Частни училища - информативна тема 17

• 108 722
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
Русалка, нали и аз това съм писала, че освен училище едно макс две занимания може да има със сериозни постижения. Не съм писала никъде, че това не е възможно. В училище обаче се предлагат много повече-пеене, рисуване, тенис, танци, театър и пр.и малките ходят на почти всичко. Толкова много дини под една мишница сигурно са възможни, но в единични случаи.
Отговорът ми беше към Андариел за школите след учебните занятия, а не апостроф на написаното от теб, с което бях съгласна, а и с Андариел се разбрахме.

# 541
В училище обаче се предлагат много повече-пеене, рисуване, тенис, танци, театър и пр.и малките ходят на почти всичко. Толкова много дини под една мишница сигурно са възможни, но в единични случаи.

Боже, боже, никога не би ми и хрумнало да запиша детето си на всичко това ooooh!
Един спорт (или танци), един език и евентуално курс по математика в събота е предостатъчно. Ми това дете трябва да има и свободно време, да се научи и само да се забавлява, а не само да скача от едно организирано мероприятие на друго.

# 542
Е, те не са всички наведнъж. В пук помня тенис, театър, танци. Във втори клас май имаше хор, шах, рисуване,танци.
 Горните са вмъкнати за разтоварване между другите предмети.След 17ч има достатъчно време за свободна игра. Аз не бих си записала детето в събота на курс по мат.точно поради тази причина.

# 543
  • София
В училище обаче се предлагат много повече-пеене, рисуване, тенис, танци, театър и пр.и малките ходят на почти всичко. Толкова много дини под една мишница сигурно са възможни, но в единични случаи.

Боже, боже, никога не би ми и хрумнало да запиша детето си на всичко това ooooh!
Един спорт (или танци), един език и евентуално курс по математика в събота е предостатъчно. Ми това дете трябва да има и свободно време, да се научи и само да се забавлява, а не само да скача от едно организирано мероприятие на друго.

В ЧУ тези занимания са в рамките на целодневното обучение, разпределени между "сериозните" предмети. Децата успяват да се занимават с толкова много неща точно защото не се губи време за логистика, както е ако бяха извънкласни занимания след училище. Същевременно си почиват от БЕЛ, мат., език. При нас повечето от тези занимания са за всички, не са със записване.

# 544

Ето това е голямото предимство на ЧУ. Защото за едно занимание при нас в момента отива цялата съботна и неделна сутрин, поради факта че през седмицата е невъзможно логистично. Когато започне училище заниманията ще бъдат във него, а уикенда ще ни е свободен.

# 545
  • София
Русалка, нали и аз това съм писала, че освен училище едно макс две занимания може да има със сериозни постижения. Не съм писала никъде, че това не е възможно. В училище обаче се предлагат много повече-пеене, рисуване, тенис, танци, театър и пр.и малките ходят на почти всичко. Толкова много дини под една мишница сигурно са възможни, но в единични случаи.
Отговорът ми беше към Андариел за школите след учебните занятия, а не апостроф на написаното от теб, с което бях съгласна, а и с Андариел се разбрахме.

Това е проблем на училището, обаче. Не може да предлагаш сто неща като на битпазар. Аз разбирам, че го правят за зарибявка и разчитат на стадното чувство - щом Иван ходи, искам и аз, а щом и Петър се запише... Но на децата бързо им омръзва и им се иска да опитат от всичко, като в сладкарница са и не знаят какво по-напред да ядат. Това ги изнервя и демотивира, а за да има някакъв напредък детето трябва да се захване с едно или две неща и да има поне два месеца редовна работа, а изборът е добре да бъде по-ограничен, а не да се получава $искам всичко и веднага$. Не трябва да ходят на всичко, колкото и да им се иска, за да не се разконцентрират. А на логистиката хубавото й е, че по пътя детето се настройва психически къде отива, защо отива, какво се иска от него. Затова и рядко това всичкоходене рядко дава някакви смислени резултати, защото няма фокус, няма постоянство.

# 546
  • София
Не съм съгласна, че повечето от дейностите в училище са на по-ниско ниво от това, което се предлага по външни школи и читалища. Защо непременно групата по народни танци или театралните уроци, или уроците по пиано трябва да са по-добри в читалището. Ходили сме в читалището и на балет, и на пеене - ами средна хубост. Очаквам същото ниво и в училището (макар че в нашето няма балет, има народни танци). Изключвам някои спортове, но като цяло не е редно заниманията в училищата да се принизяват до ниво "отбиване на номера". Веднъж например наблюдавах тренировка по футбол в едно училище, което имаше хубаво тревно игрище и доста строг треньор. Не даваше вид като да се шегува. В друго училище изнасят концерти по пиано. В трето ходят на турнири по шах. Но тук в темата от 9 кладенеца вода ще се донесе, за да се докаже как нещо не става и не става.

# 547
  • София
Глупости! Защо ми е да казвам, че нещо не става? Ти прочете ли какво написах или реши, че не отговаря на идеята ти? Ако едно дете има твърде голям избор и постоянно ходи на всичко, което се предлага в училище, то не може да направи необходимия фокус и оттам напредък. Експертиза във всяко нещо се трупа с фокус, а не с разпиляване. А нещата нарочно ги правят така, че децата да искат да ходят на всичко. Да, атрактивно е, но е неефективно.

