Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 8 181
Освен това в книгата става дума за оренда. Ако потърсите оренда на български, ще попаднете главно на лъжи колко българска е тази дума и колко е свещена, ако обаче напишете оренда на латиница, ще видите, че тази дума няма нищо общо с предците ни и била използвана от индианското племе на ирокезите за назоваване на тайнствената пантеистична божествена енергия. Тази книга е уж патриотичен българизиран ню ейдж.

оренда освен при ирокезите* има най-вече при разни племена от Малайзия и Нова Гвинея. в известен смисъл е сходан с маната-та при шаманите, но е тъждествена и предполага, че цялаат природа е жива и от нея шаманите извличат сила.

Нищо общо няма с прабългарските традиции, прабългарските шамани са гадаели по черва, кръв и астрологични знаци, като това летят ли ниско лястовиците, а не са извличали силата си от камъните, да речем или от храстите.

*Всъщност мисля че при ирокезите е мана, което е подобно но не съвсем същото, а при оджибаве е оренда - но това е без значение. Много малко племана имат оренда извън АВстралия и Малайзия. за справки  -Рут Бенедикт и маргарет Мийд, фидни антроположки

# 16
 • Nice
 • Мнения: 947
Подариха ми книгата, дори не бях чувала за нея и не знаех, че е толкова обсъждана.
Прочетох я, хареса ми.
Но не бих казала, че е типично българска книга. Всеки народ си ги има тези работи които са описани, под друга форма може би, но ги има.
За църквта съм особено съгласна с авторката.

Хареса ми идеята, че не трябва да забавяме от къде сме, къде са ни коренеите. Няма лоши корени, така, че няма да е зле малко повече гордост (а не псевдопатриотизъм) да има у българина и малко да си понадигне главата.
Успели сме да запазим традициите си и да ги пренесем дори и след 500-годишно робство. Едва ли е било за нищо, това е крепяло хората.

Не ми харесва, че живея в толкова мулти-култи общество, а българското се затрива някъде. Радвам се, че на някои места (най-вече села) още се спазват обичаи и повели. Дори и да не носят наистина здраве и да не гонят ''злите духове'' са интересни и ни пренасят през времето.  Heart Eyes

На по-прагматичните предполагам, че спиритуалното им е дошло в повече и за това не харесват книгата  Grinning Но отвъд това има хубави послания.

# 17
 • Мнения: 530
Аз пък случайно чух за нея и реших да я прочета.За няма и три дни е изчетох цялата.Толкова е запленяваща,интересна и образователна до някаква степен...Има наистина много забравени обичаи които се споменават вътре и такива които не са напълно забравени , но пък е забравен смисълът им (като този за коледарите и коледуването..и самият смисъл на всичко това).Хареса ми и че наблягат на това че Господ си е вътре във всеки човек и никой не може да ти го отнеме..и не си длъжен да робуваш на църквата и нейните закони.За съжаление в днешно време последното свято място за което бих се сетила е църквата , макар че съм християнка  newsm78 . В край на сметка на някой ще допадне тази книга , на друг не .. Не е нужно според мен да се хващаме за всяка написана дума вътре,а за цялостния смисъл на книгата.

# 18
 • Мнения: 530

Нищо общо няма с прабългарските традиции, прабългарските шамани са гадаели по черва, кръв и астрологични знаци, като това летят ли ниско лястовиците, а не са извличали силата си от камъните, да речем или от храстите.


А има ли общо с племена преди прабългарите?Ако става въпрос за извличане на сила от камъни едно светилище като Перперикон тогава за какво е ?  newsm78

# 19
 • Мнения: 440
Чета я в момента, доколкото успявам да отделя време. Съвсем в началото съм и засега ми е... противоречива.
Харесах стила, но има неща които са ми откровено дразнещи Peace

# 20
 • Мнения: 5 462
Разбира се. Laughing

# 21
 • Мнения: 8 181

Нищо общо няма с прабългарските традиции, прабългарските шамани са гадаели по черва, кръв и астрологични знаци, като това летят ли ниско лястовиците, а не са извличали силата си от камъните, да речем или от храстите.


