Частни училища - информативна тема 17

• 108 721
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
Проблем със СМГ нямам. От сегашната класна мога само да се хваля. Ако имам проблем, той е с МОН.
По никакъв начин не мога да бъда убеден, че "матурите" стават за селекция на математически таланти.
Споделям негативизма към ПЧМГ за момента, но това не ми помага да си затворя очите за тенденциите.
И пиша не с жлъч, а с болка. Защото синът е отявлен "СМГ материал", но СМГ като цяло губи конкурентност...не без "помощта" на МОН.
Не се заблуждавайте с матурите и резултатите по тях - летвата е ниска. Известно време още ще има и мотивирани учители и способни ученици в СМГ - докога?

Специално за АК - ползата от курсовете на Магнет и Лого е статистически пренебрежима. И подборът тече през цялото време. За слаб успех или лошо поведение се отпада постоянно. Финансите също не са подборен критерии - дават се помощи. От друга страна СА критерии - остава за плащане достатъчно за да се отсеят семейства, които нямат образованието за приоритетна инвестиция.

# 631
Не се заблуждавайте с матурите и резултатите по тях - летвата е ниска. Известно време още ще има и мотивирани учители и способни ученици в СМГ - докога?

Тук не е тема за СМГ, ама понеже не аз започнах ще отбележа, че наистина да се влиза в СМГ с матура не е най-доброто, но то е така от много време. А иначе СМГ може да си направи цедката по-нататък, не на входа Twisted Evil Като наложат вътре за вече приетите едно ниво, непостижимо за зубърите без математическо мислене, те ще почнат да заобикалят отдалеч това училище и всичко ще си дойде на мястото. Това не е като да се измисля топлата вода - в много чужбински университети се влиза много лесно, ама се излиза трудно. То и сега повечето зубъри не се подлъгват за СМГ, а с малко затягане на обръчите ефектът ще се тушира.

# 632
Съвсем не е едната гола математика "и толкова". Чуж език в СМГ се дава толкова, колкото и математика в ЧУ - нищо извънредно, но на добро ниво.
Синът влезе от частно училище в СМГ без допълнителни курсове. Но да постигне С1-то на брат си по английски без курсове, няма да стане. Нито ще има началния му немски.

Ще видим, всичко е възможно, ама за момента не е така и ПЧМГ има още хляб да яде докато настигне, какво остава да задмине СМГ. Но няма да се изненадам, ако "анти СМГ" кликата успее да ги смаже Sad
Когато двама се карат - ТРЕТИ печели (а всички ние - губим).
А иначе СМГ може да си направи цедката по-нататък, не на входа. Като наложат вътре за вече приетите едно ниво, непостижимо за зубърите без математическо мислене, те ще почнат да заобикалят отдалеч това училище и всичко ще си дойде на мястото.
А дано, ама надали...ще им позволят.

# 633
Синът влезе от частно училище в СМГ без допълнителни курсове. Но да постигне С1-то на брат си по английски без курсове, няма да стане. Нито ще има началния му немски.

А дано, ама надали...ще им позволят.

C1 и влизане без курсове в СМГ не е едно и също. А и все едно, С1 не стига за добро уни, най-добре е С2, значи пак ще трябва курс.

Колко СМГ ще ще вдигат летвата вече МОН не може да определя, могат само да закрият СМГ ако друго не помогне.

# 634
  • София
Ежко, да, матурите не са кой знае какъв ориентир и все пак... Ако са толкова елементарни обаче ( а те наистина са), защо частните училища (добрите такива) не отвяват останалите, а са или на същото ниво в най-добрия случай, или на доста по-ниско?

И, разбира се, че финансите са критерий за АК. Грандоманско е и още едно прилагателно ми идва наум, но няма да го напиша, да се обобщава, че дете, искащо да учи там, но отказало се въпреки отпуснатата му помощ, е от семейство, което не отдава значение на образованието му. Не е като в темата за АК да не са писали прз годините потребители с позитивна нагласа към Колежа, искащи детето им да учи там, но намиращи таксата за непосилна и след   предложената отстъпка. И край... Това е показател, че последните не милеят за образованието на детето, така ли? Доста плоска ми се струва подобна логика.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 16:14 от пенсионирана русалка

# 635
Е къде повече могат частните училища да отвеят държавните. На матурите след 7-ми клас, ако не е СМГ със супер селекцията в 4-ти да измие срама е страшно.
Странно ми е в гимназиите, защо не е така, но изглежда не сме дорасли, или все още езиковите, плюс СМГ, плюс АК обират всички деца, на които им се учи.

# 636
C1 и влизане без курсове в СМГ не е едно и също. А и все едно, С1 не стига за добро уни, най-добре е С2, значи пак ще трябва курс.

Говорим за С1 след края на 7-ми клас.

Грандоманско е и още едно прилагателно ми идва наум, но няма да го напиша, да се обобщава, че дете, искащо да учи там, но отказало се въпреки отпуснатата му помощ, е от семейство, което не отдава значение на образованието му. Доста плоска ми се струва подобна логика.

Тепърва имаме да научаваме истинската цена на качественото образование (според западните разбирания).
Боя се, че сме доста разглезени и свикнали наготово. Не съм казал, че цената не включва кървава пот и парчета кожа... След като аз мога да си позволя някак си да издържам двама в АК без помощи, работейки на заплата, като карам VW от 99-година и живеем в двустаен, не виждам как някой не би успял (наистина с много напъване) да смогне за едно дете с финансова помощ отгоре.
За илюстрация: виждал съм английски професор да умира на улицата от инфаркт, защото вместо медицинска застраховка беше платил колежа на детето си (Това беше преди да въведат NHS).

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 16:26 от Ezhko

# 637
  • София
Е къде повече могат частните училища да отвеят държавните. На матурите след 7-ми клас, ако не е СМГ със супер селекцията в 4-ти да измие срама е страшно.

Вие дали проследихте конкретния диалог, а именно, че става дума за ДЗИ?

# 638

Вие дали проследихте конкретния диалог, а именно, че става дума за ДЗИ?
Да, съжалявам за това се и допълних

# 639
  • София
Пресен цитат от сайта на МОН:

Най-добре български език и литература са се представили учениците от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. Техният среден успех е Отличен /5,66/. Следват 73 СУПЧЕ „Владислав Граматик“ и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ със среден успех е Отличен /5,59/. В челната десетка по успех освен столични училища има и две гимназии от Пловдив, както и Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ от Ловеч, която се появява за първи път в топ 10. Най-висок успех от втората матура са постигнали възпитаниците на Американския колеж в София – Отличен /5,84/. Следват Първа английска езикова гимназия с резултат Отличен /5,83/ и ЧГХЕП „Д-р Васил Златарски“ с Отличен /5,74/. 

За БЕЛ, колкото и елементарна да беше, АК според написаното е минимум на 3-та позиция. Може и по-долна, не става ясно. На  ДЗИ2, въпреки селекцията през годините, изпреварва 1 АЕГ със само 1 стотна, а випускът на последната е значително по-голям и междинна селекция на учещите  в нея през годините няма.

Така че нека не обобщаваме какъв е подборът тук или там. Хубав, лош, има го и резулатите го доказват, дори и при елементарни матури.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 16:31 от пенсионирана русалка

# 640

Само на пръв поглед ти се струва така, ако гледаш класацията по всички дисциплини. Но нека погледнем и анализираме класацията по БЕЛ и МАТ - единствените изпити, които се правят пред външни квестори Wink
http://alekdimitrov.com/uchilishte/rezultati-NVO.asp
И какво се вижда? В топ 10 има 6 ДУ и 4 ЧУ. А ако сравним не броя на училищата, а броя на учениците участвали на НВО, вече наистина става страшно Twisted Evil

Странно ми е в гимназиите, защо не е така, но изглежда не сме дорасли, или все още езиковите, плюс СМГ, плюс АК обират всички деца, на които им се учи.
Нищо странно - в гимназията основното предимство на ЧУ - някой да гледа децата, докато родителите са на работа - отпада. Гимназистите не се интересуват и от стола с готвената храна, да не говорим за спорта и танците Whistling

Говорим за С1 след края на 7-ми клас.

Е, С1 след 7 клас не е зле, ама го има кофти моментът, че сертификатът ще изветрее до 12 клас. Пак добре, че не е било С2, защото с С1 поне може да отложи явяването за С2 до 11 клас и няма да се явява два пъти на едно и също.

# 641
  • София
Бихте ли ми обяснили за какво точно служат матурите на завършил в АК, освен за наличието на българска диплома за средно образование? Изключвам изискването за среден успех от дипломата за английските университети.

# 642
  • София
Английските университети в повечето случаи искат освен успех от дипломата И оценки от матури - поне тези, които наскоро проверявахме със сина ми.

# 643
  • София
Еххххх, на това му се вика, че котка по гръб не пада. Баш на  АК най-много им трябват матурите. качествените английски униврситетеи имат условия за  диплома, за конкретни матури.. И в този смисъл матурата по БЕЛ като една съществена част от дипломата е добър наичн за покачване на последната. А на тази логика на училището под номер 1 за какво им е? 80% от него отиват в немскоговорящи страни да следват,  по-малка част избират Острова. И съответно за Германия висок успех се иска за 3 специалности на кръст.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 18:27 от пенсионирана русалка

# 644
  • София
Оценките на седмокласниците на НВО в ПЧМГ :

"По математика:

42 % от седмокласниците ни са получили максимален резултат от 65 точки на първия модул;
85 % имат отлични оценки на първия модул;
20 % имат максимален резултат от 100 точки на двата модула;
70 % имат резултат от 90 до 100 точки на двата модула.

Въпреки, че училището ни е с математическа насоченост, по български език и литература:

31 % от завършващите 7. клас имат отлични оценки на първия модул;
86 % имат общ резултат от двата модула над 70 точки. "

Общи условия

Активация на акаунт