# 548
А защо просто не приемем, че всички тези дейности са за разтоварване на мозъка. Народните танци те карат да се отпуснеш, шаха стимулират мозъка под формата на игра, и т.н Който го влече нещо има клубове, индивидуални треньори...

# 549
  • София
Именно за това говоря - те са за ей така, между другото, за разтоварване. По същия начин за разтоварване си цъкаме игрички, но няма да станем геймъри със свой канал и турнири.

# 550
  • София
Само ще кажа, че имам някакви очаквания от допълнителните дейности, дори да са само една и две с напредване на възрастта в училище. Не е редно така с лека ръка да се омаловажават, само защото изборът е голям. В началото се ходи на всичко - като в детската градина, но после съвсем не е така. Всеки си избира на какво да ходи от предлаганите. А това, че са много в началото за мен и моето дете е абсолютно приемливо. Та те нямат още 6 години - по цял ден да седят на чин и да учат ли.

# 551
Ох, Андариел, говориш глупости. Точно пък нашето училище предлага много малък избор от извънкласни занимания за разлика от ПБ и Питагор. Разхяърляно в седмицата хич не е толкова много и пак казвам, че тези часове са за РАЗТОВАРВАНЕ между сериозните. Който иска свръхпостижения, си води децата по школи след училище.
Детето ми ходеше на гимнастика. Часовете бяха от 18 и от 19. Отнемаше едон час да стигнем. Много е хубаво, няма що. Вместо да играе час повече пред блока, го прекарва в смрадливотп задръстване.

# 552
  • София
Дъждец, нямам предвид конкретно училище, а каква е схемата.
Говорим за едно и също - тези дейности в училище са за разтоварване, а не за постижения. Това го написах преди ен поста, преди да започне голямото опониране как не било така. Е, вие сами си написахте, няма очаквания за кой знае какви постижения, а за разтоварване. Къде е проблемът? Нали пишем едно и също?

# 553
Не казвам че е по-скъпо, но не е много по-евтино(ако държиш на качеството и на език, спорт и т.н).Но има едни огромни предимства, които няма как да се пренебрегват. Да кажем че с двойния си хорариум по БЕЛ, математика и език(петорен) отпадат занималните и школата по-език, която е абсолютно нужна според мен. Няма държавно, където езика да се научи. Два часа седмично е смешно. От там по-силно заложеният спорт включен в олл-инклузива, прави детето свободно, след училище да почива. Имам множество примери, около мен за деца ходещи, на всичко от изброените след занималня, разбирай 5-5:30. Понякога прибиращи се в 8-8:30. Едно че е удобно, друго според мен се оказва че целодневното обучение, е по-малко натоварващо. Да не забравяме и храната, да бъдем честни никой не може да осигури ежедневно разнообразие за 3 хранения, без да губи тонове време, а стола в училище в повечето случаи е рулетка.
Когато взехме решението за ЧУ мотивите бяха два:
1. Часовете по китайски - 10 на седмица + 2английски. Това го нямаше в ДУ.
2. Цялата тази калкулация ММ я направи за 10 мин. Като сметна езици+транспорт+храна 3 пъти на ден+ спорт (ходи на танци, плуване, шах и айкидо), който се осигурява от и в училище.... Подкрепям писаното по-горе: ходи на тези допълнителни занимания за разтоварване.
Така че всеки решава, смята и преценява.

Последна редакция: нд, 11 юни 2017, 22:25 от Анонимен

# 554
  • София
Скрит текст:
Не казвам че е по-скъпо, но не е много по-евтино(ако държиш на качеството и на език, спорт и т.н).Но има едни огромни предимства, които няма как да се пренебрегват. Да кажем че с двойния си хорариум по БЕЛ, математика и език(петорен) отпадат занималните и школата по-език, която е абсолютно нужна според мен. Няма държавно, където езика да се научи. Два часа седмично е смешно. От там по-силно заложеният спорт включен в олл-инклузива, прави детето свободно, след училище да почива. Имам множество примери, около мен за деца ходещи, на всичко от изброените след занималня, разбирай 5-5:30. Понякога прибиращи се в 8-8:30. Едно че е удобно, друго според мен се оказва че целодневното обучение, е по-малко натоварващо. Да не забравяме и храната, да бъдем честни никой не може да осигури ежедневно разнообразие за 3 хранения, без да губи тонове време, а стола в училище в повечето случаи е рулетка.
Когато взехме решението за ЧУ мотивите бяха два:
1. Часовете по китайски - 10 на седмица + 2английски. Това го нямаше в ДУ.
2. Цялата тази калкулация ММ я направи за 10 мин. Като сметна езици+транспорт+храна 3 пъти на ден+ спорт (ходи на танци, плуване, шах и айкидо), който се осигурява от и в училище....
Така че всеки решава, смята и преценява.
В "Евлоги и Христо Георгиеви" ли е детето ви? Много би ми било интересно да споделите повече за училището. Много му симпатизирам на това училище, макар че нямам никакви лични впечатления.

Допълнителните заниминия в училище са огромен плюс за децата. Дори и само възможността децата да опитат набор от допълнителни занимания и да отсеят кое ги привлича. Което изобщо не изключва допълнителните занимания извън училище. Моите деца ходят допълнително на спорт извън училище.

Общи условия

Активация на акаунт