Поликистозни яйчници - Тема 4

• 70 935
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте.
Става въпрос  за дъщеря ми която е на 16г.Според АГ хормоните сочат СПКЯ.Тя има цикъл всеки месец.Проблемът беше ,че последния месец продължи 10 дни.Тогава тръгнахме да мерим хормони и отново се появи цикъл на 19 ден.Няма наднормено тегло.ТСН е на долна граница.Може ли този дисбаланс да е предизвикан от щитовидната?На каква възраст се появява тоя синдром?

# 106
Здравейте,
Имам въпрос относно поликистозните яйчници.
Кое е по - добре да се направи - да се пият хапчета или лапарскопия. Моят доктор се  насочил към лапароскопия. Доколкото чета в интернет, нещата с лапароскопията са по - сигурни, отколкото с хепчета, защото се отстраняват напълно, докато с хапчета се чака да се смалят или изчезнат, което може да продължи доста по - дълго време.

Вярно ли е, че с поликистозни яйчници, може да е фалшива О? Тестовете да показват, че има, а всъщност да няма. Доктора ми каза, че най - сигурният начин е меренето на базална температура. Не толкова тестовете, защото те показват, че ще има О, а не че в момента настъпва. И точно температурата показва най - точно О.

# 107
  • София
Моите тестове за О бяха почти винаги положителни, а нямах О. Просто е заради хормоните. Пускала ли си си хормонални изследвания?

# 108
leia2015 може да си смениш доктора, ако всичко е така, което си написала. Фоликулометрията е доста сигурен начин за проследяване на О, особено, ако я прави не някой добър специалист по репородуктивна медицина .
Тесттовете няма да са показателни , само ако си от тези жени с високо ЛХ, което предплагам си изследвала , заедно с др хормони на 3ти ден от цикъла. Самия факт, че ти е предложил лапароскопия...
Потърси друго менение.

# 109
Не при всички жени с ПКЯ има фалшиво положителни тестове са О. Само при тези с високо ЛХ. Трябва да пробваш да направиш тест и ако е положителен, отиди на преглед, за да се види дали действително имаш овулация или тестът е фалшиво положителен.  Peace

# 110
  • София
Здравейте.
Става въпрос  за дъщеря ми която е на 16г.Според АГ хормоните сочат СПКЯ.Тя има цикъл всеки месец.Проблемът беше ,че последния месец продължи 10 дни.Тогава тръгнахме да мерим хормони и отново се появи цикъл на 19 ден.Няма наднормено тегло.ТСН е на долна граница.Може ли този дисбаланс да е предизвикан от щитовидната?На каква възраст се появява тоя синдром?

Идете на ендокринолог! ТСХ трябва да е около 1- 1.5 /0.2-4.2/ , на долна граница означава хиперфункция, тогава е нормално да се появят аномалии в цикъла, теглото да стане по-ниско, дори поднормено, хиперактивност и по-трудно заспиване и т.н . в този ред на мисли отидете на ендо, нека да видят жлезата и на ехограф, по-добре да се хване рано ако има някакъв проблем там.  bouquet

# 111
Не виждам никаква логика за лапароскопия при поликистоза, защото дори да се махнат кистите, те пак ще се образуват.

# 112
  • София
На мен също иззкаха да ми прявят лапаро. Обясниха ми, че про процедурата се махат кистите и се обелва дебелата кора от яйчниците. Имаш време да забременееш преди да стаане същото положение. За щастие отидох на прегледа за лапаро бременна и ми се размина  Grinning

# 113
  • София
На мен са ми правили дрилинг, но няма промяна в циклите и овулациите. Дори май стана по-зле.
Но знам, че при някои жени това е помогнало много, просто няма как да знаем.

