Частни училища - информативна тема 17

• 108 721
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Интересен спор се вихри в темата за ЧУ. Много ясно, че никой не избира ЧУ заради спортните дейности и спортните постижения на възпитаниците. Нито и държавните се избират според това вероятно. В ЧУ има възможност да се опитат различни спортове и др. занимания без родителите да се натоварват и детето да реши дали му харесват. Същата възможност има и в ДУ и извън тях, но срещу такса и ангажименти по водене и прибиране. Моето дете пробва карате именно в близкото ДУ, просто защото ни е много близо и логистиката е удобна. Нямаше никакъв проблем да го запиша там срещу съответната такса /същата като на другите/. Същевременно хареса тениса благодарение на уроците в нашето ЧУ и вече по негово желание го водим на тенис и извън училище.
Тук мисля, че формата на собственост на училището няма значение. Малките деца се записват на всичко и така и трябва за да решат какво искат.

# 616
Аз също гледам от призмата на малките деца и за мен е важно децата да имат възможност да опитват различни неща, за да открият в какво са силни и какво ги влече. Частните училища (а и държавните), изобщо училищата, са в чудесната позиция да помогнат на родителите в това отношение. Ограничен, неограничен брой занимания - винаги са от полза. Пък, ако искаш нещо различно - винаги можеш да заведеш детето другаде. Ето, аз моята ученичка я водя на гимнастика и пиано извън училище, защото точно такива занимания няма.

Иначе и аз съм 100% за обучение от половин ден, но колко хора могат да си позволят да не работят. Сегашните баби и дядовци не се пенсионират рано. И ние ще сме така, че даже и по-зле.

# 617
Ето, аз моята ученичка я водя на гимнастика и пиано извън училище, защото точно такива занимания няма.

Иначе и аз съм 100% за обучение от половин ден, но колко хора могат да си позволят да не работят. Сегашните баби и дядовци не се пенсионират рано. И ние ще сме така, че даже и по-зле.

Това е като цяло и моят подход, и за да го свържем поне малко с темата, това, което ми дава нашето училище, е пълно спокойствие, че детето има достъп до достатъчни като брой и качество учебни часове, за да усвои материала, който е необходим. Не се налага да я водя допълнително на курсове по математика, английски или каквото и да е друго. Не се налага и да прекарваме уикенда над учебниците, за да наваксаме. В седми клас, ако се повлека от общата еуфория (надявам се да не), може и да я запиша на подготвителни курсове, но това ще е по-скоро като застраховка, а не защото изведнъж ще се окаже, че има сериозни пропуски.

Цялото извънучебно време е наистина извънучебно. Избрала съм училище, което освен, че ми харесва цялостно, се намира и достатъчно близо до вкъщи, така че децата ми се прибират малко след 5 и имаме достатъчно време вечер за допълнителни занимания по техен избор. Никое от тях не е академично, наблягат на спортовете.

# 618
Това е като цяло и моят подход, и за да го свържем поне малко с темата, това, което ми дава нашето училище, е пълно спокойствие, че детето има достъп до достатъчни като брой и качество учебни часове, за да усвои материала, който е необходим. Не се налага да я водя допълнително на курсове по математика, английски или каквото и да е друго. Не се налага и да прекарваме уикенда над учебниците, за да наваксаме. В седми клас, ако се повлека от общата еуфория (надявам се да не), може и да я запиша на подготвителни курсове, но това ще е по-скоро като застраховка, а не защото изведнъж ще се окаже, че има сериозни пропуски.

Не искам да докосвам изобщо спора за ДУ и ЧУ, само ми е интересно защо споменаваш курсове в 7 клас и застраховане. Това би имало смисъл само ако ще излизате от системата на ЧУ и ще се целите в елитно ДУ. Иначе ако си харесвате ЧУ и щом няма пропуски в знанията защо ви е курс? Впрочем курсовете се разделят на нива и в някои нива наистина се попълват пропуски, но в други се записват деца без пропуски и там се работи по детайлите при явяване на изпитите. Та ако се целите във висока топка смисъл да се подсигурите точно с тънкостите на изпита има, но ако не е така си е загуба на време и пари.

