Банята - 28-ма тема

• 104 073
  • 821
  •   1
Отговори
# 90
Друго казанче беше свързано с гофре. за по лесно на майстора.Също така друго казанче беше вързано с гъвкава връзка в стената вместо твърда за питейната вода. Случаи много. Но иначе ако се монтира като хората проблем няма.

Ама какво значи "за по-лесно на майстора"? ooooh! Тези неща - кое как трябва да се направи, се уговарят между възложителя и майстора предварително или в движение според ситуацията, а не майсторът да решава на своя глава как да връзва тръби, сифони и прочие. Освен, ако не му е казано изрично: "Направи сифона/тръбата/казанчето така, както прецениш за добре." Според мен липсата на комуникация между двете страни е в основата на проблемите при всеки един ремонт, не го допускайте това за нищо на света, ако искате нещата да вървят гладко, в срок и да няма после главоболия!  Peace

# 91
  • София
С гофрето е по лесно отколкото да напасваш пвц тръби и фитинги.На друго казанче като са монтирали структурата и за дупчене на пода за дюбелите беше пробита на 2места тръбата ф50за сифона.В общи линии е добре да се внимава при монтажа,за да няма изненади след време. Иначе не са сложни за монтаж.Pav1 даже беше показала клип за монтаж.Е има си и някои тънкости,които научаваш с практиката. Wink

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 13:41 от rumen_iankov

# 92
  • В полите на Витоша :)
Madeleine, права си, но не всеки клиент разбира и е наясно кое как трябва да се направи, за да каже на майстора. Аз се уча в движение, чета и питам за нещата, които в момента правим по апартамента, от вас научих много. Но не всеки чете и разчитат, че майсторите си разбират от работата и ще направят нещата както трябва.

# 93
Разбирам ви, но нали точно това казвам - че липсата на комуникация е в основата на проблема и трябва да се тръгне първо от там. Аз също не разбирам нищо от бани, но знам и че нещата не стават просто с "ето ти баня, ей ти плочки, искам да стане като ей тая картинка."

Още първия ден с майстора отделихме достатъчно време, за да се разберем кое как трябва да стане. Показах му проекта, разпечатах му всички чертежи с размери и му ги дадох, за да разгледа и да види как са разположени плочките, сифона къде трябва да бъде, как да е центрирано ВиК-то на мивката, душа, къде да се позиционира казанчето, на кои места искам да бъде изведено осветлението, къде ще е преградната стена и т.н. Заведохме го в магазина за плочки, за да му покажа кои са всички плочки (8 вида), с които ще работи по двете бани, какви структури, сифони и мивки сме поръчали. После се върнахме в апартамента и заедно с него мерихме, чертахме, смятахме, за да видим кои размери отговарят на проекта, кои не, къде е крива замазката, къде трябва да се кърти, избрания от мен вентилатор подходящ ли е, или не и въобще всичко, всичко, всичко... И едва след това той започна да работи и за всяко допълнително изникнало нещо като въпрос, човекът ми се обажда по телефона да ми каже, че има проблем и да помислим заедно как да го разрешим. Нали виждате резултата от всичко това какъв е - перфектен!

Липсата на информираност е грешка на хората, а взимането на самосиндикални решения поради мързел или некомпетентност, е грешка на майстора. Двете в комбинация са гаранция за сигурен провал. Никой не казва, че трябва да си спец по замазките и сифоните, за да тръгнеш да си правиш ремонт на банята, но поне малко от малко, като ще даваш пари за нещо и имаш претенции то да стане добре, трябва да попрочетеш тук и там, и да държиш под контрол нещата, иначе няма да стане.

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 14:36 от Madeleine

# 94
  • София
Така се прави,за да стане всичко като хората. А има хора, които от стаята ги мързи до банята да стигнат ако искаш нещо. да ги питаш.

