за бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 67 987
  • 738
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 7 268
Да питам Labrex дали изваренките ще станат на фурна, но върху хартия, а не в олио?
И да питам останалите - мисля да правя панирани топени сирена, с каква точно панировка и дали ще станат на фурна, а не пържени. И ако да, на каква температура и дали с вентилатор?  bouquet

Дидка, ако е за тези извареничета, те са на фурна. Подскажи за кои питаш, че нещо съм изключила и не загрявам....... newsm78 Embarassed
За тях питам, дали може да се пекат върху хартия, а не с олио отдолу.

# 16
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Да питам Labrex дали изваренките ще станат на фурна, но върху хартия, а не в олио?
И да питам останалите - мисля да правя панирани топени сирена, с каква точно панировка и дали ще станат на фурна, а не пържени. И ако да, на каква температура и дали с вентилатор?  bouquet

Дидка, ако е за тези извареничета, те са на фурна. Подскажи за кои питаш, че нещо съм изключила и не загрявам....... newsm78 Embarassed
За тях питам, дали може да се пекат върху хартия, а не с олио отдолу.

Не би трябвало да има проблем. Peace

# 17
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Някой знае ли как се консервират лапад и киселец в бурканчета?
Бланшираш и нарязваш, слагаш буркан и стерилизираш за кратко. Така прави свекърва ми. После може за супа да ги ползваш.

# 18
  • Стара Загора/Бургас
  • Мнения: 86
Добър вечер!

Интересува ме някой знае ли точна рецепта за Сладка питка , която се използва за търкаляне в Самоковско и се приготвя за Благовещение.

Благодаря!

# 19
  • Мнения: X
Ала-Бала, под "кратко" се рабира 15-тина минути, нали? Да не направя някоя беля Embarassed Досега не съм стерилизирала друго освен сладко, а то не е склонно да се разваля. 

# 20
  • Варна
  • Мнения: 489
Моля за съвети относно преобразуване на рецепта.Правила съм и харесвам сладки Балеринки по тази рецепта
200 г масло
200 г крема сирене
2 ч.ч. брашно
1 ваниилия
захар за овалване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
От изброените продукти (без захарта) се омесва гладко тесто. Оставя се 1 час в хладилник да се стегне, разделя се на две части и се разточват на тънка кора. С чаша се изрязват кръгове, овалват се в захар, прегъват се на две и после пак на две, като крайчеца леко се притиска. Слагат се в покрита с хартия за печене тава и се пекат в загрята на 180-190С фурна.

Предстои ми детски рожден вкъщи и искам  да направя сладките в друг вид.Според вас ако от тестото изрежа формички и после ги слепя с крем или сладко дали ще се получи?Или по-добре би било само формички без слепване.Или топченца...Според вас спрямо вида на тестото имам ли някакви ограничения или да действам каквото ми хрумне?

# 21
  • Бургас
  • Мнения: 8 508
Момичета, обръщам се към вас за помощ. Първо да кажа, че съм зле с приготвянето на тестени печени изделия. До сега съм работила винаги точно по рецепта. Наскоро опитах едни печени питчици на една приятелка и тя ми сподели как ги прави, но на мен не ми се получиха. Значи рецептата е - 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, брашно колкото поеме за да стане що годе средно гъсто тесто (на мен ми отне половин пакет), 1 бакпулвер, натрошено сирене и малко олио. Слагат се с лажица върху хартия за печене и се пече. Проблема е, че изобщо не бухнаха, а си останаха сплескани и отвътре останаха клисави и полусурови.
Някакви идеи къде съм сбъркала?

# 22
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Ала-Бала, под "кратко" се рабира 15-тина минути, нали? Да не направя някоя беля Embarassed Досега не съм стерилизирала друго освен сладко, а то не е склонно да се разваля. 
Според мен и 5-10 ще са достатъчни. Сладкото даже не стерилизирам, наливам в буркани горещо и обръщам с капачката надолу. Не е имало проблем до сега.

# 23
  • Мнения: X
Много благодаря  bouquet

# 24
  • Мнения: 6 308
брашно колкото поеме за да стане що годе средно гъсто тесто (на мен ми отне половин пакет)
Любимата ми част от рецептата Laughing, при мен пема ли, поема, докато стане като тухла като го изпека. Не, че с точните грамажи ми става по - различно.

# 25
  • Бургас
  • Мнения: 8 508
брашно колкото поеме за да стане що годе средно гъсто тесто (на мен ми отне половин пакет)
Любимата ми част от рецептата Laughing, при мен пема ли, поема, докато стане като тухла като го изпека. Не, че с точните грамажи ми става по - различно.
Помолих за помощ. Не е нужно да се заяждате. Уточних, че съм сложила половин пакет.

# 26
  • Мнения: 8 432
Момичета, обръщам се към вас за помощ. Първо да кажа, че съм зле с приготвянето на тестени печени изделия. До сега съм работила винаги точно по рецепта. Наскоро опитах едни печени питчици на една приятелка и тя ми сподели как ги прави, но на мен не ми се получиха. Значи рецептата е - 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, брашно колкото поеме за да стане що годе средно гъсто тесто (на мен ми отне половин пакет), 1 бакпулвер, натрошено сирене и малко олио. Слагат се с лажица върху хартия за печене и се пече. Проблема е, че изобщо не бухнаха, а си останаха сплескани и отвътре останаха клисави и полусурови.
Някакви идеи къде съм сбъркала?
Трябва да загрееш фурната предварително. На колко градуса пече?

# 27
  • Мнения: X
Irene Adler, или брашното е било малко, или сиренето е било много или некачествено, или не си пекла както трябва. "Средно гъсто" за писалия рецептата, може да разбереш какво е след няколко (обикновено несполучливи) опита, ако не правиш често тестени неща и нямаш усет. И на майсторите не винаги им се получават така описани рецепти.
Без точни мерки и аз често имам глетави или твърди резултати. Вече експериментирам с нови рецепти единствено ако има точни мерки - колко мл олио, колко натрошено сирене (и какво), киселото мляко 2% ли да бъде или 3.6, колко грама или мл. да бъде брашното, и точно на какви градуси и колко време да се пече.

# 28
  • Мнения: 15 046
Ирен, не е заяждане, а споделяне, че при нея не се получава с подобни рецепти, при които не е уточнено точно количество брашно. Peace
Аз правя сиренки по същата рецепта, но са със сода, а не бакпулвер. Разтварям я в млякото да кипне и замесвам меко тесто. Поставям ги в тавичка, но да има разстояние между тях, за да могат да бухнат. Пека на 200 гр., за да могат да се изпекат. Напоследък обаче правя само добруджанки и дори не меся, а резултатът е винаги фантастичен. Рецептата е:
1 ч.ч. кисело мляко, в което слагаме 1 ч.л. сода. Като кипне содата, прибавяме 1 яйце и разбъркваме с лъжица или вилица. След него поставяме 1 ч.ч. натрошено сирене и накрая брашно (около 1,5 ч.ч.). Аз слагам и нарязани маслини. Трябва да се получи гъсто, но лепкаво тесто. С лъжица гребвам и поставям във форма за мъфини. Отгоре боцвам малко кашкавал и парченце масло. Пека на 200 гр. до готовност (15 - 20 мин.). Излизат точно 12 добруджанки и свършват точно за две минути. Mr. Green

# 29
  • Мнения: 5 643
Как приготвяте ръжените ядки за закуска - с накисване или варене?
И ще съм ви благодарна за рецепти с тях  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт