Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 44

• 129 165
  • 824
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Последния рецидив направих 13 години след предпоследния.
Не вярвам .

# 646
Никъде не съм написала, че не е невъзможно да се случи, а че се счита, че много рядко се случва и процента на смъртността от рак се доближава до този на човек, който не е боледувал от рак. То по тази логика може да се случи рецидив и след 30 год., но такива случаи са много редки. През това време човек може да умре от какво ли не, особено с напредване на възрастта.
Все пак да не забравяме, че за да се проследи такъв случай, значи, че жената е лекувана преди 30год, когато лечението и профилактиката са били  на друго ниво, лекарствата са били други и тази статистика няма да е приложима за жените, които се лекуват към днешна дата. След 30 год може би статистиката за тях ще е много по-добра. Та общо взето за това се проследява до 10-тата година. Много по-лесно е да се сравняват данните на по-кратки интервали.
Който има желание може да провери и за по-дълги интервали. SEER предлагат такава статистика. Например интересно е да се види, че преживяемостта на жените след рак на гърдата се е увеличила с около 20% за псоледните 30 години, което е един вид напредък. (става въпрос за 5-10 годишната преживяемост).
Е, за съжаление никога не се знае дали точно аз няма да попадна в малкия процент от тези с рецидив, за това за себе си съм приела, че риска ми е 50% - или ще има, или няма да има рак повече. Всъщност за всичко съм приела, че риска ми е 50%. Или ще живея и утре, или нещо ще ми се случи.

# 647
Изчислих нещо по този калкулатор, ама не разбрах що е само до 10тата година.. newsm78 После се умира или няма данни? Rolling Eyes
Това само означава, че прогнозите са до 10тата година и нищо повече. За по-дълга прогноза явно няма разработен алгоритъм от тази фирма.

Аз си мислих за Нана. Чак сега били решили да правят генетичния тест. Странно, при положение, че единия е само 3000лв, при нейните възможности би трябвало да е една от първите стъпки, аз поне веднага бих го направила, нищо че ХЕРа й е положителен. И как това променя ситуацията, никъде не водях да се пише за хистеректомия или мастектомия - "......„Втория път не е по-лесно. Вчера до 22.00 часа бях в болницата, чувствах се ужасно зле. За три дни отслабнах три килограма и половина”, разказа Нана. "Пуснаха ми генетични тестове и се оказа, че имам наследствена обремененост за рак на гърдата и рак на яйчниците. Това вече променя ситуацията и сега ще ми направят шест химиотерапии, след което ще преценят какво следва”, каза тя...."....

# 648
  • В царството на игрите:)
Тези тестове не отнемат ли доста време. ? Не могат просто да се пуснат!Мои приятели ги чакаха 6 месеца. Rolling Eyes Така или иначе Нана е противник на хирургическите интервенции. Първият път отиде да се лекува в Израел точно защото тук искаха да и направят операция. И сега в интревюто го каза. Всеки има право на избор, но за някои неща си има стандарт.

# 649
  • София
Здравейте!
То привърженик на операция със сигурност няма, ама когато ти зависи живота от това вече не е въпрос на желание. Загнездил ми се е един въпрос в съзнанието - "Защо в Израел, Турция или другаде, а не в България???" Може би само заради условията и организацията. Аз също имах възможност да се оперирам в чужбина, но разбрах, че това което тук ще направи д-р Марков за мен (моят ангел спасител lovekiss) това ще направят и там. Това което преживявах по време на химиотерапията, щях да го преживея и там, но щеше да ми липсва благия поглед и добрите надеждни думи на проф. Куртева. Може би аз нещо не разбирам, но какво като ми направят генетичния тест? Ако има нещо да се случва то ще се случи. Може ли някой предварително да ми каже - ти ще се разболееш отново или ти няма да се разболееш. Аз не съм наследствено обременена но на, разболях се. За съжаление науката няма все още отговор на много, много въпроси свързани с рака.

# 650
Чудят се къде да си похарчат парите.

# 651
  • София
Защото ги имат.

# 652
.........Може би аз нещо не разбирам, но какво като ми направят генетичния тест? Ако има нещо да се случва то ще се случи. Може ли някой предварително да ми каже - ти ще се разболееш отново или ти няма да се разболееш. Аз не съм наследствено обременена но на, разболях се. ......
Ако има опасност да се разболее човек от генетичен рак може да си махне превантивно гърдите, яйчниците и матката. Това е друг вид рак, не е като твоя и не се лекува по същата схема. Ние сме лесни с хормоналните, но на тези с тройно негативните им е много по-тежко.
Аз затова се учудих за Нана, нейния уж не е бил генетичен предишния път, а сега е различно.
Аз да се похваля, отличничка на контролния преглед при мамолога. Каза че няма нищо ново, че не трябва да си махам я-те и матката, още било рано и да не се плаша, с моята диагноза нямало опасност от рецидиви и разсейки, ура Animal Smile Cat
Пожелавам и на вас само хубави новини и емоции!
Да се допълня, че се сетих по въпроса на Маргич4 за генетичните тестове - ако се знае, че имам тази мутация и съм предразположена към този рак, то същото ще се отнася до майка ми, дъщеря ми и сестра ми. Като се изследват редовно профилактично има вероятност да се хване нещото, ако въобще го има - в по-ранен стадий. Та това е още едно от хубавите неща да си имаш свободни парички - можеш да си позволиш такъв тест Wink

