, обща култура...много сме назад като резултат...
Съответно и за гимназиите е същото. При тях отпадат много от предимствата за начален курс и затова се търси начин за влизане в добро ДУ, тъй като и АК си е със сериозна такса. Аз също не изключвам вероятността детето ми да кандидатства в ДУ и по чисто финансови причини.
При гимназиите е по-различно. Като изключим АК, все още няма ЧГ, която да се сравнява с НЕГ, Испанската или СМГ. Засега. АК обаче е много напред.

# 707
ЧС, аз за обратното говоря - АК имат предимството пред други чужди училища по нашенско именно заради двете дипломи. По подобен начин НЕГ има предимството пред всички други немски гимназии с двата класа с немската диплома, освен с българската. То и затова много хора искат да са в НЕГ, защото се целят в двете дипломи, а не защото е задължително. Ако можеш да имаш две и си готов да положиш усилия (а те не са двойни, да кажем, че са един път и половина), защо да нямаш? Аз не виждам нито една рационална причина, за да се отказват младежите от българска диплома пред американската или само друга чужда. То малко става като в Оркестър без има - имаш си удостоверението в джоба, пък нататък свириш където искаш.

А аз казвам, че и от немската, и от американската реално няма полза, те не ти дават никакви предимства спрямо българската.

# 708
  • София
Andariel, честно казано, ако не беше чисто финансовия аспект, аз по-вероятно бих предпочела АК, ААУ или ПЧМГ, или някоя от другите частни гимназии. Просто истерията по НВО ме дразни безумно. Но...какво да се прави, ще се хващаме на хорото:)))) И въобще това какво мисля сега за ЧГ, може да няма нищо общо с това, което ще мисля за тях след няколко години.

# 709
Ако за пет години драстично дръпнат частните гимназии и започнат да догонват най-желаните държавни, може и да си струва. Аз бях склонна да се плаща за частна гимназия само като резервен вариант, ако нещо с НВО се счупеше, за да не ходи детето в кое да е изпаднало училище в дъното на класацията. За подготвен отличник да изкара ниски оценки на НВО може да е катастрофално в дългосрочен план и една частна гимназия би спасила положението.
То май всички мислят така и затова и ЧГ са в това състояние. Никой не би отишъл в ЧГ без репутация, при наличие на безплатна със. А ЧГ няма как да натрупат репутация без добри ученици. Малко параграф 22.

# 710
  • София
Не знам, на мен предимствата на чуждите дипломи са ми малко мътни, затова не мога да ги коментирам. Но ако човек има избор и е склонен да се помъчи, напълно постижимо е да вземе и двете дипломи, пък ако ще дената да си я държи само в рамка. Никога не се знае кога и коя ще му потрябва.

Ами, виж сега, аз съвсем доброжелателно навремето проверих ЧГ, за които се сетих и които ми звучаха сносни като такса. Ми, сори, ама не ме впечатлиха с нищо. С нищичко. И се запитах $е, хубаво, аз ако не съм на зор, а трябва да направя избор при равни други условия, защо да плащам солената такса, като ми говорят само за предимството на малкия клас и материалните условия?$. Мен малък клас в гимназиален курс не ме впечатлява, а материални условия съвсем не търся. Единствено ме интересува обучението и средата да е относително нормална, да са по-амбициозни деца, за да се мотивират взаимно. А то малко се оказа друга работата, особено когато започнах да разпитвам и хора от бранша.  Ако искат да имат авторитет, нека да привлекат особено силни ученици с бонуси от таксата и т.н., защото ако едно дете има висок бал за СМГ, и това ще му е без пари за училищна такса, то защо детето да е в ЧГ без някакъв стимул. Ми, ако ме искате за клиент, предложете ми неустоима оферта!

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 14:59 от Andariel

# 711

Разбираемо. Но по мой опит, евтиното излиза по-скъпо. Пресметнете колко излизат уроците по език, математика и български + транспорта в сравнение с таксата за ЧУ?

Ми смятала съм.
- уроци по английски - около 900 лева/година
- уроци по математика - 0 лева
- уроци по БЕЛ - 400-500  лева само една година в 7 клас. Не си спомням точно сумата
- транспорт - 150 лева/година (три тримесечни карти за цялата градска мрежа)
Общо: Около 500 евро/година и само в една година е било малко повече.

...Резултатът е прекрасен по математика. Но чужди езици, български и литература, обща култура...много сме назад като резултат...
Тя общата култура не идва от училище, а от семейството и четене на книги най-вече. А също и от пътувания и посещаване на културни мероприятия.

..... Засега. АК обаче е много напред.
За мен гимназията има една единствена главна цел - детето да може след гимназията да влезе в желан (възможно най-добър) университет и да има достатъчно добра подготовка, че да се справи в този университет. Какво друго може да иска човек? И с какво толкова АК е толкоз напред по отношение на този критерий?

