Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) и как се диагностицира?
Какви са причините и теориите за възникване на синдрома на поликистозните яйчници?
Може ли само чрез ултразвук да се определи дали имам поликистозни яйчници и могат ли те да бъдат излекувани?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) и как се диагностицира?
Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е хормонално разстройство, което засяга репродуктивната система на жената. Симптомите включват безплодие, затлъстяване, прекомерно окосмяване, нередовен менструален цикъл и кисти на яйчниците. Диагнозата включва анамнеза, физикален преглед, ултразвук на малкия таз и кръвни изследвания за хормони, глюкоза, холестерол и триглицериди.
-
Какви са причините и теориите за възникване на синдрома на поликистозните яйчници?
Причините за възникването на синдрома на поликистозните яйчници включват хипоталамо-хипофизарна дисфункция, ензимни дефекти в производството на хормони от яйчниците и надбъбречните жлези, инсулинова резистентност и хиперинсулинемия, генетични фактори и теорията за повишено адренархе. Тези фактори взаимодействат, което води до хормонални нарушения и клиничните прояви на синдрома.
-
Може ли само чрез ултразвук да се определи дали имам поликистозни яйчници и могат ли те да бъдат излекувани?
Диагнозата на поликистозни яйчници не може да бъде поставена единствено чрез ултразвуково изследване, тъй като това е само един от критериите за диагноза. Излекуването на синдрома на поликистозните яйчници зависи от индивидуалния случай и може да включва лечение с лекарства, диета, физическа активност и други мерки, които лекарят ще препоръча въз основа на конкретната ситуация.
-
Какви са резултатите от изследванията на хормоните?
-
Какви са препоръките за стимулиране на яйчниците?
, от дълго време следя форума, но едва сега се включвам. Имам нужда от безпристрастно мнение на хора минали по този път, докато си чакам датата на следващият записан час при гинеколог, защото ми е притеснено. Случаят е следния:
/ - съответно това си оказа влияние на МЦ и едвам успяха нещата да се нормализират и аз да се успокоя, когато от януари месец т.г. започна да си закъснява с по 10-15 дни. Вярно, че от тогава насам съм под невероятен стрес, но реших да не си правя експерименти и да отида на преглед. От тогава се започна едно ходене по гинеколози.. Едва миналия месец обаче, отивайки на преглед ми казаха, че имам поликистозен яйчник и, че овулацията ми закъснява /в деня на прегледа трябваше вече да е минала/ единствено от преглед с ехограф. Назначиха ми пълни кръвни изследвания, но и дума не стана за хормонални, като се заговори и за противозачатъчни. Изследванията са си в референтните граници. И вярно, че с приятеля ми все още ни е рано за дете, а това си е предпазно средство, но не ми се иска да прибягвам до противозачатъчни.