Последна редакция: вт, 01 авг 2017, 18:36 от Анонимен

# 653
  • София
И кво ? Аз, с тройно негативен рак, си живея 25 години. Баси късмета съм извадила.

# 654
  • София
Аз нямам такива тестове, но въпреки това дъщеря ми, снаха ми, а за в бъдеще и внучката ми ще правят редовно профилактични прегледи. И всяка една жена трабва задължително да ги прави. По този въпрос спор и съмнения не трябва да има. Не съм и против това да се правят тестове. Кой както прецени и да прави това което ще му донесе успокоение! Хули, Hug дано мила имаш повече последователи по отношение на годините в които се радваш на живота, на децата и на ввнуците си!
Плаши ме мисълта за "превантивно махане на гърдите, яйчниците и матката"! Звучи ми безумно! ooooh! И кое му е по-лесното на хормоналния рак, че не мога да разбера? За съжаление е рак - опасността дебне и трябва да се правят редовни контролни прегледи (веднъж годишно), независимо колко години са минали.

# 655
  • В царството на игрите:)
И кво ? Аз, с тройно негативен рак, си живея 25 години. Баси късмета съм извадила.
Хули, ти си с тройно негативен ама друг път Rolling Eyes С тройно позитивен си скъпа. Хормоните ти са положителни, както и хера. Така, че драга ми Венето в грешка си!
 Hug

# 656
margi4, при жени с доказана генетична обремененост не става въпрос просто за следене 1-2 пъти в годината след определена възраст, а много стриктно следене през 3-6 месеца, понякога и ЯМР и то от доста по-млада възраст, а след като жената приключи детеродната си мисия може да помисли и за превантивни операции. Тук не става въпрос просто, че може да се появи рак, а че риска е 85% и то в сравнително млада възраст може да се случи. То веднъж случи ли се да се стигне до стадий 1, рак си е. Колкото и да е малък процента, пак има жени с метастази след такъв малък рак.
Целта е да се хване или в нулев стадий, или изобщо да не се развие - второто може да стане само с превантивни операции, за съжаление (и пак не е гаранция).
Генетичен рак не е само тройно негативен. Може да е и хормонален!

# 657
  • София
Ох, и все пак "превантивни операции" ми звучи страшно. Какво ще стане с една млада жена когато и махнат гърдите, матката и яйчниците. Аз съм с премахнати матка и яйчници и макар, че съм в достолепна възраст, години наред се чувствах ужасно. Имах чувството, че не съм в моето тяло, мъчеше ме изкуствен климактериум. Вниманието ми беше насочено към рака на гърдата - операция, лъче и химиотерапия и през това време не обърнах внимание кога започнаха проблемите ми със ставите. Гледах само сцинтиграфийте да са чисти за лезии и така ме налази артрита. Все пак това са мои разсъждения. Мисля, че всеки трябва сам да решава какво ще прави с тялото си, как и при кой да се лекува, как да се храни и т.н. Важното е  да имаме  спокойствие и вяра, че животът е пред нас, и че един ден като се събудим ще чуем по новините, че там някъде, някой е открил вълшебното лекарство.

# 658
......... И кое му е по-лесното на хормоналния рак, че не мога да разбера? ...
По-лесно се лекува.
Не знаех, че генетичният може и да е хормонален. Мислех си че или е генетичен или е хормонален. Зачетох се в сайта на Дженомикс http://www.nmgenomix.com/en/node/241 и виж какво прочетох:
"ОСОБЕНОСТИ В ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ МУТАЦИИ
Основните генетични разлики са мутации в т.нар. онкогени, които определят възникването на туморни клетки от нормални клетки на тялото. Откриването на конкретни мутации или вариации в количеството на тези гени може да определи последващия начин на диагностика и лечение. При тройно негативния рак на гърдата много често се наблюдават мутации в гена TP53 особено при тумори с BRCA мутации. ТP53 обуславя един от основните механизми за блокиране на туморите и ако този ген е мутирал, туморът става много по-агресивен. При наличие на мутации в този ген трябва да се избегнат мамографиите като диагностичен метод и лъчетерапията като лечение. Ако пациентка с конкретната мутация се подложи на радиационно облъчване, има опасност от развитие на нови първични тумори или възникване на метастази от вече наличен тумор."

А ние мамографиите и сцинтиграфиите ги правим поне веднъж годишно... И лъчето е почти задължително.

# 659
Това за TP53 не е точно така. Има огромно значение дали е мутирал по-късно, поради някакви обстоятелства, или си е мутирал по принцип. Мутация в този ген се намира в приблизително 50% от изследваните случаи (не само за тройно негативен, а за всички) и все още не са сигурни по какъв начин това би имало отношение към лечението. Методите за лечение при тези хора, при които я има мутацията, са същите, както и при останалите, защото все още не е доказано, че не трябва да се прави лъчетерапия, например. А някои хора с тази мутация, се повлияват не по-зле от лъчетерапия, отколкото от останалите.

Общи условия

Активация на акаунт