Като казах за нивата, на мен лично много ми хареса, че когато заведох дъщеря си на курс по английски извън училище, тя мина тест, оцениха и нивото, после поговорихме с преподавателката с оглед на възраст и знания кое ниво все пак е подходящо за нея и чак след това я записахме в най-подходящата група. В училище, където класът се движи в пакет, това не може да стане и детето се движи с всички. А в школата ходеха доста деца от класа и и всички бяха в различна група, всеки на точното място, така че да им е най-полезно, докато в училище на някои деца нивото им беше добре, за други беше трудно, а за трети скучно и безинтересно. По принцип същото важи и за спорта, и за изкуствата, и за курсовете по езици, математика, програмиране или каквото там - винаги taylor made  решенията са по-добри от конфекцията.

# 619
Черна станция, нямам представа какво ще иска тя в 7 клас. Училището й е до 7 клас, след това ще трябва да търси друго и принципно за мен много от държавните гимназии изглеждат добър вариант, също и американския колеж. Но не съм се замисляла, а и тя със сигурност ще има мнение до тогава.

По отношение на английския - в училището на дъщеря ми работят по учебниците на Кембридж и сега в края на 3 клас имаха изпит за Флайърс, който ще ни даде идея как се движи спрямо някакви по-обективни критерии. В 4 клас ги разпределят на нива спрямо тези резултати и входен тест. Така че училището ми дава това, което описваш за школата. По математика също - имат състезателна и занимателна математика като две надграждащи нива над стандартните часове и децата, които искат (и покриват критерии), могат да се запишат и на това. Като цяло смятам, че откъм математика, български и английски училището й дава напълно достатъчно и няма нужда от курсове. За програмиране, спорт и изкуства съм съгласна и в тази посока са страничните й занимания след учебните часове.

# 620
  • София
Черна станция, такъв диференциран подход по отношение на нива няма и в ДУ. Предлагаш да закрием училищата и децата да ходят само по школи според нивото? Не е лоша идея от някаква страна, трябва да призная:))))). И за да е по темата, в Артис тази година са разделили 1-вите класове още в началото според нивото на четене.

# 621
Черна станция, такъв диференциран подход по отношение на нива няма и в ДУ. Предлагаш да закрием училищата и децата да ходят само по школи според нивото? Не е лоша идея от някаква страна, трябва да призная:))))). И за да е по темата, в Артис тази година са разделили 1-вите класове още в началото според нивото на четене.

няма такъв диференциран подход защото изисква много по-различна и сложна организация. Освен това като родители обикновено сме леко истерични при идеята детето да не е в най-напредналата група и това също затруднява учителите. Принципно би ми допаднал подобен подход, той е приложим в големи училища сякаш.

# 622
Понеже темата стана "Защо ЧУ", ето и моите две стотинки по въпроса:

1. При ЧУ се плаща. Това дава (финансова) възможност за:
- Подбиране на учителите, по-малко текучество на същите и по-висока ефективност на преподаването (предлага се по-високо заплащане)
- По-малки групи, откъдето и повече внимание към всяко отделно дете
- Допълнителни занимания (най-често математика и чужди езици), без това да "краде" време за логистика
- Време "домашните" да се пишат в училище и да се практикува спорт в смислени обеми (плуване, тенис, ски), отново без това да "краде" от времето за игра заради логистиката
- Независимост от някои безумия на МОН (например снижаване броя на часовете по определени предмети в учебния план)

2. ЧУ се избира. Оттам - конкуренция и:
- По-добра дисциплина.
- Подбрани ученици и съответно среда за обучение
- Стремеж към резултати (и постигането им)
- Иновации и проактивност (напр. участие в европейски програми за обмен на ученици)

Имам двама сина. Единия мина изцяло през ЧУ, другия частично елитно ДУ (СМГ). В сравнение: ЧУ има известни проблеми, ДУ има известни пикове, но като се тегли чертата, ДУ губи.