# 95
  • София
Дали не я бях разказвала тази история...: в предишната ни баня едната стена се състоеше от плочки, които бяха различни и само някои се повтаряха, така си идваха в пакета, примерно тези: http://www.ceramica.ie/products4_d.asp?P_ID=539 - не бяха тези, но няма значение. Около 2 часа си играхме с мъжа ми да ги наредим по точно определен начин (и това по предложение на майстора, за да не стане фал) и какво се случва: отиваме вечерта да ги видим и плочките вече фугирани в съвсем различен ред  #Crazy имало проблем с едната, не била точно калибрована и от там нататък му се развихрила фантазията на човека (или логиката, не съм точно сигурна), те нали шарени, ние в началото не заподозряхме, докато не фокусирах любимата ми плочка (разбира се един единствен брой в няколкото пакета с повтарящи се х2 х3) резната и забита в единия ъгъл  #2gunfire Примирих се и после не ми правеше и впечатление, та и от майстора си е, да кажа.. Комуникирай, обяснявай, реди и накрая.. Simple Smile

П.П. И не, не се беше сетил да звънне да изкоментираме ситуацията Simple Smile

# 96
Лелее, ужас!  ooooh!

И срязана е била любимата плочка?! Shocked Жив ли е още този човечец?? Mr. Green Wink

Разбира се, че си зависи от майстора, това казвам и аз. Майсторите не работят даром, а получават заплащане според договореното. Не за да им бъде лесно и не, за да взимат сами решения, а за да изпълнят това, което се иска от тях и за което те са поели ангажимент, че ще изпълнят. За съжаление читави майстори трудно се намират наистина. В това отношение извадих късмет и за мое огромно щастие нямам никакви забележки до момента. Също така нямам търпение и да си видя банята завършена, от днес сигурно и под си има вече!  Simple Smile

Да попитам някой да е смесвал два цвята фугин за постигане на желания нюанс? Получава ли се? Бялото на плочките ми е малко по-топло бяло, не от това санитарното бяло-бяло. Ползваме фугиращите смеси на Mapei, а там има само бяло-бяло и един цвят "жасмин", който обаче жълтее с една идея повече. Мога ли да смеся двата и да получа по-мек бял цвят?

# 97
  • София
Няма да се получи еднородна фуга

# 98
  • Beyond the stars
Разбирам ви, но нали точно това казвам - че липсата на комуникация е в основата на проблема и трябва да се тръгне първо от там. Аз също не разбирам нищо от бани, но знам и че нещата не стават просто с "ето ти баня, ей ти плочки, искам да стане като ей тая картинка."

То на теория е тъй. Ама аз съм прост юрист - разбирам от форума, че еди кво си се връзва с пвц тръба, а не с някаква си друга джаджа.  Crazy В смисъл и всеки ден по 24 часа да обсъждаме с майстора - той като каже, че му трябва джаджата, аз няма да споря, че му трябва пвц тръба (щото в общия случай няма от къде да знам какво му трябва като цяло) Tired
В смисъл инженер няма да ставам тепърва, ни ВИК майстор. Нали за това си плащам уж  newsm78

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 22:34 от Вълшебство

# 99
  • София
Черна станция, благодаря за идеите! За ъглова тоалетна нямаме място обаче...
Вероятно ще търсим по - компактен вариант за казанче и тоалетна чиния или от тези, при които всичко е прибрано максимално към стената...дано се получи. Като краен вариант остава вградено казанче, но не ми се иска...притеснява ме и къртенето на стената, тъй като гледа към входа.