# 712
Главното предимство на АК не са толкова двете дипломи, колкото начина на преподаване, клубовете, научаването да мислят и да се обосновават. Това все още е недоразвито в ДГ. По мое време в елитна езикова есета се пишеха само по английски. По литература се четяха литературни анализи с какво бил искал да каже авторът. Не мисля, че нещо много се е променило и ако ЧГ не се стараят да подобрят начина на преподаване, не виждам как ще наберат популярност. В начален курс ЧУ станаха желани заради многото часове чужд език, по-добрата база, която е от значение при малките, малки класове и целодневно обучение за работещи родители. Тези неща обаче за гимназия не са чак толкова атрактивни. Много часове чужд език има и в ДУ след 7ми клас.

Искам малко офф да питам Русалка каква е разликата между Лайстунг и ДСД? Второто не е ли Дойчес шпрахдиплом и не се ли взема в Лайстунг клас? Защо ги разделят тогава?

# 713
  • София
не съм русалката, но мога да ти кажа - лайстунгите вземат  немска диплома за средно образование, държат си всички немски матури както си трябва.. ДСД повече прилича на езиков сертификат, точно е дойче шпрах диплом. Лайстунг имат само НЕг и то са две паралелки, които след подгответо учат и за немска диплома. Традиционно всички подгответа от гизназията се явяват на първия изпит, но не всички одобрени наистина се записват в лайстунгите. Всеки си решава дали просто се пробва или наистина искаа да учи в тези паралелки, защото натоварването си е сериозно, не е лесно да се учи за две дипломи. Останаалите са с ДСД, и то ако покрият определени изисквания.

# 714

Ми смятала съм.
- уроци по БЕЛ - 400-500  лева само една година в 7 клас. Не си спомням точно сумата

1. Не сравняваме същия брой часове на година
2. Не включваме втори език
3. Не сравняваме същия брой на ученици в група
4. Не включваш времето, което влагаш лично в качеството си на "домашен учител"
5. Да пуснеш първолак, сам, в градския транспорт...след 3 клас - друга тема...

Тя общата култура не идва от училище, а от семейството и четене на книги най-вече. А също и от пътувания и посещаване на културни мероприятия.
Донякъде. До към една трета от общия обем, когато са включени качествени учители в подбрана среда.
Пробвай семейно да организираш в 4-ти клас, обмен на ученици с елитно училище в Мадрид, като пътьом направиш и филм за Климент Охридски на английски, с деца в ролите? Само един щрих от многото...

За мен гимназията има една единствена главна цел - детето да може след гимназията да влезе в желан (възможно най-добър) университет и да има достатъчно добра подготовка, че да се справи в този университет. Какво друго може да иска човек? И с какво толкова АК е толкоз напред по отношение на този критерий?
По програма ASSIST, която е нещо като проба на темата, от 6 стипендианти, имаме 4 от АК, 1 от НЕГ и един от провинциална МГ.
Впрочем, този спор сме го водили. Справка - АК, седма тема.

# 715
Андариел, благодаря!
Тоест лайстунгите излизат с бг и немска диплома? Но немската диплома откакто сме в ЕС май вече не е от значение за кандидатстване в Германия?
ДСД сигурно е С2 по класификацията на Гьоте институт.

# 716
  • София
А защо да си усложняват живота с допълнителен изпит по български, когато няма накъде и им се наложи, ако могат всичко да си направят, когато му е времето?
Да, бе, сравняваш просто изпит по език с изучаване на цялата програма на български...Ти би ли учила по две системи парарелно? За повечето деца е достатъчна и едната система, че и бая учат за да се справят отлично, за да се напъват да правят същото и по друга. То е като да работиш на две места. Това според мен, ако на някой му се напъва да учи и на 4 места ако иска, изобщо не давам акъл, само споделям лично виждане.

# 717
  • София
Виж сега, Бояна, не ми се спори на тази тема как се учело, пък за какво било! Дипломата си е диплома и е  по-добре да я имаш, отколкото да я нямаш. Твоето за дипломите го зная - демострираш някакво лежерно мислене, но то си е твоя работа. За теб и дипломата за висше образование не е важна, ама и нея е по-добре да я има човек, най-малкото за да може да се легитимира, че има право да практикува професията. Всеки си прави сметката даали да учи в АК, но в момента АК е единствената гимназия, която е хем чужда, хем младежите си изкарват съвсем законно българска диплома. За мен, макар да не съм от феновете на АК, си заслужава цялото упражнение и младежите, които учат там го показват. Колкото и да им е трудно, българската диплома само ще им е от полза в един момент, защото е съвсем официален документ и кеф им да кандидатстват някъде в университет или за работа, или където щат, с българска диплома, кеф им с американската. Една законна диплома винаги е плюс, пък който каквото ще да разпраавя за смисъл, за учене и т.н. Все пак, българският език им е роден, колкото и да имат за учене, пак учат на български за българска диплома, а не на патагонски. Родният език винаги има предимство най-малкото заради това, че е роден. По-трудно е да се изкарат високи оценки за чуждата диплома и именно това им е на тях основноото натоварване.

Дъждец, кандидатстването  за лайстунгите е по желание, също и записването, акоо си приет, всеки си решава. Има младежи, за които немската диплома е важна, предполагам е повече фамилна важност, имат си хората някакви цели. Аз като си помисля колко матури на немски трябва да държат, и ми става лошо. Дали има значение или няма не зная, но щом хората са готови да учат за тази диплома, явно им е важна. кой знае, може да им дава някакво предимство за други неща, несвързани с университети, там не съм запозната. Но доколкото зная, няма друго училище в България, което да има право да обучава за немска диплома.
За шпрах май който каквото си изкара като ниво, то не може всички да са с еднакви резултати.

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 16:30 от Andariel

# 718

Ми смятала съм.
- уроци по БЕЛ - 400-500  лева само една година в 7 клас. Не си спомням точно сумата

1. Не сравняваме същия брой часове на година
2. Не включваме втори език
3. Не сравняваме същия брой на ученици в група
4. Не включваш времето, което влагаш лично в качеството си на "домашен учител"
5. Да пуснеш първолак, сам, в градския транспорт...след 3 клас - друга тема...

Донякъде. До към една трета от общия обем, когато са включени качествени учители в подбрана среда.
Пробвай семейно да организираш в 4-ти клас, обмен на ученици с елитно училище в Мадрид, като пътьом направиш и филм за Климент Охридски на английски, с деца в ролите? Само един щрих от многото...

По програма ASSIST, която е нещо като проба на темата, от 6 стипендианти, имаме 4 от АК, 1 от НЕГ и един от провинциална МГ.
Впрочем, този спор сме го водили. Справка - АК, седма тема.

Ама аз не плащам за брой часове и за размера на групата (курсът между другото е с десетина деца в група), а плащам за краен резултат. И на курсове детето не е ходило от първи клас, а от 5 май. Кой знае колко не съм го играла домашен учител - не се е налагало, а колкото е било ми е било приятно да си общуваме заедно. Не бих се съгласила вместо мен друг човек да си общува с детето ми.  Да, плащах две години и за втори език, ама на чавето не му беше много кеф. Изучи там програмите до В2 по немски, ама не е и ходила на изпит, нямаше мерак.

Това с филма за Климент Охридски и обмена с елитно мадридско училище само ми звучи помпозно, но не ми изглежда кой знае колко ефективно. Ама щом теб те кефи, няма лошо. Хубаво е за всеки влак да има пътници. А и не ми казвай, че е било без допълнително плащане, а нали темата се върти около това Twisted Evil С извънредни пари и ние сме обикаляли Европа.

Никога не ни е и хрумвало да се пробваме по тази програма ASSIST, защото не виждам каква е ползата от нея. Кой е взел стипендия не е меродавно, защото не се знае кой се е пробвал. А аз казах вече, единственото важно е преминаването към следващия етап, следването, и детето да се справи там.

# 719
Ама аз не плащам за брой часове и за размера на групата (курсът между другото е с десетина деца в група), а плащам за краен резултат.
Обаче крайния резултат зависи от броя часове и размера на групата...Едно е да имаш В2 в 7-ми, а друго в 4-ти клас, а в 7-ми - С1 - колко допълнителни години и възможности за четене на книги и гледане на спектакли в оригинал? И общуване с хора по целия свят?

Това с филма за Климент Охридски и обмена с елитно мадридско училище само ми звучи помпозно, но не ми изглежда кой знае колко ефективно.
Да, но се оказа ефективно. Включително при кандидатстване...което е най-грубия, но явно по-ясен пример.
А и не ми казвай, че е било без допълнително плащане, а нали темата се върти около това Twisted Evil С извънредни пари и ние сме обикаляли Европа.
Нямаше допълнително плащане. И е коренно различно от семейна ваканция.
Никога не ни е и хрумвало да се пробваме по тази програма ASSIST, защото не виждам каква е ползата от нея. Кой е взел стипендия не е меродавно, защото не се знае кой се е пробвал.
Пробвала се е представителна извадка от тези, които ще кандидатстват после за университети. А по ASSIST и немци, и шведи, и т.н. намират смисъл да кандидатстват.

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 17:16 от Ezhko

Общи условия

Активация на акаунт