Казано накратко: Високата цена не е гаранция за качество на продукта, но ниската такава е гаранция за ниско качество на същия...

# 623

Естествено, че няма. И затова аз искам детето ми да стои минимално време в училище, а не цял ден. Пък в останалото време да се оптимизират нещата. И от тази гледна точка ДУ ми е удобно - не ми държи детето по цял ден под предлога, че му осигурява всичко.

Казано накратко: Високата цена не е гаранция за качество на продукта, но ниската такава е гаранция за ниско качество на същия...

Този категоричен и императивен изказ означава обче, че и СМГ, и 91НЕГ са с ниско качество, защото са безплатни Twisted Evil

# 624
И от тази гледна точка ДУ ми е удобно - не ми държи детето по цял ден под предлога, че му осигурява всичко.
ЧУ не осигурява "всичко". Само 80% от това, което е "необходимо" (чужд език, домашни, спорт). Като допълнителните 4 часа в ЧУ са незначителни в сравнение с времето, необходимо да се покрият тези дейности извън ДУ + необходимия за целта транспорт (понякога над 2 часа на ден).

Този категоричен и императивен изказ означава обче, че и СМГ, и 91НЕГ са с ниско качество, защото са безплатни Twisted Evil
Хич даже не са безплатни. По опита в СМГ се осигурява добра математика. И толкова. А Български, а чужд език, а? Частни уроци (платени). За предмети като география и биология даже няма да почвам разговор. Те "не са балообразуващи"...

НЕГ е след 7-ми клас.

Както СМГ, така и НЕГ доскоро имаха възможност да си подбират учениците.
За НЕГ не мога да кажа, но за СМГ с новите "матури" ще се подбират по-скоро старателни зубърчета, отколкото таланти. Лесни математически задачи + оценката от БЕЛ - възможност за класиране по олимпиади = ?
Доскоро в СМГ можеха да се подбират и качествени учители по математика. Даваше им се възможност да работят творчески с подбрани деца. И да постигат резултати по международни олимпиади. Как ще стои въпроса, когато ПЧМГ предложи същото, но с по-високо заплащане и без много от безумията на МОН?
Даже не искам да започвам и темата със състезанията...

# 625
  • София
ти сериозно ли това за СМГ? Не че СМГ ми е особено на  сърцето, но зубърчетата са из всички най-желани гимназии. Талантите си ходят на олимпиади, СМГ си има отбор по математикаа и очевидно всеки ученик от училището може да се кандидатира. Не разбирам какъв ти е проблемът, има някаква драма там. И за да се възмутиш съвсем - и зубъри, и таланти обичайно преливат между СМГ и НЕГ и много от децата се чудят дали да запишат като първо желание СМГ или НЕГ.
е, каква е драмата със СМГ при теб? Учителите ли се оказаха ниска топка за детето или детето не покрива изискванията и не са му постлали червен килим към злантия медал? Сори за откровението до грубост, но по-точно няма как да задам въпроса. В момента демострираш особена жлъч към СМГ. Не за друго, любопитно ми е. помня, че когато проверявах частните гимназии като резервен вариант, ако нещо се издънят нещата с кандидатстването, ПЧМГ не успяха да съберат деца за една паралелка осмокласници и един татко беше писал в седмокласната тема с молба някой да прояви интерес и да си запише детето, за да има минимална бройка за паралелка. Това беше преди години, но признавам, че ме изненадаха неприятно. И когато се интересувах и лично отидох да говоря с отговорните фактори в гимназията, се държаха така, все едно ще окажат  специално благволение. Не опряхме до тях, но още преди да съм имала дори само на теория размисли, успяха да ме откажат. И не, детето не е в СМГ, макар да нямаше съмнение, че ще влезе по първо желание там в немската паралелка, избра си друга гимназия. (това го пиша да не се започне сега, че съм пристрастна към СМГ).