А има ли общо с племена преди прабългарите?Ако става въпрос за извличане на сила от камъни едно светилище като Перперикон тогава за какво е ?  newsm78

Перперипокон е една голяма реклама. Като човек  близък до историческата гилдия мога да ти кажа, че Овчаров купува от Търново  от разни прекупвачи на иманяри разни стоки - например накити на боляри - носи ги в Перперикон и ги "открива" за тракийски. Там има един олтар, на който всички историци и етнографи се смеят, че е не е олтар, а по -вероятно е трон, но нейсе.
ОСвен това Перперикон има два пласта и първият е тракийски,, но дори най-късните траки - тези които са силно елизинизирани - вече са изчезнали към  кра на 5 век от нашите земи, срещат се само откъслечно по върховете на планините. Като са дошли прабългарите тук е имало почти само славяни.
ОТделон - траките на Спартак, са нямали нищо общо с траките Севт III това са вече гърцизирани, траки.
А за Перперикон ето ви и още нещо - едан плоча в средновековиня период се слупи, и Овчаров лепан бетона. Юнеско категоричон забранява да се използав нещо друго освен тухли, хоросан, вар и т.н. матерали, а Перперикон в   списъка на Юнеско.

Овчаров постоянно променя дататата когато е създаден Перперикон - първо беше 8000 годиин пр . Хр. после 12  000 пр. ХР. за последно го чях да твърди да говори че Перперикон е създаден 40 000 години преди Христа - то най ранните сведения за цивилизация имаме окоол 6000 години пр. ХР - Египет и Шумер, а траките се появяват едав около 500 пр. ХР., но той създаде Перперикон едва ли не от времето на Хомо хабилиса.


Та човек не бива да вярва на всяка глупост, коят хора като Овчаров и Божо Димитров твърдят ами малко да прочете книги.

# 22
 • Мнения: 635

Та човек не бива да вярва на всяка глупост, коят хора като Овчаров и Божо Димитров твърдят ами малко да прочете книги.


Хаха, да, едно време преглеждах комерсиалните книжлета на Б. Димитров. Напомнят ми за вица, в който се разказва за първия македонски космонавт. Та, стъпва той на Луната, въздъхва многозначително и се провиква: "Еех, Луно, Луно, земьо македонска!!" Само дето при Б.Д. е в наш български вариант.
За Овчаров не знам, не съм чела нищо от него, само от медиите го познавам.

# 23
 • Мнения: 5 008
Опитах се да я прочета, зарязах я мисля на около една четвърт. Заприлича ми на Коелю, пълна с назидателни клишета и 'мъдрости'.

# 24
 • Мнения: 1 876
Имам книгата, но още не съм я прочела. Честно казано купих я понеже много се разшумя около нея  Blush

# 25
 • Sofia
 • Мнения: 3 675
На мен книгата много, много ми хареса.
Докосна места дълбоко заровени в душевността ми на българка.
Честно казано, искрено съм учудена на броя негативни коментари за книгата в тази тема.

# 26
 • Мнения: 5 242
Много ми хареса мнението на Силвия Недкова:
https://www.facebook.com/groups/663250447089389/permalink/1290375081043586/

Обобщава всичко, което не ми харесва в книгата.

# 27
 • Мнения: 512
Не ми харесва, че литературата ни е толкова тясно българска, защото никой чужденец не би разбрал нито тази книга, нито "Възвишение".
Аз съм чужденка. Нищо не знаех за тази книга, камо ли,че е толкова популярна. Бях на гости при една приятелка, и тя ми я препоръча. Направо се потопих в тази приказна атмосфера. Не успях да я довърша, остана ми малко, искам да си я купя. И на семинар бих отишла.


# 28
 • Sofia
 • Мнения: 3 364
Прочетох книгата на един дъх, грабна ме от първите редове. Докосна ме и определено смятам, че всеки българин трябва да я прочете.
Съгласна съм напълно с оценките за църквата, такава, каквато я виждам тук.
Обясних си доста от традициите, които се спазват и в моето семейство и чийто смисъл е потънал някъде в миналото. И съжалявам, че за някои не съм и чувала досега.

# 29
 • Мнения: 2 604
определено смятам, че всеки българин трябва да я прочете.
 
... така, е. Как ще разбереш, какво е печалбарски патриотоезотеричен миш-маш, ако не си го видял с очите си?

Общи условия

Активация на акаунт