По въпроса за ремонтите - всичко се поврежда рано или късно  Wink
Калина, чела съм някъде, че короната моноблок бил най-компактен
http://www.praktiker.bg/bg/Sanitary-ceramics/%D0%9C%D0%9E%D0%9D% … A-KORONA/p/432459

# 100
Ако се разбъркат много, ама много много добре, няма ли да стане? Даже и докато са още "прахчета"? Много е бяло това "бяло", а другото е прекалено жълто за бели плочки. Лошо, ако не стане, как ще наглася цвета тогава?  Confused

Да, Вълшебство, така е, ама ти изрично като не му кажеш на майстора, че искаш изводите за душ да са центрирани в средата на душ пространството и той не ги центрира, после ще ти е кофти, нали? Simple Smile Или пък обратния случай - той да ги центрира, без да те попита, а пък на теб да ти е харесвало да седят по встрани, щото си мислела в другия край да сложиш шкафче, рафтче и т.н.? Кой ще прав и кой крив в една такава ситуация? Wink

# 101
но нещо се е поизносило или скапало в механизмите вътре и казанчето леко изпуска. Много леко и ако натискаш и задържаш бутона по-дълго не става, ама не всеки му хваща чалъма и понякога тече.
Викахме майстор, ама тази фирма вече я няма или не се внася и няма резервни части.
И какво ми остава сега?
Викате друг майстор! (можете и сами)
Консумативите за Вашия "ремонт" са 1,43лв.
Изваждате арматурата (от дупка бутон) и подменяте двете клапи (гуми).
Скрит текст:
/снимката е случайна от нета/
Скрит текст:
https://www.masterhaus.bg/bg/product/444-klapa-za-armatura-za-dv … stepenno-kazanche
Калина, чела съм някъде, че короната моноблок бил най-компактен
Най-важното, е го няма ефекта цоп. Wink

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 19:57 от Анонимен

# 102
Ако се разбъркат много, ама много много добре, няма ли да стане? Даже и докато са още "прахчета"? Много е бяло това "бяло", а другото е прекалено жълто за бели плочки. Лошо, ако не стане, как ще наглася цвета тогава?  Confused

Може при условие, че много много добре се размесят прахчетата на сухо и после и като се разредят. И майсторът да забърка повече смес, че да не стане да не стигне, защото шансът да се размеси и разбърка същия цвят е минимален. Ние така направихме с бяло и жасмин смес, за да фугираме плочките в кухнята. Първо пробвахме на едно място и след това се заехме с фугирането на цялата площ. По-скоро ако се смесва някакъв тъмен цвят вероятността фугата да стане на петна е доста голяма.

# 103
  • Beyond the stars

Да, Вълшебство, така е, ама ти изрично като не му кажеш на майстора, че искаш изводите за душ да са центрирани в средата на душ пространството и той не ги центрира, после ще ти е кофти, нали? Simple Smile Или пък обратния случай - той да ги центрира, без да те попита, а пък на теб да ти е харесвало да седят по встрани, щото си мислела в другия край да сложиш шкафче, рафтче и т.н.? Кой ще прав и кой крив в една такава ситуация? Wink

Когато опира до това кое как искам да изглежда - 100% съм съгласна за комуникацията.  Peace
Но когато говорим за неправилно монтирани вградени структури, неправилно използвани материали и т.н. не виждам как би помогнал диалогът с майстора - в по-голямата си част не сме специалисти, нито ни е работа да знаем техническите решения в детайли.

Чакам да видя тюркоазената ти баня, ако помня правилно беше с дървено-подобен под?  Hug

# 104
  • Варна
Ако се разбъркат много, ама много много добре, няма ли да стане? Даже и докато са още "прахчета"? Много е бяло това "бяло", а другото е прекалено жълто за бели плочки. Лошо, ако не стане, как ще наглася цвета тогава?  Confused

...

И според мен ще стане. По-лесно е ако смесиш равни количества двата цвята, така дори и да не стигне ще купиш по две по-малки опаковки и пак ще стане.

Аз се отказах от едни плочки точно заради фугата. Метро плочки на голям формат, "фугата" обаче не е чисто бяла и със сигурност щяха да се открояват. Да покажа плочката, че нещо не обясних добре.
Това е плочката, имитираща налепени малки метро плочки:

Общи условия

Активация на акаунт