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 14:42 от Andariel

# 626
  • София
Малко на ангро се изказва Ежко..Подборът  на ЕГ и МГ може да не е перфектен, но го има.И да се говори, че влизат само напомпани зубъри е малко изсилване. Нима непременно подборът на АК е такъв, че  влизат само най-умните и можещите, а не И ходилите в  школи като Магнет и Лого3 с идеята да се готвят баш за  този формат? Да, ама не.  Има сред приетите деца, които на същото това наистина елементарно НВО по мат имат бая посредствен резултат. те явно не са зубъри, но и справящи се с мат очевидно не са. Разбира се, влизат и страхотни деца, в това  никакъв спор няма, справили се отлично и на двете места. Peace Та колкото и подборът на АК да се изтъква като по-добър и обективен, никаква гаранция няма, че селектираната група е с по-добри качества от тези в МГ и ЕГ. Да не говорим, че селекцията в АК  е свързана и със средства, поради което има приети, но отказали се, на мястото на които влизат  не толкова блестящи деца.  И финалът го доказва, мини матури има от 2010-та, тоест вече има два завършили випуска по тази схема. И влизането на "зубърчета" не е попречило на някои ДУ да са  неизменно редом, непосредствено след или непосредствено пред АК.

Горното касае само въпроса за селекцията.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 14:46 от пенсионирана русалка

# 627

е, каква е драмата със СМГ при теб? Учителите ли се оказаха ниска топка за детето или детето не покрива изискванията и не са му постлали червен килим към злантия медал? Сори за откровението до грубост, но по-точно няма как да задам въпроса. В момента демострираш особена жлъч към СМГ. Не за друго, любопитно ми е.

А защо трябва да е това? А не допуснеш, че хем детето й е читаво, хем не е доволна от СМГ и казаното се дължи на разочарование. Защо винаги когато някой казва някакви негативи и хоп... приписва му се злоба и реваншизъм? Или просто съдейки по себе си, раздаваш квалификации за другите?

Русалка - тя говори за новият регламент и правилата от тази година.  Wink Не за досегашния подбор.

# 628
  • София

А защо трябва да е това? А не допуснеш, че хем детето й е читаво, хем не е доволна от СМГ и казаното се дължи на разочарование.
Русалка - тя говори за новият регламент и правилата от тази година.  Wink Не за досегашния подбор.

Тази година няма разлика с предходни освен в това, че балът не е в оценки, а в точки. Което няма значение. Модулите пак са си 2 и пак са си лесни...
Ежко е той.  WinkТоест мъж.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 14:54 от пенсионирана русалка

# 629
Хич даже не са безплатни. По опита в СМГ се осигурява добра математика. И толкова. А Български, а чужд език, а? Частни уроци (платени). За предмети като география и биология даже няма да почвам разговор. Те "не са балообразуващи"...

Съвсем не е едната гола математика "и толкова". Чуж език в СМГ се дава толкова, колкото и математика в ЧУ - нищо извънредно, но на добро ниво. Българският също е на много добор ниво, аз забележки нямам. География, история и прочее също не се неглижират, а и аз честно казано не държа да ми ги преподават на супер високо ниво, какво полза от това? newsm78

Както СМГ, така и НЕГ доскоро имаха възможност да си подбират учениците.
За НЕГ не мога да кажа, но за СМГ с новите "матури" ще се подбират по-скоро старателни зубърчета, отколкото таланти. Лесни математически задачи + оценката от БЕЛ - възможност за класиране по олимпиади = ?
Ще видим, това е за в бъдеще. И ако стане само доказва тезата ми, че има заговор срещу СМГ, защото е трън в очите на лобито на ЧУ Twisted Evil

Доскоро в СМГ можеха да се подбират и качествени учители по математика. Даваше им се възможност да работят творчески с подбрани деца. И да постигат резултати по международни олимпиади. Как ще стои въпроса, когато ПЧМГ предложи същото, но с по-високо заплащане и без много от безумията на МОН?
Даже не искам да започвам и темата със състезанията...
Ще видим, всичко е възможно, ама за момента не е така и ПЧМГ има още хляб да яде докато настигне, какво остава да задмине СМГ. Но няма да се изненадам, ако "анти СМГ" кликата успее да ги смаже Sad

Общи условия

Активация на акаунт