# 114
Здравейте и от мен, аз също съм с поликистоза и от скоро установана ИР. Според ендокриноложката е лека форма. Гликемичния индекс ми беше в нормата, но витамин Д беше много под нормата. От седмица приемам Метформин и Витамин Д3, а от днес и мио-инозитол. Също така от днес, ден 3 от МЦ, започвам стимулация с Фемара и ще приемам и Медрол. Има ли значение колко време преди или след Метформина трябва да приемам Фемарата, за да подобря усвояването и? До сега като пиех таблети не реагирах на тях и така установихме ИР-та. Мерси предварително на всеки отзив и споделен опит Simple Smile

# 115
  • София
Поне два часа да има едното от другото хапче

# 116
Поне два часа да има едното от другото хапче

Мерси много!  bouquet

# 117
Здавейте и от мен !

Имам поликистоза - уж лека, обаче никой не ме праща да изследвам ИР - просто ми препоръчаха да намаля захарта и да спортувам.
Кръвната ми захар върви ; 4,8- 5.6.

За София кой ендокринолог ми препоръчвате ?
По принцип искам да я боря поликистозата с по-здравосложни методи - диета, спорт и билки.

Инозитолът на билкова основа ли е ? Мога ли да си го купя и да пия или специално лекарство?
Някакви билки да ми препоръчате - аз видях добри отзиви за ленено семе или ленено олио по 1 суп.л на ден.
 bouquet

ПС: Правих и дрилинг на яйчници при Калчев, като част от ТВЛ , но сега на последната ми стимулация не направих нито повече , нито по-добри яйцеклетки- имам проблем с качеството им.

# 118
  • София
Билки не бих пила. Има много случаи, в които става по-зле.
Трябва да се търси причината.
Започни с пълни хормонални изследвания на 3-ти ден. Проверка на пролактин и прогестерон - 7дни след овулация.
Изследвай КЗ и инсулин на гладно.
Поликистозата може да е пряко свързана с ИР и с НБЖ.
Ако инсулина е зле, само диета и спорт не би имало тотален ефект.
Когато хормоните влязат в граници (визирам и андрогените), поликистозата се подобрява, от там качеството и редовността на овулациите.
Аз също съм правила дрилинг, при мен ефект също нямаше. Но има много жени, които забременяват след такъв, за това Калчев го препоръчва.
Масово след понижаване на теглото, яйчниците се чистят и МЦ става редовен.
Ако имаш ИР и целиш бърз ефект, метформина е добър вариант.
За тези проблеми добър ендо е - Катя Тодорова, часовете са кът за нея, запазвай от сега, а докато дойде часа, изследвай се.
Това е моя съвет

Пп: инозитола оказва добро действие на инсулина и кз и от там на Спкя. Като добавка към режим и спорт (и метформин), има добри резултати.

Последна редакция: ср, 21 юни 2017, 11:27 от Brayda

# 119
Ами сега четох, че причината по принцип не е ясна, става въпрос за хормонален дисбаланс и аномалия на метаболизма- даже мислели да го прекръщават Метаболен -нещо-си, понеже не се усвояват въглехидратите правилно и затова има и затлъстяване.
Жертва падат яйчниците, но не е проблем на яйчниците.
По принцип препоръчват и противозачатъчни , но за хора, които не искат бебе.
А ние сме в инвитро и сме и с мъжки фактор. Tired

АМХ ми е над норма- 7.2 - което е признак за поликистоза.
ТСХ ми е в норма- 1,7
Захар- 5.6 - казаха ми, че е на горна граница , но не е притеснително.
Била съм с Лека поликистоза.

Иначе имам и всички останали признаци - акне , окосмяване... склонна съм към депресии и паник атаки... леко нашишкавях, Rolling Eyes но и не се движа . Едно 5-7 килца съм отгоре на нормалното ми тегло. Ама то и възраст все пак , на 39 г. станах.

И понеже не искам да пия още лекарства, стигат ми хормоните за стимулацията - всичко минава и без това през черния дроб, та нещо по-здравосложно искам да опитам с диета и добавки.

Мерси за инфото, ще мисля за посещение при  тази докторка - тя Репродуктивен ендокринолог ли е ?

Ще си купя Инозитол.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт